τι; : συναυλία θεματική : από : αναρχικές-οί

Σάββατο 27 Απριλίου 2024 στις 21.00

Diy rap live για δικαστικα εξοδα

ΛΑΙΒ ΓΙΑ ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ ΕΞΟΔΑ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤ(ΡΙ)ΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΩΝ

Αναρχικοι/ες

Ενημερωτικό Κείμενο:

FREEDOM FOR THE BUDAPEST'S ANTIFASCISTS

Στις 11 Φεβρουαρίου 2023 κάποια άτομα συνελήφθησαν στη Βουδαπέστη με την κατηγορία ότι συμμετείχαν σε κάποιες επιθέσεις στις οποίες τραυματίστηκαν διάφοροι ναζιστές.

Μέχρι σήμερα μια συντρόφισσα από Ιταλία και ένας Γερμανός σύντροφος εξακολουθούν να βρίσκονται στη φυλακή της Βουδαπέστης κατηγορούμενοι για αυτά τα γεγονότα. Οι επιθέσεις εναντίον νεοναζί πραγματοποιούνται το Σαββατοκύριακο που πέφτει η "Ημέρα της Τιμής", μια σημαντική ημερομηνία για τους ακροδεξιούς κύκλους στην Ουγγαρία και σε όλη την Ευρώπη σε σχέση με τη σφαγή ενός ναζιστικού τάγματος από τον Κόκκινο Στρατό τον Φεβρουάριο του1944.

Εκείνη την ημέρα εκατοντάδες φασίστες και ναζιστές συγκεντρώνονται στη Βουδαπέστη για μια μεγάλη πορεία μνήμης και για να συμμετάσχουν σε διάφορες εκδηλώσεις που διοργανώνονται για την περίσταση. Δεδομένης πλέον της διεθνούς προβολής της εκδήλωσης και των αυξανόμενων διαμαρτυριών κατά της φιλοξενίας τέτοιου είδους παρελάσεων στην πόλη, για πρώτη φορά φέτος ακόμη και οι τοπικές αρχές αποφάσισαν ότι δεν ήταν σκόπιμο να επιτρέψουν το φρούριο της Βούδας ως επίσημο χώρο διεξαγωγής της συγκέντρωσης -όπως συνέβαινε συνήθως- και ως εκ τούτου οι διοργανωτές του νεοναζιστικού δικτύου Blood and Honour οργάνωσαν "μόνο" μια επαρχιακή πορεία έξω από την πόλη, σχεδιασμένη ως διαδρομή περιπέτειας μέσα στο δάσος όπου έλαβε χώρα η ήττα εναντίον του Κόκκινου Στρατού. Αντ' αυτού, μερικές εκατοντάδες αντιφασίστες συγκεντρώθηκαν κοντά στο φρούριο.

Αυτό είναι πιθανώς το σκηνικό στην πόλη της Βουδαπέστης κατά τις ημέρες κατά τις οποίες έλαβαν χώρα τα γεγονότα. Τους τελευταίους μήνες η κράτηση των δύο συντρόφων παρατάθηκε πάλι με βάση νέα στοιχεία που κατά καιρούς παρείχαν οι ανακριτές τουλάχιστον μέχρι τις 14 Νοεμβρίου 2023. Μέχρι σήμερα η έρευνα παραμένει ανοιχτή και η συντρόφισσα από την Ιταλία κατηγορείται για το αδίκημα της "επίθεσης σε μέλος της κοινότητας" σχετικά με δύο περιστατικά.

Η προσπάθεια της εισαγγελίας είναι να επιδεινώσει τη θέση της συντρόφισσας κρίνοντας τα τραύματα που υπέστησαν οι ναζί ως δυνητικά θανατηφόρα και προσπαθώντας να ισχυριστεί την ύπαρξη εγκληματικής οργάνωσης με τη συμμετοχή ατόμων από τη Γερμανία και την Ιταλία. Πιο συγκεκριμένα σε σχέση με την φυλάκιση και τη δίκη γνωρίζουμε για τα δύο άτομα που βρίσκονται ακόμη υπό κράτηση σήμερα ότι τους σταμάτησαν σε ένα ταξί και ότι η κράτησή τους βασίζεται σε μερικά διάσπαρτα στοιχεία που η ουγγρική αστυνομία θεωρεί επαρκή για να απαιτήσει πρόσθετη έρευνα.

Όσον αφορά την συντρόφισσα ερευνάται για δύο περιστατικά, αλλά τουλάχιστον το ένα από αυτά δεν συνάδει με όσα δείχνουν τα αεροπορικά της εισιτήρια. Η κατηγορία είναι αυτή που αναφέραμε πριν δηλαδή την "επίθεση εναντίον μέλους της κοινότητας" και θα μπορούσε να συνδεθεί με τον τραυματισμό κάποιων ναζί από άγνωστα άτομα τις ημέρες πριν από τη σύλληψη. Ωστόσο, τα έγγραφα της έρευνας ακόμη μεταφράζονται και σας αφήνουμε να φανταστείτε τις δυσκολίες ανάκτησης πληροφοριών και συντονισμού μεταξύ των δικηγόρων. Για τον Γερμανό σύντροφο που κρατείται ακόμη, ωστόσο, η κατηγορία είναι ότι είναι μέλος αυτής της υποτιθέμενης οργάνωσης. Η θέση αυτή ενισχύεται απότο γεγονός ότι για τον σύντροφο υπάρχει ήδη μια έρευνα στην Γερμανία στη λεγόμενη δίκη antifa-ost μαζί με άλλους Γερμανούς συντρόφους για παρόμοια γεγονότα με αυτά που συνέβησαν στη Βουδαπέστη. Η δίκη αυτή κατέληξε σε πρωτόδικη απόφαση στις 31 Μαΐου 2023 με ποινή πέντε ετών για τη Λίνα και άλλες τρεις ποινές έως τρία έτη, που αφορούν την κατηγορία τηςεγκληματικής οργάνωσης (άρθρο 129 του γερμανικού ποινικού κώδικα) με στόχο την επίθεση κατά μελών της γερμανικής ακροδεξιάς. Στο πλαίσιο της έρευνας, συγκεντρώνονται διάφορες επιθέσεις κατά ναζιστών κατά την τελευταία πενταετία στην Ανατολική Γερμανία.

Η κράτηση στην Ουγγαρία σημαίνει ότι μπορούν να λάβουν γράμματα, τηλεγραφήματα, χρήματα, τρόφιμα ή ρούχα μόνο από άτομα που είναι άμεσα καταγεγραμμένα και εξουσιοδοτημένα για συναντήσεις. Για το λόγο αυτό, για ολόκληρο τον πρώτο μήνα της κράτησης, και οι δύο δεν έλαβαν ούτε τα βασικά είδη πρώτης ανάγκης και έπρεπε να αρκεστούν στα ρούχα που φορούσαν. Επί του παρόντος, ο Γερμανός σύντροφος έχει εξουσιοδοτηθεί να παίρνει συνεντεύξεις από τους γονείς του και επομένως μπορεί να επικοινωνεί μαζί τους μέσω τηλεφώνου ή skype και να λαμβάνει βασικά είδη πρώτης ανάγκης και επιστολές. Η Ιταλίδα συντρόφισσα είχε αρχικά την άδεια να επικοινωνεί με τους γονείς της και τον Ιταλό δικηγόρο, αλλά η άδεια αυτή ανακλήθηκε αμέσως μετά το πρώτο τηλεφώνημα. Έκτοτε διαθέτει ένα τηλέφωνο στο κελί της, αλλά δεν της επιτρέπεται να επικοινωνεί με κανέναν άλλον εκτός από τον Ούγγρο δικηγόρο της και τον αξιωματικό σύνδεσμο της ιταλικής πρεσβείας. Μια πρώτη προσφυγή κατά της απόφασης αυτής απορρίφθηκε, οπότε όλα δείχνουν ότι τους επόμενους μήνες η κράτησή της θα συνεχιστεί χωρίς τη δυνατότητα συναντήσεων και επαφών με τον έξω κόσμο, εκτός αν μεσολαβήσει ο τοπικός δικηγόρος. Ομοίως, εμείς εδώ έξω, στερούμενοι των άμεσων διαύλων επικοινωνίας μαζί της, πρέπει να βασιστούμε σε έμμεσα αναφερόμενες πληροφορίες, με όλες τις δυσκολίες που αυτό συνεπάγεται για την οικοδόμηση της αλληλεγγύης.

Όπως και να έχει φαίνεται να τα πηγαίνει καλά και, παρά τις δυσκολίες των πρώτων μηνών της κράτησης, η κατάσταση φαίνεται να έχει βελτιωθεί. Το πρώτο γράμμα παραδόθηκε και οι συνθήκες κράτησης της έχουν γίνει λιγότερο σκληρές, αφού δεν είναι πλέον απομονωμένη και μοιράζεται το κελί της -που δεν είναι πλέον γεμάτο με κοριούς- με την παρέα μίας συγκρατούμενης με την οποία έχει δημιουργήσει καλή σχέση. Οι αλλαγές αυτές φέρεται να την οδήγησαν στην απόφαση να μην αναφερθεί δημοσίως στα τοπικά μέσα ενημέρωσης για την κατάσταση κράτησής της, όπως της είχε αρχικά προτείνει ο δικηγόρος της. Αμέσως, τα ουγγρικά μέσα ενημέρωσης αντιμετώπισαν την είδηση των συλλήψεων με μια σχετική φασαρία, αλλά καθώς περνούσαν οι εβδομάδες, η προσοχή μειώθηκε και η υπόθεση φαίνεται τώρα να ακολουθεί τις συνήθεις διαδικασίες, όσο αργές και αυθαίρετες και αν φαίνονται. Η ίδια βραδύτητα στην παράδοση των βασικών ειδών πρώτης ανάγκης και οικακές συνθήκες υγιεινής των κελιών δεν πρέπει να θεωρηθούν ως αποτέλεσμα ενός προσωποποιημένου πείσματος, αλλά μάλλον ως φυσιολογική διαχείριση των ουγγρικών φυλακών. Είναι σημαντικό για εμάς να στηρίξουμε τους συλληφθέντες και τους υπό έρευνα συντρόφους και συντρόφισσες και να αναπτύξουμε έναν λόγο αλληλεγγύης που να επιβεβαιώνει την ανάγκη να οργανωθούμε ενάντια στους φασίστες.

Σε ένα ευρωπαϊκό και δυτικό πλαίσιο που μαστίζεται από ολοένα και πιο οξείες οικονομικές και κοινωνικές κρίσεις, οι αντιδραστικές θέσεις πέρι "εθνικής ταυτοποίησης" γίνονται πιο ξεκάθαρες και αποδεκτές. Ο συστημικός πόλεμος κατά των φτωχότερων και πιο περιθωριοποιημένων μειονοτήτων που επιβάλλει και καλλιεργεί ο καπιταλισμός για την επιβίωσή του βρίσκει την πιο έκδηλη έκφρασή του στις επιθέσεις που διεξάγονται από ακροδεξιά άτομα ή ομάδες. Ενώ ήταν πάντα λογικό για εμάς όχι μόνο να δηλώνουμε αντιφασίστες και αντιφασίστριες αλλά και να το υποστηρίζουμε πρακτικά, σήμερα θεωρούμε ότι είναι ακόμη πιο σημαντικό να επαναλάβουμε ότι η ενεργή δράση για την αντιμετώπιση τέτοιων ιδεολογιών και ομάδων είναι επείγουσα και αναγκαία. Ποτέ δεν πιστέψαμε στον μύθο της ειρηνικής κοινωνίας μέσα στην οποία κάθε άποψη είναι αποδεκτή αρκεί να παραμένει στο πλαίσιο των δημοκρατικών αποδεκτών και επικυρωμένων συνθηκών από τον νόμο. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι δεν θα βρούμε υποστήριξη στους κρατικούς θεσμούς για να αναχαιτίσουμε αυτές τις τάσεις.

Το παρόν που παρουσιάζεται μας μιλάει ξεκάθαρα: η κρατική και θεσμική βία δεν χρειάζεται πλέον να μεταμφιέζεται και να οργιάζει ενάντια σε οτιδήποτε θέτει σε κίνδυνο την ίδια την αναπαραγωγή αυτού του συστήματος. Όσον αφορά την Ιταλία, σίγουρα δεν είναι με την άφιξη της κυβέρνησης Μελόνι που το κράτος άρχισε τον ιδιαίτερο πόλεμο εναντίον των φτωχών, αν και τα βήματα που έκανε η φασιστοκρατούμενη εκτελεστική εξουσία προς την κατεύθυνση της υλικής καταστολής ατόμων και ομάδων είναι αναμφισβήτητα και απαράδεκτα. Από την άλλη πλευρά, δεν μπορεί κανείς να ξεχάσει δεκαετίες δημόσιου λόγου περί αξιοπρέπειας, νομιμότητας, εφαρμογής δικαιοκρατικών πολιτικών, γενικευμένης τρομοκράτησης και ποινικοποίησης των φτωχότερων τάξεων. Λόγοι που πραγματοποιήθηκαν τόσο από τα δεξιά όσο και από την αριστερά, οι οποίοι δημιούργησαν ένα κλίμα κατάλληλο όχι μόνο για τις άγριες καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις που λαμβάνουν χώρα, αλλά και για την εξάπλωση μιας επιφανειακής και λαϊκίστικης κοινής λογικής.

Στο πλαίσιο αυτό οι οργανωμένες ακροδεξιές ομάδες, είτε προπαγανδίζουν άμεσα φασιστικές ιδέες είτε διεισδύουν στην κοινωνία μέσω φιλανθρωπικών οργανώσεων και οργανώσεων αλληλεγγύης και αποκτούν ένα ειδικό βάρος που δεν πρέπει να υποτιμάται. Ακριβώς όταν διαδίδονται λαϊκιστικοί και ρατσιστικοί λόγοι, όταν προτείνονται απλές και επιφανειακές λύσεις στα πολύπλοκα προβλήματα της εποχής μας, οι οργανώσεις αυτές έχουν την ευκαιρία να στρέψουν την προσοχή γύρω τους και να αναπτυχθούν. Ακριβώς στους πιο εξτρεμιστικούς και οργανωμένους πυρήνες συγκεντρώνονται, διαμορφώνονται και υλοποιούνται οι βίαιες ιδέες των φασιστών δολοφόνων της εποχής μας, από την Αμερική μετά τον Τραμπ μέχρι τις πόλεις μας. Πράγματι, μπορούμε να μετρήσουμε κατά δεκάδες τις επιθέσεις, τις δολοφονίες και τις εμπρηστικές επιθέσεις εναντίον μεταναστών και άλλων από νεοναζιστικές ομάδες στην Ελλάδα, τη Γερμανία και σε όλη την Ευρώπη τα τελευταία 20 χρόνια. Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε αυτόν τον κίνδυνο και να δράσουμε έγκαιρα για να εμποδίσουμε αυτές τις ομάδες. Δε πρέπει να τους αφήνουμε χώρο. Ακόμα και αν οι κύριοι ακροδεξιοί σχηματισμοί στις πόλεις μας μπορεί να φαίνονται αδρανείς ή "όχι πολύ επικίνδυνοι" αυτή τη στιγμή η απλή ύπαρξη φασιστικών οργανώσεων και κεντρικών γραφείων είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί ενεργά και να εξαλειφθεί.

Είναι σημαντικό όχι μόνο να τις εκθέσουμε αλλά και να τις καταπολεμήσουμε συγκεκριμένα, εγκαταλείποντας κάθε αφελή προσέγγιση που πιστεύει στη δύναμη των λόγων και μόνο. Ορισμένες ιδέες, ορισμένα άτομα είναι επικίνδυνα και έχουν καλά προστατευμένες τις πλάτες τους, επειδή είναι απόλυτα ενσωματωμένα στο "δημοκρατικό" σύστημα στο οποίο ζούμε. Είναι ανώφελο να φωνάζουμε για σκάνδαλα, όλο και λιγότεροι άνθρωποι ξεσηκώνονται. Είναι άσκοπο να στραφούμε στο κράτος, το οποίο σήμερα, όπως και χθες, τους καλύπτει και τους νομιμοποιεί. Γι' αυτό θα είμαστε πάντα στο πλευρό όσων αποφασίζουν να δράσουν για να περιορίσουν τους ναζί, όλων των φυλακισμένων αντιφασιστών, αθώων ή ενόχων. Θέλουμε να εκφράσουμε όλη την αλληλεγγύη και την εγγύτητά μας στον σύντροφο και τη συντρόφισσα που φυλακίστηκαν στη Βουδαπέστη και σε όλους τους άνδρες και τις γυναίκες που φυλακίστηκαν στο πλαίσιο αυτής της έρευνας.

Αν θέλουμε να ζήσουμε σε έναν κόσμο χωρίς φασισμό και φασίστες, είναι στο χέρι μας να τον οικοδομήσουμε!

Αντιφασιστική Δράση Μιλάνου

PS. Καλούμε όσοι και όσες μπορούν να συνεισφέρουν στα δικαστικά έξοδα

Λογαριασμός : Martina Franchi e Alice Zaffaroni

IBAN:LT523250062922492633

BIC: REVOLT21