τι; : προβολή θεματική : από :

Δευτέρα 4 Μαρτίου 2024 στις 21.00

Προβολή: "Zone of interest"

Ο διοικητής του Άουσβιτς, Rudolf Höss, και η σύζυγός του Hedwig, προσπαθούν να φτιάξουν μια ονειρεμένη ζωή για την οικογένειά τους σε ένα σπίτι και έναν κήπο δίπλα στο στρατόπεδο.

Εννέα χρόνια μετά το συναρπαστικό Under the Skin, ο σκηνοθέτης μεταφέρει ελεύθερα στη μεγάλη οθόνη, το ομώνυμο μυθιστόρημα του Martin Amis, προσφέροντας ένα ανατριχιαστικό στιγμιότυπο της πραγματικότητας των στρατοπέδων συγκέντρωσης και έναν προβληματισμό για τα όρια της ανθρώπινης ψυχής.

Ο Τζόναθαν Γκλέιζερ, φτιάχνει μια πραγματεία που παγώνει το αίμα για την κοινοτοπία του κακού. Χωρίς να θέλει να μειώσει την ιστορική ιδιαιτερότητα και την απερίγραπτη κακία των χαρακτήρων, ο Γκλέιζερ θέτει το ερώτημα πόσα βάσανα είμαστε όλοι διατεθειμένοι να αγνοήσουμε, μόνο και μόνο επειδή συμβαίνει σε άλλο μέρος του κόσμου, ή ακριβώς έξω από τα σπίτια μας ή πέρα από τη δικιά μας ζώνη του ενδιαφέροντος.

Διάρκεια: 105'
Σκηνοθεσία: Τζόναθαν Γκλέιζερ
Με τους: Σάντρα Χίλερ, Φρέγια Κρεουτζκάμ, Κρίστιαν Φρίντελ

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=8GGXU1nUNZ4

Λίγα λόγια για την Αλιμούρα:

Ο ελεύθερος κοινωνικός χώρος Αλιμούρα αρχίζει τη λειτουργία του στα Γιάννενα, τον Δεκέμβρη του 2015. Δημιουργείται σε μία πόλη, όπου η εμπορευματική λογική επιβάλλεται οικονομικά, πολιτικά, αισθητικά και η κοινωνία σε μεγάλο βαθμό επιλέγει την αποστασιοποίηση και την παραίτηση. Στο χώρο διοργανώνονται τακτικά πολιτικές συζητήσεις, πολιτιστικές εκδηλώσεις, μπαρ, live, bazaar βιβλίου, ενώ λειτουργεί σταθερά βιβλιοπωλείο. Επίσης, στεγάζονται οι συνελεύσεις της Χειρονομίας - Αντιεξουσιαστικής Κίνησης και της Ανοιχτής Συνέλευσης ενάντια στην ενεργειακή λεηλασία. Η πρώτη και βασική επιδίωξη είναι να βρουν έδαφος όλες αυτές οι αντιλήψεις και οι απόψεις που εκτοπίζονται από το κυρίαρχο και να αποτελέσει, δηλαδή ο χώρος, πεδίο διαλόγου και πολιτικής και πολιτιστικής ζύμωσης.

Τόπος ανοιχτός στην Κοινωνία. Ο ε.κ.χ. Αλιμούρα εμπνέεται από το κύμα αυτοδιαχειριζόμενων κοινωνικών χώρων που τα τελευταία χρόνια έχουν αναδυθεί παγκοσμίως, από το πλήθος των τοπικών αντιστάσεων, από τις κοινωνικές κινήσεις εκείνες που διαρρηγνύουν τη βαρβαρότητα της εποχής προτάσσοντας ως οδοδείκτη την ελευθερία. Ο ε.κ.χ. Αλιμούρα λειτουργεί με άξονες την άμεση δημοκρατία, την αυτοοργάνωση, την οριζοντιότητα, την ελεύθερη συνεισφορά του καθενός και της καθεμιάς, δημιουργώντας σχέσεις ισοτιμίας και αλληλεγγύης. Ενάντια στην ανάθεση, σε κάθε είδους ιεραρχία και αποκλεισμό διαμορφώνουμε εδώ και τώρα τον κοινό μας χώρο και χρόνο. Κανένας δεν είναι ειδικότερος από εμάς για να αποφασίζει για τις ζωές μας.

Αποφασίσαμε, λοιπόν, να μετακομίσουμε στην Αραβαντινού 6 της στοάς Σκόρδου (είσοδος και από Τσιριγώτη 14), σε μία ιστορική γειτονιά της πόλης που αλλάζει πρόσωπο, καθώς από εμπορική γειτονιά - ερημωμένη πλέον από την κρίση - μετατρέπεται σιγά σιγά σε περιοχή με έντονη πολιτιστική δραστηριότητα. Σε αυτή τη γειτονιά φιλοδοξούμε να αποτελέσουμε ένα πραγματικό κέντρο διάδοσης των ελευθεριακών ιδεών.

Δεν υποσχόμαστε, δεν αναθέτουμε. Φτιάχνουμε σήμερα στιγμές από το κοινό μας μέλλον. Συνέλευση: κάθε Δευτέρα στις 7.00μμ - Αραβαντινού 6 εντός στοάς Σκόρδου (είσοδος και από Τσιριγώτη 14)