τι; : προβολή θεματική : από :

Πέμπτη 7 Μαρτίου 2024 στις 20.00

Προβολή ταινίας "Joyland" + Συζήτηση

Το Joyland είναι μια πακιστανική δραματική ταινία του 2022 σε σενάριο, σκηνοθεσία και συνεπιμέλεια του Saim Sadiq στο σκηνοθετικό του ντεμπούτο μεγάλου μήκους.

Η ταινία επικεντρώνεται στην φτωχή οικογένεια Rana, με επικεφαλής έναν πρεσβύτερο πατριάρχη (Peerzada) που λαχταρά τη γέννηση ενός εγγονού. Αναγκάζει τη νύφη του Μουμτάζ να εγκαταλείψει τη δουλειά της αφού ο Χάιντερ, ο μικρότερος γιος του και ο σύζυγός της, βρίσκουν δουλειά σε ένα ερωτικό θέατρο χορού. Ωστόσο, οι επιπλοκές προκύπτουν όταν ο Χάιντερ ερωτεύεται την Μπίμπα, μια τρανς χορεύτρια.

Συνολικά, το Joyland είναι μια ιστορία πάθους και των συνεπειών της καταστολής σε μια πατριαρχική κοινωνία. Προειδοποιεί για τους κινδύνους της παραμέλησης της συστημικής ανισότητας, η οποία καταπνίγει τον πραγματικό μας εαυτό. Το θέμα της καταστολής σε μια καταταγμένη κοινωνία διαχέεται σε όλη αυτή τη μελαγχολική και υπέροχη πακιστανική ταινία.

Αρχικά απαγορεύτηκε να βγει στους κινηματογράφους στο Πακιστάν και εγκρίθηκε για κυκλοφορία μετά από μικρές περικοπές. Έκανε πρεμιέρα στην εγχώρια αγορά στις 18 Νοεμβρίου 2022 και έλαβε γενικά θετικές κριτικές από τους κριτικούς.

Ενώ η εθνική απαγόρευση του "Joyland" αντιστράφηκε αργότερα μετά από συστάσεις για αλλαγές στην ταινία, εξακολουθεί να απαγορεύεται στο Παντζάμπ, την περιοχή του Πακιστάν όπου βρίσκεται η Λαχόρη.

Η ταινία κέρδισε το βραβείο της κριτικής επιτροπής του φεστιβάλ, καθώς και το βραβείο Queer Palm για την καλύτερη ταινία με θέμα LGBTQ.

Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση.

  • Πέμπτη 7/3, 20:00, στην εξαδακτύλου 8 (κτίριο Κατειλλημένης Θεάτρου ΑΠΘ)

Φ.Σ. Εικαστικού

πηγή : email που λάβαμε στις 6 Μαρτίου 18h