Παρασκευή 5 Απριλίου 2024 στις 18.00

Εκδήλωση για την υπόθεση φυλακισμένων και διωκόμενων αντιφασιστριών/ων

Την Παρασκευή 5 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με την συμμετοχή συντροφισσών από την Ιταλία για την υπόθεση των φυλακισμένων και διωκόμενων αντιφασιστριών/ων σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Μετά την εκδήλωση θα ακολουθήσει μπαρ οικονομικής ενίσχυσης για τις/τους φυλακισμένες/ους συντρόφους

Η υπόθεση της σύλληψης και φυλάκισης

Κάθε χρόνο στη Βουδαπέστη της Ουγγαρίας διοργανώνεται ένα Σαββατοκύριακο εκδηλώσεων για τον εορτασμό της «ημέρας τιμής», που αναφέρεται στην εξόντωση ενός τάγματος αποτελούμενου από Γερμανούς και Ούγγρους στρατιώτες από τον Κόκκινο Στρατό στις 12/02/1945 κατά τη διάρκεια της πολιορκίας της Βουδαπέστης.

Η εκδήλωση αυτή είναι η αφορμή για μια συνάντηση της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς στην πόλη της Βουδαπέστης για να τιμήσουν τους πεσόντες φασίστες ομοιδεάτες τους.

Στις 11 Φεβρουαρίου 2023, και τις επόμενες μέρες της συγκεκριμένης εκδήλωσης, δύο σύντροφοι, η Ιλάρια, συντρόφισσα από την Ιταλία και ο Τομπίας, σύντροφος από την Γερμανία, συνελήφθησαν από την Ουγγρική αστυνομία κατηγορούμενοι ότι ξυλοκόπησαν ορισμένους νεοναζί που συμμετείχαν στις εκδηλώσεις μνήμης των Ναζί.

Οι δύο σύντροφοι μεταφέρονται στη φυλακή της Βουδαπέστης (όπου παραμένουν φυλακισμένοι μέχρι και σήμερα)με πολύ σοβαρές κατηγορίες εις βάρος τους οι οποίες επιφέρουν ποινές που μπορεί να φτάσουν και τα 24 χρόνια φυλάκισης. Και για τους δύο, μία από τις κατηγορίες είναι ότι ανήκουν σε εγκληματική οργάνωση.

Στο πλαίσιο αυτό, οι Ουγγρικές αρχές ζήτησαν και έλαβαν την δικογραφία που σχημάτισε το Γερμανικό κράτος κατά του τοπικού αντιφασιστικού κινήματος (υπόθεση Antifa-ost)κατά την διάρκεια κατασταλτικής επιχείρησης που διεξήγαγε εναντίον αντιφασιστών/στριών στην γερμανική επικράτεια.

Τον Οκτώβριο του 2023 οι έρευνες για τους δύο συλληφθέντες συντρόφους έκλεισαν με την ταυτόχρονη έκδοση 14 ευρωπαϊκών ενταλμάτων σύλληψης όπου κατηγορούνται κι άλλοι σύντροφοι ότι συμμετείχαν στις επιθέσεις κατά των νεοναζί.

Στις 21 Νοεμβρίου 2023 ο μιλανέζος σύντροφος Gabriele συνελήφθη από την ιταλική αστυνομία η οποία εκτελώντας ένα από τα προαναφερθέντα ευρωπαϊκά εντάλματα έθεσε τον σύντροφο σε κατ' οίκο περιορισμό εν αναμονή της απόφασης για την έκδοσή του στην Ουγγαρία.

Στις 12 Δεκεμβρίου 2023 έρχεται η σειρά της συντρόφισσας Maja από την Γερμανία η οποία επίσης από τότε περιμένει την απόφαση για την έκδοσή της. Ένας άλλος σύντροφος από την Ιταλία αναζητείται αυτή τη στιγμή από την αστυνομία, ενώ ένας σύντροφος με αλβανικό διαβατήριο συλλαμβάνεται στη Φινλανδία τον Φεβρουάριο του 2024 και με τη σειρά του περιμένει σε κατ' οίκον περιορισμό για την πιθανή μεταφορά του στις ουγγρικές φυλακές.

Εν τω μεταξύ, η δίκη ξεκινά στις 29 Ιανουαρίου 2024 για την Ilaria, τον Tobias και μια ακόμα συντρόφισσα από την Γερμανία, που υπόκειται σε μέτρα επιτήρησης στη Γερμανία. Στην αρχή της δίκης, σύμφωνα με τα Ουγγρικά δικαστήρια, οι κατηγορούμενοι μπορούν να δηλώσουν ότι είναι αθώοι ή ένοχοι. Ο Tobias αποφασίζει να παραδεχτεί την ενοχή του, αποδεχόμενος την κατηγορία ότι είναι μέλος εγκληματικής οργάνωσης αλλά αμφισβητώντας την ποινή των 3 ετών και 6 μηνών (με μέγιστη ποινή τα 5 χρόνια).

Στη συνέχεια, ο δικαστής εκδίδει ποινή 3 ετών, εκ των οποίων τα 2/3 σε φυλακή υψίστης ασφαλείας και 5 χρόνια απαγόρευση εισόδου στην Ουγγαρία. Στη συνέχεια, ο εισαγγελέας όμως απορρίπτει τη νέα ποινή, θεωρώντας την πολύ επιεική.

Η Ιλάρια και η συντρόφισσα από την Γερμανία δηλώνουν αθώες και ως εκ τούτου θα πρέπει να αντιμετωπίσουν όλη τη νομική διαδικασία. Η προτεινόμενη ποινή για την Ilaria είναι 11 χρόνια και για την συντρόφισσα από την Γερμανία 3 χρόνια και 6 μήνες.

Μετά την πρώτη ακρόαση, η δίκη αναβλήθηκε πρωτίστως για τις 24 Μαΐου 2024 και στη συνέχεια επισπεύσθηκε για τις 28 Μαρτίου. Για την Ιλάρια απορρίφθηκε το αίτημα για εναλλακτικών μέτρων έκτισης ποινής και το αίτημα μεταφοράς της για τη διάρκεια της δίκης σε κατ' οίκο περιορισμό στην Ιταλία.

Στις 13 Φεβρουαρίου 2024 λαμβάνει χώρα η ακρόαση στο Μιλάνο για την έκδοση του Gabriele και οι δικαστές αποφασίζουν να αναβάλουν την απόφαση για τις 28 Μαρτίου, ενόψει του αιτήματος προς το Ουγγρικό Κράτος σχετικά με το ενδεχόμενο επιβολής εναλλακτικών μέτρων κράτησης για τον σύντροφό, ιδίως λαμβάνοντας υπόψη την πολύ άσχημες συνθήκες κράτησης και το ειδικό καθεστώς κάτω από το οποίο κρατούνται οι σύντροφοι άλλα και οι υπόλοιποι κρατούμενοι στις Ουγγρικές φυλακές.

Αναρχική ομάδα Khanjali