τι; : εκδήλωση, συζήτηση θεματική : από :

Σάββατο 30 Μαρτίου 2024 στις 17.00

Εκδήλωση/συζήτηση για το νέο ποινικό κώδικα

Σας καλούμε σε εκδήλωση/συζήτηση για τον νέο ποινικό κώδικα ο οποίος ψηφίστηκε την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2024 και παρουσιάστηκε από την κυβέρνηση ως μια σημαντική μεταρρύθμιση η οποία μάλιστα αφουγκράζεται την κοινωνία.

Εμείς σαν εργάτες, εργαζόμενοι, ,αλλά και θέλοντας να πιστεύουμε αγωνιστικά υποκείμενα δεν διαφωνούμε πως αφουγκράζεται ένα κομμάτι της κοινωνίας, συγκεκριμένα αφουγκράζεται το κομμάτι της ακροδεξιάς, του ζόφου και του μικροαστισμού που χαιρέκακα διασκεδάζεται από εξοντωτικές ποινές, άθλιες συνθήκες κράτησης καθώς και την γενικότερη περιστολή των δικαιωμάτων μας.
Θεωρούμε πως η πλειοψηφία της κοινωνίας δεν συμβαδίζει με τον άνωθεν βούρκο, ωστόσο οι ελάχιστες αντιδράσεις απέναντι σε ένα τέτοιο απεχθές νομοσχέδιο δείχνει πως συμβαδίζει με την αδιαφορία ή την ελλιπή ενημέρωση τουλάχιστον. Έτσι, σκοπός μας είναι να απευθυνθούμε στην τοπική κοινωνία, αναλύοντας το πως το νομοσχέδιο ενισχύει τον φόβο, την τιμωρία καθώς και την οικονομική αφαίμαξη των φτωχότερων.

Στην εποχή μας που ο κόσμος της εργασίας βάλλεται από παντού, οι κοινωνικοί και ταξικοί αγώνες βρίσκονται σε συνεχή υποχώρηση, και η επίθεση του κεφαλαίου δεν αφήνει τίποτα ανεπηρέαστο, από τα ιδιωτικά πανεπιστήμια μέχρι το ίδιο το νερό, το νομοσχέδιο έρχεται για να επισφραγίσει την απόλυτη κυριαρχία του κράτους και της καταστολής.
Σαν βαλλόμενα στρώματα πρέπει να έχουμε γνώση για τους σχεδιασμούς των κυρίαρχων και όχι να βρισκόμαστε προ εκπλήξεως, ειδικότερα τα κινήματα τα οποία έχουν ζήσει από πρώτο χέρι την κρατική εκδικητικότητα και μανία.
Στην χιονοστιβάδα των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων που υπάρχουν στο νομοσχέδιο πέρα από την ζωή εκτός των τειχών, δυσχεραίνεται και η ζωή των κατάδικων με τους αγώνες των κρατουμένων για τις συνθήκες κράτησης, των αναστολών αλλά και την επιμήκυνση των ποινών να πηγαίνουν περίπατο. Αντίστοιχα αντιλαμβανόμαστε πως ένα νομοσχέδιο το οποίο δείχνει τον δρόμο για την φυλακή σε αδικήματα που προηγουμένως δεν είχαν καν θέση σε ένα ποινικό δικαστήριο όπως η συκοφαντική δυσφήμιση, η εξύβριση, η αντίσταση κατά της αρχής και η απείθεια θα αυξήσει κατακόρυφα των αριθμό των φυλακίσεων. Πως θα αντέξει ένα ¨σωφρονιστικό¨ σύστημα που είναι ήδη σε άθλια κατάσταση μια τέτοια αύξηση στις φυλακίσεις ; Κοιτώντας τις πολιτικές της κυβέρνησης αλλά και οποιουδήποτε εκφραστή αυτής της νεοφιλελεύθερης λαίλαπας, αντιλαμβανόμαστε πως την συμφόρηση θα την πληρώσουν οι κρατούμενοι, και μόλις η κατάσταση είναι οριακή, η κυβέρνηση θα δώσει την λύση που δίνει σε όλα τα πεδία μέχρι τώρα, την ίδρυση δηλαδή ιδιωτικών φυλακών και την περαιτέρω επέλαση του κεφαλαίου.
Είναι αναγκαίο λοιπόν να επικοινωνήσουμε με το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο πως το νομοσχέδιο Φλωρίδη έχει σκοπό την εκδίκηση, την τιμωρία, τον εκφοβισμό και την φίμωση το αντίθετο δηλαδή από τον σωφρονισμό και την επανένταξη που ευαγγελίζονται αυτοί που μιλάνε για κράτος δικαίου. Να γίνει γνωστό πως οι αστυνομικοί που με βάση μαρτυριών τους έσερναν διαδηλωτές σε δίκες, όταν ερχόταν η ώρα της εκδίκασης, ξεχνούσαν, τα μάσαγαν, έπεφταν σε αντιφάσεις με αποτέλεσμα οι κατηγορίες να καταπέφτουν, τώρα δεν θα υποχρεούνται να εμφανίζονται. Αυτό σημαίνει πως νομοθετικά δημιουργούνται πολίτες δυο κατηγοριών, ο πολίτης δηλαδή που μπορεί να σε σύρει σε μια στημένη δίκη χωρίς καν να παρευρεθεί και εκείνος που θα πρέπει να παλέψει απέναντι σε μια στημένη δίωξη γραμμένη κατά παραγγελία της Ελληνικής Αστυνομίας.
Καταλήγουμε λοιπόν πως το έκτρωμα Φλωρίδη είναι ένα νομοσχέδιο που αφορά όλη την κοινωνία και πρέπει να καταργηθεί. Όχι επειδή ο προηγούμενος ποινικός κώδικας ήταν φιλολαϊκός, αντιθέτως έχουμε νιώσει στο πετσί μας τι σημαίνει κράτος δικαίου για τους εξουσιαστές, ωστόσο μέσα από τον αγώνα μας για το οτιδήποτε ευνοϊκότερο, από πίσω του ξεπροβάλλουν οι χαραμάδες του ιδανικού μας.

Σας καλούμε όλους στο εργατικό κέντρο Ελευσίνας το Σάββατο 30 Μαρτίου στις 5 η ώρα.
Πρωτοβουλία ενάντια στον νέο ποινικό κώδικα.

πηγή : email που λάβαμε στις 25 Μαρτίου 11h