τι; : συνέλευση θεματική : από :

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 στις 18.30

Ανοιχτη συνελευση εν’ οψει της δικης στις 18/4/24

Καλούμε σε ανοιχτή συνέλευση στην ΑΣΟΕΕ την Παρασκευή 29 Μαρτίου, στις 18:30 ώστε να συσπειρωθεί ο κόσμος της αλληλεγγύης, να οργανωθούν παρεμβάσεις εν' όψει του δικαστηρίου, καθώς και εκδηλώσεις για την κάλυψη των δικαστικών εξόδων.

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΕΝ' ΟΨΕΙ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ ΣΤΙΣ 18/4/24

ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΩΝ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΥΛΛΗΦΘΕΙΣΑΣ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΛΗΨΗ DNA

"Είμαστε οι 6 συλληφθέντες/είσες της πορείας αλληλεγγύης στους 14 ενάντια στην υποχρεωτική λήψη DNA. Συμμετέχουμε στην ανοιχτή συνέλευση για το DNA και είχαμε αναλάβει την περιφρούρηση μαζί με άλλα συντρόφια. Τα ΜΑΤ επιτέθηκαν στην πορεία και η περιφρούρηση κράτησε τη θέση της με αποτέλεσμα να συλληφθούμε υπερασπιζόμενοι/ες το υπόλοιπο σώμα της πορείας. Παρά το γεγονός κάποιων τραυματισμών, είμαστε καλά και στηρίζουμε τις αποφάσεις μας.''

(Μήνυμα των 6 συλληφθέντων/εισών από την περιφρούρηση της πορείας της 26ης Οκτωβρίου του 2021, μέσα από τη ΓΑΔΑ)

Στις 26 Οκτωβρίου του 2021, είχε καλεστεί δημόσια συγκέντρωση και πορεία στα Προπύλαια, από την ανοιχτή συνέλευση ενάντια στην υποχρεωτική λήψη DNA σε αλληλεγγύη με τους 14 συντρόφους που κλητεύθηκαν να δώσουν δείγμα DNA στην κρατική ασφάλεια. Ηπορεία ξεκίνησε από τα Προπύλαια με προορισμό το Πολυτεχνείο μέσα από τα Εξάρχεια. Από το ξεκίνημα, οι δυνάμεις των ΜΑΤ ήταν προκλητικές και ακολουθούσαν σε στενή απόσταση το σώμα της πορείας. Στην συμβολή των οδών Σίνα και Σόλωνος χωρίς να έχει προηγηθεί καμία ένταση από πλευράς των διαδηλωτών/τριών το σώμα της πορείας δέχτηκε την πρώτη απρόκλητη επίθεση κατά την οποία έγινε η πρώτη σύλληψη. Η πορεία παρά, την ένταση της επίθεσης με χημικά και μάχη σώμα με σώμα παρέμεινε συγκροτημένη και συνέχισε επί της οδού Σόλωνος. Μετά την Χαριλάου Τρικούπη ακολούθησε δεύτερη επίθεση των ΜΑΤ, με περισσότερη μανία, όπου και έγιναν οι υπόλοιπες πέντε συλλήψεις. Οι επιθέσεις και οι συλλήψεις δεν ήταν αρκετές για να κάμψουν το σώμα των διαδηλωτών/τριών, το οποίο κατάφερε με την περιφρούρηση του να ανασυγκροτηθεί και να καταλήξει στο Πολυτεχνείο.

Προφανώς μια τέτοιας έντασης επίθεση στο κέντρο της Αθήνας μες το καταμεσήμερο από πάνοπλους μπάτσους, είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα ευρύ κλίμα τρόμου. Χαρακτηριστικά παραδείγματα της βιαιότητας των δυνάμεων των ΜΑΤ σε βάρος όσων βρέθηκαν στον δρόμο τους εκείνη την ημέρα, διαδηλωτών ή μη, ήταν οι πολλαπλοί τραυματισμοί που οδήγησαν κόσμο στο νοσοκομείο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περίπτωση της συντρόφισσας η οποία χτυπήθηκε και εγκαταλείφθηκε από την αστυνομία αιμόφυρτη και με διάσειση από χτύπημα στο κεφάλι και χτύπημα στον καρπό και η περίπτωση της γυναίκας που τραυματίστηκε από τζαμαρία που έσπασε μαινόμενος ματατζήςσε φωτοτυπάδικο. Το κλίμα της τρομοκρατίας συμπλήρωσαν οι τραμπουκισμοί περαστικών που αντιδρούσαν μπροστά στις σκηνές της βιαιότητας της αστυνομίας, όπως έχουν καταγραφεί σε πολλά βίντεο που τραβήχτηκαν εκείνη την ημέρα.

Η υπόθεση των 14ων

Τον Αύγουστο του 2021, ξεκίνησαν να έρχονται κλήσεις από την κρατική ασφάλεια σε συντρόφους για υποχρεωτική λήψη δείγματος DNA. Η πρόφαση για αυτές τις κλήσεις ήταν μία ταύτιση γενετικού υλικού που βρέθηκε σε άδεια μπουκάλια μπίρας στην κατειλημμένη Πρυτανεία του ΕΜΠ τον Νοέμβρη του 2020, με δείγμα από χαρτιά με αίμα που βρέθηκαν στα Εξάρχεια στις 6 Δεκέμβρη του 2014 μετά από μαζική πορεία και συγκρούσεις με τις δυνάμειςκαταστολής. H κατάληψη της Πρυτανείας του ΕΜΠ στις 13/11/2020 έγινε ενάντια στο τότε ανακοινωμένο λοκ-άουτ του Πολυτεχνείου και την απαγόρευση διεξαγωγής του επετειακού τριημέρου, και σε αλληλεγγύη με τα συντρόφια τα οποία είχαν συγκεντρωθεί στο Πολυτεχνείογια να το κρατήσουν ανοιχτό• οι καταλήψεις εκκενώθηκαν μετά από συντονισμένες επιχειρήσεις της αστυνομίας και 100 συλλήψεις, συνολικά. Η όλη υπόθεση ήταν ένα εξώφθαλμο φιάσκο όπως και επιβεβαιώνεται από τους ίδιους τους θεσμούς που κίνησαν την διαδικασία. Αυτήν την στιγμή η υπόθεση των 14ων έχει μπει στο συρτάρι, αφού κρίθηκε παντελώς αβάσιμη και κακοστημένη, έχοντας αφήσει πίσω τις συλλήψεις του κόσμου που βγήκε στον δρόμο, για να την αναδείξει ως μια ακόμα στιγμή αντίστασης ενάντια στους μηχανισμούς στοχοποίησης αγωνιστών και παραγωγής διώξεων και κατηγορούμενων.

Οι σκευωρίες, τα μαγειρέματα και τα κατασκευασμένα από την ασφάλεια στοιχεία είναι κλασικές τακτικές τους κράτους που στοχεύουν στην καταστολή των κινημάτων. Δεν θα μπορούσαμε να αναφέρουμε όλες τις υποθέσεις αγωνιστών που έχουν προφυλακιστεί, φυλακιστεί ή είναι υπό καθεστώς δικαστικής ομηρίας, με πρόφαση κατασκευασμένα κατηγορητήρια. Ενδεικτικά μόνο αναφέρουμε (και απολογητικά για όσες δεν αναφέρουμε) κάποιες από τις πιο τρανταχτές υποθέσεις, όπως αυτή της Ηριάννας και του Περικλή, του Άρη Σειρηνίδη, του Τάσου Θεοφίλου, του Κώστα Κ. και των 23ων κατοίκων στις Σκουριές Χαλκιδικής.

Η δική μας υπόθεση και η πολιτική της σημασία

Οι 6 συλληφθέντες/συλληφθείσσα της πορείας ήμασταν μέρος της "ανοιχτήςσυνέλευσης ενάντια στην υποχρεωτική λήψη DNA" και όπως κάθε αγωνιστής/ρια που βρεθήκαμε εκείνη την μέρα, βάλαμε ανάχωμα τα σώματά μας ώστε να συνεχίσουμε κανονικά την πορεία ανακόπτοντας την μανία της αστυνομίας που επιτίθονταν στο σώμα της διαδήλωσης. Υπερασπιζόμενοι/ες την κουλτούρα της αλληλεγγύης και της αυτοάμυνας τηςκοινωνίας, δεν αφήσαμε ούτε αφήνουμε κανένα μόνο και απροστάτευτο στον δρόμο και τουςαγώνες, στις διώξεις που υφίσταται, στα δικαστικά έδρανα, στις φυλακές. Όντας κομμάτι των αγώνων των καταπιεσμένων και της πολύμορφης αντίστασης της κοινωνίας ενάντια σε κάθε αντικοινωνική και ύπουλη επίθεση που εξαπολύεται από το κράτος και τους μηχανισμούς του, στεκόμαστε με αξιοπρέπεια στις συλλογικές αποφάσεις και τις ευθύνες μας. Ο ίδιος ο κόσμος, κάτοικοι της γειτονιάς ή περαστικοί που ήταν μπροστά στα συμβάντα εκείνης της μέρας στην Σόλωνος, εξέφραζαν ανοικτά και με πολλούς τρόπους την αλληλεγγύη τους απέναντι στις επιθέσεις που δεχόμασταν καθώς και την έντονη αποδοκιμασία τους για τις πρακτικές των μπάτσων, αποδεικνύοντας την δίκαιη στάση που λαμβάνουμε ενάντια στην καταστολή, παίρνοντας και εκείνος θέση στην κοινωνική αυτοάμυνα.

Οι κατηγορίες που μας βαραίνουν είναι η οπλοκατοχή, διατάραξη κοινής ειρήνης, απόπειρα σωματικής βλάβης, απείθεια και βία κατά δικαστικών υπαλλήλων και προσώπων (μπάτσων). Οι συγκεκριμένες κατηγορίες ανήκουν στο κλασικό πακέτο που δίνεται σε πολλές συλλήψεις διαδηλωτών με σκοπό την αύξηση του κόστους της ποινής και είναι η έμπρακτη ποινικοποίηση της διαδήλωσης αλλά και της αυτοάμυνας της. Είναι γελοίο το ότι χρεώνεται οπλοκατοχή η κατοχή μίας σημαίας ή ενός πυροσβεστήρα την στιγμή που η αστυνομία είναι πάνοπλη με πιστόλια, γκλόμπ, ασπίδες, χειρομβοβίδες κρότου λάμψης, ειδικό εξοπλισμό και χημικά που είναι απαγορευμένα σε πολέμους και που ουκ ολίγες φορές έχουν οδηγήσει σε σοβαρούς τραυματισμούς, και θανάτους είτε από εμπρησμούς όπως στο κατάστημα Κ.Μαρούσης το 1991, είτε από ασφυξία όπως ο 67χρονος διαδηλωτής του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα τον Οκτώβριο του 2011. Η μόνη "διατάραξη της κοινής ειρήνης" εκείνη την ημέρα ήταν η λυσσαλέα επίθεση από τους αφηνιασμένους (χαπακωμένους) μπάτσους που ξέσπαγαν την μανία τους αδιακρίτως ακόμα και σε καταστήματα και περαστικούς. Είναι δυνατόν αυτό τοπάνοπλο σώμα, να χρεώνει άοπλους διαδηλωτές για "σωματική βλάβη"; Η υποκρισία και η θυματοποίηση έχουν και τα όρια τους. Θύματα "σωματικής βλάβης" είναι οι εκατοντάδες δολοφονημένοι εν καιρώ "δημοκρατίας και ειρήνης" από τα όπλα των αστυνομικών. Από τους Αλβανούς μετανάστες της δεκαετίας του 90, μέχρι τους πρόσφυγες και τις μετανάστριες στα χερσαία και υδάτινα σύνορα της χώρας, στους 15χρονους Μιχάλη Καλτεζά και Αλέξη Γρηγορόπουλο και στους δεκάδες βασανισμένους και αυτοκτονημένους στα αστυνομικά τμήματα της Ομόνοιας, της Κυψέλης και της Πατησίων. Να τονίσουμε ότι μόλις τέσσερις μέρες πριν την σύλληψη μας, ο ρομ Νίκος Σαμπάνης γαζώθηκε με 36 σφαίρες σε κατοικημένη περιοχή, ενώ μία μέρα πριν έλαβε χώρα η πορεία χιλιάδων ατόμων που επίσης χτυπήθηκε βίαια από τις δυνάμεις καταστολής. Απείθεια βαφτίζουν την άρνηση δακτυλοσκόπησης.Φυσικά αρνούμαστε και συνιστούμε σε όσους και όσες βρεθούν στα χέρια του κράτους να αρνηθούν να δώσουν οικειοθελώς τα στοιχεία τους -δακτυλικά αποτυπώματα, φωτογραφίες,DNA- για την βάση δεδομένων που χρησιμοποιεί η ελληνική αστυνομία στο μαγείρεμα υποθέσεων και στην κατασκευή υπόπτων.

Βλέπουμε στα παραπάνω πως η ίδια η πράξη της πορείας-διαδήλωσης αλλά και της αυτοάμυνας της, ποινικοποιείται μέσω ορισμένων κατάλληλα διατυπωμένων και ερμηνευμένων νόμων και αυτήν την δικαστική καταστολή αντιλαμβανόμαστε ως το κύριο πολιτικό διακύβευμα της δίωξης μας. Δεν βλέπουμε την δίκη μας ξέχωρη από τους γενικότερους αγώνες μας αλλά αναγνωρίζουμε το δικαστήριο σαν ένα ακόμα πεδίο αντιπαράθεσης με το κράτος και το κεφάλαιο. Για αυτό το λόγο οφείλουμε η προετοιμασία μας, η στάση μας στο δικαστήριο και η υπεράσπιση μας να είναι συλλογική και πολιτική. Δεν θέλουμε το δικαστήριο να είναι άλλο ένα παζάρι ποινών αλλά θέλουμε να στηρίξουμε τις πολιτικές θέσεις και αποφάσεις μας.

ΟΙ ΔΙΚΕΣ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΤΑΔΙΚΕΣ

ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ, ΚΑΜΙΑ ΜΟΝΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ

οι 6 συλληφθέντες/είσες της πορείας αλληλεγγύης στους 14

ενάντια στην υποχρεωτική λήψη DNA

πηγή : http://athens.indymedia.org/event/93883/