Σάββατο 3 Μαίου 2014 (χωρίς ακριβή ώρα) πμ

4o Underground Hip Hop Festival Βορείου Ελλάδος (Literal X)

4ο Underground Hip Hop Festival βορείου ελλάδος (Literal X festival) το Σάββατο 3 Μαίου 2014,στην Ξάνθη , ακριβής τοποθεσία :Πολυτεχνείο προκατ, .ωρα έναρξης: 11:00

τα συγκροτήματα που θα συμμετέχουν στο Φεστιβάλ:

Omerta (Αθήνα)
Φράξια (Αθήνα)
Λόγος Απειλή (Κοζάνη)
Κριτής (Αλεξ/πόλη)
Ξύλινα Αισθήματα (Θεσσαλονίκη)
Fee (Δ.Ι.Α.) & Tsekos/ Απρόσωπα πρόσωπα (Αθήνα)
Αλλοιωμένες Μορφές (Κιλκίς)
Underflow (Θεσσαλονίκη)
Nigredo (Θεσσαλονίκη)
Flow Advantage (Θεσσαλονίκη)
Τέταρτη Αγέλη (Κομοτηνή- Ξάνθη)
Τσίκος (Ξάνθη)
Φθείρομαι (Ξάνθη)
EnVery (Ξάνθη)
Κινούμενος Στόχος & Σκοτεινή Ψυχή (Καβάλα)
Δακρυσμένοι Ριμοδότες (Δράμα)
Μουσική Υπόκρουση (Δράμα)
Άλφα Μι (Δράμα)
Π.Κ.Α. (Λάρισα)

Ένας χρόνος έχει περάσει από τότε που ο φίλος και αδερφός Literal_X έχασε την μάχη με τον καρκίνο. 4 χρόνια έχουν περάσει από τότε που στήθηκε αυτό το φεστιβάλ, και ο Άλεξ ήταν ένας από τους δημιουργούς του. Το μετονομάσαμε και σε Literal_X, για να τιμήσουμε τον φίλο, αδερφό και σύντροφο μας.

Ένα φεστιβάλ, Underground, βγαλμένο μέσα από την αυτό-οργανωμένη καθημερινότητα των ατόμων και των μουσικών ομάδων- κολεκτίβων που το στήνουν. Φτιαγμένο μέσα από τις συνήθειες και τις συμπεριφορές για το πως αντιλαμβανόμαστε και χειριζόμαστε την αντί-εμπορευματικότητα στην ζωή μας.

Οραματιζόμαστε την μουσική μας κουλτούρα χωρίς διακρίσεις, μίσος, σεξισμό και ρατσισμό. Δε θέλουμε να υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ κοινού και καλλιτέχνη. Ο νέος και άπειρος καλλιτέχνης εξισώνεται με τον παλιό και έμπειρο, δίνοντας του το δικαίωμα να παίξει μπροστά σε ένα μεγάλο κοινό. Δεν χωράνε φυλετικές, θρησκευτικές και κοινωνικές διακρίσεις. Και για να είμαστε πιο ξεκάθαροι δεν χωράνε φασίστες, ρατσιστές και πατριδοκάπηλοι. Εδώ μπορείς να νιώσεις την ταυτόχρονη αρμονική συνύπαρξη των τεσσάρων στοιχείων του hip hop, χωρίς τρόπαια, βραβεία και τιμητικές διακρίσεις. Δεν υπάρχει είσοδος, δεν υπάρχουν σπόνσορες και χορηγοί, υπάρχει όμως αυτοδιαχειριζόμενο μπαρ και κουζίνα, τα οποία καλύπτουν ένα μέρος των λειτουργικών εξόδων. Το φεστιβάλ δεν έχει είσοδο, ούτε μπράβους για να την ελέγχουν. Υπάρχει ένα κουτί όπου γυρνάει καθ' όλη την διάρκεια της ημέρας, βασιζόμενο στην ελεύθερη συνεισφορά και στην συνείδηση του κόσμου.

Στο χώρο μπορείς να βρεις εναλλακτικά δισκοπωλεία και βιβλιοπωλεία, όπου ο κάθε καλλιτέχνης (συμμετέχοντας ή όχι στα μουσικά σχήματα) μπορεί να προωθήσει την δουλειά του. Μεγαλύτερος σκοπός και αξία είναι ότι δεν υπάρχει κέρδος και προσωπικό όφελος για κανέναν. Όποιο ποσό προκύψει (και αν) πηγαίνει πάντα σε κινηματικούς λόγους (δικαστικά έξοδα συντρόφων, οικονομικές ενισχύσεις φυλακισμένων και λοιπά).

Σε αυτό το φεστιβάλ πέρα από την διασκέδαση μπορείς να συζητήσεις ή να ανταλλάξεις απόψεις για την κουλτούρα του hip hop και για ότι σε προβληματίζει γύρω από αυτήν. Έτσι και φέτος όπως και κάθε χρόνο την διοργάνωση θα συνοδεύει μια συζήτηση που θα έχει να κάνει με το hip hop. Στην συζήτηση αυτή θα έχουν την ευκαιρία οι καλλιτέχνες MCs, Graffiti Artists, DJs, B-Boys αλλά και το κοινό, να γίνουν όλοι μαζί μια μάζα ανταλλάσοντας εμπειρίες, προβληματισμούς μα και προτάσεις.

Πριν από 4 χρόνια όταν πρωτοσυναντηθήκαμε με σκοπό την δημιουργία αυτού του event, είχαμε βάλει κάποια χαρακτηριστικά και αξίες που αντιπροσώπευαν εμάς και την καθημερινότητά μας. Είχαμε βάλει στόχους τους οποίους πετύχαμε, μα μας έμεινε μόνο ένας τελευταίος τον οποίο και πραγματοποιούμε φέτος. Το φεστιβάλ θα αλλάζει πόλη κάθε χρόνο ώστε να γεύονται και άλλοι το μικρόβιο της αυτό-οργάνωσης. Κάτι τέτοιο το πετυχαίνουμε φέτος μεταφέροντάς το για αρχή στην Ξάνθη και συγκεκριμένα στην περιοχή που βρίσκονται οι φοιτητικές εστίες.

Σε αυτό το φεστιβάλ θα δείτε να τραγουδάνε, να χορεύουν, να βάφουν και να παίζουν μουσική.
Σε αυτό το φεστιβάλ θα νιώσετε την κουλτούρα του Hip Hop.

4ο Underground Hip Hop Festival Βορείου Ελλάδος (Literal_X festival)
Σάββατο 3 Μαΐου 2014
Πολυτεχνείο - Ξάνθη (στο κέντρο της πόλης)

Πρόγραμμα:

11:00 Graffiti jam start time

14:00 προβολή doc : Κάποτε στη Νέα Υόρκη - η γέννηση του HIPHOP, του punk και της disco τη δεκαετία του '70

15:00 συζήτηση : ο Αντιφασισμός ως μέρος της HIPHOP κουλτούρας.

Από τα πρώτα πάρτι των 70ʼs στο Μπρόνξ μέχρι τα προάστια της Μασσαλίας και τις πλατείες της Αθήνας, υπάρχει μια κουλτούρα η οποία διατρέχει κάθε δρόμο των πόλεων. Η κουλτούρα του Hip Hop. Στα όσα θα ειπωθούν, επικεντρώνουμε στο ξεκίνημα και την εξέλιξη της κουλτούρας αυτής, μέχρι την μετάδοσή της στην ελλάδα και στη σημερινή της παρουσία. Ταυτόχρονα, δεν παραβλέπουμε την έντονη πολιτικοποίηση του hiphop εν έτει 2014. Ο αντιφασισμός είναι -μεταξύ άλλων και- μέρος της hiphop κουλτούρας.Μιας κουλτούρας που μέσα της έχει τον αντιρατσισμό, την εναντίωση στην καταπίεση και , φυσικά, τον δρόμο. Το ένα είναι μέρος του άλλου γιατί πολύ απλά, δε θα μπορούσε ποτέ να γίνει διαφορετικά...

18:00 Live acts start time

πηγή : http://stekiksanthis.squat.gr/2014/04/14/4o-u...