Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2014 στις 17.30

2 καλέσματα : 1 2

Μοτοπορεία αλληλεγγύης και θέατρο στη ΒΙΟ.ΜΕ.

ΕΣΕΙΣ ΠΤΩΧΕΥΣΑΤΕ, ΕΜΕΙΣ ΟΧΙ!

Ο αγώνας των εργατών της ΒΙΟΜΕ αποτελεί το μεγαλύτερο εργατικό αγώνα στη χώρα, τόσο σε χρονικό διάστημα, όσο και σε σπουδαιότητα. Όχι μόνο γιατί είναι γνωστός σε όλο τον κόσμο, άλλα λόγω της φύσης του: θέτει σε αμφισβήτηση την ιδιοκτησία των μέσων παράγωγης και προτάσσει το μοντέλο της αυτοδιαχείρισης. Για αυτό και το τελευταίο καιρό έχουμε γίνει μάρτυρες μιας συγχρονισμένης επίθεσης από την αστική τάξη που θέλει να βάλει ένα τέλος στο φαινόμενο αυτό.

Τελευταίο επεισόδιο σε αυτό τον δύσκολο και μακρύ αγώνα, μετά την πρόσφατη ανεπιτυχή προσπάθεια της πρώην ιδιοκτησίας να επανέλθει στο εργοστάσιο, αποτελεί η αίτηση για πτώχευση που κατέθεσε η ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ σε ανύποπτο χρόνο για χρέη της ΒΙΟΜΕ που δεν θα εισπράξει ποτέ, μια και βρίσκεται στην ουρά των πιστωτών. Η αίτηση εκδικάστηκε και πλέον η ΒΙΟΜΕ A.E. είναι χρεοκοπημένη. Η Lafarge στην οποία ανήκει ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ έχει κλείσει το εργοστάσιο της στη Χαλκίδα και απολύει κάθε μήνα λίγους λίγους τους εργάτες σε μια περιοχή που μαστίζεται από την ανεργία κατά 70%. Σε μια εποχή που κάποιοι ονειρεύονται "Success Story" και ανάπτυξη, οι φερόμενοι ως "επενδύτες" το μόνο που έχουν στο μυαλό τους είναι η καταστροφή. Η καταστροφή των μέσων παράγωγης, των θέσεων εργασίας και εν τέλει των ίδιων των ζωών των εργαζομένων.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι στην αίτηση της ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ για την πτώχευση της ΒΙΟΜΕ, γίνεται ολοσέλιδη αναφορά στους εργάτες της ΒΙΟΜΕ και στο μοντέλο της αυτοδιαχείρισης. Αυτό είναι που τους ενοχλεί περισσότερο από όλα και όχι τα χρέη της εταιρίας. Επίσης οι εργάτες της ΒΙΟΜΕ στο παρελθόν έχουν έρθει σε επαφή με αυτούς των Τσιμέντων Χαλκίδας, κάτι που η Lafarge όπως φαίνεται δεν μπορεί να το ανεχτεί φοβούμενη μην μπουν ψύλλοι στα αυτιά των εργατών της περί εργατικής αυτοδιεύθυνσης... Επιπλέον τα αφεντικά της ΑΓΕΤ (ηθελημένα ή μη) παίζουν το παιχνίδι της οικογένειας Φιλίππου, δείχνοντας έτσι την ταξική τους αλληλεγγύη από την πλευρά των αφεντικών.

Είναι επιτακτική ανάγκη οι εργάτες της Lafarge και ολόκληρη η εργατική τάξη, να δείξουν την συναδελφική τους αλληλεγγύη και συμπαράσταση στους εργαζόμενους της ΒΙΟΜΕ. Επίσης το κίνημα και οι αλληλέγγυοι φίλοι της ΒΙΟΜΕ να στηρίξουν αυτούς τους εργάτες που παλεύουν με νυχιά και με δόντια και να πλαισιώσουν τις δράσεις του σωματείου στο προσεχές μέλλον.

Είναι καιρός αυτοί που έφεραν τη ΒΙΟΜΕ σε αυτό το χάλι, αυτοί που δημιούργησαν τα χρέη, αυτοί που έχουν τους εργάτες απλήρωτους για διψήφιο αριθμό μηνών να βρεθούν στη φυλακή. Θα κάνουμε ο,τι περνάει από το χέρι μας προς αυτή τη κατεύθυνση. Επίσης προειδοποιούμε ότι οποίος σκοπεύει να απλώσει το χέρι του σε όσα οι εργάτες της ΒΙΟΜΕ έχουν κατακτήσει με αγώνα τα τελευταία 3 χρόνια θα μας βρει μπροστά του. Δεν θα χαριστεί ούτε βίδα στα αφεντικά.

Το εργοστάσιο θα παραμείνει στα χέρια των εργατών και της κοινωνίας.

Καλούμε σε

ΜΟΤΟΠΟΡΕΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ*

ΔΕΥΤΕΡΑ 1 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΜΕ ΕΝΑΡΞΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΜΑΡΑ ΣΤΙΣ 17.30

κατάληξη στο εργοστάσιο όπου θα πραγματοποιηθεί η θεατρική παράσταση

ΑΝΤΙΓΟΝΗ* από τους theatre de Votanique με ελεύθερη είσοδο.

24/8/14

Ανοιχτή Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης & Στήριξης

του αγώνα των εργατών της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής (Θεσσαλονίκη)

* στην Μοτοπορεία ερχόμαστε με μηχανάκια, αμάξια ή οτιδήποτε άλλο τροχήλατο έχουμε, ενώ αν είμαστε πεζή τότε ερχόμαστε στην Καμάρα και ανεβαίνουμε στα οχήματα που θα έρθουν εκεί μαζί με άλλους συναγωνιστές/τριες.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Με αφορμή την Αντιγόνη του Σοφοκλή, η θεατρική ομάδα "theatre de Votanique", πατώντας

πάνω στον γνωστό μύθο, προσπαθεί να αποκρυπτογραφήσει, διασκευάζοντας το κείμενο, τις

σχέσεις ατόμου και κράτους στα πρόσωπα της Αντιγόνης και του Κρέοντα αντίστοιχα.

Ο Χορός έχει αντικατασταθεί με αποσπάσματα σύγχρονων κειμένων (δοκίμιο, λογοτεχνία),

καθώς προηγουμένως η ομάδα εργάστηκε πάνω στις πολλαπλές δραματουργικές αναγνώσεις

και φιλοσοφικές ερμηνείες της σοφόκλειας τραγωδίας.

Διασκευάστηκαν και συμπεριλήφθηκαν αποσπάσματα από τα κείμενα των: Αθηνά Αθανασίου,

Κορνήλιος Καστοριάδης, Μάσιμο Κατσιάρι, Ζωρζ Μπατάιγ, Τζούντιθ Μπάτλερ, Σαρλ

Μπωντλαίρ, Γιώργος Πρεβεδουράκης, Θωμάς Τσαλαπάτης, Φρίντριχ Χέλντερλιν.

Στην παράσταση υπάρχει ζωντανή μουσική που παρεμβάλλεται στις σκηνές, δημιουργώντας μια

σύγχρονη αίσθηση στην ιστορία.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Θοδωρής Σκυφτούλης

Διασκευή: Ιουλία Μέρμηγκα, Θοδωρής Σκυφτούλης

Μουσική, σχεδιασμός ήχου: Ντίνος Σάμπαλης

Σκηνικά Κοστούμια,: Μαρία Ζυγούρη

Φωτισμοί: Θοδωρής Σκυφτούλης

Αφίσα: Σοφία Μπέμπεζα

ΗΘΟΠΟΙΟΙ (κατά σειρά εμφάνισης)

Αφήγηση σύγχρονων κειμένων: Ιουλία Μέρμηγκα

Κρέων: Νίκος Χαϊδούλης

Αντιγόνη: Τάνια Κωνσταντινίδου

Ισμήνη: Φιλιππία Λιάκουρη, Εύστα Σαχλά

Φύλακας: Αποστόλης Παληκαράς

Αίμονας: Πηγή Χαϊδούλη

Τειρεσίας: Δήμητρα Σκλάβου

Ευριδίκη: Γεωργία Μούργελα

Άγγελος: Βάσω Μάρκου

Εξάγγελος: Μαρία Βενέτη, Μάγδα Τσαχά

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 1 ώρα και 15 λεπτά

πηγή : http://biom-metal.blogspot.gr/2014/08/blog-post_21.html


Ανακοίνωση της Ελευθεριακής Πρωτοβουλίας για τη ΒΙΟ.ΜΕ.
Κάλεσμα στη μηχανοκίνητη πορεία Δευτέρα 1.09. 17.30 Καμάρα


Τον Ιούλιο, οι εργάτες της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής βρέθηκαν μπροστά σε μία αναπάντεχη επίθεση: η σύνδικος, Α. Σεμερτζίδου της μητρικής εταιρίας Φίλκεραμ, κατέθεσε δικαστική προσφυγή, ζητώντας τον ορισμό προσωρινής διοίκησης, αποτελούμενης από τσιράκια της εργοδοσίας και την ίδια την ιδιοκτήτρια, Χ. Φιλίππου. Η οικογένεια Φιλίππου, αφού καταχρέωσε το εργοστάσιο με πολλά εκατομμύρια ευρώ, αφού άφησε τους εργαζόμενους απλήρωτους και σε επίσχεση εργασίας, αφού καταδικάστηκε πρωτόδικα σε 23 και 123 μήνες αντίστοιχα σε φυλάκιση, αποφάσισε ότι ήρθε η ώρα να πάρει πίσω την ιδιοκτησία της.


Η απόφαση όμως του δικαστηρίου άλλαξε τα σχέδια της, καθώς δεν «δικαίωσε» τη -με κάθε νόμο αυτού του συστήματος - ιδιοκτήτρια, Χ. Φιλίππου. Το δικαστήριο όρισε ως προσωρινή διοίκηση ένα από τα άτομα που πρότειναν οι εργάτες και δύο από τον κατάλογο του πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης.
Η Φιλίππου φυσικά δεν τo έβαλε κάτω με αυτή την αναποδιά. Έψαξε και βρήκε έναν άλλο τρόπο να χρησιμοποιήσει το δικαστικό σύστημα- τον φυσικό σύμμαχο κάθε αφεντικού. Χρησιμοποίησε την ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ, δείχνοντας ότι στον ταξικό πόλεμο τα αφεντικά μας είναι δυστυχώς πιο ενωμένα από εμάς, και την έβαλε να καταθέσει αίτηση για πτώχευση λόγω χρεών της ΒΙΟΜΕ. Φυσικά καμία περίπτωση δεν υπάρχει να πάρει όντως η ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ τα χρωστούμενα από τη ΒΙΟΜΕ, καθώς προηγούνται αυτής μία μακριά σειρά πιστωτών.


Αυτή τη φορά οι δικαστές στάθηκαν στο ύψος του πραγματικού τουςς ρόλου και δικαίωσαν την εταιρία, κηρύσσοντας την ΒΙΟΜΕ χρεοκοπημένη.
Λίγο η αλληλεγγύη μεταξύ των αφεντικών, λίγο ο φόβος εξάπλωσης του παραδείγματος της ΒΙΟΜΕ ανάμεσα στους εργάτες των Τσιμέντων Χαλκίδας, με τους οποίους οι εργάτες της ΒΙΟΜΕ είχαν έρθει σε επαφή, η Lafarge, στην οποία ανήκει ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ, μπλέχτηκε στην ιστορία για να αποκατασταθεί επιτέλους η τάξη και να μπει φρένο στο εγχείρημα που αμφισβητεί έμπρακτα την ατομική ιδιοκτησία και δίνει στους εργαζόμενους μία διέξοδο επιβίωσης και αγώνα.


Και αυτή την φορά η εργοδοσία και τα σκυλιά της θα μας βρουν μπροστά τους. Και αυτή τη φορά θα αμυνθούμε στην προσπάθεια να ξεπουληθεί κάθε γρανάζι του εργοστασίου και να πεταχτούν οι εργαζόμενοι στο δρόμο.
Στην απόφαση του δικαστηρίου απαντάμε ότι το εργοστάσιο θα μείνει στα χέρια των εργατών. Δεν μας νοιάζει το «δικαίωμα» της Φιλίππου και της κάθε Φιλίππου, δεν μας νοιάζουν οι τίτλοι ιδιοκτησίας, δεν μας νοιάζουν οι αποφάσεις των δικαστηρίων.
Στην νομιμότητα τους απαντάμε με το δίκιο.
Στους μπάτσους που θα έρθουν θα απαντήσουμε με τη αλληλεγγύη μας στους εργάτες της ΒΙΟΜΕ.


ΜΟΤΟΠΟΡΕΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΔΕΥΤΕΡΑ 1 / 9, στις 17.30, στην ΚΑΜΑΡΑ
κατάληξη στο εργοστάσιο όπου θα πραγματοποιηθεί η θεατρική παράσταση
ΑΝΤΙΓΟΝΗ από τους theatre de Votanique.


Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης

πηγή: https://athens.indymedia.org/post/1530480/