Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2014 στις 20.00

Προβολή ταινίας: Η Μαύρη Αφροδίτη

afissa3

Το Σχολείο Αλληλεγγύης "Οδυσσέας" συνεχίζει τις κυριακάτικες προβολές στο Κοινωνικό Κέντρο / Στέκι Μεταναστών στις 23/11 (20:00) με μια ταινία του σπουδαίου Γαλλοτυνήσιου σκηνοθέτη Αμπντελατίφ Κεσίς («Κουσκούς με φρέσκο ψάρι», "Η ζωή της Αντέλ").

Η ταινία θα προβληθεί στα γαλλικά με ελληνικούς υπότιτλους.

Πρόκειται για την αληθινή ιστορία της Σάαρτζι Μπάρτμαν, μιας μαύρης από τη Νότια Αφρική, που εγκατέλειψε τη χώρα της για ν' ακολουθήσει τον λευκό αφέντη της και να εξευτελίζεται καθημερινά σε διάφορα δημόσια θεάματα στο Λονδίνο και στο Παρίσι στις αρχές του 18ου αιώνα.

Ξεκινά στο Παρίσι το 1817, όταν στη Βασιλική Ακαδημία Ιατρικής ο επιστήμονας-ανατόμος Ζορζ Κιβιέ παρουσιάζει το εκμαγείο της Σάαρτζι (Σάρα) Μπάρτμαν για να αποδείξει, σ' ένα πλήθος συναδέλφων που τον χειροκροτούν, ότι τα σπάνια χαρακτηριστικά της αποδεικνύουν πως η γυναίκα της φυλής Hottentot είναι πιο κοντά στους πιθήκους από ανθρώπους άλλων φυλών. Στη συνέχεια μεταφερόμαστε εφτά χρόνια πίσω, όταν η Σάαρτζι φτάνει από τη Νότια Αφρική στο Λονδίνο με τον αφέντη της Σεζάρ, που την παρουσιάζει σε τσίρκο ως ξεχωριστό «θηρίο», που ανακάλυψε στην αφρικανική ζούγκλα, την «Αφροδίτη Hottentot». Η οδύσσειά της δεν σταματά εδώ. Όταν αρνείται να επιτρέψει στους επιστήμονες της Βασιλικής Ακαδημίας να εξετάσουν το υποτιθέμενο ξεχωριστό αιδοίο της, ο αφέντης την πουλάει σε παρουσιαστή άγριων θηρίων που την περιφέρει σε ερωτικές συγκεντρώσεις αριστοκρατών. Καταλήγει σε πορνείο, όπου αρρωσταίνει και πεθαίνει πιθανόν από συνδυασμό πνευμονίας και αφροδίσιων νοσημάτων.

Διάφορα εκμαγεία της Σάαρτζι, ο σκελετός της και βάζα που περιείχαν το μυαλό και το αιδοίο της παρουσιάζονταν στο Musee de l' Homme του Παρισιού μέχρι το 1976, όταν αποσύρθηκαν και κλείστηκαν σε αποθήκη. Το 2002 η γαλλική Βουλή ψήφισε ομόφωνα την επιστροφή της «Αφροδίτης του Hottentot» στην πατρίδα της. Στις 9 Αυγούστου 2002, ως τμήμα του εορτασμού της Μέρας της Γυναίκας στη Νότια Αφρική, παρουσία του προέδρου της, το λείψανο της Σάαρτζι Μπάρτμαν θάφτηκε στην επαρχία Cape, όπου γεννήθηκε.

Η ταινία του Κεσίς, παρά τις δύο ώρες και 40 λεπτά που διαρκεί, σε κρατά καθηλωμένο. Πέρα από την εξαιρετική ανάπλαση της εποχής, η κάμερα καταγράφει με την παραμικρή λεπτομέρεια τους εξευτελισμούς στους οποίους υπόκειται η Σάαρτζι, τον στωικισμό με τον οποίο δέχεται τα μαρτύρια, καθώς και τις εκφράσεις και τον διαρκή πόνο από την αρρώστια και το ποτό που αρχίζουν να σημαδεύουν το πρόσωπό της. Εκπληκτική η ερασιτέχνις ηθοποιός Γιαχίμα Τόρες. Ο Κεσίς έδωσε ταυτόχρονα και μια σπαραχτική εικόνα των βασάνων στα οποία τόσους αιώνες υποβαλλόταν η γυναίκα.

Πηγή: http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=201018

Facebook event: https://www.facebook.com/events/411168945697743

πηγή : http://socialcenter.espivblogs.net/2014/11/20