Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015 στις 17.30

Προβολή ντοκιμαντέρ: Δικαίωμα στην πόλη

Τσιφλίκι εργολάβων/εκκλησίας/στρατού
ή ελεύθερος δημόσιος χώρος αντίστασης και μνήμης?

Το τελευταίο διάστημα έχουν ενταθεί οι διεργασίες για το ξεπούλημα του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά, με τον δήμο, τον στρατό και την εκκλησία να δίνουν τα χέρια σε μια νέα μοιρασιά. Η συμφωνία περιλαμβάνει ανέγερση στρατιωτικών κατοικιών (την ίδια ώρα που χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει το σπίτι τους από τις τράπεζες) και ανάπτυξη εμπορικών δραστηριοτήτων (βλ. Μall), ενώ κατιτίς παίρνει φυσικά και η μητρόπολη (ποιος άλλος;), η οποία είναι μάλιστα και η πρώτη που έσπευσε να περιφράξει το θεωρούμενο τσιφλίκι της.
Βλέπουμε για ακόμη μια φορά ότι το «όραμα της ανάπτυξης» απειλεί να καταστρέψει μια δημόσια έκταση, μετατρέποντάς τη σε επιχειρηματικά κέρδη για τους μεγαλοεργολάβους, με το πρόσχημα της δημιουργίας θέσεων εργασίας, σε συνθήκες φυσικά εργασιακού μεσαίωνα. Ένας χώρος που αποτελεί έναν από τους ελάχιστους πνεύμονες πρασίνου μέσα στην πόλη, καλείται να μετατραπεί σε ένα πάρκο παραγωγής και κατανάλωσης που το μόνο που θα αναπτύσσεται θα είναι οι τσέπες των μεγαλοαφεντικών. Ακόμη, δεν είναι τυχαίο ότι αυτοί που θέλουν να τσιμεντώσουν το πρώην στρατόπεδο επιθυμούν ταυτόχρονα και την απαλοιφή της ιστορικής μνήμης που το βαραίνει, ως χώρο εκτέλεσης αγωνιστών στα χρόνια της κατοχής και τόπο φυλάκισης στα χρόνια της χούντας.
Ως Ανοιχτή Συνέλευση Δυτικών Συνοικιών θεωρούμε, λοιπόν, πως δεν πρέπει να παραχωρηθεί ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο στις ανώνυμες εταιρείες που ακούν στο όνομα στρατός, εκκλησία, δήμος και ΤΑΙΠΕΔ. Θεωρούμε χρέος όλων μας να σταματήσουμε κάθε επίδοξο καταχραστή και να μπλοκάρουμε ενδεχόμενες επεκτάσεις των έργων. Το πρώην στρατόπεδο πρέπει να παραμείνει ενιαίο, ανοιχτό και προσβάσιμο σε όλους και να χρησιμοποιηθεί για το κοινωνικό σύνολο, μακριά από κερδοσκοπικές και ιδιοκτησιακές λογικές. Δεν επιθυμούμε όμως, απλώς έναν αποστειρωμένο χώρο πρασίνου, αλλά ένα χώρο που να μπορεί να αποτελέσει πεδίο ζύμωσης και αγώνα, ένα σημείο αναφοράς όπου θα μπορούμε να συναντιόμαστε και να συλλογικοποιούμε τις αντιστάσεις μας απέναντι στον εκφασισμό της κοινωνίας και στην γενικευμένη εξαθλίωση που βιώνουμε. Αυτό όμως δεν μπορεί να επιτευχθεί μέσα από κομματικές λογικές ανάθεσης και διαμεσολάβησης, που μας καθιστούν παθητικούς παρατηρητές, αλλά μόνο μέσα από τη συνεχή δράση και παρουσία μας. Ενάντια στον πολιτισμό του κέρδους και της κατανάλωσης να δημιουργήσουμε έναν χώρο όπως εμείς επιθυμούμε για τη γειτονιά μας, όπου θα συναντιούνται άνθρωποι που θέλουν να αλλάξουν τη μοίρα τους και όχι πελάτες που θέλουν να την υπομείνουν.


ΔΗΜΑΡΧΑΙΟΙ, ΚΑΡΑΒΑΝΑΔΕΣ, ΠΑΠΑΔΑΡΙΟ, ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΧΩΡΟΙ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΛΑΟ

ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΔΥΤΙΚΩΝ ΣΥΝΟΙΚΙΩΝ
Κάθε Τρίτη στις 20:30 στη Σχολή Κινηματογράφου στην Σταυρούπολη, Ικονίου 1, λεωφορείο 34 (στάση Καπνομάγαζο). επικοινωνία: sidiexthes@espexiv.net sineexleusiditexika@wordexpress.coexm

πηγή : https://sineleusiditika.wordpress.com/2015/02/20/%CE%B5%CE%BA%CE%B4%CE%B7%CE%BB%CF%8E%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CE%B4%CF%81%CE%AC%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF-%CF%80%CF%81%CF%8E%CE%B7%CE%BD-%CF%83%CF%84%CF%81%CE%B1%CF%84/