Κυριακή 5 Απριλίου 2015 στις 18.00

Συνάντηση Πολιτιστικών Εγχειρημάτων

Κάλεσμα σε Κοινή Συνέλευση Πολιτιστικών Εγχειρημάτων

Το Αυτοδιαχειριζομενο Ωδείο καλεί όποια συλλογικότητα, τμήματα αυτών, όλους τους ελευθεριακούς και αυτοδιαχειριζόμενους χώρους ή μεμονωμένα άτομα που συμφωνούν στα παρακάτω, αλλά και έχουν να προσθέσουν σε αυτά, όλους όσους βλέπουν κομμάτια του εαυτού τους σε αυτό που πιστεύουμε και προτάσσουμε, σε κοινή συνέλευση για τη δημιουργία ενός κοινού δικτύου «μαχητικού καλλιτεχνισμού». Σκοπός μας είναι για αρχή η δημιουργία μιας κοινής συνέλευσης πολιτιστικών εγχειρημάτων, με συχνότητα που θα αποφασιστεί από τους συμμετέχοντες. Μέσα από αυτό μπορούν να προκύψουν δράσεις, συνδιοργανώσεις ίσως και χάραξη κοινής πορείας, κόντρα στον «χιπισμό» μιας ανάλαφρης και απολιτίκ τάσης του καλλιτεχνικού κόσμου, στο σάπιο πολιτιστικό κατεστημένο και στην υποβάθμιση του πνεύματος.

Δεν πιστεύουμε σε μια αόριστη "εναλλακτική κουλτούρα", αλλά στην καθημερινή μάχη για μια κοινωνία αλληλεγγύης, ισότητας και ελευθερίας. Πεδίο αυτής της πάλης (ίσως και σε πλέον προνομιακό επίπεδο) αποτελεί και ο χώρος της Τέχνης. Στα χρόνια της κυριαρχίας του καπιταλισμού σε όλες της εκφάνσεις της κοινωνικής ζωής, μοιραία η Τέχνη και ο πολιτισμός από μέσο προσωπικής έκφρασης, διαφοροποίησης, ακόμη και παρέμβασης στα κοινά έχει καταλήξει να αποτελεί (στο μεγαλύτερο μέρος του) ένα ακόμη εμπόρευμα. Φτηνό εμπόρευμα, χαλί στη διασκέδαση του "λαϊκού " ανθρώπου στα σκυλάδικα ή και εμπόρευμα πολυτελείας, απαραίτητο στολίδι στον τοίχο κάθε "καλλιεργημένου" αστού.

Ιδιωτικοί φορείς κερδοσκοπούν έναντι της τέχνης και του πολιτισμού, όποτε η παρακολούθηση μιας παράστασης, μιας έκθεσης ή ακόμα και η ανάγνωση ενός βιβλίου μπορεί να γίνει ή από αυτούς που έχουν την οικονομική άνεση ή από αυτούς που θα στερηθούν κάτι άλλο. Παράλληλα η καταστολή λειτουργεί αδιάκοπα και συστηματικά, με τη λογοκρισία (που πλέον έχει άλλα ονόματα και διαφορετικές τακτικές) ή ακόμα χειρότερα, με το να παρουσιάζεται η τέχνη σαν κατι «avant-garde», κατανοητό μόνο σε όσους έχουν εντρυφήσει σε κάποιο είδος διανόησης εντελώς έξω από την καθημερινή ζωή και τις αγωνίες της. Μέσα σε όλα αυτά ο νεοέλληνας, μπερδεύοντας την διασκέδαση με την ψυχαγωγία, ή και μην έχοντας τη βούληση να τα ξεχωρίσει, χαλάει μια περιουσία στα διάφορα «πολιτιστικά κέντρα», διασκεδαστήρια όπου το πρόγραμμα περιλαμβάνει το αποδεκτό από την κοινωνία πρότυπο: Απολιτίκ διάθεση, σεξισμό, υλισμό, και οπορτουνισμό. Το πρότυπο αυτό δεν είναι αποκλειστικότητα της "χαμηλού επιπέδου" διασκέδασης. Διαπερνάει όλα τα οικονομικά στρώματα και είναι βαθιά ριζωμένο στη συνείδηση πάρα πολλών ανθρώπων, σαν μια φυσική συνέχεια του ατομικισμού και του ανταγωνισμού της καθημερινής ζωής. Όσο μάλιστα ανεβαίνουμε τα οικονομικά κλιμάκια, τόσο αυτό το σάπιο κατασκεύασμα ντύνεται το μανδύα της υψηλής τέχνης και κρύβεται πίσω από τα λαμπερά φώτα της μεγάλης σκηνής. Το ξερίζωμά του δεν μπορεί να γίνει από μια απλώς "εναλλακτική αισθητική". Απαιτεί ρήξη με την κοινωνία της εκμετάλλευσης και τις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων που αυτή δημιουργεί.

Η ανάγκη για δράση είναι επιτακτική. Το Α&Ω προσβλέπει σε ένα κόσμο όπου το χρηματικό αντίτιμο δεν υπάρχει σε καμία συναλλαγή, και όλοι όσοι επιθυμούν να έχουν την άμεση δυνατότητα να σπουδάσουν την όποια τέχνη. Μέχρι όμως να φτάσουμε σε αυτό το σημείο, μπροστά μας έχουμε πολύ δρόμο και πολλές μάχες να κερδίσουμε, ειδικά όταν βρισκόμαστε μάλλον στο στρατόπεδο των ηττημένων, για την ώρα.

Το πρώτο κάλεσμα για αυτό το εγχείρημα δικτύωσης αυτοοργανωμένων πολιτιστικών εγχειρημάτων είναι την Κυριακή 05/04/2015 στις 18:00, στο κτίριο Γκίνη. Καλούμε τους συμμετέχοντες να συνδιαμορφώσουμε πάνω στις εξής θεματικές (εντελώς ενδεικτικά):

- Στόχευση κοινών παρεμβάσεων και σχετικών δράσεων.

- Προοπτική συνάσπισης ενός κοινού δικτύου ενημέρωσης και αλληλοϋποστήριξης.

- Προοπτική οργάνωσης των εργαζομένων στο χώρο του πολιτισμού οριζόντια και από τα κάτω.

Αυτοδιαχειριζόμενο Ωδείο awdeion@gmail.com awdeion.blogspot.com

πηγή : https://athens.indymedia.org/event/56099/