Σάββατο 28 Μαρτίου 2015 στις 11.30

7 καλέσματα : 1 2 3 4 5 6 7

Πορεία για την άμεση παύση των εργασιών στις Σκουριές & την παύση των διώξεων

Untitled-1

Με αφορμή τα γεγονότα της «πορείας» στις σκουριές της 15/02

Αυτό το κείμενο αποτελεί μια προσπάθεια να καταθέσουμε δημόσια από μεριάς μας κάποιους προβληματισμούς και ερωτήματα σε σχέση με την πορεία της 15/02, η οποία ήταν προγραμματισμένη για τις Σκουριές. Η προσπάθεια αυτή γίνεται με σκοπό την εποικοδομητική κριτική - αυτοκριτική, χωρίς διάθεση μομφών και αφορισμών εκ μέρους μας, καθώς θεωρούμε ότι η αλληλεγγύη και η συμβολή μας σε αυτόν τον αγώνα δεν περιλαμβάνει μόνο την έμπρακτη συμμετοχή μας σε κινητοποιήσεις, αλλά και την κατάθεση κριτικών βλεμμάτων για την πρόκληση ζυμώσεων.
Αρχικά, θέλουμε να καταθέσουμε κάποιους προβληματισμούς που αναδύθηκαν πριν την πορεία, σχετικά με τους οποίους θεωρούσαμε ότι οι επιτροπές, αλλά και το ίδιο το κίνημα, έφεραν ικανή ωριμότητα ώστε να τους έχουν λάβει σοβαρά υπόψη τους.
Λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση της πορείας, οι μεταλλωρύχοι πραγματοποίησαν συνέντευξη τύπου στην Μ. Παναγία. Οι δηλώσεις τους λένε ξεκάθαρα πως δεν θα ανεχτούν ξανά να μην τους αφήνουν να πάνε στην τίμια δουλειά τους, η οποία φέρνει την ανάπτυξη στον τόπο και πως θα είναι στο βουνό να φυλάνε την επένδυση, όποτε αυτό θα χρειάζεται και συγκεκριμένα και στις 15-02. Επίσης, δήλωσαν πως θα αγωνιστούν όπως παλιά, αν χρειαστεί, για να μην φύγει το μεταλλείο, ακόμα και με απεργία πείνας κλεισμένοι στις στοές.
Με βάση αυτές τις δηλώσεις, πηγάζουν κάποια καίρια ερωτήματα, τα οποία έχουν να κάνουν τόσο με την πορεία της 15/02, όσο και με μελλοντικές πορείες - παρεμβάσεις, αλλά και με την στάση του κινήματος όταν ή εάν σταματήσουν προσωρινά ή μόνιμα οι εργασίες της εταιρίας.
Στην πορεία που σχεδιαζόταν έχοντας γνώση και λαμβάνοντας υπόψη τις δηλώσεις των μεταλλωρύχων, αλλά και τις δηλώσεις των επιτροπών αγώνα Χαλκιδικής και Θεσσαλονίκης, ποια ήταν η στόχευση και ο σχεδιασμός σε περίπτωση απαγόρευσης της δικής μας πορείας ή εάν παρεμποδιζόταν από την αστυνομία;
Στις επόμενες πορείες - παρεμβάσεις που θεωρούμε ότι θα υπάρξουν ξανά, εάν η αστυνομία ξανά εμποδίσει την πορεία να φτάσει στον στόχο της, είτε υπάρχουν εργαζόμενοι στο βουνό είτε όχι, ποια θα είναι η στάση των επιτροπών και του κινήματος;
Εάν σταματήσουν οι εργασίες προσωρινά, τότε τι ρόλο θα έχει το κίνημα;
Εάν οι εργαζόμενοι αγωνιστούν, όπως λένε, για μην σταματήσει η επένδυση, το κίνημα πως μπορεί να ανταπεξέρθει;
Δεν περιμένουμε - Δεν αναθέτουμε ;
Όσον αφορά την πορεία, πιστεύουμε πως δημιουργήθηκε μια αμήχανη, προβληματική και εχθρική κατάσταση, στον καθένα μας βέβαια για διαφορετικούς λόγους.
Η πορεία ήταν ανακοινωμένη με κύριο περιεχόμενο: δεν αναθέτουμε δεν περιμένουμε, άμεση παύση των εργασιών και των 'τετελεσμένων' της eldorado gold, να φύγουν τώρα. Σαφώς και είμαστε σύμφωνοι στην συγκυρία που βιώνουμε, με μια κυβέρνηση που προέρχεται από την 'ευρύτερη αριστερά', το κίνημα να συνεχίζει να αγωνίζεται και να διεκδικεί στο δρόμο, χωρίς να περιμένει σπίτι του, αν και πότε θα υλοποιήσει η κυβέρνηση τις εξαγγελίες της. Όμως σε παλιότερες πορείες, όταν η αστυνομία στεκόταν εμπόδιο στο να φτάσει η πορεία στο βουνό, τότε ο κόσμος επέλεγε είτε τη σύγκρουση, είτε εάν δεν είχε τέτοιες διαθέσεις - οργάνωση, επέλεγε τουλάχιστον να προσπαθήσει να παρακάμψει την αστυνομία μέσα από το βουνό. Σε αυτήν την πορεία, αυτό που άλλαξε ήταν ο φόβος της δημιουργίας εμφυλιακού κλίματος από μεριάς του κινήματος ή το γεγονός ότι άλλαξε η κυβέρνηση και υπήρχε αμηχανία στο τι κάνουμε τώρα; Πάντως οι επιτροπές έχουν ευθύνη για ό,τι διεξάχθηκε, τόσο αυτές οι οποίες δημιούργησαν αυτήν την κατάσταση, όσο και αυτές που δεν την ανέτρεψαν. Οι συνεχείς διαπραγματεύσεις για να μας επιτρέψει η αστυνομία να διεξάγουμε την πορεία, αλλά και τα τηλέφωνα βουλευτών για υπουργική λύση στο ζήτημα, το λιγότερο θέτουν το κίνημα σε μια κατάσταση τόσο αναμονής όσο και ανάθεσης, την οποία εάν δεν ανατρέψει γενικότερα, θα είναι ακατόρθωτο να ανταπεξέρθει σε ένα δυσοίωνο μέλλον.
Ένα ακόμη προβληματικό σημείο που διαφάνηκε κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης ήταν ότι η λήψη αποφάσεων είχε ανατεθεί σε μια αντιπροσωπευτική ομάδα των επιτροπών, γεγονός το οποίο εν γένει κυοφορεί τον κίνδυνο διαχωρισμού των αποφάσεων των αντιπροσώπων από τις δυναμικά εξελισσόμενες - ανάλογα με τις συνθήκες - διαθέσεις του κινήματος. Ο κίνδυνος αυτός πήρε σάρκα και οστά, όταν παρά το γεγονός ότι ο συγκεντρωμένος κόσμος δυσανασχετούσε ολοένα και περισσότερο για τις επιλογές διαχείρισης της κατάστασής, όσο εξελίσσονταν ατελέσφορα οι διαπραγματεύσεις, ωστόσο, η επιτροπή διαχείρισης φάνηκε ανεπαρκής να αντιληφθεί την απόστασή της από το κίνημα και συνέχισε να λειτουργεί, αντί να αυτοδιαλυθεί, μεταθέτοντας την ευθύνη σε όλους. Το γεγονός αυτό ενισχύθηκε από μια αμήχανη και εχθρική κατάσταση στην οποία, η περιφρούρηση αντί να έχει τον ρόλο της ενδεχόμενης άμυνας απέναντι στην αστυνομία, εμπεριέχοντας ακόμη και το στοιχείο της αυτοσυγκράτησης, αντί αυτού είχε τον ρόλο της προστασίας των διαπραγματεύσεων , στραμμένη με βλέμμα προς τον κόσμο και με πλάτη στην κλούβα των ματ το οποίο, ήταν κάτι που έθετε την ίδια την πορεία τουλάχιστον, χώρια και αμέτοχη.
Το προοδευτικό κράτος από τη μεριά του μπορούμε να πούμε πως μας έδωσε ένα πρώτο στίγμα, έδειξε πως ό,τι ούτε τα ματ καταργούνται, ούτε αλλάζει ο ρόλος της αστυνομίας. Αυτό το οποίο μπορεί να άλλαξε, είναι η μάσκα της καταστολής, η οποία πλέον φοράει τον μανδύα του αστυνομικού «δίπλα» στην κοινωνία, αλλά έχει «κρυμμένο» τον αστυνομικό που καραδοκεί στην γωνία. Εν τέλει, δεν ήταν η πρώτη πορεία στην οποία υπήρχε αντισυγκέτρωση από μεταλλωρύχους, αλλά στην ιστορία του κινήματος η πρώτη που απαγορεύτηκε. Για εμάς πιστεύουμε πως σήμαινε την πρωτόγνωρη και καθολική στέρηση ελευθερίας και αξιοπρέπειας του κινήματος, το οποίο και περιμένουμε να μην το ξανά ανεχτεί ποτέ!
Η ελπίδα έρχεται… αλλά εμείς μήτε να ελπίζουμε - μήτε να περιμένουμε
Η κυβέρνηση μπορεί να έχει εξαγγείλει την εναντίωση της με την επένδυση προ πολλού, αλλά η εταιρία συνεχίζει ακάθεκτη το έργο της με γοργούς ρυθμούς δημιουργώντας τετελεσμένα. Μάλιστα, με τέτοιο τρόπο ώστε ύστερα και από τα γεγονότα της πορείας να μας δημιουργείται η αντίληψη πως το βουνό ανήκει καθολικά σε αυτή και η επένδυση θα γίνει με κάθε θυσία και απαιτούμενο αγώνα. Την ίδια ώρα πολλοί περιμένουν την πρώτη κίνηση της κυβέρνησης ως μια ανάσα ελπίδας και ανακούφισης, όμως κίνηση που όπως δηλώνει η ίδια η κυβέρνηση δεν μπορεί να αμφισβητήσει τις συμβάσεις και να μην ακολουθήσει τις νομότυπες και συνταγματικές διαδικασίες, όταν λάβει επαρκής γνώση του ζητήματος. Εμείς πρέπει να θυμόμαστε και να ξαναφωνάξουμε πως οι κοινωνικοί αγώνες δεν είναι ούτε νόμιμοι ούτε παράνομοι είναι αναγκαίοι και μέσα από την αναγκαιότητα τους στο υπάρχον αλλά και από τον αγώνα τους, δημιουργούν το δικό τους δίκαιο, το οποίο κινείται πέρα από το νόμιμο ή το παράνομο, πέρα από δίπολα και εκβιασμούς κινείται γύρω από την ηθική και την αξιοπρέπεια.
Εμείς θα τους διώξουμε
Στη βράση κολλάει το σίδερο λέει μια παροιμία και έχει την ακόλουθη μεταφορική σημασία: Όταν το ευνοούν οι συνθήκες και είναι η στιγμή κατάλληλη, πρέπει να κινητοποιηθούμε και να δράσουμε άμεσα και αποφασιστικά, γιατί αν δεν εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία, σε λίγο θα την χάσουμε. Όσο λοιπόν υπάρχει ευκαιρία, πρέπει χωρίς αναβολές και δισταγμούς να αναλάβουμε δράση.
Το κίνημα είναι αυτό που οφείλει, όποιες και αν είναι οι εξελίξεις, να διαμορφώσει τις συνθήκες και να δράσει άμεσα μέχρι να φύγει η εταιρία, να αποχαρακτηριστεί η περιοχή, να αποσυρθούν οι κατηγορίες των διωκόμενων και να πάρουμε τις ζωές μας στα χέρια μας.
Ραντεβού στον Κάκκαβο…

πηγή : https://sxoleio12.wordpress.com/2015/03/18/%CF%80%CE%BF%CF%81%CE%…


1 2 3 4 5 6 7

Όχι στην καταστροφή του περιβάλλοντος - Συνεχίζουμε τον αγώνα μας!

Εκδήλωση- συζήτηση:

Οι καταστροφικές συνέπειες στο περιβάλλον της Χαλκιδικής και της Θεσσαλονίκης από την εξόρυξη χρυσού.

Πέμπτη 19 Μάρτη στις 7μμ στο Δημαρχείο Αμπελοκήπων.

Συμμετέχουμε στις δράσεις αλληλεγγύης που αποφάσισαν οι Επιτροπές Αγώνα Χαλκιδικής & Θεσσαλονίκης ενάντια στην Εξόρυξη Χρυσού:

-Ενάντια στο Κράτος Έκτακτης Ανάγκης που αφήνει τις παράνομες πολυεθνικές στο απυρόβλητο και στέλνει τις αγωνιζόμενες κοινωνίες στο εδώλιο.

-Ενάντια στην καταστροφή του περιβάλλοντος με καταστροφικές συνέπειες όχι μόνο στη Χαλκιδική αλλά και στη Θεσσαλονίκη.

-Παρασκευή 20 Μαρτίου, 11πμ στον κόμβο της Μ. Παναγιάς *

-Πορεία το Σάββατο 28 Μαρτίου στις 11.30 πμ στη Θεσσαλονίκη (πλατεία ΧΑΝΘ)

-Πορεία την Κυριακή 5 Απρίλη στις Σκουριές* *(θα ξεκινήσουν λεωφορεία από Θεσ/νίκη)

Παρά τις προεκλογικές υποσχέσεις της νέας κυβέρνησης ότι θα σταματήσει άμεσα τη μεταλλευτική δραστηριότητα στις Σκουριές Χαλκιδικής, το έργο συνεχίζεται απρόσκοπτα, όπως ανακοίνωσε στις 25/2 κι ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης.

Παράλληλα το Κράτος Έκτακτης Ανάγκης που είχε δημιουργηθεί από την προηγούμενη συγκυβέρνηση συνεχίζει να δρα αυτόνομα -υπερασπίζοντας όπως πάντα τους ντόπιους και ξένους μεγαλοεπιχειρηματίες - τοκογλύφους- στέλνοντας στο εδώλιο άλλους 21 αγωνιστές, με βαρύτατες κατηγορίες μεταξύ των οποίων σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, απόπειρα ανθρωποκτονίας, ληστεία κ.α. ανεβάζοντας τον αριθμό των διωκόμενων σε πάνω από 350!

Αποδεικνύεται καθημερινά με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι πάρα το γεγονός ότι στις 25 Γενάρη ο λαός της χώρας πέτυχε μια πρώτη νίκη διώχνοντας τους εμπνευστές των μνημονίων, δε φτάνει μόνο η ψήφο μας για να απαλλαγούμε από τις δολοφονικές αυτές πολιτικές που οδήγησαν τη χώρα σε ανθρωπιστική κρίση.

-Ενημερωθείτε για τις δράσεις μας,

-Ενημερώστε μας άμεσα σε περίπτωση κομμένου ρεύματος, νερού, απειλής κατάσχεσης σπιτιού, πρόστιμα ΟΑΣΘ, εργοδοτικές αυθαιρεσίες-απλήρωτη ή μαύρη εργασία, μη καταβολή μισθών ή δώρων κτλ.

στo τηλέφωνο:2310265730, στο email: epitexropidrasexis@gmailex.com

στο blog: http://epitropidrasisds.blogspot.gr/

Για την υπεράσπιση του περιβάλλοντος, των διωκόμενων της Χαλκιδικής αλλά και για να ολοκληρώσουμε τη νίκη μας, επιβάλλεται η συνέχιση των αγώνων μας για το ξήλωμα των μνημονίων και την επιβολή των δικών μας λύσεων:

  • Απαγόρευση των κατασχέσεων κατοικιών και καταθέσεων.
  • Κανένα σπίτι χωρίς, τροφή, ρεύμα, νερό και θέρμανση
  • Κατάργηση των μνημονίων και των αντεργατικών-αντιλαϊκών μέτρων.
  • Έξοδο από ΕΕ και Ευρώ. Διαγραφή ολόκληρου του χρέους, να χρησιμοποιήσουμε τα χρήματα για να βελτιώσουμε την ζωή μας.
  • Υπεράσπιση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα των κοινωνικών αγαθών/υπηρεσιών.
  • Υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών μας.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΡΑΣΗΣ ΔΥΤΙΚΩΝ ΣΥΝΟΙΚΙΩΝ

πηγή : http://epitropidrasisds.blogspot.gr/2015/03/blog-post_18.html


1 2 3 4 5 6 7

Μεγάλη πορεία ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στη Θεσσαλονίκη

Σάββατο 28/3 στις 11:30 στην Πλατεία ΧΑΝΘ

SOS Χαλκιδική

Η Eldorado Gold συνεχίζει την καταστροφική της εξόρυξη στις Σκουριές στη Χαλκιδική.

Είναι απόλυτη ανάγκη να τους σταματήσουμε πριν η καταστροφή γίνει ανεπανόρθωτη.

Απαιτούμε να φύγει άμεσα η Eldorado από τον Κάκκαβο.

Ζητάμε την άμεση απαλλαγή των 350 διωκόμενων αγωνιστών.

Αγωνιζόμαστε για να μην χαθούν δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας που κινδυνεύουν από την εξόρυξη χρυσού.

Καλούμε όλους τους πολίτες σε πορεία,

το Σάββατο 28 Μαρτίου στις 11:30 στην Πλατεία ΧΑΝΘ

Να μην αφήσουμε την Βόρεια Ελλάδα να καταστραφεί από τους χρυσοθήρες.

Να μην αφήσουμε τον καρκίνο να έρθει στα σπίτια μας!

Στα πλαίσια της καλύτερης προετοιμασίας της πορείας, η Επιτροπή Αγώνα Θεσσαλονίκης σας καλεί σε μια ανοιχτή συνάντηση την

Δευτέρα 23/3 στις 7:30μμ, στο Σύλλογο Μεγαλοπαναγιωτών (Ηλέκτρας 1, Πάρκο Μπότσαρη)

Καλούμε πολιτικές και κοινωνικές οργανώσεις, κινήματα, συλλογικότητες, σωματεία, επιτροπές κατοίκων αλλά και κάθε πολίτη που θέλει να παλέψει ενάντια στην καταστροφή από τους χρυσοθήρες για να συζητήσουμε και να οργανώσουμε την μεγάλη πορεία ενάντια στην εξόρυξη χρυσού του Σαββάτου 28/3.

Επιτροπές Αγώνα Χαλκιδικής και Θεσσαλονίκης ενάντια στην εξόρυξη χρυσού

https://www.facebook.com/events/1609029302642522/


Προωθείστε το μήνυμα!

image attachment

attachment: application/msword

πηγή : email received on 22 Μάρτιος 22h


1 2 3 4 5 6 7

Πορεία ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές

πηγή : email που λάβαμε στις 25 Μάρτιος 19h


1 2 3 4 5 6 7

Πορεία για την άμεση παύση των εργασιών στις Σκουριές & την παύση των διώξεων

Για τη συνέχιση του αγώνα χωρίς άλλες αυταπάτες

Σκουριές 2015: Μετά την αποψίλωση μεγάλης έκτασης αρχέγονου δάσους της περιοχής και τη δημιουργία εργοταξίου, τα μηχανήματα της εταιρίας συνεχίζουν με αμείωτο ρυθμό να καταστρέφουν ανεπανόρθωτα το φυσικό περιβάλλον. Η ανυπολόγιστη αυτή καταστροφή θα συνεχίσει να πραγματοποιείται όσο ο αγώνας των κατοίκων και των αλληλέγγυων παραμένει αδρανής και δεν αποτελεί απειλή για τα συμφέροντα της εταιρίας.

Είναι ξεκάθαρο πως η μεγαλύτερη μερίδα των αγωνιζόμενων ενάντια στην εξόρυξη ακολούθησε τη λογική της ανάθεσης του αγώνα στη νέα συγκυβέρνηση πιστεύοντας ότι με την ανάληψη της εξουσίας από το ΣΥΡΙΖΑ, το έργο της εξόρυξης θα σταματούσε να υπάρχει. Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως, ως ένα ακόμα αστικό κόμμα δεν υπήρχε περίπτωση να αθετήσει τις ήδη ισχύουσες νομοθεσίες, που υπάρχουν για να προστατεύουν τα υπερκέρδη των αφεντικών (εν προκειμένω, El Dorado και Hellas Gold).

Πρέπει, λοιπόν, να γίνει κατανοητό σε όλους μας, ότι η μόνη ουσιαστική απάντηση που μπορεί να δοθεί είναι αυτή των δυναμικών και μαχητικών δράσεων ενάντια στην εταιρία, που θα αποφασίζονται και θα οργανώνονται μέσα από μαζικές λαϊκές συνελεύσεις.

Ο αγώνας ενάντια στη λεηλασία της γης στις Σκουριές είναι υπόθεση όλων μας. Δεν αφορά μόνο τους κατοίκους της Χαλκιδικής ή ακόμα και των γύρω περιοχών. Σήμερα στη Χαλκιδική, αύριο στη Ροδόπη, παράλληλα στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, το κεφάλαιο επιτίθεται με τον ίδιο ανελέητο τρόπο, επιδιώκοντας τη μεγιστοποίησή του, αδιαφορώντας για τις καταστροφικές συνέπειες που αφήνει πίσω του.

Μόνος δρόμος για να αποκρούσουμε την λεηλασία της γης και των ζωών μας είναι η ενεργή και συνεχής συμμετοχή όλων μας σε ένα δίκτυο διεθνιστικών αγώνων μακριά από καθοδηγητές και αναθέσεις σε κομματικούς μηχανισμούς.

Σάββατο 28/03: Πορεία στη Θεσσαλονίκη - Πλατεία ΧΑΝΘ (11:30).

Κυριακή 05/04: Πορεία στις Σκουριές

Ελευθεριακός χώρος Sabot

uploaded document

πηγή : http://sabot.espivblogs.net/2015/03/25/%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7-%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%AD%CF%87%CE%B9%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B1%CE%B3%CF%8E%CE%BD%CE%B1-%CF%87%CF%89%CF%81%CE%AF%CF%82-%CE%AC%CE%BB%CE%BB%CE%B5%CF%82-%CE%B1/


1 2 3 4 5 6 7

ΝΙΚΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ - ΕΞΩ ΟΙ ΧΡΥΣΟΘΗΡΕΣ

Παρασκευή 27 Μάρτη, στο πολιτικό-πολιτιστικό Στέκι ΙΣΚΡΑ (Αμύντα 12 - Θεσσαλονίκη)

6:30μμ: ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ - ΣΥΖΗΤΗΣΗ: «Σκουριές, ο ΑΓΩΝΑΣ για Γή - Ελευθερία - Δικαιοσύνη ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ».

Θα μιλήσουν συναγωνιστές από Χαλκιδική.

Θα ακολουθήσει Προβολή ντοκυμαντερ για τις Σκουριές και τον Αγώνα, ¨Η παλιόστρατα των Ρεβενικίων».

Σάββατο 28 Μάρτη, 11:30πμ στην πλατεία ΧΑΝΘ

ΟΛΟΙ στην ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ενάντια στις Πολυεθνικές του Θανάτου και τις διώξεις των αγωνιστών.

πηγή: http://www.okde.gr/archives/3549


1 2 3 4 5 6 7

Ενάντια στην εξόρυξη χρυσού | Διαδήλωση Σάββατο 28.03

images

ΑΠΟ ΤΟ NOV TAV ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ ΣΚΟΥΡΙΕΣ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΕΣ

«…κάτω απ' του Χρόνου τις Σκουριές βρήκαν τα μονοπάτια σου

μα το χρυσάφι τα παιδιά το 'χουνε κρύψει από καιρό

σε μια θαλασσινή σπηλιά, σ' έναν απότομο γκρεμό…»

Στις Σκουριές και τα γύρω χωριά της Χαλκιδικής τα τελευταία δύο και πλέον χρόνια έχει ξεσπάσει ένας ανειρήνευτος αγώνας ανάμεσα στο σύνολο των τοπικών κοινωνιών και των νέων αφεντικών των μεταλλείων, την καναδική πολυεθνική El Dorado Gold και την «Ελληνικός Χρυσός» του γνωστού «εθνικού ευεργέτη» Μπόμπολα. Οι κάτοικοι της Βόρειας Χαλκιδικής και οι χιλιάδες αλληλέγγυοι στον αγώνα τους υπερασπίζονται το περιβάλλον, ενάντια στην ολοκληρωτική καταστροφή που θα επιφέρει η εξόρυξη χρυσού, προστατεύοντας το μέλλον και τη ζωή ενάντια στη λεηλασία της φύσης που προστάζει η αδιάκοπη κερδοφορία του ντόπιου και διεθνούς κεφαλαίου. Παρατηρούμε μάλιστα, ειδικότερα το τελευταίο διάστημα, πως τα αφεντικά πυροδοτούν τον κοινωνικό κανιβαλισμό καθώς πατώντας πάνω στην απελπισία ανθρώπων για εργασία χρησιμοποιούν τους εργαζομένους των μεταλλίων ως μαριονέτες και μπράβους για να υπερασπίσουν τα υπερκέρδη τους, πετώντας τους ένα κομμάτι ψωμί, αναγκάζοντας τους να βάλουν σε δεύτερη μοίρα όχι μόνο την τεράστια οικολογική καταστροφή αλλά και την υγεία τους, όπως και την υγεία των παιδιών τους.

Αντιθέτως το κίνημα των ανθρώπων ενάντια στην εξόρυξη χρυσού αφενός έχει αναδείξει ήδη το ζήτημα της υποβάθμισης, εξαιτίας της μεταλλευτικής δραστηριότητας, των εργασιών που έχουν να κάνουν κατά βάση με τον πρωτογενή τομέα (μελισσοκομεία, κτηνοτροφία, γεωργικές καλλιέργειες) και αφετέρου έχουν αντιπροτείνει τη δημιουργία διάφορων εναλλακτικών εγχειρημάτων που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας δίνοντας μια συνολική λύση στο ζήτημα, απαντώντας καίρια στα ιδεολογήματα περί «οικονομικής ανάπτυξης», και άλλων ευφάνταστων θεωριών που ουσιαστικά επικαλούνται μόνο το θάνατο και την καταστροφή. Μια καταστροφή που θα είναι τόσο εκτενείς όσο και μη αναστρέψιμη.

Αρχικά θα γίνει καταστροφή επιφανειακού εδάφους και το αρχέγονο δάσος των Σκουριών -που αποτελεί πνεύμονα για την ευρύτερη περιοχή- θα αποψιλωθεί ολοσχερώς. Θα γίνει ακόμα χρήση όλου του υδροφόρου ορίζοντα (που είναι ήδη χαμηλός) μιας και οι γεωτρήσεις θα ξεπερνούν τα 500 μέτρα. Εκτός αυτού, η μόλυνση των υδάτων από τα βιομηχανικά λύματα θα είναι τεράστια μιας και περιέχουν μεγάλες ποσότητες κυανίου και βαρέων μετάλλων. Αυτά τα λύματα θα αποθηκεύονται σε φράγματα σε μια περιοχή έντονης σεισμικότητας με υψηλό ρίσκο δυστυχήματος όπως έχει προκύψει και αλλού π.χ. στη Ρουμανία με τεράστιες οικολογικές συνέπειες. Επιπλέον επιβάρυνση θα επιφέρει η αναπόδραστη χρήση κυανίου σε βιομηχανική κλίμακα για την απόληψη του χρυσού, όπως επίσης αέρια ρύπανση θα προκληθεί εξαιτίας της καύσης θείου το οποίο παράγει διοξείδιο του θείου που σε συνδυασμό με τα μικροσωματίδια της ατμόσφαιρας μετατρέπεται σε θειικό οξύ (βιτριόλι).

Το ογκωδέστατο αυτό κοινωνικό κίνημα της Χαλκιδικής με την μεγάλη απήχηση έχει περάσει από διάφορες φάσεις. Οι άνθρωποι του αντιστάθηκαν με όλες τις μορφές στην κοινή επίθεση που εξαπέλυσαν τα αφεντικά και το κράτος. Διοργανώθηκαν προπαγανδιστικές συναυλίες, με χιλιάδες θεατές, δεκάδες ενημερωτικές εκδηλώσεις, κάμπινγκ, πορείες στο βουνό, διαδηλώσεις σε πόλεις, π.χ. στη Θεσσαλονίκη, στήθηκαν οδοφράγματα ενώ εκδηλώθηκαν και δυναμικές ενέργειες ενάντια στις εγκαταστάσεις της εταιρείας. Το κίνημα δέχτηκε σχεδόν στο σύνολο των ενεργειών του τη βίαιη καταστολή από την αστυνομία με δακρυγόνα, ξυλοδαρμούς, σοβαρούς τραυματισμούς διαδηλωτών, προσαγωγές μέχρι και δυο προφυλακίσεις. Κοινότητες αγώνα, όπως και ολόκληρα χωριά ποινικοποιήθηκαν και δεκάδες άνθρωποι κατηγορήθηκαν με τις διατάξεις του τρομονόμου, ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης. Αγωνιστές στη Χαλκιδική είδαν την αστυνομία να εισβάλλει χαράματα στα σπίτια τους, ενώ σε άλλους έγινε βίαιη λήψη DNA, με τη χρήση της αντίστοιχης «αντιτρομοκρατικής» έμπνευσης ποινικής διάταξης, μόνο και μόνο επειδή θεωρήθηκαν ύποπτοι για συμμετοχή σε επεισόδια.

Σε αυτά ακριβώς τα πλαίσια, της κατάργησης του τρομονόμου και της βίαιης λήψης DNA, όπως και άλλων πολύ σημαντικών αιτημάτων, εξελίσσεται σήμερα στις φυλακές μια πολυήμερη απεργία πείνας από πολιτικούς κρατουμένους. Ο αγώνας των κατοίκων της Βόρειας Χαλκιδικής αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο το γεγονός ότι η δικαίωση των αιτημάτων αυτής της απεργίας πείνας αφορά το σύνολο των κοινωνικών κομματιών που θέλουν να αντισταθούν στο κράτος και στο κεφάλαιο. Ακόμη και σε επίπεδο σύνδεσης προσώπων μάλιστα, ένας απεργός πείνας είναι και ο Νίκος Μαζιώτης ο οποίος είχε συλληφθεί το 1998 για επίθεση στο υπουργείο ανάπτυξης σε αλληλεγγύη με τους κατοίκους του Στρυμωνικού που πάλευαν ενάντια στην εταιρεία που κατείχε τότε τα μεταλλεία, την TVX Gold.

Από την 25η Γενάρη έχουμε αλλαγή στη διαχείριση της εξουσίας, η νέα κυβέρνηση στις προεκλογικές της δηλώσεις είχε προαναγγείλει την παύση των εργασιών στο δάσος των Σκουριών και είχε ταχθεί στο πλευρό των αγωνιζόμενων ενάντια στην εξόρυξη χρυσού. Αυτή η αλλαγή είχε ως αποτέλεσμα ένα κομμάτι του κινήματος να αποπροσανατολισθεί και να θρέψει αυταπάτες για τις λύσεις που θα πρόσφερε η νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Το ίδιο φαινόμενο είχε παρατηρηθεί και κατά την εκλογική εναλλαγή στο δήμο Αριστοτέλη. Στην πράξη όμως μέχρι σήμερα δεν έχει συμβεί καμία αλλαγή και καμία παύση εργασιών στις Σκουριές. Αντιθέτως η κυβέρνηση βάζοντας διαρκώς όρους και προϋποθέσεις διαμορφώνει άλλο ένα πεδίο στο οποίο έρχεται να διαψεύσει πανηγυρικά τις «δεσμεύσεις» της, όπως έπραξε και πράττει ήδη σε σχέση με τα μνημόνια, τις δανειακές συμβάσεις, το βασικό μισθό, τα εργασιακά δικαιώματα, τον αφοπλισμό της αστυνομίας, την καλυτέρευση των συνθηκών στις φυλακές, κ.ά.

Από την πλευρά μας, προωθούμε την άρση των αυταπατών στο κοινωνικό σώμα για κυβερνητικές λύσεις, προτάσσοντας τη μόνη λύση: την αυτοοργάνωση των δυναμικών αδιαμεσολάβητων κοινωνικών και ταξικών αγώνων. Ενώνουμε τη φωνή μας με το κίνημα ενάντια στην εξόρυξη χρυσού, διεκδικώντας την άμεση παύση της καταστροφής. Συντονίζουμε τους αγώνες και απαιτούμε την άμεση δικαίωση των αιτημάτων των πολιτικών κρατουμένων - απεργών πείνας.

ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΞΟΡΥΞΗ ΧΡΥΣΟΥ

ΣΑΒΒΑΤΟ 11.30 ΠΛΑΤΕΙΑ Χ.Α.Ν.Θ.

ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥΣ

ΤΡΙΤΗ 31 ΜΑΡΤΙΟΥ 18.00 ΚΑΜΑΡΑ

(συμμετέχουμε με τον Συντονισμό Αναρχικών Συλλογικοτήτων Θεσσαλονίκης)

Συλλογικότητα για τον Κοινωνικό Αναρχισμό

"Μαύρο & Κόκκινο"

mauro-kokkino@hotmail.com

maurokokkino1936.wordpress.com

πηγή : https://maurokokkino1936.wordpress.com/2015/03/27/%CE%B5%CE%BD%CE%AC%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B5%CE%BE%CF%8C%CF%81%CF%85%CE%BE%CE%B7-%CF%87%CF%81%CF%85%CF%83%CE%BF%CF%8D-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%B4%CE%AE%CE%BB%CF%89%CF%83/