Τετάρτη 22 Απριλίου 2015 στις 18.30

Συζήτηση για το ζήτημα των «ενοικιαζόμενων» συναδέλφων & κάθε μορφή επισφάλειας

ΣΤΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΜΑΣ ΝΙΚΗ ΕΙΝΑΙ Ο ΔΙΚΑΙΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΝ «ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΩΝ» ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΕΛΤΑ

Τον Δεκέμβριο του 2011 τέσσερις συνάδελφοι (δουλεμπορικής εταιρείας) των ΕΛΤΑ ταχυμεταφορών, σπάνε τον φόβο και έρχονται στο ΣΕΤΤΕΑ για να δούμε από κοινού πως θα απαντήσουμε στις δήθεν συμβάσεις ορισμένου χρόνου (συμβάσεις που δόθηκαν κατά την λήξη της μεταξύ τους εργασιακής σχέσης) και με την υπογραφή τους θα έχαναν και κάθε δικαίωμα τους οικονομικό και θεσμικό.

Η απάντηση από τον πρόεδρο του ΣΕΤΤΕΑ ήταν ότι θα λυθεί στα δικαστήρια, άκουσμα που μας ήταν ξένο για ένα σωματείο σαν το ΣΕΤΤΕΑ που τα τελευταία δυο χρόνια είχε την παρέμβαση ως πρώτη επιλογή. Αυτή η στάση μας παραξένεψε-προβλημάτισε (το σχήμα ΑΠΕΤΤ δεν είχε δημιουργηθεί ακόμα) γιατί οι συνάδελφοι της SKYCOM (μια από τις δουλεμπορικές που τρώνε από την πίτα των ΕΛΤΑ ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΩΝ, με την συγκατάθεση των ξεπουλημένων εργατοπατέρων της ΠΟΣΤ) δήλωσαν εξ αρχής ότι αυτό τον αγώνα δεν θέλουν να τον δώσουν μόνο για τα δικά τους δικαιώματα, αλλά για όλους τους συνάδελφους μέσα εκεί.

Η απάντηση της διοίκησης του ΣΕΤΤΕΑ ήταν ξανά η γνωστή καραμέλα πως τρέχουν πολλά πράγματα και έπρεπε να ιεραρχηθούν οι αγώνες, λες και βρίσκεις κάθε μέρα συνάδελφους με αποφασιστικότητα και την λογική της συλλογικής δικαίωσης μέσα από έναν αγώνα.

Μέλος της διοίκησης (μέλος της ΑΠΕΤΤ αργότερα),πρότεινε ότι ο αγώνας αυτός παράλληλα με τις θεσμικές - νομικές κινήσεις θα έπρεπε να γίνει κυρίως σε συνδικαλιστικό και κινηματικό επίπεδο ανοίγοντας τον, στα σωματεία του κλάδου, σε πρωτοβάθμια σωματεία, σε εργατικά σχήματα και σε λαϊκές συνελεύσεις και γενικότερα στην κοινωνία.

Το ΣΕΤΤΕΑ κάτω από το βάρος και την πίεση ότι ο αγώνας αυτός θα δινόταν έτσι και αλλιώς πήρε απόφαση να «μπει στην διαδικασία αυτή», επί του τύπου με τη σφραγίδα του (παραδοχή μέλους της διοίκησης τότε σε Γενική Συνέλευση του ΣΕΤΤΕΑ ότι¨ την ιστορία αυτή την έτρεξε η ΑΠΕΤΤ¨), γιατί όχι μόνο ποτέ δεν πίστεψε σε αυτό τον αγώνα που έδιναν οι τέσσερις συνάδελφοι, αλλά πλέον είμαστε σίγουροι και μετά το άδειασμα του αγώνα στην Γενική Ταχυδρομική Αιγάλεω , ότι τον θεωρούσε χαμένο.

Μετά από τρέξιμο για τα οργανωτικά από το σχήμα αλλά και από συναγωνιστές των λαϊκών συνελεύσεων και εργατικών σχημάτων για την επιτυχία των προγραμματισμένων κινητοποιήσεων από το ΣΕΤΤΕΑ, (παρέμβαση στις ταχυμεταφορές ΕΛΤΑ στο Περιστέρι, τετράωρος αποκλεισμός στις ταχυμεταφορές ΕΛΤΑ στο Χαλάνδρι, παρεμβάσεις στα ΕΛΤΑ στην Αίολου και με τον τετράωρο αποκλεισμό στο ΚΔΑ ΑΘΗΝΩΝ στην Λένορμαν) και την κινητοποίηση στην επιθεώρηση εργασίας με αλληλέγγυους κερδίσαμε την παραμονή των συναδέλφων στην εργασία με σύμβαση αόριστου χρόνου, αλλά και την αναγνώριση της ειδικότητας.

Αυτή η πρωτοφανής εξέλιξη αλλά και η συνδικαλιστική δράση που ανέπτυξαν οι συνάδελφοι στον εργασιακό χώρο και το ενδεχόμενο ότι θα πάρει την μορφή ντόμινο, φόβισε - ενόχλησε «πολλούς» μέσα στις ταχυμεταφορές ΕΛΤΑ που δεν ήταν μαθημένοι σε τέτοιες αντιδράσεις και η εργολαβική SKYCOM τους απέλυσε (μετά από πέντε μήνες) με εντολή τους.

Μετά από δυο χρόνια έρχεται η απόφαση του πρωτοδικείου όπου τους δικαιώνει. Σε μια δύσκολη εποχή για την εργατική τάξη αποφασίζει ότι η απόλυση των τεσσάρων συναδέλφων είναι παράνομη και εκδικητική και έγινε λόγω της συνδικαλιστικής δράσης τους, (εδώ πρέπει να αναφέρουμε πως έπεσε και η λογική πως συνδικαλιστική δράση άλλα και ασυλία έχουν μόνο οι εργαζόμενοι που είναι εκλεγμένοι σε διοικήσεις σωματείων, που συχνά πυκνά ακούγεται από αφεντικά και τούς συνεργάτες τους)και η εργολαβική SKYCOM οφείλει να τους επαναπροσλάβει καταβάλλοντας και τις υπερημερίες.

Όπως κάθε αφεντικό που σέβεται τον εαυτό του και τα συμφέροντα της τάξης του, η εργολαβική-δουλεμπορική SKYCOM χρησιμοποιεί το δικαίωμα που της δίνει η νομική διαδικασία γιατί λεφτά υπάρχουν και βγαίνουν και αέρα, κάνει έφεση της πρωτόδικης απόφασης. Το εφετείο κρίνει ότι η απόλυση των συναδέλφων δεν είναι άκυρη, χωρίς καμία τεκμηρίωση.

Οι συνάδελφοι τρεις πλέον καθώς η συναδέλφισσα και συντρόφισσα Μαργαρίτα έφυγε από κοντά μας από τον καρκίνο, εκτιμούν ότι η απόφαση είναι άδικη, αλλά και ένα αρνητικό δε δικασμένο που θα βρουν μπροστά τους όλοι οι εργαζόμενοι στην Ταχυμεταφορά-Ταχυδρόμηση, αποφάσισαν να συνεχίσουν τον αγώνα προσφεύγοντας στο ανώτατο αναιρετικό δικαστήριο του Άρειου Πάγου. Αντιμέτωποι με τις οικονομικές δυσκολίες που τους έχει φέρει η μακροχρόνια ανεργία, επιλέγουν για ακόμα μια φορά τον δρόμο του αγώνα μέχρι την δικαίωση τους που θα αποτελέσει και συλλογική δικαίωση όλων των «ενοικιαζόμενων» συναδέλφων που εργάζονται κάτω από συνθήκες μεσαίωνα.

Η ΑΠΕΤΤ σαν σχήμα που δημιουργήθηκε μέσα από αυτή την ιστορία οφείλει και θα σταθεί δίπλα τους.

Θεωρούμε ότι το ζήτημα των «ενοικιαζόμενων» συναδέλφων και κάθε μορφή επισφάλειας πρέπει να ανοίξει πάλι και για αυτό σας ΠΡΟΣΚΑΛΟΥΜΕ σε ανοικτή συζήτηση στην αίθουσα της ΟΛΜΕ (Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης) , Κορνάρου και Ερμού 6ος όροφος είσοδος από Κορνάρου την Τέταρτη 22 Απρίλη 2015 και ώρα 18.30

Για την συντρόφισσα μας Μαργαρίτα με αγωνιστική διάθεση

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΑ-ΤΑΧΥΔΡΟΜΗΣΗ

πηγή : http://a-p-e-t-t.blogspot.gr/2015/04/blog-pos