Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2018 στις 9.00 πμ

Συλλογική συγκομιδή αμυγδάλων & περιποίηση των αμυγδαλιών

Κυριακή 23/9 από τις 9 το πρωί

Κάτω Χαλάνδρι, δίπλα στην είσοδο στο
Γήπεδο Απόλλωνα Χαλανδρίου

(Σαρανταπόρου και Λευκωσίας
Κάτω από την Λ.Μεσογείων, δίπλα στο Νομισματοκοπείο)

Σε μια κοινωνία που το ιδεολόγημα της «ανάπτυξης» έχει καταστεί κυρίαρχο στη δημόσια σφαίρα, επεκτείνονται συνεχώς οι πόλεις και εμπορικά κέντρα, μεζονέτες, αποστειρωμένοι χώροι διασκέδασης, συνεχώς ξεφυτρώνουν στις γειτονιές. Έτσι οι γειτονιές μας τείνουν να τσιμεντοποιηθούν ολοκληρωτικά αποξενώνοντας μας από την επαφή μας με τη φύση αλλά και από την επαφή μας με τη γη ευρύτερα και όσα αυτή παράγει.

Καλούμαστε καθημερινά να αναθέτουμε την διατροφή μας καταναλώνοντας τροφές που άλλοι έχουν παράξει και συσκευάσει σε τόπους μακριά από τα μέρη που ζούμε με αμφίβολες στην καλύτερη περίπτωση συνέπειες για τον οργανισμό μας και το φυσικό περιβάλλον. Πολλές φορές μάλιστα λόγω των τόσο επιβαρημένων ωραρίων εργασίας μας αλλά κι της αποξενωμένης καθημερινότητας που βιώνουμε, σιγά σιγά συνηθίζουμε να αφήνουμε άλλους να μας μαγειρεύουν και να μας φέρνουν το φαγητό έτοιμο στο σπίτι ή στη δουλειά.

Ως άνθρωποι που ζούμε και εργαζόμαστε κυρίως στις βορειοανατολικές περιοχές της Αθήνας, αλλά και ως άτομα που μοιραζόμαστε κοινούς προβληματισμούς πάνω στο ζήτημα της τροφής, βρισκόμαστε και συζητάμε εδώ και κάποιους μήνες με σκοπό την ανάδειξη τέτοιων ζητημάτων και την προώθηση μιας κουλτούρας που αντιλαμβάνεται την παραγωγή της τροφής σαν συλλογικό πρόβλημα που μόνο συλλογικά μπορεί να αντιμετωπιστεί. Προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε συλλογικά τη βασική ανάγκη της τροφής, ψάχνοντας απαντήσεις μακριά από ατομικές λύσεις και τη λογική της καβάτζας, διεκδικώντας ελεύθερη πρόσβαση σε αυτήν.

Μακριά από λογικές κέρδους και κατανάλωσης προϊόντων που άλλοι έχουνε φτιάξει για εμάς , ελπίζουμε όλοι μαζί να μάθουμε να παράγουμε και να διαχειριζόμαστε την τροφή μας με όρους αυτοοργάνωσης και σεβασμού προς την γη.

Στόχος μας είναι να "ανακαλύψουμε" πως σε κάθε γειτονιά υπάρχει η δυνατότητα παραγωγής τροφής από τους ίδιους τους "από τα κάτω", με όρους αλληλεγγύης, πέρα κι έξω από λογικές ανάθεσης και φιλανθρωπίας, χωρίς ειδικούς, διαμεσολαβητές και κάθε είδους επίδοξους διαχειριστές των ζωών μας. Να ξαναμάθουμε να καλλιεργούμε, να φροντίζουμε τα δέντρα που υπάρχουν στις γειτονιές μας, να φυτεύουμε νέα, να συλλέγουμε καρπούς και να μεταποιούμε.

Θέλοντας, λοιπόν, να κάνουμε ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, καλούμε όλες και όλους το Σάββατο 22/9 και την Κυριακή 23/9 πίσω από το Γήπεδο Απόλλωνα Χαλανδρίου για να φροντίσουμε συλλογικά τις αμυγδαλιές που βρίσκονται εκεί και να συλλέξουμε τους καρπούς τους.

Αυτοοργανωμένο Καλλιεργητικό Εγχείρημα στα ΒορειοΑνατολικά

kaliexergitikoexba@espivex.net

πηγή : email που λάβαμε στις 22 Σεπτέμβριος 20h