Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2018 στις 18.00

2 καλέσματα : 1 2

Κινητοποίηση για τις λευκές νύχτες

Μετά τις καθιερωμένες Μαύρες Παρασκευές έρχονται στη Θεσσαλονίκη και οι περιβόητες Λευκές Νύχτες, που διοργανώνονται φέτος για πρώτη φορά από το Δήμο Θέρμης (8/12) Μενεμένης (12/12) και Αμπελοκήπων (14/12). Πίσω όμως από το εορταστικό κλίμα, τις καθιερωμένες εκδηλώσεις του Δήμου, τις μουσικές της φιλαρμονικής και το χριστουγεννιάτικο ντεκόρ κρύβονται καλά τα σχέδιά τους για τον εξευτελισμό των εργασιακών συνθηκών των εργαζόμενων. Οι Λευκές Νύχτες είναι μία από τις ευφάνταστες ιδέες εργοδοσίας και κεφαλαίου για να αυξηθούν τα κέρδη τους και να καταπατηθούν όλο και περισσότερα από τα δικαιώματα που έχουμε οι εμποροϋπάλληλοι, καθώς τα εμπορικά καταστήματα παραμένουν ανοιχτά μέχρι τις 12 το βράδυ.

Συνάδελφε στο εμπόριο, που μπορεί να μας βρίσκεις υπερβολικούς… σκέψου! Δεν είναι μόνο μια Παρασκευή ούτε και μια Νύχτα… είναι μια ολόκληρη περίοδος που έχει πλέον καθιερωθεί και κάθε χρόνο ξεχειλώνει. Ξεκινάει πριν το 10ημερο εκπτώσεων του Νοεμβρίου και συνεχίζει μέχρι τη χριστουγεννιάτικη σεζόν. Συνεχόμενοι κύκλοι προσφορών και ενδιάμεσων εκπτώσεων, ευφάνταστες ιδέες καταναλωτικής ανθρωποφαγίας και καταπάτηση στοιχειωδών δικαιωμάτων των εργαζόμενων είναι οι δρόμοι μέσα από τους οποίους τα αφεντικά μας προσπαθούν να διαχειριστούν τα απόνερα της κρίσης και να τονώσουν τα κέρδη τους. Κι αν θεωρήσεις ότι είναι μόνο μια μέρα το χρόνο και ως εργαζόμενοι μπορούμε να κάνουμε κάποιες υποχωρήσεις για το καλό της επιχείρησης, σκέψου πως σταδιακά καθιερώθηκε η κυριακάτικη εργασία αρχίζοντας από 3 Κυριακές το χρόνο και φτάνοντας σήμερα τις 32. Ξαναζύγιασε επομένως πόσες υποχωρήσεις είσαι έτοιμος να κάνεις.

Οι Μαύρες Παρασκευές και οι Λευκές Νύχτες έρχονται για να καθιερώσουν και να νομιμοποιήσουν ένα βάναυσο εργασιακό καθεστώς και συμπλέουν πλήρως με τα σχέδια της κυβέρνησης και των διεθνών επιτροπάτων, που δε θέλουν εργαζόμενους αλλά δούλους χωρίς δικαιώματα. Παγιώνουν τα ωράρια λάστιχο, που μπορούν να ξεχειλώνουν ανά πάσα ώρα και στιγμή, τις αδήλωτες υπερωρίες και την ανασφάλιστη εργασία, που σχεδόν πάντα είναι κακοπληρωμένη ή απλήρωτη, τους εντατικούς ρυθμούς δουλειάς, τις συνεχόμενες απειλές και την εργοδοτική τρομοκρατία. Αυτό το καθεστώς προσπαθούν να προωθήσουν μέσα από τα αντεργατικά νομοσχέδια, τις ατομικές συμβάσεις εργασίας, τις διάφορες καταναλωτικές φιέστες.

Συνάδελφε που μπορεί να δυσπιστείς ακόμη επειδή εργάζεσαι σε κάποιο συνοικιακό κατάστημα ή σε κάποια οικογενειακή επιχείρηση και θεωρείς ότι δεν σε πλήττει η περιγεγραμμένη κατάσταση… άραγε όλα τα εργασιακά σου δικαιώματα από την ασφάλιση, τις υπερωρίες, τις άδειες και τα διαλείμματα μέχρι τη σταθερή καταβολή μισθού, δώρων κι επιδομάτων είναι διασφαλισμένα ή μήπως έχεις συμβιβαστεί κι έχεις κάνει μια σειρά από υποχώρησεις; Ακόμη όμως και να 'ναι θεωρείς ότι θα δουλεύεις για όλο τον εργασιακό σου βίο εκεί και δεν θα βρεθείς αύριο-μεθαύριο σε κάποια μεγάλη αλυσίδα, αντιμέτωπος με όλα τα παραπάνω; Μην φτάσεις στο γκρεμό, λοιπόν, για να αποφάσεις να ενημερωθείς, να συσπειρωθείς και να δράσεις. Όσο αυτό το εργασιακό πλαίσιο επεκτείνεται και εμείς μένουμε αμέτοχοι θεωρώντας ότι δεν μας πλήττει τόσο πιο γρήγορα θα χτυπήσει και τη δική μας πόρτα. Γι' αυτό μην συνεχίσεις να κουβαλάς τον ατομικό σου σταυρό, οργανώσου στο σωματείο σου, συσπειρώσου στο χώρο δουλειάς με τους συναδέλφους σου, μη φοβηθείς να καταγγείλεις οποιαδήποτε εργοδοτική αυθαιρεσία. Διαφορετικά ετοιμάσου να υπομείνεις τις αντεργατικές πολιτικές Κυβέρνησης-ΕΕ-Εργοδοσίας που θα περάσουν από πάνω σου και θα σε φτάσουν στο ύστατο εργασιακό και προσωπικό αδιέξοδο.

ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ, ΚΙ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΧΑΡΑΣΣΟΥΝ ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΠΟΥ ΕΝΩΝΟΝΤΑΙ ΣΑΝ ΜΙΑ ΓΡΟΘΙΑ.

Τέλος για σένα που σκέφτεσαι να κατεβείς για κυριακάτικα ψώνια, σκέψου δεύτερη και τρίτη φορά αν σου λείπουν οι ώρες να ψωνίσεις μέσα στην υπόλοιπη εβδομάδα, ή αν σου λείπουν τελικά τα χρήματα και οι ώρες για να ζήσεις με αξιοπρέπεια… σκέψου σαν εργαζόμενος που πρέπει να μείνεις στο πόστο σου μέχρι τις 12 το βραδύ φορώντας πάντα το χαμόγελό σου. Σκέψου σαν εργαζόμενος που θα δουλεύει Κυριακές, αργίες και Μαύρες Νύχτες και Παρασκευές και όχι τελικά σαν καταναλωτής. Σκέψου με βάση τα εργατικά συμφέροντα. Στάσου λοιπόν δίπλα στους εργαζόμενους και όχι απέναντί τους!

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14 ΔΕΚΕΜΒΡΗ 18.00

ακριβής τοποθεσία : ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ (Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ 24)

πηγή : https://embargostoemporio.wordpress.com/2018/…


Να τελειώνουμε με τα μνημόνια σε κάθε χώρο εργασίας!

  • ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΛΕΥΚΗ ΝΥΧΤΑ ΣΤΟΥΣ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΥΣ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14/12, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ, 18:00μμ

  • ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ

ΚΥΡΙΑΚΗ 16/12, ΤΣΙΜΙΣΚΗ ΜΕ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ, 10:00πμ

Συναδέλφισσα - Συνάδελφε:

Οι συνθήκες εργασίας στον κλάδο του εμπορίου είναι λίγο πολύ οι ίδιες για όλους μας. Οι περισσότεροι από εμάς πάμε στη δουλειά χωρίς να ξέρουμε, ούτε αν θα κάνουμε υπερωρίες, ούτε σε πόσα πόστα θα τρέχουμε. Μας κρατάνε στην αβεβαιότητα της ανεργίας με τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ακόμα και μίας ημέρας όπως την Μαύρη Παρασκευή, ενώ πάντα είμαστε υποστελεχωμένοι. Οι υπεύθυνοι και οι διευθυντές προσπαθούν με κάθε τρόπο να μας διασπάσουν, είτε με τους ατομικούς στόχους πώλησης, είτε με το να μας τάζουν πόστα αν δείξουμε «καλή θέληση».

Μέσα σε όλα αυτά, έχουμε να αντιμετωπίσουμε την συνεχή εντατικοποίηση της εργασίας και την ελαστικοποίηση των ωραρίων. Με την δικαιολογία της αύξησης του τζίρου, έχει ανοίξει ο δρόμος για την 7ήμερη εργασία με την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας. Όσες Κυριακές, Λευκές Νύχτες και Μαύρες Παρασκευές αν δουλέψουμε, ο τζίρος δεν πρόκειται να αυξηθεί αφού είμαστε καταδικασμένοι στον κατώτατο μισθό. Ακόμα και αν δοθεί αύξηση στον κατώτατο μισθό θα μας την πάρουν πίσω με την μείωση του αφορολόγητου. Αυτό είναι το νέο μοντέλο εκμετάλλευσης των εργαζομένων, που έχει επιβάλει το μνημονιακό καθεστώς με τις ευλογίες κάθε μεγέθους εργοδοτών.

Όπως καταφέραμε με τις αντιδράσεις μας, μέσα και έξω από τα καταστήματα, να ανακόψουμε μερικός την προσπάθεια των μνημονιακών κυβερνήσεων και εργοδοτών, να επιβάλουν καθολικά την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας. Έτσι χρειάζεται να παλέψουμε για την επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, γιατί η μνημονιακή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν πρόκειται να κάνει τίποτα.

Η Ένωση Εμποροϋπαλλήλων στα χέρια του ΠΑΜΕ έχει καταντήσει ένα ανίσχυρο σωματείο αντί για ένα εργαλείο πάλης και αγώνα. Ένα σωματείο πρέπει να βοηθάει στην οργάνωση των αγώνων των εργαζομένων και όχι να στρέφεται ενάντια σε όποιον αντιδράει πραγματικά, όπως ο «Συντονισμός Δράσης ενάντια στην Κυριακάτικη εργασία». Στην άλλη πλευρά του ίδιου νομίσματος είναι η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος, όταν και αν κηρύξει απεργία στο κλάδο του εμπορίου, δεν κάνει τίποτα για να την οργανώσει και να εξασφαλίσει την συμμετοχή των εργαζομένων. Κρατάει μια ένοχη σιωπή απέναντι στους εργαζόμενους σχετικά με την επαναφορά της Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασία στο εμπόριο.

Πρέπει να ανασυγκροτήσουμε την Ένωση Εμποροϋπαλλήλων και να αλλάξουμε τους συσχετισμούς προς όφελος των αγώνων των εργαζομένων. Να δημιουργήσουμε επιχειρησιακά σωματεία και επιτροπές αγώνα σε κάθε κατάστημα, για να μπορέσουμε να οργανώσουμε ενωμένοι τους μαχητικούς αγώνες που χρειάζονται για την επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και την κατάργηση της Κυριακάτικης εργασίας.Η Αντεπίθεση των Εργαζομένων στο Εμπόριο παλεύει πάνω σε αυτό το πρόγραμμα και καλεί όλους τους εργαζόμενους να συμμετέχουν.

  • 751€ βασικό μισθό. Πλήρη ασφάλιση για όλους.
  • Επιβολή πληρωμής των μισθών, δώρων και προσαυξήσεων.
  • Πραγματική Επαναφορά των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων, για να υπογραφεί Κλαδική Σ.Σ.Ε στο Εμπόριο, υποχρεωτική για όλους με αυξήσεις στους μισθούς.
  • Κατάργηση της Κυριακάτικης εργασίας.
  • Μαχητική υπεράσπιση των συνδικαλιστικών μας δικαιωμάτων, της αξιοπρέπειάς μας.

ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ των ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ στο ΕΜΠΟΡΙΟ

Επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας, για να οργανώσουμε όλοι μαζί την αντίστασή μας

τηλ: 2310265730, blog: www.antepithesitonergazomenon.blogspot.gr

πηγή : email που λάβαμε στις 13 Δεκέμβριος 13h