Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2019 στις 13.00

Συγκέντρωση-κατάληψη των Δ/νσεων Π.Ε. και Δ.Ε. Δυτικής Θεσ/νίκης

Κινητοποιήσεις ενάντια στο προσοντολόγιο-λαιμητόμο. Διορισμός όλων των αναπληρωτών με βάση το πτυχίο και όλη την προϋπηρεσία

Αμπελόκηποι, 07/01/2019

ΘΕΜΑ: Γενική Συνέλευση του Συλλόγου και κινητοποιήσεις ενάντια στο προσοντολόγιο-λαιμητόμο, για το Διορισμό όλων των αναπληρωτών αποκλειστικά με βάση το πτυχίο και όλη την προϋπηρεσία.

Συναδέλφοι/ισσες

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου μας σας εύχεται ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ με υγεία, αλληλεγγύη και αγώνες!

Η νέα χρονιά μας βρίσκει με την επίθεση στα δικαιώματά μας να εντείνεται, καθώς ο Υπουργός παιδείας κατέθεσε τη Δευτέρα 07/01 στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής και επιδιώκει να ψηφιστεί την Παρασκευή 11/1νομοσχέδιο για τις συγχωνεύσεις Πανεπιστημίων, στο οποίο ενσωματώνονται καιοι διατάξεις για το νέο σύστημα διορισμού εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Μετά από μια οχταετία μηδενικών διορισμών ελέω μνημονίων, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εντοπίζει την αιτία της αδιοριστίας στο σύστημα διορισμών και όχι στη δραματική μείωση των δαπανών για την παιδεία. Διατείνεται ψευδώς ότι θα λύσει το πρόβλημα της αδιοριστίας- ανεργίας των εκπαιδευτικών αλλάζοντας το σύστημα διορισμού, ενώ υπόσχεται 15.000 διορισμούς σε βάθος τριετίας, ανέξοδα βέβαια, καθώς μπορεί να μην είναι κυβέρνηση.

Το αποκαλούμενο «νέο σύστημα διορισμού/πρόσληψης εκπαιδευτικών» που ανακοίνωσε η κυβέρνηση στην πραγματικότητα συγκεντρώνει όλα τα αντιεκπαιδευτικά χαρακτηριστικά όλων των προηγούμενων προσπαθειών από Αρσένη, Γιαννάκου, Διαμαντοπούλου, Αρβανιτόπουλο και Φίλη να επιβληθούν οι δεσμεύσεις τους σε Ε.Ε. και ΟΟΣΑ και επιδιώκει να περάσει ό,τι δεν μπόρεσαν να περάσουν μέχρι τώρα, λόγω της αντίστασης του εκπαιδευτικού κινήματος. Συγκεκριμένα:

  • Εισάγει προσοντολόγιο με βάση το οποίο θα καταρτίζονται οι πίνακες τόσο για τους μόνιμους διορισμούς όσο και για τις προσλήψεις αναπληρωτών. Μ' αυτό τον τρόπο απαξιώνει το πτυχίο το οποίο δεν αποτελεί πλέον ικανό στοιχείο για την πρόσβαση στην εργασία που θα εξαρτάται από τη δυνατότητα να συγκεντρώνει κανείς συνεχώς όλο και περισσότερα "προσόντα". Ταυτόχρονααφαιρεί πλήρως τα επαγγελματικά δικαιώματα από το πτυχίο καθώς προβλέπει την εφαρμογή του πιστοποιητικού παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας.
  • Το προσοντολόγιο διευρύνει τα μοριοδοτούμενα προσόντα του ν. 3848 της Διαμαντοπούλου καθώς πέρα από τα προβλεπόμενα σε αυτόν κριτήρια-προϋπόθεση για το διορισμό (βαθμός πτυχίου, μεταπτυχιακό, διδακτορικό, 2ο πτυχίο, προϋπηρεσία, πιστοποίηση ΤΠΕ), θέτει ως επιπλέον το 2ο μεταπτυχιακό και τα σεμινάρια 300 ωρών!!! Ξεκινάει, έτσι, ένα αέναο κυνήγι προσόντων που προάγει τον ανταγωνισμό και την ανθρωποφαγία μεταξύ των εκπαιδευτικών, ενώ μεταφέρει την ευθύνη για την ανεργία στον ίδιο τον εκπαιδευτικό και την προσωπική του ικανότητα ή ανικανότητα για απόκτηση προσόντων. Ενισχύει την ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης, με τη "βιομηχανία της γνώσης" και το "εμπόριο τίτλων και κάθε είδους πιστοποιήσεων" που στήνεται, για όσους έχουν να τα αγοράσουν και υπό αυτή την έννοια ενισχύει την ταξικότητα και τονατομισμό.
  • Απαξιώνει και ακυρώνει την προϋπηρεσία. Όχι μόνο με το γεγονός ότι μπαίνει το ταβάνι των 120 μηνών, αλλά κυρίως με την παύση της διαμόρφωσής του πίνακα αποκλειστικά από την προϋπηρεσία. Οι πίνακες στο εξής θα είναι διαρκώς μεταβαλλόμενοι με αναπροσαρμογή ανά διετία και θα αλλάζουν ανάλογα με τις "επιτυχίες" στο κυνήγι των προσόντων, γεγονός που θα οδηγήσει σε απολύσεις και σε ανακύκλωση της ανεργίας σύμφωνα με τις επιταγές της Ε.Ε. και του ΟΟΣΑ. Οι αναπληρωτές που επί χρόνια στηρίζουν τη δημόσια εκπαίδευση, αυτοί που γύριζαν σε όλη τη χώρα κυνηγώντας το μεροκάματο και αδυνατούσαν να κάνουν παράλληλες σπουδές ή να πληρώσουν για εξ' αποστάσεως μεταπτυχιακά, τιμωρούνται!
  • Η διαδικασία που εισάγει το προσοντολόγιο αποτελεί προαναγγελία εφαρμογής της αξιολόγησης σε όλους, καθώς προωθεί την λογική του άριστου και της αξιολόγησης σε όλους τους εκπαιδευτικούς, αναπληρωτές και μόνιμους και καθ΄ όλο τον εργάσιμο βίο: δια βίου κυνήγι προσόντων και απόδειξη της ικανότητας. Τα ακαδημαϊκά προσόντα που μοριοδοτεί είναι τα ίδια με αυτά που προβλέπονται για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών (Π.Δ. 152) αλλά και για τις κρίσεις στελεχών εκπαίδευσης. Καθόλου τυχαία δε οι πίνακες κατάταξης για το διορισμό μόνιμου/πρόσληψη αναπληρωτή τους ονομάζονται «αξιολογικοί πίνακες», ενώ όσοι διορίζονται, επί 2 χρόνια είναι δόκιμοι και πρέπει να αξιολογηθούν επιτυχώς για να μονιμοποιηθούν!

ΑΝ ΤΟ ΠΡΟΣΟΝΤΟΛΟΓΙΟ-ΕΚΤΡΩΜΑ ΨΗΦΙΣΤΕΙ ΚΙ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ,

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΥΡΙΟ ΓΙΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΜΑΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ!

Στηρίζουμε αποφασιστικά:

  • την24ωρη απεργία που κήρυξαν ΔΟΕ και ΟΛΜΕ την Παρασκευή 11/1. ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΛΕΙΣΤΑ, ΜΟΝΙΜΟΙ ΚΙ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΣΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ!
  • τοπανελλαδικό συλλαλητήριο στις 11/1 στην Αθήνα (1μ.μ. στα Προπύλαια και πορεία στη Βουλή). Ο Σύλλογος μας, μαζί με άλλους Συλλόγους Π.Ε. και ΕΛΜΕ της Θες/νίκης και τις εκπ/κές Ομοσπονδίες θα ναυλώσουν λεωφορεία για τη δωρεάν μετάβαση των εκπαιδευτικών στην Αθήνα. (Δηλώσεις συμμετοχής στα μέλη του Δ.Σ.).

Οργανώνουμε:

μαζί με Συλλόγους Εκπ/κών Π.Ε., ΕΛΜΕ και συλλογικότητες αναπληρωτών/αδιορίστων

συγκέντρωση-κατάληψη των Δ/νσεων Π.Ε. και Δ.Ε. Δυτικής Θεσ/νίκης (Μονή Λαζαριστών)

την Πέμπτη 10/1, 1μ.μ.

Καλούμε:

έκτακτη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου μας,

την Τετάρτη 9/1, 6.30μ.μ., στο 3ο Δ.Σ. Αμπελοκήπων

για να συζητήσουμε την καλύτερη οργάνωση των κινητοποιήσεών μας και τη συνέχισή τους μέχρι την ΑΠΟΣΥΡΣΗ/ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ του νομοσχεδίου.

ΝΑ ΜΗ ΛΕΙΨΕΙ ΚΑΝΕΙΣ!!!

Το νέο σύστημα πρόσληψης και η αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση

ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ!!!

Για το Δ.Σ.

Η πρόεδρος Ο γεν. γραμματέας

Σοφία Καρασαρλίδου Ηλίας Σμήλιος

πηγή : http://zsepethess.blogspot.com/2019/01/blog-p…