Κυριακή 3 Μαρτίου 2019 στις 12.00

2 καλέσματα : 1 2

Δεντροφύτευση στο λόφο του Φιλοπάππου

Μετά την συγκέντρωση έξω από την αρχαιολογική υπηρεσία στις 17/2 όπου κουβαλήσαμε νεκρά δέντρα από τον λόφο μέχρι την πόρτα τους, καλούμε σε μαζική δεντροφύτευση με φαγητό, ποτό και παιχνίδι στις 3/3 στο «πρώην λατομείο» ή «πέτρινο θεατράκι», είσοδος από Μουσών και Ορλώφ.

Ο λόφος χάνει εκατοντάδες δέντρα κάθε χρόνο και δεν αντικαθίσταται όπως γινόταν πάντα γιατί η αρχαιολογική υπηρεσία εμποδίζει κάθε δεντροφύτευση είτε από τον δήμο, είτε από οποιοδήποτε άλλο. Αυτό σημαίνει αργό θάνατο για το οικοσύστημα, γιατί δεν γίνεται φυσική αναδάσωση, λόγω των αποψιλώσεων για πρόληψη πυρκαγιάς.

Η αρχαιολογία είναι αρμόδια μονάχα για ότι αφορά τα μνημεία που υπάρχουν στο λόφο. Για την συντήρηση και βελτίωση του πρασίνου, και του αστικού εξοπλισμού (παγκάκια, σκαλοπάτια, βρύσες κλπ) είναι υπεύθυνος ο δήμος Αθηναίων. Ειδικά στη περιοχή διαμορφώσεων Πικιώνη έχει λόγο και η Α.Μ.Κ.Ε Δημήτρης Πικιώνης στη βάση των πνευματικών δικαιωμάτων του αρχιτέκτονα ο οποίος έκανε και φυτεύσεις οι οποίες συμπεριλαμβάνονται στην κήρυξη του μνημείου νεώτερης αρχιτεκτονικής. Παρόλα αυτά η ζωή έχει δείξει ότι κανένας από τους θεσμικούς φορείς δεν ενδιαφέρεται για τον λόφο και για όλα τα θέματα που τον αφορούν. Ακόμα και η φροντίδα του είναι αντικείμενο ενασχόλησης και αγώνα των κατοίκων και των αγωνιζόμενων των γύρω περιοχών και ευρύτερα.

Το 1956, προκειμένου να σταματήσει η καταστροφή του από τα λατομεία, ο λόφος χαρακτηρίστηκε «αρχαιολογικός χώρος» και έγιναν φυτεύσεις. Η αρχαιολογική υπηρεσία, με πρόσχημα το ότι ο λόφος έχει χαρακτηριστεί ως τέτοιος, προσπαθεί τα τελευταία χρόνια να επικυριαρχήσει σε ολόκληρο το έδαφος και όλες τις κοινωνικές και φυσικές λειτουργίες του. Αυτό ματαιώθηκε από τον μακρόχρονο αγώνα των κάτοικων που επικυρώθηκε μετά
και με απόφαση του Συμβουλίου Επικράτειας (2015). Έτσι πρόσφατα η Αρχ/κη Υπ/σια »ανακάλυψε» πρόβλημα ασφάλειας στον λόφο σε μια νέα προσπάθεια να τον κλείσει. Χρησιμοποίησε σαν πρόφαση τον τραγικό θάνατο ενός νέου από πτώση στην διάρκεια ληστείας. Δήθεν σαν μετρό ασφάλειας άρχισαν να κατασκευάζουν περίφραξη στην Πνύκα. Τους πρόδωσαν όμως τα στοιχειά:

1) Η Πνύκα είναι στην άλλη μεριά του λόφου από τον τόπο του περιστατικού.

2) Τα χρήματα της περίφραξης είχαν εκταμιευτεί ΔΥΟ εβδομάδες πριν τον θάνατο του νεαρού αφήνοντας τους ηθικά εκτεθειμένους. Ταυτόχρονα αποσιωπήθηκε ο θάνατος τουρίστα επίσης από πτώση, αλλά από το τείχος της Ακρόπολης που είναι βαριά φυλασσόμενος χώρος.

Ο μόνος σκοπός τους είναι η περίφραξη του και η επιβολή εισιτηρίου για την ολική μετατροπή του σε τουριστικό αξιοθέατο, σε ένα λόφο-μουσείο. Αυτό θα απαιτήσει αναπόφευκτα, δυνάμεις ασφαλείας κρατικές και ιδιωτικές που σημαίνει πλήρη έλεγχο της ζωής των ανθρώπων που χρησιμοποιούν το λόφο και καταστολή όποιας αντίστασης απέναντι στα ευρύτερα σχέδια τους.

Η εκμετάλλευση και η καταστροφή του λόφου Φιλοπάππου είναι ένα μικρό σημείο της οικολογικής καταστροφής που προκαλούν, από κοινού θεσμοί και εταιρείες σε όλη την ελλαδική επικράτεια και φυσικά και παγκόσμια. Εξορύξεις στις Σκουριές της Χαλκιδικής, στην Ήπειρο, στην δυτική Ελλάδα, εγκαταστάσεις ΧΥΤΑ στη Λευκίμμη της Κέρκυρας και πολλά ακόμα παραδείγματα μας δείχνουν ότι οι αδηφάγες ορέξεις τους και η ασυνειδησία τους δεν πρόκειται να σταματήσουν αν δεν πατήσουμε πόδι εμείς.

Εμείς από την μεριά μας, με συνείδηση και ευθύνη, να αυτοοργανωθούμε και να δράσουμε για να προστατέψουμε την κοινωνική και φυσική ζωή του λόφου.

Κυριακή 3 Μαρτίου 2019, 12μμ, δεντροφύτευση στο λόφο του Φιλοπάππου, «πρώην λατομείο» ή «πέτρινο θεατράκι», είσοδος από Μουσών και Ορλώφ.

Συντονιστική επιτροπή της λαϊκής συνέλευσης για τον λόφο Φιλοπάππου


Δεντροφύτευση στο Φιλοπάππου / Treeplanting at Filopappou

post image

ΚΥΡΙΑΚΗ 3 ΜΑΡΤΙΟΥ 12 ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ

ΔΕΝΤΡΟΦΥΤΕΥΣΗ ΣΤΟ ΛΟΦΟ ΦΙΛΟΠΑΠΠΟΥ -ΜΕ ΦΑΓΗΤΟ ΚΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙ-

?(στο θεατράκι στο πρώην λατομείο στη μεριά της οδού Παναιτωλίουείσοδος από Μουσών και Ορλώφ/entrance from Mouson-Orlof str.)

Η ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ ΤΗΝ ΔΕΝΤΡΟΦΥΤΕΥΣΗ ΣΤΟ ΛΟΦΟ ΦΤΑΝΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΝΑ ΦΕΡΕΙ ΚΑΙ ΤΑ ΜΑΤ ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΕΜΠΟΔΙΣΕΙ ΟΠΩΣ ΕΓΙΝΕ ΤΟ 2013. ΝΑ ΣΠΑΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΤΣΑΜΠΟΥΚΑ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΛΟΦΟ, ΝΑ ΣΑΜΠΟΤΑΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΠΩΣ ΝΑ ΦΡΟΝΤΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΥΜΕ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ.

The Archeological Service FORBIDS the planting OF TREES IN the hill TILL THE POINT OF bringING IN the riotcops FOR ITS PREVENTION as happened IN 2013. Let's UPROOT the power of the authority on the hill. Let's sabotage ITS commodification and learn how to take care of ?the-natural-enviroment.

m45cexommunity@riseup.exnet

ανακοίνωση και κάλεσμα της επιτροπής της λαϊκής συνέλευσης για τον Λόφο Φιλοπάππου https://www.athens.indymedia.org/event/78468/

πιο αναλυτικό κείμενο από μεριάς μας σε σχέση με την κατάσταση / more specific text from our side

Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί ότι τα δέντρα στο λόφο αρρωσταίνουν και πεθαίνουν, κάποιες φορές λόγω απουσίας φροντίδας, άλλες τελειώς κακόβουλα και μη-φυσικά. Ο δήμος αθηναίων απαντάει με περαίτερω αποψιλώσεις και απενεργοποίηση δομών ύδρευσης, ενω ο τσιφλικάς του λόφου, η αρχαιολογική υπηρεσία, απαγορεύει γενικά την δεντροφύτευση εμποδίζοντας ακόμα και τον δήμο. Το 2013, σε ανακοινωμένη μαζική δεντροφύτευση από το κίνημα για το λόφο, το κράτος απάντησε με διμοιρίες ματ και δικογραφίες σε δεύτερο χρόνο.

Ο κατασταλτικός ζήλος της αρχαιολογικής υπηρεσίας έχει να κάνει με τον ανοιχτά δηλωμένο στόχο της να μετατρέψει ολόκληρο τον λόφο σε ένα απόλυτα περιφραγμένο και ελεγχόμενο τουριστικό αρχαιολογικό εμπόρευμα. Το πλάνο της περιλαμβάνει περαιτέρω αποψιλώσεις, κάμερες, εισιτήρια και μπάτσους και αντανακλά απόλυτα τους επεκτατικούς μηχανισμούς του κράτους και του κεφαλαίου.

Τα σχέδια του κράτους και της υπηρεσίας του, για έλεγχο, εμπορευματοποίηση και οικολογική καταστροφή έχουν σαμποταριστεί από ένα μητροπολίτικο και αυτοοργανωμένο κίνημα, που παρά τις προσπάθειές του το κράτος δεν έχει καταφέρει να αφομοιώσει. Οι λαϊκές συνελεύσεις είναι πολυπληθείς και παρά τις αντιφάσεις τους έχουν καταφέρει μέχρι τώρα να κρατήσουν τον λόφο ανοιχτό με τις πρακτικές του σαμποτάζ και της αντιπληροφόρησης, ενώ παράλληλα, άνθρωποι της περιοχής, δυστυχώς ελάχιστοι, έχουν αφιερώσει την ζωή τους στην φροντίδα της χλωρίδας του λόφου. Ενός λόφου που χαρίζει στιγμές ελευθερίας στα μη-ανθρώπινα συντρόφια μας και στιγμές ηρεμίας σε εμας.

Η κατάσταση στο λόφο είναι μέρος τόσο της ευρύτερης προσπάθειας εξευγενισμού και ελέγχου όλου του αθηναικού κέντρου, όπως και κομμάτι της ευρύτερης αντι-οικολογικής πολιτικής του κράτους και των εταιριών σε όλη την επικράτεια. Χρειαζόμαστε μαχητικά κινήματα με οικολογική συνείδηση που σαμποτάρουν τα πλάνα τους, όπως επίσης κοινότητες που ζουν σε αρμονία με την μη-ανθρώπινη φύση, και έχουν στα χέρια τους την φροντίδα του περιβάλλοντος που τους χαρίζει την ζωή περιφρουρώντας το από την μανία του κράτους και του κεφαλαίου.

During the last years it has been observed that many trees on the hill get sick and eventually die. Sometimes due to natural causes and other times due to bad intentions and non natural causes. Municipality of Athens continues with more defoliations and the deactivation of the irrigation system. At the same time the hill's big landowner, the archeological service, forbids the planting of young trees being an obstacle even for municipality's plans. On 2013 and while an organized by the movement, announced planting was taking place on the hill, the state intervened sending police forces and creating case files for some people.

The repression by the archeological service is explained through its announced plans to transform the hill into a completely fenced and controlled touristic merchandise. Their plans include more defoliations, cameras, tickets and caps and reflect vividly the state's and capital's expansive mechanisms.

The plans of the state and those of its service for control, commercialization and ecological disaster have been sabotaged until now from an urban, self organized movement which - despite the state's efforts- it hasn't been assimilated. The popular assemblies number a lot of people and even though they are full of contradictions they have succeeded until now to keep the hill open using the practices of sabotaging and counterinformation. At the same time some of the residents - sadly not a lot of them - have dedicated their life in the care of the hill's flora. It is a hill that has been providing moments of freedom to our non human comrades and moments of calmness to us.

This situation is a result of the general plan to gentrify and control the center of Athens and derives from the general antiecological policies of the state and of companies. What we need is combative movements with ecological conscience to sabotage their plans and as well communities that live in harmony with the non human nature. Communities that protect the environment, which grants them life, through their action and guard it from the capital and state's fury.

πηγή : https://athens.indymedia.org/post/1596031/