Τρίτη 7 Μαίου 2019 στις 9.00 πμ

Αυτοδιαχειριζόμενο καφενείο

Κατάληψη Κυλικείου ΤΕΦΑΑ Αθήνας

Στον χώρο θα λειτουργεί για αυτή τη εβδομάδα, ανοιχτό αυτοδιαχειριζόμενο καφενείο κάθε μέρα 9.00 -13.00.

ΚΑΤΕΙΛΗΜΜΕΝΟ ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΜΕΝΟ ΚΑΦΕ Τ.Ε.Φ.Α.A.

Είμαστε μια ομάδα φοιτητριών/τών από το Τ.Ε.Φ.Α.A. Αθηνών όπου τη Κυριακή 5/5/19 προχωρήσαμε σε άνοιγμα του ΚΑΦΕ Τ.Ε.Φ.Α.A.. Αυτός ο χώρος λειτουργούσε παλαιότερα ως κυλικείο αλλά εξαιτίας του τεράστιου ενοικίου έχει καταλήξει να είναι εγκαταλελειμμένος και να χρησιμοποιείται σαν αποθήκη, έτσι αποφασίσαμε να τον αξιοποιήσουμε και να του δώσουμε ζωή και ουσία.

ΟΙ ΧΩΡΟΙ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΕ ΕΜΑΣ

Ως φοιτητές/τριες πιστεύουμε πως εμείς θα πρέπει να έχουμε τον πρώτο λόγο στις σχολές μας καθώς αποτελούν μέρος στο οποίο περνάμε μεγάλο κομμάτι της ημέρας μας και θεωρούμε πως θα πρέπει να τους διαμορφώνουμε σύμφωνα με τις δικές μας ανάγκες και όχι των κομμάτων, των καθηγητών ή των αφεντικών. Για όλους εμάς που δεν κρυβόμαστε πίσω από τη νομιμότητα μιας καφετέριας, μιας παράταξης ή πίσω από συμφεροντολόγους καθηγητές και έχουμε ανάγκη από ένα χώρο έκφρασης.

Η οικειοποίηση του ΚΑΦΕ Τ.Ε.Φ.Α.A. είναι η συνειδητή επιλογή να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας δημιουργώντας ένα μέρος κοινωνικό, ανοιχτό προς τους φοιτητές, το οποίο θα ορίζεται από την καθεμία μας ξεχωριστά. Σκοπός μας είναι να δημιουργήσουμε ένα κέντρο αγώνα-σταθμό ανταλλαγής απόψεων και προβληματισμών, δραστηριοτήτων αλλά και παραγωγής πολιτικού λόγου, βάζοντας μπροστά τις συλλογικές και ταξικές μας ανάγκες. Ουσιαστικά ανοίγουμε ένα αυτοοργανωμένο στέκι ως πεδίο έκφρασης της ελευθερίας μακριά και ενάντια από καταστάσεις επιβολής και κυριαρχίας ατόμων σε άλλα άτομα ή στη φύση.

ΛΕΙΤΟΥΡΓΊΑ

Το ΚΑΦΕ Τ.Ε.Φ.Α.A. θα λειτουργεί αυτοοργανωμένα αποτελούμενο από φοιτητές/τριες της σχολής και όποιον άλλον νιώθει κομμάτι αυτού. Θα είναι ένας χώρος ελευθερίας και έκφρασης, μακριά από κομματικές πρακτικές και οικονομικά συμφέροντα. Θα αποτελεί έναν μέρος ανοιχτό για κοινωνική/πολιτική αμφισβήτηση και συζήτηση. Θα στεγάζονται διάφορες δραστηριότητες/δράσεις ανάλογα με τις ανάγκες μας. Στο χώρο θα λειτουργεί καφενείο με ελεύθερη οικονομική συνεισφορά, δηλαδή ο καθένας θα δίνει το ποσό που μπορεί να διαθέσει για να κρατηθεί ζωντανό το εγχείρημα. Βασιζόμαστε στην αξία της αυτοδιαχείρισης οπότε καθένας που χρησιμοποιεί το χώρο ή τις παροχές του είναι υπεύθυνος για τη συντήρηση και καθαριότητα του (D.I.Y: άρα φτιάχνεις τον καφέ σου μόνος σου). Παράλληλα εκτός από καφενείο, διαχειριστικές και πολιτικές συνελεύσεις, θα πραγματοποιούνται προβολές ταινιών, μουσικές εκδηλώσεις, μαθήματα αυτομόρφωσης, αναγνωστήριο και άλλα. Όντας ενάντια στο σύγχρονο πνεύμα του καταναλωτισμού, το στέκι μας δεν έχει κανένα εμπορευματικό-κερδοσκοπικό χαρακτήρα καθώς όλα τα πιθανά έσοδα καλύπτουν τα λειτουργικά έξοδα του, ενώ έσοδα από εκδηλώσεις θα καλύπτουν διάφορες ανάγκες που θα προκύπτουν και θα ανακοινώνονται αναλόγως.

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

Όλες οι αποφάσεις παίρνονται από την οριζόντια διαδικασία της συνέλευσης που απαρτίζεται από ισότιμα μέλη, τα οποία συνδιαμορφώνουν και συναποφασίζουν για οποιοδήποτε θέμα χρειάζεται και για τη διαχείριση του χώρου. Στόχος μας είναι η επίτευξη της ομόφωνης συγκατάθεσης όλων για τη λήψη μιας απόφασης μέσω κυκλικών συζητήσεων όπου ο καθένας μπορεί να διατυπώνει ελεύθερα τις απόψεις του άνευ εκπροσώπων, χωρίς τον έμμεσο εξαναγκασμό της συμμόρφωσης με την πλειοψηφία.

Στο ΚΑΦΕ Τ.Ε.Φ.Α.A. δεν θα γίνονται δεκτές συμπεριφορές με εξουσιαστικό, ρατσιστικό, φασιστικό, σεξιστικό ή ομοφοβικό χαρακτήρα.

ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

πηγή : https://athens.indymedia.org/post/1597605/