Τετάρτη 19 Ιουνίου 2019 στις 9.30 πμ

2 καλέσματα : 1 2

Απεργιακή συγκέντρωση

Όλοι στην απεργία στις 19 Ιουνίου

Εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι σε Επισιτισμό ,Τουρισμό , Ξενοδοχεία βιώνουν με τον χειρότερο τρόπο αυτό που αποκαλούμε εργασιακή ζούγκλα. Ελαστικές εργασιακές σχέσεις, εργασία part time, πενιχρό ωρομίσθιο των 3 ευρώ την ώρα, ακραία εντατικοποίηση, εργοδοτικός δεσποτισμός , απουσία και των πιο στοιχειωδών εργασιακών δικαιωμάτων συνθέτουν ένα τοπίο εργασιακού μεσαίωνα .Ειδικότερα για τους εργαζόμενους σε επιχειρήσεις εστίασης, ταχυφαγείων κτλ , η έλλειψη Κλαδικής Σύμβασης Εργασίας έχει απορυθμίσει περεταίρω την ήδη πολύ δύσκολη εργασιακή κατάσταση . Παρά όμως τις ευνοϊκές προς τα συμφέροντα των εργοδοτών συνθήκες αυτοί δεν παύουν να αυξάνουν τις απαιτήσεις τους για κατάργηση θεσμικών δικαιωμάτων ενώ παράλληλα εκμεταλλευόμενοι πλήρως την απουσία ελέγχων και με τις πλάτες των κυβερνήσεων και εργοδοτικού συνδικαλισμού έχουν ισοπεδώσει την έννοια της μόνιμης και σταθερής εργασίας με δικαιώματα με τις ατομικές συμβάσεις. Να κυριαρχούν , την ανασφάλιστη εργασία , τις απλήρωτες υπερωρίες και τα φαινόμενα εργοδοτικής ασυδοσίας να αποτελούν μια κανονικότητα η οποία έχει επιβληθεί με το πιο άγριο τρόπο στους εργαζόμενους που αναζητούν εναγωνίως ένα τρόπους να αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη ανεργία ακόμα και με ένα φτωχοκάματο εξαθλίωσης.. Σε αυτό τον ακήρυχτο πόλεμο επιβίωσης δεν είναι λίγες οι φορές που συνάδελφοι μας αφήνουν ακόμα και τη τελευταία τους πνοή εν ώρα εργασίας . Τα εργατικά ατυχήματα έχουν αυξηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό, αφού μόνο το 2019 σκοτώθηκαν 18 διανομείς εν ώρα εργασίας.

Ίδιο και ίσως και χειρότερο είναι το τοπίο που διαμορφώνεται για τους εργαζόμενους στον τουρισμό. Το ''θαύμα" του Τουρισμού βασίζεται μόνο στην υπερεκμετάλλευση των εργαζομένων διαμορφώνοντας ένα τοπίο εργασιακού Μεσαίωνα το οποίο προωθείται με ιδιαίτερη ένταση από τους μηχανισμούς όλων των Κυβερνήσεων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς εξυπηρέτηση του μεγάλου τουριστικού κεφαλαίου και της διασφάλισης της κερδοφορίας του . Πίσω από την πολυτέλεια κρύβονται εξαθλιωμένοι εργαζόμενοι που λιώνουν από την υπερεντατικοποίηση , αμείβονται με ψίχουλα και σε πολλές περιπτώσεις βιώνουν άθλιες συνθήκες εργασίας και διαβίωσης ιδίως στα ξενοδοχεία σεζόν. Οι απλήρωτες υπερωρίες είναι πλέον καθεστώς ενώ από τη μνημονιακή λαίλαπα δεν γλύτωσαν ούτε τα ψήγματα εργατικών δικαιωμάτων που είχαν απομείνει.

Τεράστια και διαχρονική ευθύνη για τη ζοφερή κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο φέρουν οι ξεπουλημένες παρατάξεις του εργοδοτικού συνδικαλισμού της ΠΑΣΚΕ ΔΑΚΕ ΣΥΡΙΖΑ που πλειοψηφούν στην Ομοσπονδία. Με την υπογραφή της κατάπτυστης κλαδικής σύμβασης κατάφεραν να βάλουν ταφόπλακα σε μια από τις πιο σημαντικές κατακτήσεις του εργατικού κινήματος που αφορά το σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας . Πιστοί στις προσταγές των αφεντικών τους , που εδώ και καιρό επιθυμούν διακαώς να ελαστικοποιήσουν ακόμα περισσότερο τις σχέσεις εργασίας, άνοιξαν τους ασκούς του Αιόλου καταργώντας το πενθήμερο . Δεν είναι η πρώτη φορά που τα τσιράκια των μεγαλοξενοδόχων πρωτοπορούν αφού η αντεργατική τους πολιτική έχει εκφραστεί πολλάκις και στο παρελθόν(μεγάλες μειώσεις του 2012, συναίνεση στην επιβολή 10ωρης εργασίας στους ξενοδοχοϋπαλλήλους).

Ήρθε η ώρα εμείς οι εργαζόμενοι του κλάδου , να απαντήσουμε μαζικά , συλλογικά , ταξικά συμμετέχοντας στην απεργία του Συνδικάτου Επισιτισμού Τουρισμού Ξενοδοχείων Αττικής . στις 19 Ιούνιου. Διεκδικώντας αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους . Κόντρα στις συνδικαλιστικές γραφειοκρατίες αυτών που χέρι-χέρι με τα αφεντικά, την κυβέρνηση και την ΕΕ στηρίζουν και συμμετέχουν στη δημιουργία της σύγχρονης εργασιακής σκλαβιάς.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους χωρίς διακρίσεις. Δεν θα γίνουμε δούλοι του εργασιακού μεσαίωνα.
  • Κατάργηση όλων των μορφών της ελαστικής εργασίας . Όχι στα κάθε λογής προγράμματα προσφοράς «τζάμπα» εργατικού δυναμικού για την εργοδοσία (μαθητείες, πρακτικές, «εργασιακής εμπειρίας»), κατάργηση όλων των δουλεμπορικών .
  • Επαναφορά του Εφαπαξ των ξενοδοχοϋπαλλήλων στην 20ετία
  • Κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, υποχρεωτικές για κάθε επιχείρηση , που θα περιλαμβάνουν αυξήσεις στους μισθούς σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες μας
  • 7ωρο - 5ήμερο-35ωρο , Κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων
  • Επαναφορά των βαρέων και ανθυγιεινών με επέκταση τους και σε άλλες ειδικότητες
  • Επίδομα ανεργίας μέχρι την επαναπρόσληψη που θα αντιστοιχεί στο 80% της ΚΣΣΕ με το χρόνο ανεργίας να υπολογίζεται σαν κανονικός χρόνος για τη συνταξιοδότηση
  • Δραστική μείωση του εργάσιμου χρόνου και μείωση των ορίων για πλήρη συνταξιοδοτικά δικαιώματα, για να αντιμετωπιστεί η ανεργία. Όχι στο μοίρασμα της φτώχειας.
  • Υποχρέωση των εργοδοτών στην παροχή μέτρων ατομικής προστασίας και οχήματος , κατάταξη τους στα βαρέα και ανθυγιεινά , απαγόρευση διανομών όταν επικρατούν ακραία καιρικά φαινόμενα , χιλιομετρικό όριο διανομών , για όσους εργάζονται ως διανομείς
  • Μέτρα που θα διασφαλίζουν την ασφάλεια και την υγιεινή στους χώρους εργασία

ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ - 9.30 πμ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

πηγή : https://www.lantza.org.gr/όλοι-στην-απεργία-σ…


Να γίνουμε το εμπόδιο στον εργασιακό μεσαίωνα του επισιτισμού-τουρισμού. Όλοι/ες στην απεργία 19 Ιουνίου στις 9.30 π.μ στο υπουργείο Τουρισμού.

Οι εργαζόμενοι/ες στον κλάδο του επισιτισμού και στο «καμάρι της Ελλάδας» τον τουρισμό, βιώνουμε έναν συνεχόμενο πόλεμο ενάντια σε κάθε εργασιακό και ανθρώπινο δικαίωμα μας. Ειδικά στον τουρισμό, οι συνθήκες εργασίας την θερινή περίοδο, την λεγόμενη τουριστική περίοδο, αποτελούν συνθήκες απόλυτης σκλαβιάς και πλήρους εκμετάλλευσης με 12 ωρες εξουθενωτικές βάρδιες, 7 ημέρες την εβδομάδα, με διαμονή σε δωμάτια των τριών ή τεσσάρων ατόμων, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου ως 6 μήνες, μερική ή ολική ανασφάλιστη εργασία και στο τέλος να περιμένει η ανεργία.

Τον χειμώνα όλα αλλάζουν και η επισφάλεια κυριαρχεί. Οι περισσότεροι/ες από εμάς βρισκόμαστε στο κυνήγι μιας ευκαιρίας που δεν θα είναι στο πλαίσιο: «Όποτε έχει δουλειά το μαγαζί». Τον χειμώνα βιώνουμε το άκρως αντίθετο τοπίο, λίγες ώρες την εβδομάδα, μηδενικά κλαδικά δικαιώματα, μηδενικά εργασιακά δικαιώματα όπως δώρα, προσαυξήσεις, άδειες μετ' αποδοχών και όταν τα απαιτούμε, η απόλυση είναι η μόνη σίγουρη επιλογή της εργοδοσίας. Στην εστίαση και τα ταχυφαγεία η κατάσταση είναι ακριβώς ίδια. Για τα αφεντικά…ούτως ή άλλως δεν κάνουμε κάτι τρομερό σαν φύση επαγγέλματος, ώστε να δικαιούμαστε το οτιδήποτε, όπως συχνά μας αναφέρουν.

Η «εθνική ανάπτυξη» που διακηρύσσει το ελληνικό κεφάλαιο και η εκάστοτε κυβέρνηση του, βρωμάει τρομοκρατία, αυθαιρεσία και πατάει επί πτωμάτων. Το 2019 μόνο οι νεκροί διανομείς έφτασαν τους 18, αφού τα μέτρα ασφάλειας είναι λειψά και παραβλέπονται. Σε ξενοδοχεία, καμαριέρες έχουν αφήσει την τελευταία πνοή τους από υπερκόπωση. Ο ρατσισμός και ο σεξισμός κυριαρχούν σε κάθε πιθαμή του κλάδου με εκμετάλλευση μεταναστών/ριων και επιβολή σεξιστικών όρων εργασίας στις γυναίκες (βλέπε απολύσεις εγκύων, κανόνες ενδυμασίας και συμπεριφοράς, όρια ηλικίας).

Εργαζόμενοι και εργαζόμενες στον κλάδο, δεν μπορούμε να τους αφήσουμε να διαιωνίζουν συνθήκες σκλαβιάς, δεν μπορούμε να ζούμε σαν δούλοι. Ο εργοδοτικός και κρατικοσυνδικαλιστικός χαρακτήρας της ΓΣΕΕ έχει φέρει ως αποτέλεσμα την υπογραφή των πιο άθλιων μέτρων για τον κόσμο της Εργασίας, την κατάργηση των ΣΣΕ, την υπερίσχυση των ατομικών συμβάσεων που κατακερματίζουν απόλυτα τους εργαζόμενους, τους μισθούς- χαρτζιλίκια. Αυτόν τον συνδικαλισμό χρειάζεται να τον πετάξουμε έξω από το εργατικό κίνημα.

Χαράσσουμε τον δικό μας δρόμο της άμεσης οργάνωσης, στα υπάρχοντα σωματεία μακριά από πεθαμένες γραφειοκρατίες, μακριά από αυταπάτες της παραμικρής παραχώρησης από το Κεφάλαιο, δημιουργώντας απεργιακές επιτροπές σε κάθε χώρο δουλειάς.

Οι εργαζόμενοι/ες στον κλάδο του επισιτισμού-τουρισμού της Αναρχοσυνδικαλιστικής Πρωτοβουλίας Ροσινάντε καλούμε στην απεργιακή συγκέντρωση του συνδικάτου την Τρίτη 19 Ιουνίου στις 9.30 πμ στο υπουργείο Τουρισμού.

Απαιτούμε:

-Κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, υποχρεωτικές για κάθε επιχείρηση , που θα περιλαμβάνουν αυξήσεις στους μισθούς σύμφωνα με τις ανάγκες μας, με μείωση των ωρών εργασίας.
-Επαναφορά των βαρέων και ανθυγιεινών με επέκταση τους και σε άλλες ειδικότητες.
-Μέτρα που θα διασφαλίζουν την ασφάλεια και την υγιεινή στους χώρους εργασίας.
-Υποχρέωση των εργοδοτών στην παροχή μέτρων ατομικής προστασίας και οχήματος , κατάταξη τους στα βαρέα και ανθυγιεινά , απαγόρευση διανομών όταν επικρατούν ακραία καιρικά φαινόμενα , χιλιομετρικό όριο διανομών, για όσους/ες εργάζονται ως διανομείς.
-Επαναφορά του Εφαπαξ των ξενοδοχοϋπαλλήλων στην 20ετία.
-Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους/ες, καμία επισφαλή εργασία, κανένα πρόγραμμα μαθητείας και τζάμπα εργατικού δυναμικού.

Αναρχοσυνδικαλιστική Πρωτοβουλία Ροσινάντε

πηγή : http://rocinante.gr/na-ginoume-to-empodio-sto…