Τετάρτη 3 Ιουλίου 2019 στις 19.00

2 καλέσματα : 1 2

Συγκέντρωση ταξικής αλληλεγγύης

Καλούμε την Τετάρτη 3 Ιουλίου και ώρα 19:00 σε συγκέντρωση ταξικής αλληλεγγύης ενάντια στην φτώχεια, την εξαθλίωση και τον φασισμό. Συγκέντρωση στην εκκλησία των Αγίων Πάντων στην Ξηροκρήνη.

Στις 24 Ιούνη στη Ξηροκρήνη πραγματοποιήθηκε πορεία φασιστών με ρατσιστικά και ξενοφοβικά συνθήματα. Η συγκεκριμένη πορεία έγινε στοχεύοντας στο πιο εξαθλιωμένο κομμάτι του κόσμου που μένει στη γειτονιά αυτή, το οποίο είναι οι μετανάστες που διαμένουν στα βαγόνια του ΟΣΕ. Όμως ο πραγματικός σκοπός τους ήταν ο εκφοβισμός όλων των προσφύγων και μεταναστών που κατοικούν στην περιοχή αυτή.

Η Ξηροκρήνη είναι μία συνοικία που κατοικείται κατεξοχήν από πρόσφυγες- μετανάστες, οι οποίοι και εγκαταστάθηκαν σε διαφορετικές χρονικές περιόδους σε αυτήν. Βάση αυτού αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα πολυεθνικής γειτονιάς. Στα σχολεία της συνοικίας, στα πάρκα και στις πλατείες, στη λαϊκή συναντιούνται και συνυπάρχουν καθημερινά διαφορετικές κουλτούρες και γλώσσες.

Επίσης, η Ξηροκρήνη αποτελείται στη μεγάλη της πλειοψηφία από ανθρώπους που είτε είναι άνεργοι, είτε βιοπορίζονται σε δύσκολες και κακοπληρωμένες δουλειές. Ντόπιοι και μετανάστες αντιμετωπίζουν παρόμοιες εργασιακές συνθήκες όπως ανασφάλιστη εργασία, απλήρωτα μεροκάματα και υπερωρίες. Σε σχέση με το πώς θα τα βγάλουν πέρα όλοι από κοινού βιώνουν την ίδια καθημερινή αγωνία.

Την ίδια στιγμή η συνοικία αυτή βιώνει τη γενικότερη υποβάθμιση της από το κράτος και τους δημοτικούς φορείς. Ο δήμος Θεσσαλονίκης έχει διαχρονικά σε υποδεέστερη μοίρα την Ξηροκρήνη. Αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι έργα, αναπλάσεις και συντηρήσεις επικεντρώνονται κυρίως στις εμπορικές και τουριστικές ζώνες του κέντρου, χωρίς παράλληλα να αντιμετωπίζονται τα χρόνια προβλήματα των υπόλοιπων περιοχών του δήμου.

Για τον κόσμο της Ξηροκρήνης τα πραγματικά προβλήματα είναι ο αγώνας για επιβίωση, ο αγώνας για καλύτερες εργασιακές συνθήκες ενάντια στα αφεντικά, και ο αγώνας ενάντια στην υποβάθμιση της καθημερινότητας από το κράτος. Οι φασίστες από την άλλη έρχονται να διχάσουν την γειτονιά ακριβώς για να αποπροσανατολίσουν από τα καθημερινά αυτά προβλήματα. Για το λόγο αυτό και θα μας βρίσκουν πάντα απέναντι.

Μόνος εχθρός των καταπιεσμένων είναι το κράτος και το κεφάλαιο.

Οι μόνοι ξένοι στις γειτονιές μας είναι οι φασίστες και οι ρατσιστές.

Να δομήσουμε κοινότητες αλληλεγγύης και να αγωνιστούμε ενάντια στη φτώχεια, την εξαθλίωση και τον φασισμό.

Ανοιχτή Συνέλευση Δυτικών Συνοικιών

πηγή : https://sineleusiditika.wordpress.com/
πηγή : email που λάβαμε στις 30 Ιούνιος 19h


Το τελευταίο διάστημα στην περιοχή της Ξηροκρήνης και συγκεκριμένα περιμετρικά του σιδηροδρομικού σταθμού, δεκάδες μετανάστριες και μετανάστες έχουν βρεί στέγη , μετατρέποντας σε καταλύματα τα βαγόνια που βρίσκονται εκτός λειτουργίας. Αυτή η συνθήκη που μόνο οργή και πόνο μπορεί να δημιουργήσει οδηγεί καθημερινά στην ανέχεια δεκάδες συνανθρώπους μας, που προσπαθούν να επιβιώσουν.

Μέσα στη γειτονιά της Ξηροκρήνης ο καθένας μας μπορεί να δεί κάθε απόχρωση της ανέχειας είτε αυτή αφορά τους ντόπιους είτε τους μετανάστες. Μιλάμε για μια από τις κατεξοχήν φτωχογειτονιές της πόλης όπου καθένας μας θα δεί πως τους κατοίκους της τους ενώνει η φτώχεια και η εξαθλίωση σε όλο της το φάσμα, η αδιαφορία και η εγκετάλειψη από την τοπική αυτοδιοίκηση καθώς η γειτονιά δεν αποτελεί προσοδοφόρα ζώνη για τις καπιταλιστικές προσδοκίες.

Μέσα σε αυτή τη συνθήκη, νεοναζί του ιερού λόχου χέρι-χέρι με τους μπάτσους κάναν την εμφάνισή τους πριν λίγες μέρες για να καθαρίσουν τη γειτονιά από τους μετανάστες. Σε αυτήν τη γειτονιά που έχει βαθιά προσφυγική ιστορία* και ένα πολύτιμο αντιστασιακό παρελθόν**, τα σύγχρονα τάγματα εφόδου θα βρούν μπροστά τους ενωμένους όλους του κατοίκους της περιοχής. Γιατί στις γειτονιάς μας αυτά που μας ενώνουν και αυτά που μας χωρίζουν δεν κρύβονται κάτω από σημαίες και πατρίδες, έθνη και φυλές. Μας χωρίζουν και μας ενώνουν οι σχέσεις εξουσίας, η καθημερινή βία και η καταπίεση που δεχόμαστε από το κράτος και τα αφεντικά, τους φασίστες και κάθε επίδοξο θιασώτη της νομιμοποιημένης εξαθλίωσης.

Οικοδομούμε μέτωπα κοινωνικής και ταξικής αλληλεγγύης ενάντια στην φτώχεια και την εξαθλίωση

Ενάντια στον νόμιμο εξευτελισμό της ανθρώπινης ύπαρξης που προάγει το κράτος και το κεφάλαιο

Ενάντια στην εμφάνιση οργανωμένων φασιστικών ταγμάτων εφόδου

Ενάντια σε επίδοξους αγανακτισμένους κατοίκους, που βρίσκουν το συμφέρον τους πλάι στ' αφεντικά τους

Συγκέντρωση ταξικής αλληλεγγύης, Τετάρτη 3 Ιουλίου στις 19:00

Εκκλησία των Αγίων Πάντων στην Ξηροκρήνη

*στην Ξηροκρήνη εγκαταστάθηκαν οι πρώτοι πρόσφυγες που εκτοπίστηκαν βίαια από τη μικρασιατική καταστροφή το 1922 αλλά και άλλες μεταγενέστερες περιόδους.

**βαρύνουσας σημασίας είναι η αντιστασιακή δράση των κατοίκων κατά τη ναζιστική Κατοχή. Στην Ξηροκρήνη υπήρχε κρησφύγετο αντιστασιακών με τυπογραφείο για έκδοση προκηρύξεων και ενημερωτικού υλικού, το οποίο όμως ανακαλύφθηκε από τους Ναζί και καταστράφηκε. Στις 11 Μαΐου 1944 εκτελούνται από τους Ναζί, οκτώ αντιστασιακοί νέοι 20-30 ετών, στην περιοχή Καΐστρι μεταξύ Ξηροκρήνης και Επταλόφου.

κατάληψη Terra Incognita