Τρίτη 7 Απριλίου 2020 στις 9.00 πμ

Παγκόσμια ημέρα υγείας και μέρα πανελλαδικής δράσης για τη στήριξη του ΕΣΥ

ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΝΑ ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΑΛΛΑ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ Άμεση ενίσχυση του ΕΣΥ για να σωθούν ζωές, όχι τα κέρδη τους! Τα δικαιώματά μας δεν μπαίνουν σε καραντίνα!

1. Η πανδημία του κορονοϊού ανέδειξε την τεράστια σημασία που έχει για τον λαό η ύπαρξη ενός αποκλειστικά δημόσιου, υψηλού επιπέδου συστήματος υγείας. Ένα σύστημα υγείας που οι κυβερνήσεις των προηγούμενων χρόνων, ιδιαίτερα στα χρόνια των μνημονίων, υποβάθμισαν και υπονόμευσαν υπέρ των μεγάλων ιδιωτικών συγκροτημάτων της περίθαλψης. Αυτό το δημόσιο σύστημα είναι που τώρα δείχνει την κοινωνική του προσφορά, όταν οι διάφοροι μεγαλοσχήμονες επιχειρηματίες και πολιτικοί, υμνητές της αγοράς και των ΣΔΙΤ, αποσύρονται ή εκβιάζουν για ακόμα μεγαλύτερη κρατική επιδότηση «για να βοηθήσουν». Τα κέρδη και ο μαυραγοριτισμός πάνω και από την πανδημία! Η κυβέρνηση της ΝΔ σπεύδει να τους βοηθήσει αντί για:

  • Άμεσες προσλήψεις μόνιμου υγειονομικού προσωπικού και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων ώστε να καλυφτούν οι χιλιάδες κενές οργανικές θέσεις (30.000 κενές οργανικές θέσεις).
  • Άνοιγμα Μονάδων Εντατικής Θεραπείας.
  • Εξασφάλιση όλων των μέτρων ατομικής προστασίας για τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία.
  • Οργάνωση συστηματικών και σε μαζική έκταση διαγνωστικών τεστ.
  • Δημιουργία έκτακτων υποδομών του δημόσιου συστήματος υγείας και ανάπτυξη δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας
  • Άμεση επίταξη υποδομών και δυναμικού του ιδιωτικού τομέα υγείας και ένταξη τους στο δημόσιο σχεδιασμό.

Η υπεράσπιση της δημόσιας υγείας πρέπει να συνοδευτεί με ουσιαστικά μέτρα προστασίας του κοινωνικού συνόλου, όπως πρόσβαση στην περίθαλψη χωρίς αποκλεισμούς για όλους, μέτρα αποσυμφόρησης φυλακών και δομών «φιλοξενίας» προσφύγων, εξασφάλιση συνθηκών υγιεινής στους χώρους αυτούς, μέριμνα για τους άστεγους.

2. Η κυβέρνηση της ΝΔ, επιτίθεται στις λαϊκές ελευθερίες και δικαιώματα με την απαγόρευση της κυκλοφορίας και των υπαίθριων συναθροίσεων άνω των δύο. Την ίδια ώρα που τεράστιοι χώροι δουλειάς παραμένουν ανοιχτοί και λειτουργούν χωρίς να λαμβάνονται τα απαραίτητα προστατευτικά μέτρα (εργοστάσια, τηλεπικοινωνίες, εργοτάξια, delivery κλπ). Έτσι, αναιρείται στην πράξη η υγειονομική λογική των μέτρων, λογική που γίνεται πλέον αφορμή για να θέσουν εκτός νόμου την πολιτική και συνδικαλιστική δράση, να δημιουργήσουν συνθήκες τρομακτικού ελέγχου της ατομικής ζωής εκατομμυρίων πολιτών.

3. Με το πρόσχημα του «πολέμου με αόρατο εχθρό» η κυβέρνηση, αξιοποιεί την κρίση με τον κορονοϊό για να κλιμακώσει τον πόλεμο στους εργαζόμενους διασφαλίζοντας κέρδη για το κεφάλαιο. Με διατάγματα και ΠΝΠ που παραβιάζουν κάθε έννοια δικαίου επιβάλλει εν μέσω πανδημίας σειρά αντεργατικών μέτρων (μονομερή αναστολή των συμβάσεων, επέκταση και γενίκευση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, τηλεεργασία, εκ περιτροπής εργασία κ.α.). Μετατρέπει τους εργαζόμενους σε επιδοματούχους του ΟΑΕΔ, απαλλάσσοντας τους εργοδότες τους από κάθε μισθολογική και ασφαλιστική υποχρέωση. Η πολυδιαφημιζόμενη απαγόρευση των απολύσεων από 18/3 μόνο εμπαιγμό αποτελεί καθώς συνοδεύεται από τη δυνατότητα αναστολής συμβάσεων, τη δυνατότητα εκ περιτροπής εργασίας 2 βδομάδων το μήνα με μείωση έως 60% του μισθού και τη δυνατότητα αναβολής της καταβολής του δώρου Πάσχα. Καμία πρόνοια δεν υπάρχει για την μαύρη και ανασφάλιστη εργασία, χιλιάδων «αόρατων» για τα κυβερνητικά μέτρα ανθρώπων, ειδικά νέων ενώ το επίδομα ανεργίας δικαιούνται ελάχιστοι από το σύνολο των ανέργων (10%).

4. Προσπαθώντας να τσακίσει εκ των προτέρων κάθε δυνατότητα αντίστασης, η κυβέρνηση με το άρθρο 12 της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου της 20/3/2020 ανέστειλε την απαγόρευση της πολιτικής επιστράτευσης ως μέσου αντιμετώπισης των απεργιών, απαγορεύοντας πρακτικά την απεργία σε μια περίοδο που η εργοδοτική αυθαιρεσία και ασυδοσία κορυφώνεται: 41.000 απολύσεις εργαζομένων μέσα στο Μάρτιο, ακόμα μετράμε αναγκαστικές άδειες άνευ αποδοχών, παραβίαση ωραρίων, μη ανανεώσεις συμβάσεων, μη καταβολή δεδουλευμένων, εξουθενωτικά ωράρια, εντατικοποίηση της εργασίας, επιδείνωση εργασιακών σχέσεων, εργασιακούς χώρους υγειονομικές βόμβες.

Παλεύουμε για μέτρα προστασίας της υγείας και του εισοδήματος των εργαζομένων:

  • Άμεση στήριξη του ΕΣΥ με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού: γιατρών και νοσηλευτών.
  • ΜΑΠ - Μέσα Ατομικής Προστασίας για όλους τους υγειονομικούς.
  • Άμεσο άνοιγμα επαρκούς αριθμού κλινών ΜΕΘ και ΜΑΦ (κενών και νέων, τουλάχιστον 2000 ΜΕΘ, 1500 ΜΑΦ)
  • Να καταργηθούν οι επιδοτήσεις στους επιχειρηματικούς ομίλους της υγείας. Δέσμευση υγειονομικού υλικού και υποδομών ιδιωτικών δομών υγείας. Επίταξη χωρίς αποζημίωση ιδιωτικών κλινικών, ΜΕΘ, εργαστηρίων. Ένταξη όλων των μονάδων υγείας στρατιωτικών, πανεπιστημιακών και ιδιωτικών νοσοκομείων σε ενιαίο σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας. Ένταξη των ιδιωτών γιατρών στον κεντρικό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της πανδημίας, με το κράτος και τον ΕΟΠΥΥ να αναλαμβάνουν την αμοιβή τους καθώς και την παροχή των αναγκαίων μέσων προστασίας.
  • Άμεση και δωρεάν πρόσβαση στο ΕΣΥ σε όλους όσους χρήζουν διερεύνησης και συνέχεια της ιατρικής παρακολούθησης στο σπίτι. Αύξηση της δυνατότητας των διαγνωστικών τεστ με αποτελεσματικό και ασφαλή τρόπο αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν στις δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Άμεση πρόσβαση όλων όσων εμφανίζουν συμπτώματα σε γιατρό. Κανείς σπίτι αδιάγνωστος. Να μην γίνει το «μένουμε σπίτι», κινδυνεύουμε σπίτι!
  • Καμία ανοχή στην εργοδοτική αυθαιρεσία, την καταπάτηση των ΣΣΕ και τη γενίκευση της ελαστικής εργασίας. Απαγόρευση απολύσεων. Πλήρη καταβολή των μισθών με ευθύνη εργοδοσίας και κράτους. Κατάργηση όλων των αντεργατικών διατάξεων των ΠΝΠ. Άμεση ανάκληση των απολύσεων που έγιναν μέσα στο Μάρτιο. Καμία χαμένη άδεια - μισθός - ένσημο. Καμία έκθεση εργαζόμενου σε κίνδυνο. Καμία περικοπή στους μισθούς και στις συντάξεις. Το Δώρο Πάσχα να δοθεί στο ακέραιο και στην ώρα του.
  • Μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς. Άμεσες μαζικές προσλήψεις γιατρών εργασίας και τεχνικών ασφαλείας και εντατικοί έλεγχοι από την επιθεώρηση εργασίας. Η εξασφάλιση ασφαλούς περιβάλλοντος στον χώρο εργασίας είναι ευθύνη του εργοδότη και όχι ατομική ευθύνη. Όταν ο εργοδότης δεν εκπληρώνει τις νόμιμες του υποχρεώσεις στα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας οι εργαζόμενοι έχουν δικαίωμα να το καταγγείλουν στην Επιθεώρηση Εργασίας και να προβούν σε επίσχεση εργασίας.
  • Αξιοπρεπές επίδομα σε όλους τους εργαζόμενους που χάνουν την εργασία τους, χωρίς να απολύονται τυπικά (ωρομίσθιοι, μπλοκάκι, αδήλωτη ή μαύρη εργασία κλπ). Επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους.
  • Πρόσθετη άδειαμε πλήρεις αποδοχές και ασφάλιση για όσους εργαζόμενους χρειαστεί να λείψουν από τη δουλειά, είτε για λόγους υγείας, εγκυμοσύνης, γιατί φροντίζουν παιδιά ή ΑΜΕΑ. Κάτω τα χέρια από τις κανονικές άδειες των εργαζομένων!
  • Πλήρη συνδικαλιστικά δικαιώματα και ελευθερίες. Να μην μπουν στον γύψο τα δημοκρατικά δικαιώματα και η συνδικαλιστική δράση. Συμμετοχή των σωματείων - ομοσπονδιών στις συσκέψεις για την προστασία των εργαζομένων. Να καταργηθεί το άρθρο 12 της ΠΝΠ 20.03.2020 που απαγορεύει την απεργία.
  • Αναστολή πληρωμώνπρος το Δημόσιο, τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα για το διάστημα της πανδημίας. Κανένας πλειστηριασμός ή κατάσχεση, καμία διακοπή ρεύματος ή νερού. Πάταξη της αισχροκέρδειας σε όλα τα ενδεικνυόμενα υλικά προφύλαξης. Να διανεμηθούν δωρεάν στον πληθυσμό.
  • Ειδική μέριμνα για όλες τις ευάλωτες ομάδες, τους αστέγους και τουςπρόσφυγες-μετανάστες . Στέγαση όλων σε κατοικίες και κατάλληλα καταλύματα με αξιοπρεπείς συνθήκες και όρους υγιεινής. Απεγκλωβισμός από τα στρατόπεδα, ελευθερία, προστασία της υγείας όλων των προσφύγων και μεταναστών.

Δεν σταματάμε τους αγώνες. Δεν είμαστε «όλοι μαζί», «δεν συναινούμε»! Η πάλη για τα λαϊκά και εργατικά δικαιώματα και ελευθερίες δεν αναστέλλεται. Δίνουμε τη μάχη, αγωνιζόμαστε ΤΩΡΑ!

Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ), την Τρίτη 7 Απριλίου, παγκόσμια ημέρα υγείας και μέρα πανελλαδικής δράσης για τη στήριξη του ΕΣΥ, καλούμε(*) ώρα 09:00 στον προαύλιο χώρο του Βενιζέλειου Νοσοκομείου για να διεκδικήσουμε την άμεση ενίσχυση του ΕΣΥ, για να σωθούν ζωές και όχι τα κέρδη τους!

Ο ΛΑΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΘΑ ΣΩΣΕΙ ΤΟ ΛΑΟ!

(*) τηρούμε μέτρα ατομικής προστασίας (γάντια, μάσκες, αποστάσεις κλπ).

Συντονισμός Πρωτοβάθμιων Σωματείων Ηρακλείου

πηγή : https://smtiraklio.wordpress.com/2020/04/05/δ…