Δευτέρα 1 Ιουνίου 2020 στις 12.00

2 καλέσματα : 1 2

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τις εξώσεις προσφύγων

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τις εξώσεις προσφύγων, την Δευτέρα 1 Ιουνίου, 12.00 μπροστά απ'τα γραφεία της Ύπατης Αρμόστείας για τους πρόσφυγες του ΟΗΕ - Μιχαλακοπούλου 91

Demonstration against refugees evictions

πηγή : https://www.facebook.com/RENTSTRIKE2020GR/pos…
πηγή : email που λάβαμε στις 29 Μαΐου 19h


ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΕΞΩΣΕΙΣ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ.

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ στα γραφεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες
Μιχαλακοπούλου 91, Δευτέρα 1/6, 12:00

ΠΟΡΕΙΑ προς το camp του Ελαιώνα
Μέτρο Ελαιώνα, Δευτέρα 1/6, 15:00

Ανακοίνωση του Συντονισμού για το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό:

«Σε εξέλιξη είναι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης της Ν.Δ. για να δημιουργήσει χιλιάδες άστεγους με την έξωση των αναγνωρισμένων προσφύγων από τους χώρους που μένουν. Ο αρμόδιος υπουργός αντιμεταναστευτικής πολιτικής Μηταράκης σε ομιλίες του στη Βουλή, συνεντεύξεις του σε τηλεοράσεις και εφημερίδες και στο προσωπικό του ιστολόγιο ξοδεύει το χρόνο του να διαλαλεί ότι η πολιτική του είναι να πετάξει στο δρόμο τους πρόσφυγες. Στην αρχή είπε για 1.000, στη συνέχεια μιλά για 6.000 και τις τελευταίες μέρες αναφέρει για 12.000 πρόσφυγες.
Ανακοίνωσαν την έξωση από τον Ελαιώνα 300 προσφύγων μέχρι τέλος Μάη, 2.200 από άλλες δομές, 600 από ξενοδοχεία και 7.400 από τα διαμερίσματα, αναφέροντας ακόμα και με αστυνομικές επιχειρήσεις. Ήδη, πριν λίγες μέρες τα ξημερώματα με ΜΑΤ έκαναν έξωση από το εγκαταλελειμμένο κτίριο στη Θεμιστοκλέους οικογενειών προσφύγων με μικρά παιδιά που τους άφησαν στο έλεος της αστεγίας. Ο Μηταράκης ισχυρίζεται ότι νομιμοποιείται από την τροπολογία που η κυβέρνηση ψήφισε το Μάρτη σε ένα άσχετο νομοσχέδιο με την οποία οι αναγνωρισμένοι-ες πρόσφυγες/γισσες υποχρεώνονται σε 30 ημέρες από την ημερομηνία της απόφασης αναγνώρισης της ιδιότητας του πρόσφυγα να φύγουν από τους χώρους που έμεναν. Δηλαδή τα θύματα πολέμων, διώξεων, βασανιστηρίων που έχουν χάσει τα πάντα και έμεναν σε διαμερίσματα του προγράμματος ΕΣΤΙΑ και σε διάφορες δομές πετιούνται στο δρόμο. Τι και αν δεν βάζει ούτε ένα € η κυβέρνηση για το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ ; Τι και αν οι πρόσφυγες και χρήματα να είχαν δεν θα μπορούν να βρουν σπίτια όχι μόνο λόγω έλλειψης, ακριβών ενοικίων, αλλά και γιατί με το ξενοφοβικό, ρατσιστικό κλίμα που διαμορφώνει η κυβέρνηση ιδιοκτήτες δεν νοικιάζουν σπίτια σε πρόσφυγες ;

Η Ελλάδα του Ξένιου Δία υπάρχει μόνο στις διαφημίσεις για τους τουρίστες προς χάρη των κερδών των ξενοδόχων. Η σύγχρονη Ελλάδα δεν έχει χώρο για τους πρόσφυγες, όταν στις παλιότερες εποχές κτιζόταν προσφυγικές κατοικίες και πολυκατοικίες για τους πρόσφυγες, όπως π.χ. έγινε με τους Αρμένιους. Τώρα η προσφυγιά θεωρείται παρανομία και ενοχή.
Ήδη τα τελεσίγραφα της κυβέρνησης έχουν προκαλέσει κινητοποιήσεις προσφύγων από τις Σέρρες μέχρι και την Αθήνα για να μη μείνουν άστεγοι.
Δήθεν το μέτρο των εξώσεων αποβλέπει στην αποσυμφόρηση των στρατοπέδων στα νησιά του Αιγαίου, όπου οι πρόσφυγες-γισσες επιβιώνουν εγκλωβισμένοι-ες, υπερσυνωστιμένοι-ες και φυλακισμένοι/ες επί μήνες.
Όμως, τίποτα ψευδέστερο, γιατί : α. με ΠΝΠ την περίοδο των μέτρων της πανδημίας όρισε και τους χώρους που θα κατασκευαστούν από τους εθνικούς εργολάβους οι νέες κλειστές φυλακές για τους πρόσφυγες στα νησιά και β. γιατί ταυτόχρονα ανακοινώνει ότι από τις 93 δομές που διαμένουν πρόσφυγες στην ηπειρωτική χώρα θα μείνουν 38. Άρα, μειώνει τη δυναμικότητα των χώρων διαμονής προσφύγων και στην ηπειρωτική Ελλάδα.
Η αντιπροσφυγική πολιτική της κυβέρνησης ταυτόχρονα περιλαμβάνει και τη διακοπή του επιδόματος (πάλι με χρήματα διεθνών οργανισμών) για τους αναγνωρισμένους-ες πρόσφυγες-ισσες καταδικάζοντας τους και στην πείνα μαζί με την αστεγία. Είναι ένα σύνολο μέτρων στο όνομα της αποτροπής της έλευσης νέων προσφύγων καθιστώντας τη ζωή τους αβίωτη, που ήδη έχει οδηγήσει πολλούς-ες πρόσφυγες-γισσες σε αυτοκτονία, ψυχικές ασθένειες, απελπισία, αλλά και θανάτους από δυστυχήματα και επιθέσεις. Ενώ,δημιουργεί θύματα από τα κυκλώματα εκμετάλλευσης και βίας που αναπτύσσονται με ευθύνη της στα διάφορα στρατόπεδα, στα οποία διόρισε και ημέτερους διοικητές με μισθούς 3.000 ευρώ + έξτρα, μεταξύ αυτών και φασίστες, για να επιτελέσουν το έργο της.
Αυτή η πολιτική της Ν.Δ. πάτησε πάνω στη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας για εγκλωβισμό των προσφύγων στα νησιά και στη γκετοποίηση των προσφύγων με τη δημιουργία στρατοπέδων αποκομμένων από τις κατοικημένες περιοχές που εφάρμοσε η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Είναι η πολιτική των δυνάμεων του συστήματος που αναγορεύει τους πρόσφυγες σε εχθρούς και εισβολείς, την ίδια ώρα που συνεχίζει τη στήριξη των στρατιωτικών-πολεμικών επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ ενάντια σε χώρες που σπαράσσονται από πολέμους, προκαλώντας ξεριζωμούς, φτώχεια και εξαθλίωση. Είναι η πολιτική που κολακεύει τα ακροδεξιά ακροατήρια και οπλίζει τα χέρια των ναζιστών που καίνε ξενοδοχεία και δομές για πρόσφυγες. Που εκκολάπτει το καθεστώς απαρτχάιντ, όπως ήδη έγινε στη Σάμο με την εκδίωξη των προσφύγων που πήγαιναν για μπάνιο στην παραλία και με τις χωριστές ουρές προσφύγων και ντόπιων στο Lidl όπου οι πρόσφυγες είχαν δικαίωμα να μπουν μόνο όταν δεν υπήρχε ντόπιος στην ουρά.
Είναι η πολιτική που προβλέπει : - Φυλάκιση σε κλειστές δομές απομονωμένες από τον αστικό ιστό για τους νεοφιχθέντες πρόσφυγες μέχρι να εξεταστεί το αίτημά τους, χωρίς δυνατότητα επίσκεψης ντόπιων και με φιρμάνια για απαγόρευση εξόδου των προσφύγων με διάφορα προσχήματα. Περιορισμό των προϋποθέσεων χορήγησης ασύλου με fast-truck εξετάσεις αιτημάτων τους. Πέταγμα στο δρόμο σε όσους τελικά αναγνωριστεί η ιδιότητα του πρόσφυγα. Κράτηση σε προαναχωρησιακές φυλακές και γρήγορες απελάσεις για όσους απορρίφτηκε η αίτηση. Και όλα αυτά όταν υπάρχουν καταγγελίες και αποδείξεις για παράνομες κρυφές επαναπροωθήσεις και δολοφονικές απωθήσεις, χωρίς καν καταγραφή και δυνατότητα κατάθεσης αιτήσεων ασύλου.
Ταυτόχρονα η κυβέρνηση έχει εισπράξει και εισπράττει εκατομμύρια για τη διαχείριση του προσφυγικού που διοχετεύει σε προσλήψεις στις δυνάμεις καταστολής, νέους φράκτες στον Έβρο και στο Αιγαίο, ημέτερους εργολάβους, σε συγγενείς της ΜΚΟ, σε διάφορες εταιρείες και σε χαριστικές συμβάσεις, ακόμα και σε μυστικά κονδύλια. Προφανώς, θέλει να βάλει χέρι και στα χρήματα για τη στέγαση των προσφύγων για να επεκτείνει το μεγάλο φαγοπότι στις πλάτες τους. Η πολιτική αυτή είναι εγκληματική για τους πρόσφυγες, επικίνδυνη για το λαό μας και αδιέξοδη. Θα γεμίσει τις πόλεις απελπισμένες/ους άστεγες/ους πρόσφυγες, θα θρέψει τα κυκλώματα εκμετάλλευσης, θα αυξήσει το ρατσισμό, την ξενοφοβία και το φασισμό.
Σήμερα οι αναγνωρισμένες/οι πρόσφυγες είναι τα πρώτα θύματα της πολιτικής δημιουργίας αστέγων και έντασης των κοινωνικών αντιθέσεων. Αύριο θα προστεθούν στους αστέγους οι απολυμένοι της ανεργίας,οι δανειολήπτες των κόκκινων στεγαστικών που δεν έχουν καμιά προστασία για την κατοικία τους και οι τράπεζες θα κάνουν εξώσεις , ή όσοι δεν βρίσκουν σπίτι να νοικιάσουν με τα ενοίκια να είναι στα ύψη.
Αγωνιζόμαστε για:

  •  Να ζήσουμε μαζί ειρηνικά ντόπιοι και πρόσφυγες μέσα στις πόλεις και στα χωριά μας.
  •  Να υψώσουμε τείχος αντίστασης και αλληλεγγύης για να μην περάσουν τα σχέδια των εξώσεων.
  • Να συνεχιστούν και να επεκταθούν τα προγράμματα στέγασης προσφύγων για όλους τους αιτούντες άσυλο και τους αναγνωρισμένες/ους πρόσφυγες, όπως και για κάθε άστεγο. Διαμονή σε κατοικίες με αξιοπρεπείς συνθήκες στέγασης των προσφύγων μέσα στις πόλεις και στα χωριά μας. Ένταξή τους στον κοινωνικό ιστό. Διαμονή σε κατάλληλα καταλύματα πάντα μέσα σε κατοικημένες περιοχές για μεταβατικό περιορισμένο χρόνο μέχρι την εγκατάσταση όλων σε διαμερίσματα και κατοικίες.
  • Άσυλο για όλα τα θύματα των πολέμων και των διώξεων. Όχι στις καθυστερήσεις και τον πλαστό αποχαρακτηρισμό χωρών από εμπόλεμες.
  • Ελευθερίες και πρόσβαση στην υγεία (χορήγηση ΑΜΚΑ σε όλους), στην παιδεία, στην εργασία, στην πρόνοια με ίσα δικαιώματα.
  • Απεγκλωβισμός από τα νησιά, όχι σε κλειστά ή «ανοικτά» στρατόπεδα-φυλακές, όχι στη γκετοποίηση.
  • Όχι σε απελάσεις, επαναπροωθήσεις, απωθήσεις.
  • Ελεύθερη μετακίνηση σε όποια περιοχή ή χώρα θέλουν να μείνουν. Όχι σε φράκτες στον Έβρο και το Αιγαίο. Ανεμπόδιστη είσοδος στη χώρα μας και σε όλες τις χώρες.
  • Καμιά συμμετοχή της χώρας στους πολεμικούς σχεδιασμούς και τις στρατιωτικές επιχειρήσεις. Έξω οι βάσεις και το ΝΑΤΟ.

Καλούμε όλες τις δυνάμεις του κινήματος να υποδείξουν χώρους και να απαιτήσουν να διατεθούν από τους δήμους και τις περιφέρειες και να στεγαστούν οι πρόσφυγες. Να εναντιωθούν στα σχέδια φυλάκισης και γκετοποίησης των προσφύγων.
Καλούμε όλες τις αντιρατσιστικές, μεταναστευτικές οργανώσεις και συλλογικότητες αλληλεγγύης σε κοινές πρωτοβουλίες και δράσεις για το θέμα της στέγασης των προσφύγων.»

Ανακοίνωση του Solidarity With Migrants:

«ΣΤΕΓΑΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ/ΟΛΕΣ ΤΟΥΣ/ΤΙΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤ(ΡΙ)ΕΣ

ΚΑΜΙΑ ΕΞΩΣΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ-ΙΣΣΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ESTIA

Η κυβέρνηση προχωρά μέχρι τις 31/05 στην έξωση περισσότερων από 10.000 προσφύγων από δομές φιλοξενίας και διαμερίσματα της ενδοχώρας. Πρόκειται περί ατόμων που έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον ένα μήνα μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ασύλου. Συγκεκριμένα, θα εκδιωχθούν συνολικά 12101 άνθρωποι, 6751 ωφελούμενες/οι του προγράμματος Estia (4003 στην περιοχή της Αττικής), 569 από διάφορα ξενοδοχεία (71 στην περιοχή της Αττικής), 4781 από τα camps (1458 στο σύνολο από Θήβα, Ριτσώνα, Λαύριο, Σχιστό, Σκαραμαγκάς, Ελαιώνας και Ελευσίνα). Να μην εκδιωχτεί κανένας/καμία πρόσφυγας και προσφύγισσα από κανένα σπίτι - να μην κοπεί κανένα επίδομα.

ΚΟΙΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΝΤΟΠΙΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤ(ΡΙ)ΩΝ»

πηγή : https://ergatikilesxikallitheas.wordpress.com…