Παρασκευή 23 Απριλίου 2021 στις 17.00

[Αναβάλεται] Μικροφωνική: ΒΑΕ για τους διανομείς

Αόρατοι και ορατοί εχθροί

Εδώ και πάνω από ένα χρόνο η κοινωνία βρίσκεται σε κλοιό covid. Πέρα από τον «αόρατο εχθρό που βρίσκεται ανάμεσα μας», ένας άλλος διαχρονικός εχθρός, μέσω της κρατικής διαχείρισης της πανδημίας, συνεχίζει να επιτίθεται σε ότι έμεινε όρθιο τα χρόνια της κρίσης. Το κράτος, επιλέγοντας το lockdown ως μοναδικό μέτρο αντιμετώπισης του κορωνοϊού, αντί να ενισχύσει το το δημόσιο σύστημα υγείας, επέλεξε να δώσει λεφτά σε ΜΜΕ, πολεμικούς εξοπλισμούς, αστυνομία και να επιβάλει αυστηρή καταστολή. Κι αφού πέρασε το καλοκαίρι όπου για να δουλέψει η βαριά βιομηχανία της χώρας, ο τουρισμός, άνοιξαν τα πάντα χωρίς κανένα ουσιαστικό μέτρο προφύλαξης εργαζομένων και μη απέναντι στο ιό, «ξαναεμφανίστηκε ο ιός λόγω ατομικής ευθύνης». Απανωτά lockdown, μπάτσοι παντού, μεθ πουθενά, στοίβαγμα στα ΜΜΜ, τεστ μόνο για τους έχοντες το 70αρι, εμβολιασμοί με κομματική προτεραιότητα και πόσες άλλες αμέτρητες...αριστείες, με αποτέλεσμα οι εικόνες στα νοσοκομεία πλέον να αποτυπώνουν μια σκληρή εικόνα με κόστος ανθρώπινες ζωές.

Κι όσο ο κορωνοϊός φαίνεται να καλπάζει, το κράτος συνεχίζει την ολομέτωπη επίθεση με ένα αντεργατικό νομοσχέδιο που αναμένεται να ψηφίσει. Κορωνίδα αυτού, η θέσπιση του 10ωρού σαν μια κανονικότητα, καταργώντας έτσι κάτι για το οποίο η τάξη μας έδωσε αγώνες για να το θεωρούμε δεδομένο. Επιπρόσθετα, γίνεται προσπάθεια φακελώματος όσων συνδικαλίζονται και καθίσταται σχεδόν αδύνατη η κήρυξη απεργίας, κάνοντας έτσι ακόμα πιο δύσκολη την προσπάθεια οποιασδήποτε αντίστασης. Με λίγα λόγια ένα μίγμα που έρχεται να πέσει στα κεφάλια μας!

Ένταξη των διανομέων στα ΒΑΕ

Σαν προοίμιο του παραπάνω αντεργατικού νομοσχεδίου, στις 30/4 έρχεται για ψήφιση στη βουλή μία λίστα με επαγγέλματα τα οποία πληρούν τις προδιαγραφές για να ενταχθούν στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Ένσημα (ΒΑΕ). Πρόκειται ουσιαστικά για επαγγέλματα των οποίων η άσκηση ενέχει αυξημένο κίνδυνο πρόκλησης ή επιδείνωσης νόσου καθώς επίσης και για επαγγέλματα που προκαλούν φθορά σε όποιον τα ασκεί καθιστώντας αδύνατη την εργασία μετά από μία ηλικία.

Με βάση τα παραπάνω φαντάζει αδύνατο να μη συμπεριληφθούν στα ΒΑΕ οι εργαζόμενοι οδηγοί δικύκλου. Πέρα από το ξεζούμισμα, τις απλήρωτες υπερωρίες και τις εργοδοτικές αυθαιρεσίες που λίγο πολύ όλοι έχουμε υποστεί, οι εργαζόμενοι καλούνται να δουλεύουν κάτω από ένα καθεστώς μόνιμου άγχους για να προλάβουν να φέρουν εις πέρας τον αυξημένο φόρτο εργασίας, Ακόμη οι δικυκλιστές καλούνται να οδηγούν σε κακοφτιαγμένους δρόμους, οι οποίοι σε συνδυασμό με πιθανές αντίξοες καιρικές συνθήκες αυξάνουν την πιθανότητα ενός ατυχήματος, το όποιο δεν είναι λίγες οι φορές που καταλήγει θανατηφόρο.

Σε μακροχρόνιο επίπεδο πολλοί οι διανομείς που υποφέρουν από μυοσκελετικές παθήσεις, λόγω της πολύωρης καθημερινής οδήγησης. Επιπλέον ο παγωμένος αέρας που χτυπάει επί ώρες στο πρόσωπο όποιον δουλεύει στο μηχανάκι, έχει αποτέλεσμα την εμφάνιση χρόνιων παθήσεων (ιγμορίτιδες, βρογχίτιδες κλπ)

Κι αν όλα αυτά δεν αρκούν, μιλάμε για ένα επάγγελμα που βρίσκεται ανάμεσα σε αυτά που μετρούν αμέτρητα ατυχήματα/δυστυχήματα κάθε χρόνο.

Αγώνες οργανωμένοι από τα κάτω

Με αφορμή την παραπάνω ψήφιση το σωματείο οδηγών δικύκλου της Αθήνας (ΣΒΕΟΔ) καλεί σε στάση εργασίας στις 24/4 (14:00-18:00). Πρόκειται για ένα σωματείο που λειτουργώντας χωρίς λογικές ανάθεσης και μακριά από κομματικές λογικές, έχει καταφέρει να συσπειρώσει τους εργαζόμενους του κλάδου και να δείξει μια πρωτόγνωρη δυναμική. Πέραν από τις παρεμβάσεις σε μαγαζιά όπου συνάδελφοι διεκδίκησαν και πήραν τα αυτονόητα, το σωματείο οργάνωσε δυο μαζικές απεργίες. Η πρώτη τον Απρίλη του 2019 όπου 1200 μηχανάκια βγήκαν στους δρόμους, ενώ το αντίστοιχο σωματείο των Ιωαννίνων (ΣΒΕΔΙ) πέτυχε το 80% των εργαζομένων να απεργεί. Αποτέλεσμα αυτής της από τα κάτω οργανωμένης κίνησης ήταν η ψήφιση του νόμου ψήφιση του νόμου 4611/2019, σύμφωνα με τον οποίο οι εργοδότες πρέπει να παρέχουν Μέτρα Ατομικής προστασίας, εταιρικό δίκυκλο ή 15% προσαύξηση για έξοδα χρήσης και συντήρησης και τα έξοδα των καυσίμων.

Σε συνέχεια των παραπάνω κατακτήσεων, η ΣΒΕΟΔ ξανακαλεί εξίσου μαζική απεργία με αιτήματα την ένταξη στα ΒΑΕ, ενιαία ειδικότητα και καθολική εφαρμογή του νόμου 4611/2019 για όλους τους εργαζόμενους και εργαζόμενες.

Ως εργαζόμενοι/ες στον επισιτισμό, για όλους τους παραπάνω λόγους θεωρούμε πιο αναγκαίο ποτέ να οργανώσουμε τις συλλογικές μας αντιστάσεις στους χώρους εργασίας όπου βρισκόμαστε με τους συναδέλφους διανομείς. Οργανωνόμαστε στη βάση μας, βρισκόμαστε με τους συναδέλφους μας για να παλέψουμε για όσα μας ενώνουν, μακριά από τον γραφειοκρατικό συνδικαλισμό και τις λογικές ανάθεσης. Τα παραδείγματα των αγώνων που οργανώνονται από τα κάτω, πρέπει να αποτελέσουν οδηγό για να αντιμετωπίσουμε αυτήν την αντεργατική επίθεση. Για να αντιμετωπίσουμε την συνεχή υποτίμηση των ζωών μας. Για να βγούμε από τον αγώνα δρόμου για επιβίωση, στο δρόμο του αγώνα για ζωή.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΎΗ ΣΤΟΝ ΑΓΏΝΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΈΝΩΝ ΟΔΗΓΏΝ ΔΙΚΎΚΛΟΥ

ΈΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΔΙΑΝΟΜΈΩΝ ΣΤΑ ΒΑΡΈΑ ΚΑΙ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΆ ΈΝΣΗΜΑ

ΑΝΤΊΣΤΑΣΗ στον εκφοβισμό των αφεντικών,

ΑΥΤΟΟΡΓΆΝΩΣΗ σε όλους τους χώρους εργασίας,

ΑΛΛΗΛΕΓΓΎΗ μεταξύ των εργαζομένων.

*Το Σωματείο Σερβιτόρων Μαγείρων και λοιπών Εργαζομένων στον κλάδο του Επισιτισμού είναι σωματείο βάσης. Αυτό σημαίνει πως λειτουργεί με τακτικές γενικές συνελεύσεις, οι οποίες αναγνωρίζονται ως το μόνο όργανο λήψης αποφάσεων και στις οποίες συμμετέχουν όλοι ισότιμα και μακριά από τη λογική της ανάθεσης του γραφειοκρατικού συνδικαλισμού, των αρχηγών και των ειδικών. Είναι ανοιχτό σε όλες/όλους τις/τους εργαζόμενες/ους του κλάδου, εκτός φυσικά από αφεντικά, υπεύθυνους, προϊστάμενους, φασίστες, σεξιστές, ομοφοβικούς, τρανσφοβικούς και αυτούς που προσπαθούν να αντλήσουν ψήφους ή υπεραξία για το κομματικό τους μαγαζί.

Σωματείο Σερβιτόρων Μαγείρων και λοιπών εργαζομένων στον κλάδο του επισιτισμού Θεσσαλονίκης

e-mail: swmaexteioservexitorwn@yexahoo.gr

site: http://ssmthess.espivblogs.net

fb: Σωματείο Σερβιτόρων Μαγείρων Θεσσαλονίκης