Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2021 στις 12.00

23-24/10: Φθινοπωρινή πεζοπορία στα μονοπάτια της ορεινής Δωρίδας που απειλείται

Η Ομοσπονδία Συλλόγων 18 χωριών (Αλποχώρι, Αρτοτίνα, Δάφνος, Διακόπι, Διχώρι, Ζωριάνος, Κάλλιο, Κερασιά, Κλήμα, Κόκκινος, Κονιάκος, Κουπάκι, Κριάτσι, Κροκύλειο, Πενταγιοί, Περιβόλι, Τρίστενο, Ψηλό Χωριό) της ΒΔ Δωρίδας, το ΔΣ Συλλόγου Αλποχωριτών και το ΔΣ Συλλόγου Υψηλοχωριτών καλούν σε πεζοπορία στα μονοπάτια της ορεινής Δωρίδας. Μοναδικά αλπικά τοπία, ορεινοί όγκοι και πυκνό ελατόδασος που χρόνια απολαμβάνουν πεζοπόροι και ορειβάτες από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Δυστυχώς, τα μέρη αυτά απειλούνται άμεσα από την εγκατάσταση ανεμογεννητριών για παραγωγή αιολικής ενέργειας. Ο σχεδιασμός αυτός οδηγεί σε διάνοιξη δρόμων σε αδιατάρακτα οικοσυστήματα και ορεινούς όγκους, απειλώντας την βιοποικιλότητα, τον παραδοσιακό χαρακτήρα της περιοχής, την τοπική οικονομία, ζημιώνοντας ανεπανόρθωτα τους πολίτες-κατοίκους και επισκέπτες.

Όλοι μαζί, στηρίζουμε τις υφιστάμενες ενέργειες για ήπια και βιώσιμη ανάπτυξη του τόπου μας ως φυσιολατρικό προορισμό και απολαμβάνουμε την άγρια φύση και τα μοναδικά τοπία.

Οι περιβαλλοντικές πολιτικές χρειάζεται να εφαρμόζονται προς όφελος των πολιτών και της προστασίας της φύσης και όχι να ερμηνεύονται τμηματικά και κατά το δοκούν προς όφελος των εταιρειών. Είμαστε σίγουροι ότι οι τοπικοί φορείς κατανοούν τις ανησυχίες μας και αναμένουμε μέτρα πραγματικής 'πράσινης' ανάπτυξης (σωστές επιδοτήσεις στους πολίτες και στους Δήμους, για την εξοικονόμηση ενέργειας με την αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος και για την ανάπτυξη των ΑΠΕ σε δομημένο περιβάλλον.)

Σας καλούμε να περπατήσουμε στο φθινοπωρινό τοπίο της ορεινής Δωρίδας, με θέα τα επιβλητικά Βαρδούσια και να στηρίξουμε τα βουνά μας όπως πρέπει να είναι: ΕΛΕΥΘΕΡΑ, ΑΝΕΓΓΙΧΤΑ, ΠΑΡΘΕΝΑ.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΖΟΠΟΡΙΩΝ

Σάββατο 23 Οκτώβρη
Συνάντηση στις 12 στην Πενταγιού
Ανάβαση στο Ξηροβούνι 1670μ. ακολουθώντας κυκλική διαδρομή, Ώρες πορείας 5

Κυριακή 24 Οκτώβρη
Συνάντηση στις 8:30 στην Πενταγιού
Πεζοπορία Τρίστενο - Ψηλό Χωριό, Ώρες πορείας 2.5

Διανυκτέρευση: σε σκηνές, στεγασμένο χώρο ή ξενώνες κατόπιν συνεννόησης.
Διατροφή: προτείνεται φαγητό σε ταβέρνες της περιοχής σε όσους έχουν τη δυνατότητα, για ενίσχυση της τοπικής κοινωνίας.
Συνδιοργάνωση: Περιβαλλοντικός πολιτιστικός όμιλος Αττικής (ΠΕΡΙ.ΠΟΛ.Ο. Αττικής)

Υποστήριξη: Κίνηση για την προστασία των νησίδων του Αιγαίου

e-mail επικοινωνίας και δηλώσεις συμμετοχής: saveexdorida@gexmail.com
Δηλώσεις συμμετοχής για τα μέλη και τους φίλους του ΠΕΡΙ.ΠΟΛ.Ο. Αττικής :
Παπαγεωργίου Γιώργος 6932215512/ 6936732069.

πηγή : https://www.facebook.com/events/2471169907185…