Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2022 στις 16.00

Ανοιχτή συνέλευση αλληλεγγύης στην κατάληψη Στέκι στο βιολογικό (αναβάλλεται)

Το στέκι στο Βιολογικό, όντας ένας σταθερός χώρος αντίστασης τα τελευταία 34 χρόνια μέσα στο πανεπιστημιακό campus του ΑΠΘ, έχει φιλοξενήσει μία πληθώρα ομάδων, ατομικοτήτων, ιδεών και δράσεων που δεν περιορίζονται από σύνορα, κάγκελα και φράχτες. Αυτή τη στιγμή στο στέκι στεγάζεται η κατάληψη της Terra Incognita, το Ταμείο Αλληλεγγύης Φυλακισμένων και Διωκόμενων Αγωνιστών/στριών και η Biologica οι οποίες συντονίζονται μέσω της πολιτικής και διαχειριστικής συνέλευσης του στεκιού. Πέρα από την δραστηριοποίηση ομάδων και συλλογικοτήτων, στο στέκι διενεργούνται διάφορες πρωτοβουλίες ατομικοτήτων που στόχο έχουν την διάχυση των ιδεών και της προπαγάνδας μέσα από εργαλεία αντιπληροφόρησης, αυτομόρφωσης και ζύμωσης με θεματικές που αφορούν τόσο τους φοιτητικούς αγώνες, όσο και τους ευρύτερους κοινωνικούς αγώνες εντός και εκτός του μητροπολιτικού πεδίου.

Η συνολική αυτή δραστηριοποίηση του στεκιού αποτελεί αγκάθι στην επικρατούσα κανονικότητα του δόγματος ησυχία-τάξη-ασφάλεια και αυτό ενοχλεί τον κρατικό μηχανισμό που εξαπολύει ολομέτωπη επίθεση, πραγματοποιώντας την εκκένωση και κατεδάφισή του στις 31/12/2021. Εκκενώσεις στεκιών και καταλήψεων συνέβαιναν πάντα στην ιστορία των αναρχικών και ριζοσπαστικών κινημάτων, ωστόσο τον τελευταίο καιρό αντιμετωπίζουμε μία έξαρση στην προσπάθεια καταστολής της φωνής που προτρέπει στην αντίσταση και την κινητοποίηση από την πλευρά της δημοκρατικής κυβέρνησης του Μητσοτάκη. Με εργαλεία την ποινικοποίηση και την στοχοποίηση χώρων αντίστασης και ατομικοτήτων, επιτίθεται άμεσα και στις δομές του πανεπιστημιακού χώρου με σκοπό να αποκτήσει τον απόλυτο έλεγχο και να πετύχει τα πλάνα εξευγενισμού και ευρύτερου κοινωνικού ελέγχου. Από τις εκκενώσεις των καταλήψεων πανεπιστημιακής ιδιοκτησίας, Terra Incognita, Rosa Nera, Βανκούβερ Απάρτμαν, Αυτοδιαχειριζόμενο στέκι στην Α.Σ.Ο.Ε.Ε., τις εισβολές στη Φ.Ε.Π.Α. και τις εκτεταμένες φθορές στους υπό κατάληψη πολιτικούς χώρους, τη μελλοντική πρόσληψη ειδικών σωμάτων φύλαξης και το φύτεμα ναρκομαφιών εντός των πανεπιστημίων, μέχρι την πρόσφατη παρωδία του μείγματος D.N.A. και τις διώξεις των 14 αγωνιστ(ρι)ών της κατειλημμένης πρυτανείας του Ε.Μ.Π. στην Αθήνα.

Ο κατειλημμένος χώρος του Βιολογικού, λόγω της θέσης του μέσα στην πανεπιστημιούπολή αποτελεί σταθερό σημείο αναφοράς και αναπόσπαστο κομμάτι έμπρακτης στήριξης και αλληλεγγύης στους φοιτητικούς αγώνες, ενάντια στο αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη (Ν. 4777/2021), την συνολικότερη αναδιάρθωση της παιδείας και την ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας. Το νομοσχέδιο αυτό που ψηφίστηκε εν μία νυχτί εν μέσω πανδημίας και αφορά την ελάχιστη βάση εισαγωγής, διαγραφές φοιτητών/τριών (ν+(ν/2)), πειθαρχικά καθώς και την ελεγχόμενη είσοδο στα πανεπιστήμια. Με τον νόμο αυτό σαν πρόσχημα ανοίγει ο δρόμος για την εκ των πραγμάτων κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου και την επικράτηση του συνολικού ελέγχου, επιτήρησης και του αποκλεισμόυ πολιτικών δραστηριοτήτων και εγχειρημάτων από την πανεπιστημιακή κοινότητα. Απόπειρα δηλαδή αποστείρωσης και αποπολιτικοποίησης των παρελθοντικών και παροντικών αγώνων που εφορμούν από τα πανεπιστήμια μέσω και της πρόσφατης νομικής κατάργησης του ασύλου.

H συνεργασία Κράτους-Κεφαλαίου πολύ θα ήθελε να παραμείνουμε σιωπηλά αλλά εμείς έχουμε άλλα σχέδια για τα κατασταλτικά και εξευγενιστικά πλάνα τους. Μέσα από πολιτικές διαδικασίες εναντιωνόμαστε στην καταστολή και προττάσουμε την αυτοοργάνωση και την αλληλεγγύη τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνιστικό επίπεδο. Στα πλαίσια αυτά έχουμε συγκροτήσει την ανοιχτή συνέλευση αλληλεγγύης στην κατάληψη Στέκι στο βιολογικό. Συλλογικότητες και ατομικότητες, επιλέγουμε να υπερασπιστούμε το στέκι στο Βιολογικό τόσο πολιτικά όσο και κοινωνικά αλλά και συναισθηματικά, εφόσον για εμάς αποτελεί ένα αναπόσπαστο σημείο συνάντησης με εκδηλώσεις, δομές αλληλεγγύης και αγώνες. Μέσω της συγκεκριμένης διαδικασίας προσπαθούμε να σταθούμε ανάχωμα στην επίθεση που δεχόμαστε και να απαντήσουμε συλλογικά.

Ούτε βήμα πίσω, 34 χρόνια δεν είναι αρκετά

Καμία απειλή του κράτους δεν θα μείνει αναπάντητη

Αλληλεγγύη στις καταλήψεις και στους φοιτητικούς αγώνες