Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2016 στις 16.00

Εβδομαδιαίο εργαστήρι ενάντια στη ματαιότητα

Δεύτερος μήνας λειτουργίας μιας αυτοοργανωμένης κοινωνικής δομής υγείας στις πολυεθνικές γειτονιές του κέντρου

Το no land -ο χώρος που δημιουργήσαμε στις πολυεθνικές γειτονιές του κέντρου της Αθήνας- μπαίνει με ταχύτητα στον δεύτερο μήνα λειτουργίας του. Αναμενόμενα (και καθώς θεμελιώνεται σε μια βαθύτατη κοινωνική ανάγκη στις συγκεκριμένες γειτονιές και μέσα στη συνθήκη της κρίσης), η αυτοοργανωμένη κοινωνική δομή υγείας επεκτείνεται, στηριγμένη σε περισσότερο κόσμο, εμπλουτισμένη σε υγειονομικούς και με περισσότερες μέρες και ώρες λειτουργίας.

Η λειτουργία και η επέκταση του κοινωνικού ιατρείου και φαρμακείου αποτελούν το πρώτο μόνο βήμα: αντικείμενο της δομής και της συνέλευσής της είναι όχι μόνο η έμπρακτη αλληλεγγύη αλλά ο λόγος και η δράση συνολικά στα πολιτικά και κοινωνικά περιεχόμενα της υγείας, η διασύνδεση των αγώνων και των κοινωνικών εγχειρημάτων, η αντεπίθεση απέναντι στη λεηλασία της ζωής.

Επιπλέον -καθώς εξαρχής φανταστήκαμε έναν πολυδιάστατο χώρο, ελεύθερο κοινωνικό έδαφος για το ξεδίπλωμα των περιεχομένων, των αναγκών, των επιθυμιών και των προταγμάτων της γειτονιάς- η δομή υγείας αποτελεί το πρώτο μόνο εγχείρημα σε ένα σχέδιο που όριό του έχει μόνο τη φαντασία και την πραγματικότητα της ζωής μας. Οι διεργασίες για τη δημιουργία και αλλων αυτοοργανωμένων εγχειρημάτων στον χώρο έχουν ήδη ξεκινήσει.

Τέλος, η αφίσα μεταφράζεται και θα κυκλοφορήσει την επόμενη εβδομάδα και σε μια σειρά άλλες γλώσσες: παστούν, ουρντού, φαρσί, νταρί, μπάνγκλα, αγγλικά και γαλλικά -σε εκείνες δηλαδή που αντιστοιχούν μέχρι στιγμής στις γλωσσικές κοινότητες των μεταναστών που συμμετέχουν ενεργά στη δομή υγείας. Όχι μόνο για την απεύθυνση στο πολυεθνικό κομμάτι της γειτονιάς αλλά και στο πρόσφατο ρεύμα προσφύγων και μεταναστών/τριών που εξαρχής αποτέλεσε για μας κεντρικό ζήτημα στην κατεύθυνση της δημιουργίας μιας αυτοοργανωμένης δομής υγείας.

αυτοοργανωμένη κοινωνική δομή υγείας πλ. Βικτωρίας-Πατησίων

Είναι καιρός τώρα που δεν υπάρχει τίποτα να περιμένουμε από τους από πάνω. Με τα νοσοκομεία διαλυμένα, χωρίς τεχνικούς, αναλώσιμα, εργαστηριακό εξοπλισμό, με γιατρούς και νοσηλευτές/τριες εξαντλημένους, ανήμπορους, στα όρια της απόγνωσης. Με φάρμακα που ολοένα και περισσότερο γίνονται πανάκριβα και απλησίαστα, που -ακόμη και για τους τυχερούς/ές που έχουν ασφάλιση- απαιτούν κάθε μήνα ολοένα και περισσότερα από έναν ανύπαρκτο μισθό και μια γλίσχρη σύνταξη. Και κυρίως με 3.000.000 ανθρώπους ανασφάλιστους, χωρίς καμία ιατρική κάλυψη και φαρμακευτική περίθαλψη, ολοκληρωτικά εγκαταλελειμμένους απέναντι στην ανημποριά, την αρρώστια και τον θάνατο. Το κράτος σκοτώνει! Σε έναν πόλεμο απέναντι στις ζωές μας που σαφώς και έχει όνομα: ταξικός πόλεμος.

συνέλευση κάθε Κυριακή στις 5.30μμ: Χρειαζόμαστε, θέλουμε, ονειρευόμαστε μια συνολική κοινωνική δομή υγείας που θα τη λειτουργεί η ίδια η γειτονιά, όλες και όλοι μαζί. Όχι μόνο για τα πρακτικά ζητήματα (την οργάνωση, τη λειτουργία της, τη συλλογή φαρμάκων), αλλά κυρίως γιατί δεν σκοπεύουμε να αφήσουμε κανέναν και καμία μόνο του και μόνη της απέναντι στην αρρώστια και τον θάνατο. Γιατί κουβαλάμε οργή γι' αυτό που συμβαίνει, γιατί δεν αντέχουμε άλλο ένα σύστημα υγείας που μας σκοτώνει, γιατί πριν τα νοσοκομεία πετάξουν ακόμη έναν άνθρωπο στον δρόμο θα μας βρουν απέναντί τους.

Φεβρουάριος 2016 | πρόγραμμα κοινωνικού ιατρείου & φαρμακείου

Σάββατο 6 Φλεβάρη, 3.30-5.30μμ: Γενική ιατρική | Παιδιατρικό | Καρδιολογικό/Παιδοκαρδιολογικό | Φαρμακείο

Πέμπτη 11 Φλεβάρη, 5.00-7.0μμ: Φαρμακείο| Κοινωνική υπηρεσία (η λειτουργία κοινωνικής υπηρεσίας εστιάζει στην αναζήτηση λύσης για τη μόνιμη ασφαλιστική κάλυψη υγείας των ανασφάλιστων)

Κυριακή 14 Φλεβάρη, 3.30-5.30μμ: Γενική ιατρική | Παιδιατρικό | Καρδιολογικό/Παιδοκαρδιολογικό | Φαρμακείο

Παρασκευή 19 Φλεβάρη, 5.00-7.0μμ: Καρδιολογικό/Παιδοκαρδιολογικό | Φαρμακείο| Κοινωνική υπηρεσία (η λειτουργία κοινωνικής υπηρεσίας εστιάζει στην αναζήτηση λύσης για τη μόνιμη ασφαλιστική κάλυψη υγείας των ανασφάλιστων)

Σάββατο 20 Φλεβάρη, 3.30-5.30μμ: Γενική ιατρική | Παιδιατρικό | Καρδιολογικό/Παιδοκαρδιολογικό | Φαρμακείο

Τρίτη 23 Φλεβάρη, 5.00-7.0μμ: Φαρμακείο| Κοινωνική υπηρεσία (η λειτουργία κοινωνικής υπηρεσίας εστιάζει στην αναζήτηση λύσης για τη μόνιμη ασφαλιστική κάλυψη υγείας των ανασφάλιστων)

Κυριακή 28 Φλεβάρη, 3.30-5.30μμ: Γενική ιατρική | Παιδιατρικό | Καρδιολογικό/Παιδοκαρδιολογικό | Φαρμακείο

----------------------------------------------------------------------------

Κάθε Παρασκευή, 4.00-6.00μμ: Εργαστήρια ενάντια στη ματαιότητα

(Ανοιχτή ομάδα συζήτησης που συντονίζεται από την ψυχίατρο Εύη Πάσχου και την ψυχολόγο Κατερίνα Βαλαβανίδη. Τα εργαστήρια ενάντια στη ματαιότητα έχουν σαν σκοπό την ελεύθερη ανταλλαγή σκέψεων και εμπειριών πάνω σε θέματα συνθηκών ζωής, δυσκολίας στην επικοινωνία, σχέσεων μέσα στην οικογένεια, συναισθηματικής δυσκολίας στην προσαρμογή στις κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες, βίας στη καθημερινότητα, απ' όπου κι αν προέρχεται …και όποιο άλλο θέμα προκύψει από τους συμμετέχοντες.)

(τα εργαστήρια ξεκινούν από την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου)

3ης Σεπτεμβρίου 174 | 1ος όρ. | τηλ: 6976739070

πηγή : https://athens.indymedia.org/post/1555025/