Τετάρτη 5 Ιουλίου 2017 στις 20.00

Συνέλευση Πολιτικής κατάληψης στέγης Κάνιγγος 22

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΣΤΕΓΗΣ ΚΑΝΙΓΓΟΣ 22

Η Κάνιγγος 22 άνοιξε σαν κατάληψη στέγης και αγώνα από τον Μάρτιο του 2016. Από τότε, οι πολιτικοί αγώνες καθώς και οι επισκευές του κτηρίου οργανώθηκαν από πρώην και νυν μέλη της συνέλευσης με την υποστήριξη από διάφορες συλλογικότητες και άτομα.

Συνεπώς, η Κάνιγγος 22 είναι ένας αυτοοργανωμένος χώρος, στον οποιο οργανώνονται και δραστηριοποιουνται οριζόντια και ισότιμη βάση ντόπιοι, μετανάστες και αλληλέγγυοι/ες. Αυτή η κατάληψη φιλοδοξεί να είναι μια ζωντανή κοινότητα όπου η ασφάλεια, η ελευθερία και ο σεβασμός είναι ευθύνη του καθενός και όλων. Επίσης φιλοδοξεί να είναι ένας χώρος όπου να μπορούν να συζητηθούν κοινωνικά και πολιτικά θέματα και να λάβουν χώρα δράσεις για κοινούς αγώνες.

Οι άνθρωποι που συμμετέχουν και/ή ζούν στην Κάνιγγος 22, προέρχονται από διαφορετικές αφετηρίες σε ότι αφορά εθνικότητα, πολιτικό προσανατολισμό και ενδιαφέροντα. Από τον Δεκέμβρη του 2016, η κατάληψη έχει σταδιακά φιλοξενήσει 40 άτομα από 17 διαφορετικές εθνικότητες. Σε ότι αφορά όλες αυτές τις διαφορές, έχουμε επίγνωση ότι η συμμετοχή σε κοινούς αγώνες είναι μια μακροπρόθεσμη διαδικασία, όπου κανείς δεν μπορεί να αναγκαστεί να εμπλακεί. Επιπροσθέτως, κανένας δεν καθορίζεται από το μέρος καθαυτό ή από τον πολιτικό προσδιορισμό των υπόλοιπων συμμετεχόντων. Η πολιτική δυναμική της Κάνιγγος δεν ορίζεται μονοδιάστατα αλλά βασίζεται σε κοινές αξίες ενάντια σε σεξισμό, διακρισεις,το φασισμό, κρατική, οικονομική και κάθε είδους καταπίεση.

Μπορούμε τώρα να ξανακάνουμε τις θέσεις μας ξεκάθαρες αφότου η εσωτερική μας οργάνωση παρεξηγήθηκε και απειλήθηκε κατά τη διάρκεια των προηγούμενων μηνών. Μια ομάδα ατόμων διέκοψε με βίαιο τρόπο τη συνέλευσή μας προκειμένου να μας αναγκάσει να ακυρώσουμε μια εκδήλωση η οποία είχε συνδιοργανωθεί μαζί με άλλες συλλογικότητες και καταλήψεις. Συγκεκριμένα ένα αντισεξιστικό hip-hop live για την οικονομική ενίσχυση των καταλήψεων.Η κυρια τους θεση ηταν οτι το να βαζεις πολιτικη ταμπελα στους μεταναστες ειναι μια πρακτικη μη ανεκτη και συμφωνα με τα λογια τους «θα πρεπει να μας συμπεριφερονται σα φασιστες.»

Απαντήσαμε σε αυτή την επίθεση με δύο κύρια σημεία. Πρώτον, έχοντας επίγνωση των διαφορών μας, αρνούμαστε να δημιουργήσουμε οποιοδήποτε είδος διαχωρισμού ανάμεσα σε μετανάστες και άλλα μέλη της Κάνιγγος 22, συμπεραίνοντας οτι η απόφαση για πολιτική συμμετοχή ανήκει σε κάθε ατομικότητα ξεχωριστά, ανεξάρτητα από την τρέχουσα νομική της κατασταση. Δεύτερον, η Κάνιγγος 22 είναι και θα παραμείνει ένας αυτοοργανωμένος και αυτόνομος χώρος όπου μόνο η συνέλευση μπορεί αποφασίσει τις εκδηλώσεις, τις δραστηριότητες και τις συνεργασίες που προκύπτουν στην κατάληψη ή στο όνομα της κατάληψης.

Αντιδράσαμε σε αυτή την επίθεση οργανώνοντας μια ανοιχτή συνέλευση προκειμένου να λάβουμε υποστήριξη και να διευθετήσουμε το ζήτημα σε πολιτική βάση. Σε αυτό το ανοιχτό κάλεσμα, διάφορες συλλογικότητες και άτομα έδωσαν τη στήριξή τους και εναντιώθηκαν σε μιλιταριστικές, εξουσιαστικές και βίαιες πρακτικές εντός του κινήματος των αυτοοργανωμένων χώρων. Πέρα από το ζήτημα της Κάνιγγος, σε αυτή τη συνέλευση καταλάβαμε ότι καταπιεστικές συμπεριφορές μπορούν να προκύψουν σαν ένα αρνητικό σύμπτωμα της αυτοοργάνωσης και της αυτονομίας. Αυτή είναι μια μεγαλύτερη συζήτηση που το κίνημα θα πρέπει να συνεχίσει. Το θετικό αυτού του καλέσματος ήταν η ανάδειξη αυτού του ζητήματος, όχι μόνο για την Κάνιγγος αλλά σε ευρύτερη κλίμακα.

Καμμία ευθύνη δεν έχει αναληφθεί μέχρι στιγμής για τη συγκεκριμένη επίθεση στην Κάνιγγος, όπως είχε ζητηθεί από τις συλλογικότητες που την καταδίκασαν από την πρώτη συνέλευση. Δεν συμμετέχουμε πια στο συντονιστικό των καταλήψεων μαζί με τις καταλήψεις της Νοταρά και της Τρικούπη, γιατί κάποια μέλη των συνελεύσεων των συγκεκριμένων καταλήψεων ξεκάθαρα συμμετείχαν στην επίθεση. Κάνουμε σαφή διαχωρισμό ανάμεσα στα μεμονωμένα άτομα ή ομάδες που συμμετέχουν στις διάφορες καταλήψεις (Edusquat, γιατρούς, μάγειρες) και στις πολιτικές οντότητες. Προσκαλέσαμε αυτές τις δύο καταλήψεις να εκφράσουν ακριβώς την γνώμη τους για αυτό το ζήτημα και στη συνέχεια ανάλογα θα καθορίσουμε ποιά θα είναι η περαιτέρω συνεργασία μας μαζί τους.

Η Κάνιγγος 22 αναγνωρίζει τις ελλείψεις επικοινωνίας και γνώσεων που πρέπει να αντιμετωπίσουμε, σε ότι αφορά την πλειοψηφία των ατόμων στην συνέλευση που προέρχονται από το εξωτερικό. Στην κατάληψη είμαστε στη διαδικασία της αυτοκριτικής και εσωτερικης ανασυγκροτησης εξαιτιας των γεγονοτων, μεταξυ αυτων: η επιθεση, η αποχωρηση ατομων απο τη συνελευση, η αλληλεγγυη που μας δοθηκε και οι εσωτερικες ασυμφωνιες.
Θα πρεπει να γνωστοποιησουμε τις θεσεις και τις αποφασεις μας σχετικα με τη επιθεση.Οσο αφορα τα ατομα που αποχωρησαν απο τη συνελευση της κ22, σεβομαστε την κινηση αυτη καθως θεωρουμε οτι η αποφαση τους ηταν ξεκαθαρη για λογους στους οποιους δεν ειμαστε πλεον υπολογοι εφοσον εφυγαν κατα τη διαρκεια της αντιπαραθεσης και δεν αφιερωσαν χρονο στις συλλογικες διαδικασιες επιλυσης και τις αποφασεις. Σχετικα με την αλληλεγγυη που εδειξαν οι συλλογικοτητες και τα ατομα μεσα σε αυτα τα γεγονοτα εναντιον της κανιγγος, θελουμε να τους ευχαριστησουμε, κυριως αυτους που προσπαθησαν να κατανοησουν την κατασταση και να εχουν μια αντικειμενικη αποψη. Γι' αυτό καλωσορίζουμε κάθε εποικοδομητική κριτική, συμβουλή και γνώση από συλλογικότητες ή μεμονωμένα άτομα, που μοιράζονται τις ίδιες αξίες και είναι πρόθυμα να μας βοηθήσουν να βελτιώσουμε και να διαφυλάξουμε την ύπαρξή μας σαν μια αυτόνομη κατάληψη στέγης.

Η συνέλευση της Κάνιγγος 22 πραγματοποιείται κάθε Τετάρτη στις 20:00

Κάνιγγος 22

πηγή : https://athens.indymedia.org/post/1573727/