Σάββατο 23 Ιουνίου 2018 στις 17.30

Ανεξάρτητη παρέμβαση στο εταιρικό 7ο Thessaloniki Pride

Το Pride δεν είναι προϊόν

είναι μνήμη - διεκδίκηση - ελεύθερη έκφραση
λοατκια+ απελευθέρωση

Η ανεξάρτητη παρέμβαση του RADical Pride στο εταιρικό 7ο Thessaloniki Pride απορρέει από τους εξής τέσσερις λόγους:

1. Για εμάς το Pride δεν είναι προϊόν προς πώληση. Δε θέλουμε να χτιστεί καμιά μπίζνα «γκέι τουρισμού» στην πλάτη της λοατκια+ κοινότητας, ιδιαίτερα εν όψει του Euro Pride που θα διοργανώσει η ΑΜΚΕ Thessaloniki Pride στην πόλη μας το 2020. Πολύ περισσότερο δε δεχόμαστε να χρησιμοποιούνται τα δικαιώματα και η ελεύθερη έκφραση των λοατκια+ ανθρώπων από επιχειρήσεις-χορηγούς του Pride, όπως η Vodafon και η Aegean, ως το πλυντήριο της καταπίεσης των εργαζόμενών τους, στρέιτ, cis και λοατκια+. Στη Vodafon π.χ. υπάρχουν ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι ή/και με σπαστά ωράρια και έχει παρατηρηθεί επιβολή "εθελούσιας" εξόδου, ενώ στην Aegean έγιναν μαζικές απολύσεις πριν μερικά χρόνια. Γι' αυτό, κάθε απόπειρα εμπορευματοποίησης του Pride θα μας βρίσκει αντίθετες, αντίθετ@ και αντίθετους με όλους τους τρόπους!

Παράλληλα η διοργάνωση του επίσημου Pride γίνεται με τα χειροκροτήματα της κυβέρνησης, την ίδια στιγμή που η ίδια σε πλήρη σύμπλευση με την Ε.Ε. ασκεί μια πολιτική πολέμου, ρατσισμού, εξαθλίωσης για τις πιο καταπιεσμένες, τις εργαζόμενες, τ@ άνεργ@, τους μετανάστες, με το ιδιαίτερο βάρος που έρχονται να σηκώσουν οι γυναίκες και τα ΛΟΑΤΚΙΑ+ άτομα που ανήκουν σε αυτές τις ομάδες και τάξεις. Την ίδια πολιτική έρχεται να αποδεχτεί και να εφαρμόσει και ο Δήμος Θεσσαλονίκης, υπό την αιγίδα του οποίου γίνεται και το Thessaloniki Pride. Παρατηρούμε συνεπώς πως στο πλαίσιο του "ξεπλύματος" μιας αντιλαϊκής πολιτικής προβάλλεται ένας αταξικός "δικαιωματισμός" που καμία σχέση δεν έχει με την συνολική απελευθέρωση, καθώς απευθύνεται στα πιο προνομιούχα στρώματα της λοατκια+ κοινότητας.

2. H υπεράσπιση του δικαιώματος στην οικογένεια από ομόφυλους ή/και τρανς γονείς αποτελεί την κεντρική θεματική του εταιρικού 7ου Thessaloniki Pride. Αυτονόητα, συμφωνούμε με αυτό το πρόταγμα. Απαιτούμε και εμείς την άμεση αναγνώριση δικαιώματος γονικής μέριμνας και παιδοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια, τόσο στα πλαίσια του ήδη ισχύοντος συμφώνου συμβίωσης όσο και του πολιτικού γάμου που απαιτούμε άμεσα να ψηφιστεί. Παράλληλα όμως θέλουμε να αναγνωρίζονται και οι σχέσεις που δεν εντάσσονται σε κάποιο θεσμικό πλαίσιο [σχέσεις εκτός γάμου, συμφώνου κλπ], καθώς επίσης να αναγνωριστούν νομικά και οι πολυσυντροφικές σχέσεις τριών ή και περισσότερων ανθρώπων, όπως ισχύει ήδη σε κάποιες χώρες του εξωτερικού. Πχ στη Βραζιλία όταν ψηφίστηκε το σύμφωνο συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια, κάποιες πολυσυντροφικές οικογένειες το χρησιμοποίησαν για την νομική αναγνώριση τους. Το μονογαμικό μοντέλο συμβίωσης έχει ήδη αμφισβητηθεί στην πράξη από ανθρώπους που ζουν σε πολυσυντροφικές σχέσεις, ακόμα και στην Ελλάδα. Εμείς, από την πλευρά μας, υπερασπιζόμαστε κάθε δυνατό συνδυασμό συμβίωσης ή/και ερωτικής σχέσης, πάντα στη βάση της συναίνεσης.

Ωστόσο, δε θεωρούμε ότι η ψήφιση νόμων μπορεί να αλλάξει με μιας την καταπίεση των λοατακια+ και πολυσυντροφικών ατόμων, ιδιαίτερα όταν γίνεται με πρωτοβουλία αντεργατικών και αντικοινωνικών κυβερνήσεων, όπως η σημερινή. Δεν τρώμε το τυράκι της κυβέρνησης που από τη μία ψηφίζει νόμους υπερ λοατκια+ ατόμων, από την άλλη μνημόνια διαρκείας, γεμάτα με αντιλαϊκά μέτρα, εξαναγκάζοντάς μας να ζούμε σε συνθήκες ραγδαίας υποβάθμισης του βιοτικού μας επιπέδου. Η -όποια- λοατκια+ «απελευθέρωση» μέσα απο νόμους και μόνο θα συναντήσει στενά όρια, όταν συμβαίνει εν μέσω οικονομικής και κοινωνικής εξαθλίωσης.

Σε κάθε περίπτωση, για να αλλάξουν οι πατριαρχικές και ετεροκανονικές αντιλήψεις μεγάλου μέρους της κοινωνίας, απαιτούνται από τη μία συνεχείς παρεμβάσεις στους χώρους στους οποίους ζούμε και κινούμαστε: εργατικά σωματεία και εργασιακοί χώροι, γειτονιές και σχολές στα πανεπιστήμια. Και για να έχουν αποτέλεσμα αυτές οι παρεμβάσεις, επιβάλλεται η υιοθέτηση συμμαχικής στάσης δίπλα στις συλλογικότητες που δραστηριοποιούνται στα επιμέρους κινήματα, σε αντίθεση με την εχθρική στάση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Προφανέστατα, απαιτείται επιπλέον να εισαχθεί σε όλες τις βαθμίδες της δημόσιας παιδείας η αντισεξιστική αγωγή και σεξουαλική διαπαιδαγώγηση.

Από την άλλη, επειδή βιώνουμε καταπίεση σε πολλά μέτωπα, πιστεύουμε σε έναν αγώνα ολιστικό, όχι μόνο για τα δικαιώματά μας ως λοατκια+, όχι μόνο απέναντι στην πατριαρχία, αλλά και ενάντια στο σύστημα που ενισχύει αυτές τις καταπιέσεις. Γνωρίζουμε πως όσο κυριαρχεί το σύστημα αυτό, τα δικαιώματά μας, η ίδια μας η ύπαρξη ακόμη, θα αμφισβητούνται. Όσο διαιωνίζεται ένα σύστημα που διαχωρίζει τους ανθρώπους σε τάξεις και στοχεύει στη συνεχή συσσώρευση κέρδους σε βάρος της κοινωνικής πλειοψηφίας, τόσο περισσότερο θα υπάρχουν διαχωρισμοί, ρατσισμός, σεξισμός. Θα υπάρχουν άνθρωποι "διαφορετικοί" και άνθρωποι "κανονικοί" και οι πρώτοι θα είναι οι πιο εύκολα εκμεταλλεύσιμοι.


3. Διαφωνούμε με τις κλειστές οργανωτικές επιτροπές της ΑΜΚΕ Thessaloniki Pride. Θέλουμε τα Pride να διοργανώνονται με ανοιχτές συνελεύσεις και χωρίς διαχωρισμό ανάμεσα στους λίγους που αποφασίζουν και στις πολλές/ούς που υλοποιούν τις αποφάσεις ως εθελοντές. Μόνο μέσω ανοιχτών συνελεύσεων είναι δυνατή η λήψη αποφάσεων από όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κομμάτι της λοατκια+ κοινότητας της πόλης και αλληλέγγυων.


4. Μπορεί να μας χωρίζουν πάρα πολλά από τη νεοφιλελεύθερη οργανωτική επιτροπή της ΑΜΚΕ Thessaloniki Pride, όμως δεν ισχύει το ίδιο για τον κόσμο που θα κατέβει στο 7ο Thessaloniki Pride. Μέσα από την παρέμβασή μας σε αυτό θέλουμε να συναντηθούμε και να ανταλλάξουμε απόψεις με ανθρώπους με τους οποίους έχουμε κοινά ταξικά συμφέροντα, που μοιράζονται ενδεχομένως παρόμοιους προβληματισμούς, ανησυχίες και ενστάσεις με εμάς σε σχέση με τη διοργάνωση του Thessaloniki Pride.


Για όλους αυτούς τους λόγους, στεκόμαστε ενάντια στο συστημικό προφίλ του Τhessaloniki Pride και συνεχίζουμε να παλεύουμε για ένα Pride με διεκδικητικό χαρακτήρα για τα δικαιώματα των λοατκια+, όχι μόνο των λευκών λοατκια+ ατόμων των μεσαίων και ανώτερων κοινωνικών και οικονομικών στρωμάτων, όπως κάνει η επίσημη διοργάνωση. Εμείς παλεύουμε για ένα ανεξάρτητο αυτοοργανωμένο Pride χωρίς χορηγίες από επιχειρήσεις, προξενεία και την Ευρωπαϊκή Ένωση, χωρίς καμία σύμπλευση με την κυβέρνηση και τους πολιτικούς εκφραστές της, άρα και χωρίς να εξαρτάται από την πολιτική επιρροή τους που στοχεύει στην ενσωμάτωση των κινημάτων.

Σας καλούμε να φτιάξουμε όλες, όλ@ και όλοι μαζί το επόμενο, 3ο Αυτοοργανωμένο Διαθεματικό Thessaloniki Pride που θα απευθύνεται στις εργαζόμενες, στις άνεργες, στ@ μετανάστ@, στ@ πρόσφυγ@ λοατκια+ άτομα για τη συνολική απελευθέρωση!

Επόμενη ανοιχτή συνέλευση του RADical Pride: Τρίτη 26 Ιουνίου, 8μιση το βράδυ, Στέκι Μεταναστ(ρι)ών, οδός Ερμού 23 - γωνία με Βενιζέλου, 1ος όροφος

πηγή : https://www.facebook.com/events/2189910297889…