Πέμπτη 19 Ιουλίου 2018 στις 19.30

Παρέμβαση διαμαρτυρίας στο HotHot Burger Bar

HotHot Burger Bar σημαίνει:

ΜΠΡΑΒΟΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΝΕΚΡΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ

Τα HotHot burger bar αποτελούν ένα ακόμη εργασιακό κάτεργο και τα ζητήματα εργοδοτικής αυθαιρεσίας είναι συνεχή στη συγκεκριμένη αλυσίδα καταστημάτων εστίασης. Πιο συγκεκριμένα, το Σάββατο 16 Ιουνίου 2018 ο συνάδελφος διανοµέας Κ.Μ που εργάζεται στο κατάστηµα ΗΟΤ ΗΟΤ Νέας Φιλαδέλφειας και είναι µέλος του σωµατείου «Συνέλευση Βάσης Εργαζοµένων Οδηγών Δικύκλου» (ΣΒΕΟΔ), κατά τη διάρκεια παράδοσης ψεύτικης- παραπλανητικής παραγγελίας δέχτηκε επίθεση από δύο αγνώστους και ξυλοκοπήθηκε. Η επίθεση ήταν προμελετημένη και αποδεικνύεται από το γεγονός πως το άτομο που τον χτύπησε τον ρώτησε αν ψάχνει το συγκεκριμένο νούμερο για να τον ταυτοποιήσει.

Ο συνάδελφος πριν από ένα χρόνο είχε δεχτεί απειλές για την ζωή του από τον εργοδότη του ΗΟΤ ΗΟΤ, Βασίλη Χαριτάκη, λόγω της συνδικαλιστικής του δράσης από το 2017, μέσα από την οποία μαζί με άλλους συναδέλφους κατάφεραν 1) Εταιρικό μηχανάκι 2) Ασφαλίζονται ακριβώς για όσες ώρες εργάζονται 3) Πληρώνονται το μισθό τους, τα δώρα και τα επιδοματά στην ώρα τους χωρίς περικοπές γ) Δεν επιβαρύνονται με τα έξοδα κίνησης και συντήρησης του δικύκλου και δεν βιώνουν την έμμεση μείωση μισθού που επιβάλλεται στην συντριπτική πλειοψηφία των διανομέων δ) Απεργούν χωρίς να φοβούνται την απόλυση ε) Τελειώνουν την βάρδια στην προβλεπόμενη ώρα και όχι ανάλογα με τις ανάγκες του επιχειρηματία στ) Παίρνουν την άδεια που τους αναλογεί ζ) Σταμάτησαν οι ειρωνίες και η υποτίμηση η) Σταμάτησαν οι αγγαρείες και οι βλαπτικές μεταβολές.

Η απάντηση του σωματείου ήταν άμεση στον ξυλοδαρμό του εργαζόμενου με τη διοργάνωση πορείας στις 29/6. Επίσης, στις 23/6 ένας 25χρόνος διανομέας που εργαζόταν στο HotHot στη Νέα Φιλαδέλφεια πέφτει νεκρός σε εργατικό ατύχημα, ύστερα από σύγκρουση με διερχόμενο αυτοκίνητο εν ώρα εργασίας. Όλα αυτά έρχονται να προστεθούν στη μη καταβολή του συνόλου των δεδουλευμένων, ενσήμων και δώρων/ επιδομάτων στη συγκεκριμένη αλυσίδα που συχνά οδηγούν σε διεκδικήσεις από την πλευρά των εργαζομένων.

Είναι γνωστό πως τα τελευταία χρόνια με την όλο και πιο αντεργατική νομοθεσία και με την έλλειψη ταξικών αντιστάσεων από την πλευρά μας τα αφεντικά έχουν αποθρασυνθεί τόσο που μας το λένε μες στη μούρη: για τα κέρδη τους δεν λογαριάζουν την ανθρώπινη ζωή. Για όσους από μας δεν το είχαν καταλάβει ακόμα, τώρα πρέπει να μας είναι αρκετά ξεκάθαρο τι εννοούσαν τα αφεντικά όταν έλεγαν να βάλουμε πλάτη για να ορθοποδήσει η οικονομία. Πρέπει να μας είναι ξεκάθαρο πως την κρίση θέλουν να την πληρώσουμε εμείς, είτε αυτό σημαίνει μείωση στα μεροκάματα, είτε -κυριολεκτικά- εξοντωτική δουλειά (βλ. την νεκρή από υπερκόπωση καμαριέρα στη Ζάκυνθο), είτε μηδενική τήρηση των κανόνων ασφαλείας με υπαρκτό κίνδυνο για τις δικιές μας (φυσικά) ζωές. Τη στιγμή που η ''κρίση'' βαθαίνει, σε αντίθεση με τον εφησυχασμό που προσπαθούν να παράξουν κυβέρνηση και Μ.Μ.Ε, εντείνεται όλο και περισσότερο η υποτίμηση και η εκμετάλλευση των ζωών μας. Καλούμαστε λοιπόν να ανταπεξέλθουμε σε έναν κατακερματισμένο κλάδο, όπως αυτός του επισιτισμού, όπου οι εργασιακές συνθήκες χαρακτηρίζονται από προσωρινότητα, επισφάλεια, εντατικοποίηση, σεξιστικές επιθέσεις κ.ά., και οι οποίες συχνά καταλήγουν να έχουν κόστος την ίδια μας τη ζωή.

Σε πολλές περιπτώσεις, όπως και αυτή στα ΗΟΤ ΗΟΤ, όταν τα αφεντικά έχουν να αντιμετωπίσουν εργαζόμενους με ταξική συνείδηση που συλλογικοποιούνται, αγωνίζονται για καλύτερες συνθήκες εργασίας και διεκδικούν τα αυτονόητα απαντούν με απειλές, μπράβους και ξυλοδαρμούς. Θεωρούν ότι με αυτό τον τρόπο θα ανακόψουν τους εργαζόμενους που αγωνίζονται και θα παραδειγματίσουν τους υπόλοιπους. Αλλά όταν η ταξική μας συνείδηση και η συλλογική μας δύναμη αναζωπυρώνεται, όχι μόνο δεν πτοούμαστε αλλά εντείνουμε τους αγώνες μας.

Ειδικότερα οι συνάδελφοι που δουλεύουν σαν διανομείς, συνοδεύονται από ένα νομοθετικό κενό που τους αφήνει απροστάτευτους απέναντι στην εργοδοτική ασυδοσία, αναγκάζονται όχι μόνο να παρέχουν την εργατική τους δύναμη, αλλά και να δουλεύουν με δικό τους μηχανάκι, να φροντίζουν για τις βενζίνες και τη συντήρησή του, να συμβιβάζονται με τον ελλιπή εξοπλισμό και τα κακοσυντηρημένα οχήματα και να δουλεύουν μέσα σε μια εντεινόμενη συνθήκη, που τους επιβάλλει την ολοένα γρηγορότερη παράδοση των παραγγελιών. Μιλάμε για μια δουλειά, εξ'ορισμού βαριά και ανθυγιεινή, αλλά για τέτοια ένσημα ούτε λόγος.

Επίσης, σύμφωνα με το πρόσφατο πολυνομοσχέδιο, σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος, το κόστος της αποζημίωσης μετακυλίεται από τον ασφαλιστικό φορέα, που ίσχυε ως σήμερα, στον εργοδότη, εφ'όσον αποδειχτεί ότι υπήρχε δόλος από μέρους του. Σαν να μη φτάνει που «πουλάμε» τους εαυτούς μας για λίγα ευρώ την ώρα, που οφείλουμε να είμαστε πειθήνιες στις ορέξεις και εντολές κάθε αφεντικού, όταν σακατευόμαστε λόγω της εντατικοποίησης της δουλειάς και της μηδαμινής τήρησης κανόνων ασφαλείας από πλευράς των αφεντικών, θα χρειαστεί να πάμε την υπόθεση δικαστικά για να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε ελέφαντες. Επειδή συνήθως η δικαιοσύνη παίρνει θέσεις εναντίον των εργαζομένων βγάζοντας λάδι τα αφεντικά θα χρειάζεται να φορτωθούμε με παραπάνω έξοδα και εν τέλει ίσως να μη δικαιωθούμε σε κάποιες περιπτώσεις.

Όμως, κόντρα σε αυτή τη σαπίλα των εργασιακών σχέσεων, υπάρχουν εργαζόμενοι/ες που οργανώνονται στους χώρους δουλειάς, διεκδικούν τα αυτονόητα και ξεκινούν αγώνες ενάντια στην εκμετάλλευση και την καταπίεση από τα αφεντικά. Σε μία συνθήκη που μας θέλει να σιωπούμε μπροστά στην συνεχή υποτίμηση της ζωής μας και να βρισκόμαστε έρμαια στις ορέξεις των αφεντικών, εμείς απαντάμε πως δεν θα πληρώσουμε την κρίση τους. Δε θα δεχτούμε να γίνουμε η καλολαδωμένη μηχανή τους για να κερδοφορήσουν στις πλάτες μας ούτε θα θυσιάσουμε τις ίδιες μας τις ζωές. Δε θα δεχτούμε άλλο νεκρό συνάδελφο για να γεμίζει με φράγκα η τσέπη του κάθε αφεντικού. Δε θα δεχτούμε την εργοδοτική τρομοκρατία, είτε αυτή εκφράζεται με απειλές και τραμπουκισμούς είτε με μπράβους και ξυλοδαρμούς. Γιατί πολύ απλά, όσο βιώνουμε την εκμετάλλευση τα αφεντικά θα μας βρίσκουν διαρκώς μπροστά τους. Με οργάνωση σε σωματεία βάσης και συλλογικές διαδικασίες των από τα κάτω απαντάμε στην καθημερινή επίθεση κράτους και κεφαλαίου.

*Το Σωματείο Σερβιτόρων Μαγείρων και λοιπών Εργαζομένων στον κλάδο του Επισιτισμού είναι σωματείο βάσης. Αυτό σημαίνει πως λειτουργεί με τακτικές γενικές συνελεύσεις, οι οποίες αναγνωρίζονται ως το μόνο όργανο λήψης αποφάσεων και στις οποίες συμμετέχουν όλοι ισότιμα και μακριά από τη λογική της ανάθεσης του γραφειοκρατικού συνδικαλισμού, των αρχηγών και των ειδικών. Είναι ανοιχτό σε όλες/όλους τις/τους εργαζόμενες/ους του κλάδου, εκτός φυσικά από αφεντικά, υπεύθυνους, προϊστάμενους, φασίστες, σεξιστές, ομοφοβικούς και αυτούς που προσπαθούν να αντλήσουν ψήφους ή υπεραξία για το κομματικό τους μαγαζί.

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ στον εκφοβισμό των αφεντικών,

ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ σε όλους τους χώρους εργασίας,

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ μεταξύ των εργαζομένων.

Σωματείο Σερβιτόρων-Μαγείρων και λοιπών εργαζομένων

στον κλάδο του επισιτισμού Θεσσαλονίκης

Επικοινωνία με το σωματείο:

τηλέφωνο: 6955569865
e-mail: swmaexteioservexitorwn@yexahoo.gr
http://ssmthess.espivblogs.net

πηγή : email που λάβαμε στις 17 Ιούλιος 16h