Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2018 στις 20.30

Προβολή ντοκιμαντέρ ElDorado, Ο Αγώνας Για Τις Σκουριές

Θεμιστοκλέους 66, Εξάρχεια, 10681 Αθήνα

ELDORADO- Ο Αγώνας για τα Σκουριές (2017)

Πρώτη Αθηναϊκή προβολή της ταινίας ντοκιμαντέρ ELDORADO και συζήτηση με τους δημιουργούς.

NOSOTROS | 9 Σεπτεμβρίου, ώρα εκκίνησης 20.30

ΕΜΠΡΟΣ | 10 Σεπτεμβρίου, ώρα εκκίνησης 20.00

Μια ταινία των Leopold Helbich και Wasil Schauseil

Trailer ταινίας: https://vimeo.com/242324186

[For English, please scroll down]

To "ELDORADO- Ο Αγώνας για τα Σκουριές" είναι μια ταινία ντοκιμαντέρ για τον κοινωνικό αγώνα ενάντια στην υπερεκμετάλλευση στη Χαλκιδική της Βόρειας Ελλάδας, στη μεγαλύτερη εξορυκτική εγκατάσταση της Ευρώπης. Καταγράφοντας το χρονικό τηςαντίστασης κατά των επισφαλών συνθηκών εξόρυξης χρυσού και της καταχρηστικής ποινικοποίησης του κινήματος αντίστασης από την ελληνική κυβέρνηση, το ELDORADO αποτελεί ένα σημαντικό ντοκουμέντο των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των αποτελεσμάτων των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που διαδραματίζονται σε μία χώρα που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της ευρωπαϊκής κρίσης.

Η Βόρεια Ελλάδα έχει έχει γίνει το επίκεντρο των δραστηριοτήτων της Καναδικής εταιρίας εξόρυξης Eldorado Gold, δημιουργεί ένα κερδοφόρο για εκείνο μονοπώλιο. Αν και τα σχέδια εξόρυξης για τη Βόρεια Ελλάδα έχουν μή-αναστρέψιμες και καταστροφικέςσυνέπειες για το περιβάλλον, η εταιρεία υποστηρίζεται από την ελληνική κυβέρνηση και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εντός των σύνθετων οικονομικών πολιτικών της "κρίσης" και στο όνομα της "ανάγκης για επενδύσεις".

Με μοναδική πρόσβαση σε μαρτυρίες κατοίκων και ακτιβιστών, και παρουσίαση εκτεταμένου αρχειακού υλικού, η ταινία δοκυμαντέρ ElDorado επιχειρεί μια εξιστόρηση των δράσεων αντίστασης κατά των επιχειρήσεων εξόρυξης στην περιοχή και της ποινικοποίησης τους, καθώς και να αποτυπώσει το υψηλό κόστος της εξόρυξης χρυσού για περιβάλλον και τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα.

Μετά την προβολή, θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση με τους κινηματογραφιστές Leopold Helbich και Wasil Schauseil μαζί με προσκεκλειμένους ομιλητές από το κίνημα αντίστασης της Χαλκιδικής.

Η συζήτηση θα επικεντρωθεί στην τρέχουσα στιγμή στον αγώνα για τα Σκουριές.

Θα συζητήσουμε επίσης στρατηγικές διασύνδεσης και διεύρυνσης της τοπικής αντίστασης πέρα από την κοινότητα.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την στήριξη του δικτύου C.A.S.A.

http://www.c-a-s-athens.squarespace.com

***

ENGLISH

ELDORADO - The Struggle For Skouries (2017)

A film by Leopold Helbich and Wasil Schauseil

First Athenean screenings and discussion with the cfilm-makers.

NOSOTROS | 9 September, starting time 20.30

ΕΜΠΡΟΣ | 10 September, starting time 20.00

Trailer: https://vimeo.com/242324186

ELDORADO - The Struggle For Skouries is a documentary film about the civic struggle against environmental destruction through high-risk gold mining at Europe's largest mining project.

Northern Greece has rapidly evolved to a focus area where the Canadian mining company Eldorado Gold is creating a profitable monopoly for itself. Although its mining plans for Northern Greece are irreversibly catastrophic for the environment, the company is backed by the Greek Government and central European Union policies and fueled by the complex economic politics of the current economic crisis in the name of "needed investments".

With a unique access to long-term residents and extensive archive

material, the film tells the stories of activists criminalized for their

opposition to the mining project and documents the high price of gold for the environment and human rights in Greece.

After the screening, we will have a discussion with the film-makers

Leopold Helbich and Wasil Schauseil (and activists, to be confirmed).

The talk will focus on the current moment in the struggle for Skouries. We will also discuss how to build local resistance with people from outside the community and how to deal with conflicts within communities when it comes to big mining projects.

Organised with the support of C.A.S.A. network

http://www.c-a-s-athens.squarespace.com

πηγή : https://www.facebook.com/events/3371874936859…