Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2018 στις 18.30

2 καλέσματα : 1 2

Πορεία μνήμης

Η μνήμη είναι δύναμη, ο αντιφασιστικός αγώνας είναι κοινωνική ευθύνη

Πέντε χρόνια μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τάγμα εφόδου της Χρυσής αυγής. Ο φόνος του Παύλου είναι η κορυφή του παγόβουνου καθώς η ναζιστική οργάνωση στηριζόμενη στην ατιμωρησία και στη δυναμική που πήρε από την είσοδο της στη βουλή πραγματοποίησε δεκάδες επιθέσεις σε Έλληνες και μετανάστες.
Η δολοφονία του Παύλου αποτελεί μια τομή στη σύγχρονη πολιτική ιστορία της χώρας. Στο πρόσωπο του συμπυκνώνεται ο αγώνας ενάντια στο φασισμό και τη μισαλλοδοξία και η ανάγκη να παραμείνει ζωντανή η μνήμη. Για όλες και όλους. Τις χιλιάδες αντιφασίστριες/ες που δεν πτοήθηκαν από τα ναζιστικά τύμπανα και υπερασπίστηκαν τις γειτονιές και τους δρόμους τους.

Έχουν περάσει σχεδόν 4 χρόνια αφότου ξεκίνησε η δίκη της Χ.Α, που αποτελεί επίσης μία από τις σημαντικότερες δίκες στην ιστορία του τόπου, με τις αποκαλύψεις να έρχονται σαν καταιγίδα δείχνοντας ξεκάθαρα ότι πρόκειται για μια πολιτικά προσχεδιασμένη πράξη, αλλά και γενικά την εγκληματική βάση που έχει το μόρφωμα αυτό. Ωστόσο, ακόμα και μετά από τόσα χρόνια ο φονιάς Ρουπακιάς, αλλά και τα ηγετικά στελέχη που έδιναν τις εντολές παραμένουν ελεύθεροι.
Γνωρίζουμε ότι βρισκόμαστε σε μία δύσκολη και παρακμιακή εποχή που ακόμα και βασικές ανθρώπινες αξίες τσακίζονται, είτε στο βωμό του χρήματος και των κερδών, είτε στο βωμό του φόβου και της φυλετικής καθαρότητας. Σε ολόκληρο τον κόσμο, αλλά εξίσου έντονα και στη γειτονία μας αναπτύσσονται ραγδαία ακροδεξιές - συντηρητικές δυνάμεις, που εκμεταλλεύονται τις συνεχόμενες αποτυχίες των οικονομικών πολιτικών αλλά και την απουσία νοήματος που παρέχει ο σύγχρονος τρόπος ζωής. Η συνέχεια είναι ιστορικά γνωστή. Εθνικιστικός παροξυσμός, εξοπλιστικές κούρσες, καταστολή κοινωνικών κινημάτων και ετοιμασίες για πόλεμο. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, τα εθνικιστικά κόμματα, σε οποιαδήποτε μορφή τους, αποτελούν βιομηχανίες προδοσίας και καταστολής απέναντι σε ό,τι πάει ν' ανθίσει. Ειδικά ο ρόλος της ελληνικής ακροδεξιάς χαρακτηρίζεται από μια απίστευτη συνέπεια μέσα σε ένα αιώνα, πάντα ενάντια στα κοινωνικά συμφέροντα και πάντα χέρι χέρι με την πολιτική και οικονομική εξουσία.

Μπροστά σε όλα αυτά, η ανάγκη για το χτίσιμο ενός αντιφασιστικού κινήματος είναι δυστυχώς πάντα επίκαιρη. Ενός πολύμορφου και ενοποιητικού κινήματος που θα αποτελεί κυρίως μια εκπαιδευτική διαδικασία για διαμόρφωση πραγματικής δημοκρατικής κουλτούρας και θα τέμνει εγκάρσια όλες τις δομές και τους ανθρώπους που αγωνίζονται για κοινωνίες σεβασμού αξιοπρέπειας και δικαιοσύνης.

Γι 'αυτό το λόγο, σε μία περιοχή που έχει βιώσει τη φασιστική βία, αλλά και μεγάλους αντιφασιστικούς αγώνες, διοργανώνουμε το Σαββατο 15/9 στο εργατικό κέντρο στις 18.30 μια εκδήλωση - ενημέρωση για τις εξελίξεις στη δίκη της Χ.Α, με τη δημοσιογράφο Ελευθερία Κουμάντου και τη μέρα της δολοφονίας του Παύλου 18/9 Τρίτη πορεία μνήμης με προσυγκέντρωση στο δημαρχείο Ρεθύμνου στις 18.30.
Αντιφασιστική δράση Ρεθύμνου (αδρε)

πηγή : https://adre.espivblogs.net/2018/09/12/savvat…


Ψήφισμα καλέσματος στην Αντιφασιστική Πορεία 18 Σεπτεμβρίου

Το βράδυ της 18ης Σεπτέμβρη 2013, πέφτει νεκρός από τα μαχαίρια του φασισμού με εκτελεστή τον χρυσαυγίτη Ρουπακιά ο αντιφασίστας ράπερ Παύλος Φύσσας. Οχτώ μήνες πριν, δολοφονείται από ναζιστικό τάγμα εφόδου ο Αιγύπτιος μετανάστης Σαχτζάτ Λουκμάν ενώ πέντε χρόνια μετά στις ίδιες γειτονιές του Πειραιά γίνεται δολοφονική επίθεση από φασιστικά τάγματα εφόδου στον ελεύθερο κοινωνικό χώρο ''Φαβέλα'' . Μία εκ των θυμάτων ήταν και η συνήγορος της πολιτικής αγωγής στη δίκη της νεοναζιστικής οργάνωσης Χρυσής Αυγής. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού η αντιφασίστρια Χέδερ Χάιερ πέφτει νεκρή από φασιστική επίθεση στο Σάρλοτσβιλ των ΗΠΑ. Ενώ λίγους μήνες πριν στην κατειλημμένη σχολή Μονπελιέ σημειώνεται άγριος ξυλοδαρμός φοιτητών από φασιστική συμμορία.
Όλα αυτά τα γεγονότα δεν έπεσαν απ' τον ουρανό καθώς καταδεικνύουν την επικίνδυνη άνοδο της ακροδεξιάς και του φασισμού, τόσο στην Ελλάδα όσο και στον υπόλοιπο δυτικό κόσμο. Καθ' ότι η περίοδος που διανύουμε είναι μια περίοδος γενικευμένης κρίσης του πολιτικού και οικονομικού συστήματος, οι κυβερνητικές πολιτικές που εφαρμόζονται δημιουργούν ένα ασφυκτικό πλαίσιο για τους εργαζόμενους τη νεολαία και τους λαούς. Την ίδια στιγμή ο πόλεμος γεννά πρόσφυγες και στρατόπεδα συγκέντρωσης με αποτέλεσμα να ενισχύεται ο φόβος και η κοινωνική μισαλλοδοξία απέναντι στους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Στην Ελλάδα για όλες αυτές τις εξελίξεις τόσο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όσο και οι προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις όντας προσδεδεμένες στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ εφάρμοσαν τις ίδιες ρατσιστικές και αντιπροσφυγικές πολιτικές καλλιεργώντας τον εθνικισμό και την ξενοφοβία. Έτσι λοιπόν τα τελευταία χρόνια γινόμαστε μάρτυρες των αυξανόμενων τραμπούκικων επιθέσεων απέναντι σε μετανάστες, ομοφυλόφιλους και αντιφασίστες, όσους το σύστημα θέλει να παρουσιάσει ως αίτιους για την κρίση.

Μπροστά στα πιο σκοτεινά και μισαλλόδοξα πολιτικά και κοινωνικά ρεύματα που γεννούν και κάνουν αποδεκτούς τους δολοφόνους του Φύσσα και τις υπόλοιπες ρατσιστικές και φασιστικές επιθέσεις ως Φοιτητικοί Σύλλογοι να σταθούμε απέναντι. Φοιτητές και εργαζόμενοι να χλευάσουμε όσους καταδικάζουν τον φασισμό μόνο στα λόγια, να αναμετρηθούμε με αυτούς που χειροτερεύουν τις ζωές μας και όχι με τους διπλανούς μας.
Την Τρίτη 18/9 να στείλουμε μήνυμα μαζί με εργαζόμενους, συνεταιριστικά στέκια και συλλογικότητες ότι ούτε στην πόλη μας ούτε στους χώρους που σπουδάζουμε θα γίνουν ανεκτές οι φασιστικές πρακτικές.

Ο φασισμός προωθεί το μίσος, τη μισαλλοδοξία και τον φόβο και όπως είχε πει ο αντιφασίστας Παύλος Φύσσας: ΣΙΓΑ ΜΗ ΚΛΑΨΩ, ΣΙΓΑ ΜΗ ΦΟΒΗΘΩ.

Όλοι και όλες στην αντιφασιστική πορεία
τόπος συγκέντρωσης: Δημαρχείο στις 18:30

ΑΕΠ ΕΑΑΚ

πηγή : https://www.facebook.com/aep.eaak.rethimno/ph…