Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2018 στις 11.30

2 καλέσματα : 1 2

Συγκέντρωση-συζήτηση για το λόφο του Φιλοπάππου

Να παραμείνει ο λόφος Φιλοπάππου ανοιχτός και ζωντανός για τους κατοίκους

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ-ΣΥΖΗΤΗΣΗ για το λόφο του Φιλοπάππου.

Να παραμείνει ο λόφος ανοιχτός και ζωντανός για τους κατοίκους και όχι φιλέτο για τη βιομηχανία του τουρισμού, των κρατικών σχεδιασμών και των επιχειρηματικών συμφερόντων.

Στις 3 Νοέμβρη 2018 συμπληρώνονται 16 χρόνια από την δημιουργία ενός πρωτόγνωρου ανεξάρτητου μαζικού κινήματος κατοίκων στις γειτονιές μας. Στις 3/11/2002 καλέστηκε με πρωτοβουλία λίγων ατόμων και σύνθημα "ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ! Όλοι οι κάτοικοι πρέπει να εξ - ΕΓΕΡΘΟΥΜΕ" η πρώτη Συγκέντρωση Οργής και Διαμαρτυρίας - Λαϊκή Συνέλευση στον περιφερειακό του Φιλοπάππου, ενάντια στο κλείσιμο των εισόδων ελεύθερης πρόσβασης και την εμπορευματοποίηση του, όπου περισσότεροι από 500 κάτοικοι κάθε ηλικίας μετά από συζήτηση, αποφάσισαν ΟΜΟΦΩΝΑ και έριξαν τα κάγκελα της περίφραξης που στήθηκαν με πρόσχημα την αξιοποίηση και την αρχαιολογική ανάδειξη του λόφου. Αγώνας για την προστασία του λόφου που συνεχίζεται μέχρι τις μέρες μας.

Ο λόφος του Φιλοπάππου είναι μία ελεύθερη έκταση 700 στρεμμάτων στην καρδιά της Αθήνας. Έχει πολυδιάστατο χαρακτήρα, είναι κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος, αλλά πάνω απ' όλα ήταν πάντα ένας ελεύθερος χώρος με σημαντικό οικοσύστημα, ένας χώρος περιπάτου και αναψυχής. Αυτό τον ελεύθερο δημόσιο χώρο με αποφασιστικότητα διεκδίκησαν και προστάτευσαν οι κάτοικοι, όταν η Ανώνυμη Εταιρεία Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων Αθήνας (ΕΑΧΑ ΑΕ), το Υπουργείο Πολιτισμού αλλά και ο Δήμος της Αθήνας, ήθελαν να περιφράξουν με κάγκελα, να επιβάλλουν εισιτήριο, να ανοίξουν δρόμους και να τον εμπορευματοποιήσουν με υπαίθριες εκθέσεις γλυπτικής, θέατρα τύπου Λυκαβηττού, αναψυκτήρια και μαγαζιά. Την εποχή "άνθισης" για την Ελλάδα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 εκτός όλων των άλλων υπέρογκων ποσών που διατέθηκαν για την διοργάνωσή τους, σπαταλήθηκαν και περίπου 10 δις ευρώ για έργα βιτρίνας. Ένα από αυτά ήταν και η «αξιοποίηση» του Φιλοπάππου.

Οι κάτοικοι από το 2002 ανέπτυξαν ένα πολύμορφο και μαζικό κίνημα που σύρθηκε πολλές φορές και στις αίθουσες των δικαστηρίων με αποφάσεις υπέρ των κατοίκων. Μέσα από λαϊκές συνελεύσεις, πορείες, διαμαρτυρίες, ημερίδες, δενδροφυτεύσεις, ρίξιμο κάγκελων και έμπρακτη αμφισβήτηση των καταστροφικών επεμβάσεων κατάφεραν να μείνει προσβάσιμος για όλο το εικοσιτετράωρο χωρίς περιφράξεις και άλλου είδους εμπορική εκμετάλλευση, σταμάτησαν την καταστροφή των λιθόστρωτων του Λουμπαρδιάρη από τη διέλευση αυτοκίνητων, απότρεψαν χάρις στην καθημερινή επιφυλακή και τις περιπολίες τους στο λόφο -τον Αύγουστο 2003- την ολοκληρωτική καταστροφή του από 17 εμπρησμούς. Απέτρεψαν να πωληθούν τμήματα του Φιλοπάππου στο Χρηματιστήριο Αθηνών μέσω των Ελληνικών Τουριστικών Ακινήτων (ΕΤΑ ΑΕ) πρώην ΕΟΤ, όπως το Θέατρο της Δώρας Στράτου, το αναψυκτήριο του Λουμπαρδιάρη και το εστιατόριο του Διονύσου. Διεκδίκησαν και συνεχίζουν να διεκδικούν την πυροπροστασία του, την φροντίδα και άρδευση των δέντρων και των φυτών, τον σεβασμό στην βιοποικιλότητά του και την ελεύθερη πρόσβαση για όλους και όλες. Αποτρέποντας την περίφραξη και την αποστείρωση του καθώς και τα σχέδια για την εκμετάλλευσή του ως άλλη μια πηγή κέρδους για τους καπιταλιστές.

Την 15/8/2018 αργά τη νύχτα έχασε τη ζωή του πέφτοντας από ύψος 20 μέτρων, ένας 25χρονος στο λόφο του Φιλοπάππου, όταν 3 άτομα προσπάθησαν να τον ληστέψουν. Και αυτό το τραγικό γεγονός γίνεται βούτυρο στο ψωμί των media παρουσιάζοντας ένα λόφο απλησίαστο και παίζοντας τον δικό τους ρόλο στο επικοινωνιακό παιχνίδι του κράτους και των επιχειρηματιών. Οι κανιβαλιστικές συμπεριφορές στο λόφο και σε όλη την Αθήνα, δεν είναι προϊόν των τελευταίων χρόνων. Δεν τις έφεραν στις βαλίτσες τους οι μετανάστες. Υπήρχαν πάντα και θα συνεχίσουν να υπάρχουν όσο βαθαίνει η φτώχεια και η εξαθλίωση.

Οι κυβερνώντες διαμέσου των ΜΜΕ σε στενή συνεργασία με την Αρχαιολογική Υπηρεσία με πρόφαση την εγκληματικότητα και για την "ασφάλειά μας" προτείνουν να εφαρμοστούν όλα εκείνα τα σχέδια που το κίνημα κατοίκων έχει αποτρέψει από το 2002 και μετά. Η αστυνομοκρατία, η καγκελοποίηση και τελικά η αποστείρωση του λόφου και ο αποκλεισμός των κατοίκων, μόνο ασφάλεια δεν μπορούν να προσφέρουν. Γνωρίζουμε και από άλλους κλειστούς χώρους ότι οι περιφράξεις εξυπηρετούν άλλα συμφέροντα και το μόνο που καταφέρνουν είναι η γκετοποίηση και η απομόνωση. Παράδειγμα είναι το Πεδίον του Άρεως το οποίο περιφράχτηκε (την ίδια περίοδο με την απόπειρα περίφραξης του λόφου) και μετατράπηκε σε ένα τσιφλίκι των επιχειρήσεων του Κυριακού και σε γκέτο όπου σπρώχτηκαν, για να μην είναι σε κοινή θέα, οι τοξικοεξαρτημένοι από διάφορες περιοχές του κέντρου της Αθήνας. Αντίστοιχα ο λόφος του Στρέφη επιχειρείται να περιφραχτεί και στην Ακαδημία Πλάτωνος να χτιστεί ένα νέο mall.

Στη καρδιά της Αθήνας, ο λόφος είναι ένα ωραίο φιλέτο για εκμετάλλευση. Από την μία, στις γειτονιές που τον περιβάλλουν, η τουριστικοποίηση αυξάνεται με γοργούς ρυθμούς και ο λόφος προβάλλεται ως δελεαστικό τουριστικό αξιοθέατο. Το Airbnb σαρώνει στο Θησείο, το Κουκάκι και τα Πετράλωνα σε βαθμό που δεν μπορείς να βρεις σπίτι να νοικιάσεις. Ο Κεραμεικός και η Πειραιώς έχουν γίνει το "διασκεδαστήριο" του κέντρου με επεκτατικές τάσεις προς Πετράλωνα και Θησείο. Η Αποστόλου Παύλου και η Διονυσίου Αρεοπαγίτου είναι οι πιο πολυσύχναστοι πεζόδρομοι-τραπεζόδρομοι, η τουριστική βιτρίνα της Αθήνας. Από την άλλη, σχέδια για το ξεπούλημα και μεταβίβαση 10.000 μνημείων στο Υπερταμείο είναι προς συζήτηση από τους κυβερνώντες, που πιθανά να περιλαμβάνουν και κομμάτια του Φιλοπάππου. Έτσι το Ελληνικό Δημόσιο θα παραχωρήσει την χρήση ενός μουσείου ή αρχαιολογικού χώρου στους δανειστές ως εγγύηση δανείων του δημοσίου χρέους για έναν ολόκληρο αιώνα. Μόλις πέρυσι δόθηκε άλλος ένας μεγάλος αγώνας που αφορούσε την υπόθεση του "Διόνυσου", όπου 13 στρέμματα του λόφου επιχειρήθηκαν να περάσουν στο ΤΑΥΠΕΔ και στη συνέχεια να πουληθούν. Ενώ η ιδιωτική εταιρία «DASYC A.E.-ΑΝΩΝΥΜΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ»(Αρδηττού 32, 5ος όροφος) προσπαθεί, ανεπιτυχώς, εδώ και πολύ καιρό να αρπάξει το μικρό πάρκο της οδού Ορλώφ στον περιφερειακό του Φιλοπάππου.

Το ερώτημα που πρέπει να τεθεί σε όλους και όλες μας είναι τι λόφο θέλουμε… έναν λόφο αποστειρωμένο, ενταγμένο στην τουριστική βιτρίνα ή ένα λόφο ελεύθερο, ενταγμένο στις γειτονιές μας και τη ζωή μας;

Ενάντια σε μια "πόλη φυλακή" που όλα θα πωλούνται και θα αγοράζονται, αν τολμήσουν να υλοποιήσουν τα σχέδιά τους, θα βρουν μπροστά τους ένα νέο κίνημα κατοίκων!

Αγωνιζόμαστε για ένα Ελεύθερο Ανοιχτό και Ζωντανό λόφο Φιλοπάππου μακριά από οποιαδήποτε οικονομική εκμετάλλευση χωρίς κάγκελα, μαγαζιά και εισιτήρια.

Όλοι και Όλες την Κυριακή 14 Οκτώβρη 2018 στις 11.30 π.μ. στο πάρκο Βουτιέ (απέναντι απ' το θέατρο της Δώρας Στράτου)

Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Πετραλώνων-Θησείου-Κουκακίου

κάθε Κυριακή 6μμ συνέλευση στην κατάληψη πρώην ΠΙΚΠΑ, Τιμοδήμου και Αντωνιάδου, Άνω Πετράλωνα, askpthk.espivblogs.net

πηγή : https://athens.indymedia.org/post/1591539/


Γέμισε ο λόφος φιλοπάππου δολοφόνους! [+eng]

post image

Σήμερα, 6 Οκτώβρίου, με την συμμετοχή και στήριξη συντρόφων και συντροφισσών πραγματοποιήσαμε μια πρώτη επιθετική παρέμβαση στο λόφο Φιλοπάππου, ενάντια στον έλεγχο, τα πλάνα περίφραξης και την αστυνομοκρατία που έχει επιβληθεί από τον Δήμο Αθηναίων, με αφορμή τον θάνατο ενός 25χρονου. Μοιράστηκαν κείμενα και κολλήθηκαν αφίσες στις γύρω γειτονιές και επίσης καταστράφηκαν οι κάμερες που τοποθέτησαν στην Πνύκα, εντός του λόφου. Επισυνάπτονται κείμενο, αφίσα, φωτογραφίες και βίντεο.

Today, 6 of October, with the participation and support of comrades, we made a first aggresive intervention to Filopappou Hill against control, fencing plans and police presence which Athens Municipality has imposed using as an excuse the death of a 25years old guy. We made postering and texts distribution in the neighbourhoods around and also we destroy the cameras which they recently place in Pnyka, inside the hill. The text, the poster, photos and videos are attached.

Καλούμε στη συγκέντρωση - συζήτηση της Ανοιχτής Συνέλευσης Κατοίκων Πετραλώνων-Θησείου-Κουκακίου, στις 14 Οκτωβρίου, 11:30, στο πάρκο Βουτιέ

We call to the gathering - discussion of the Open Assembly of Citizens of Petralona-Thisio-Koukaki, at the 14th of October, 11:30, at Voutie Park

κοινότητα καταλήψεων κουκακίου/squats community of koukaki/m45cexommunity@riseup.exnet


ΓΕΜΙΣΕ Ο ΛΟΦΟΣ ΦΙΛΟΠΑΠΠΟΥ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΣ

Μόνο τις τελευταίες εβδομάδες, έχουν γίνει γνωστές οι παρακάτω "τυχαίες" δολοφονίες στα χέρια της Ελληνικής Αστυνομίας. Σε αντίθεση με τον θάνατο στο Φιλοπάππου, για όλες αυτές δεν έχει βγει άχνα. Στις 5 Σεπτεμβρίου, 47χρονος από την Σπάρτη πεθαίνει με "αδιευκρίνιστο" τρόπο στο Α.Τ. Ομόνοιας μετά από καυγά με τους μπάτσους. Την ίδια μέρα, 21χρονη από τον Πύργο βρίσκεται απαγχονισμένη στο Α.Τ. Πεντέλης. Τρεις μέρες μετά, στη Θεσσαλονίκη μπάτσος της ομάδας "Ζ" πάτησε με τη μηχανή και σκότωσε 10 χρονών κοριτσάκι.

Η λίστα των "τυχαίων" κρατικών δολοφονιών είναι ατέλειωτη και οι ανώνυμοι και ανώνυμες χάνονται στην σκοτεινή ιστορία των καταπιεσμένων. Γκραφιτάδες που κάηκαν στις γραμμές του μετρό και μικροπαραβάτες που βρήκαν θάνατο, όλοι τους προσπαθώντας να αποφύγουν τη σύλληψη. Μετανάστες και μετανάστριες που πνίγηκαν "τυχαία" στην Μεσόγειο, χτυπήθηκαν στα σύνορα ή έχουν σκοτωθεί κατά την κράτησή τους από βασανισμό ή από τις συνθήκες. Συνοριοφύλακες της θάλασσας και της στεριάς, ανθρωποφύλακες σε κέντρα κράτησης και φυλακές, πάντα στη σκηνή του εγκλήματος βρίσκεται η ίδια στολή. Κάποια ονόματα όμως μένουν στην συλλογική μνήμη μόνο όταν εξεγερθούμε όπως αυτό του Ζακ Κωστόπουλου ή του Αλέξη Γρηγορόπουλου, που φέτος κλείνουν 10 χρόνια από την δολοφονία του.

Χρησιμοποιώντας ως δικαιολογία τον άδικο θάνατο ενός 25χρονου που αντιστάθηκε όταν πήγαν να τον ληστέψουν, ο πιο πάνω τρομοκρατικός θεσμός που ακούει στο όνομα Ελληνική Αστυνομία έχει επεκταθεί σε κάθε σημείο του λόφου με μαυροντυμένους ένοπλους καβαλάρηδες μοτοκρός - αναβαθμισμένους δελτάδες δηλαδή - και undercover μπάτσους. Περαιτέρω εξακριβώσεις, προσαγωγές, συλλήψεις, απελάσεις και τραμπουκισμοί είναι ήδη τα αποτελέσματα αυτής της κατάστασης.

Προφανώς, η παρουσία τους δεν έχει καμία σχέση με την προστασία μας!

Σε συνεργασία με το Δήμο - Τσιφλικά - Αθηνών οι μορφές ελέγχου πολλαπλασιάζονται. Κάμερες έχουν τοποθετηθεί στη Πνύκα, ενώ η περίφραξη ολόκληρου του λόφου και το εισιτήριο εισόδου βρίσκονται προ των πυλών. Σκοπός είναι η ολική παράδοση του λόφου στον τουρισμό και τις επιχειρήσεις, σκοπός που μένει στα χαρτιά εδώ και 16 χρόνια λόγω της τοπικής μαχητικής αντίστασης με την συμμετοχή αλληλέγγυων από το ευρύτερο κίνημα. Συγκρούσεις με Ματ και καταστροφή κάγκελων ήταν πρακτικές απαντήσεις στην αυταρχική δόμηση. Απαντήσεις που επίσης δόθηκαν όταν το πολυτελές εστιατόριο "Διόνυσος" προσπάθησε να ιδιωτικοποιήσει ακόμα μεγαλύτερο κομμάτι στην μεριά της Ακρόπολης.

Στο πυρήνα της μητρόπολης, ο Δήμος επιτίθεται στους ανοιχτούς χώρους ακυρώνοντας μέχρι και θεατρικά που δεν έχουν την άδεια του. Πέρα από το Φιλοπάππου, οι ίδιες συνθήκες επιβάλλονται στο Πεδίον του Άρεως και στο λόφο του Στρέφη. Αν και αρχικά οι στιγματισμένες κοινότητες είναι που θα υποφέρουν την καταστολή, όλες οι μορφές κοινοτικής ζωής βρίσκονται υπό απειλή. Όλοι θέλουμε να έχουμε χώρους χωρίς εμπορευματικές σχέσεις, χώρους προσβάσιμους από το καθένα πέρα από τις νομικές ταυτότητες, τις κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες. Μέρη που οι επιθυμίες μας να βρούμε ήσυχα καταφύγια για τις σκέψεις μας και τις προσωπικές μας στιγμές συνυπάρχουν με εκείνες για συνάντηση, το χορό, το παιχνίδι, το τρέξιμο χωρίς περιορισμούς, τόσο για εμάς όσο και για τους μη ανθρώπινους φίλους μας. Μέρη που μπορούμε να ξεφύγουμε από την κανιβαλιστική μητρόπολη.

Δεν μπορούμε να αφήσουμε την ασφάλεια μας στα χέρια αυτών που κατέχουν το μονοπώλιο της βίας και του τρόμου. Πρέπει να αντισταθούμε στην προσπάθεια του κράτους να μηδενίσει όλες τις μορφές κοινοτικής συνύπαρξης, τον αγώνα και τα εγχειρήματα. Ενάντια στην πλήρη καθυπόταξη της φύσης για τα καπιταλιστικά συμφέροντα. Είμαστε οι άνθρωποι του λόφου και όταν είμαστε μαζί μπορούμε να τον φροντίσουμε, να προστατέψουμε ο ένας τον άλλο και να καλύψουμε κάθε ανάγκη.

ΑΣ ΧΤΙΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΛΟΦΟΥ

FILOPAPPOU HILL GOT FULL OF MURDERERS

Only the past weeks, the following "accidental" murders are occurring in the hands of the Hellenic Police. Unlike the death in Filopappou, for those nobody batted an eye. On the 5th of September, a 47 years old man from Sparta dies in an "unclear" way at the police station of Omonoia after a conflict with the cops. On the same day, a 21 years old girl from Pyrgos was found hanged at the police station of Penteli. Three days later, in Thessaloniki a cop of the "Z" team ran over with his motorcycle and killed a 10 year young girl.

The list of the "random" state murders is endless and the anonymous are lost in the dark history of the oppressed. Graffiters that burned in the underground railways and little lawbreakers found death, all of them while trying to avoid arrest. Immigrants that "randomly" drowned in the Mediterranean Sea, hit in the boarders or killed during their detention from torture or from the conditions. Border guards, in the sea and the mainland, human guards in the detention centres and the prisons. It is always the same uniform at the scene of the crime. Although, some names are engraved in the collective memory only when we insurrect, like the ones of Zak Kostopoulos or of Alexis Grigoropoulos who murdered 10 years ago.

Using as an excuse the unjust killing of a 25 years old man who resisted when people attempted to rob him, the above-mentioned terrorist institution known as Hellenic Police has expanded to every spot of the hill by sending units of black dressed, armed motocross riders and undercover cops. Further id checks, prosecutions, arrests, deportations and bulling are already results of this situation.

Obviously, their presence has nothing to do with our protection!

In cooperation with the Municipality - Landlord - of Athens the forms of control are multiplied. Cameras have been installed in the in Pnyka while the fencing of the whole hill and the entrance ticket are underway. The objective is the complete delivery of the hill to tourism and the businesses, an objective that is frozen for 16 years now due to the local combative resistance with the participation of solidarians from the wider movement. Conflicts with riot cops and destruction of fences were practical answers to the dominating metropolis urban construction. Answers which were also given when the luxury restaurant "Dionysus" tried to privatise an even larger part on Acropolis' side.

At the core of the metropolis, the Municipality is attacking the open spaces and even cancelling theatre plays which don't have its permission. Apart from Filopappou, the same conditions are imposed on Pedion Areos and Strefi's Hill. Even though the stigmatised communities are the first to suffer the repression, all the forms of communal life are under threat. We all want to have spaces without merchandised relationships, spaces accessible to everyone apart from the legal identities, the social and the financial conditions. Places where our desires to find quiet shelters for our thoughts and our personal moments coexist with those of meeting up, dancing, playing, running without restrictions, both for us and our non human friends. Places where we can escape the cannibalistic metropolis.

We cannot let our security in the hands of those who own the monopoly of violence and terror. We have to resist to the attempt of the state to nihilise all forms of communal coexistence, the struggle and the projects. Against the complete subjugation of nature for the capitalistic interests. We are the people of the hill and when we are together we can take care of it, protect each other and cover every need.

LET'S BUILT THE COMMUNITY OF THE HILL

ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΑΤΑΛΗΨΕΩΝ ΚΟΥΚΑΚΙΟΥ

πηγή : https://athens.indymedia.org/post/1591912/