Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2018 στις 21.00

Punk rock, ψυχικη υγεια & αποκατασταση! Μια συζήτηση με τον Creg Lewis.

Ο Craig Lewis-σύμβουλος ψυχικής υγείας- υπέφερε τρείς δεκαετίες απο την περιττή χορήγηση φαρμάκων και την κακοποίηση στα χέρια του ψυχιατρικού συστήματος. Σήμερα, προσφέρει σε νέους πανκς που παλεύουν με προβλήματα ψυχικής υγείας μια εναλλακτική πορεία προς την ανάρρωση και ψυχική ανάκαμψη.

Ο Craig μπήκε σε ψυχιατρικό ίδρυμα για πρώτη φορά το 1988 σε ηλικία 14 ετών. Πολύ αργότερα ανακάλυψε οτι η αρχική διάγνωση που του έγινε δεν είχε ενδείξεις κάποιας σοβαρής διαταραχής. Μέχρι όμως να βρεί την κατάλληλη υποστήριξη για να μπορέσει να βγεί απο αυτόν τον φαύλο κύκλο, οι γιατροί μαζί με τους γονείς του συνέχισαν να τον κρατούν σε μια καθημερινότητα γεμάτη απο φάρμακα, κακοποίηση, ιδρυματοποίηση και ολική αποδυνάμωση. Τώρα έχει τραβήξει μια γραμμή κάτω από τρεις δεκαετίες ταλαιπωριών που προκαλεί το ψυχιατρικό σύστημα και είναι αποφασισμένος να βοηθήσει τα πανκ παιδιά να αποφύγουν το καταστροφικό μονοπάτι που τον ανάγκασαν να πορευτεί.

Τα τελευταία χρόνια ο Craig είναι εντελώς απαλλαγμένος από την φαρμακευτική αγωγή και τα ψυχιατρικά φάρμακα. Η μακρά διαδικασία της απεξάρτησης ήταν βάναυση και οδυνηρή, αλλά τώρα ο Craig άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή του. Αρχίζει να μαθαίνει απο την αρχή ποιός είναι μακριά απο τα δηλητηριώδη φαρμακευτικά κοκτέιλ τα οποία και θεωρεί υπεύθυνα για τα χρόνια που πέρασε εκδηλώνοντας καταστροφική συμπεριφορά. Είναι αποφασισμένος να χρησιμοποιήσει την δύσκολη αυτή εμπειρία του για να βοηθήσει νέους, περιθωριοποιημένους ανθρώπους στην δική του κοινότητα - την πανκ κοινότητα.

Σήμερα, ο Craig προσπαθεί να προωθήσει μια ανοικτή και ειλικρινή συζήτηση στην πάνκ κοινότητα γύρω από την ψυχική υγεία . Διεξάγει συνομιλίες με αυτές τις κοινότητες σε όλες τις ΗΠΑ και την Ευρώπη και έχει γράψει δύο βιβλία: το Better Days - A Mental Health Recovery Workbook και το Υou're Crazy, μια συλλογή από βιωματικές εμπειρίες 25 ανθρώπων από τη punk σκηνή που αγωνίζονται με την ψυχική τους υγεία, τον εθισμό και τα ψυχικά τραύματα.

Επίσης εργάζεται καθημερινά με νέους ανθρώπουςκαι είναι μέλος ενός κινήματος που δεν αποτελείται απο εξειδικευμένους γιατρούς. Οι άνθρωποι αυτοί εκπαιδεύονται ώστε να μπορέσουν να αξιοποιήσουν την εμπειρία που έζησαν για να βοηθήσουν άλλους ανθρώπους και το κίνημα αναπτύσσεται σε όλο τον αγγλόφωνο κόσμο αλλά και στην Ευρώπη, τη Σιγκαπούρη και τη Μαλαισία.

Καθώς ο ίδιος ανακαλύπτει περισσότερα για τη θεραπεία που ακολούθησε και τις λάθος αποφάσεις που άλλοι πήραν για αυτόν,είναι όλο και πιο παθιασμένος να βοηθήσει ανθρώπους ώστε να αποφεύγουν τις αμφισβητήσιμες διαγνώσεις, τις καταστροφικές "ταμπέλες" και τα φαρμακευτικά κοκτέιλ που δίνονται σε νέους ανθρώπους μόλις αυτοί εμπλακούν με το ψυχιατρικό σύστημα.

Άλλωστε η συζήτηση με συμβούλους όπως ο Craig, οι οποίοι κατανοούν τις εμπειρίες των νέων με τους οποίους συνεργάζονται και των κοινοτήτων από τις οποίες προέρχονται, μπορεί να είναι πολύ πιο αποτελεσματική.

πηγή : email που λάβαμε στις 26 Σεπτέμβριος 11h