Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2018 στις 20.00

Αυτομόρφωση: Διαβάζουμε το "24/7. Ο ύστατος καπιταλισμός και το τέλος του ύπνου"

Η ομάδα Αυτομόρφωσης της Αυτοδιαχειριζόμενης Δανειστικής Βιβλιοθήκης στο Στέκι Πέρασμα, αφού ολοκλήρωσε τον κύκλο ανάγνωσης του Μισέλ Φουκώ, αποφάσισε να κάνει μια παρέκβαση από τη γενικότερη θεματική του κράτους, προκειμένου να ρίξει μια ματιά στο καπιταλιστικό παρόν. Μέσα από την ανάδειξη της «θετικής» και παραγωγικής διάστασης πολλών σύγχρονων τεχνολογιών εξουσίας, τα φουκωικά γραπτά μάς οδήγησαν να θέλουμε να εξετάσουμε παραδείγματα αυτής της «θετικότητας» και των σχετικών μορφών υποκειμενοποίησης στην πράξη, μέσα στη ζωή μας.

Το ζήτημα του ύπνου, απροσδόκητο, παράξενο και μη πολιτικό με μια πρώτη ματιά, φαίνεται αντιθέτως ιδιαίτερα κομβικό σε μια προσεκτικότερη προσέγγιση. Τι συμβαίνει με τον ύπνο σε μια κοινωνία όπου η διαρκής κινητικότητα, η μόνιμη διασυνδεσιμότητα και η entrepreneurial δημιουργικότητα μοιάζουν να αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερη σημασία;

Το βιβλίο του Jonathan Crary 24/7. Ο ύστατος καπιταλισμός και το τέλος του ύπνου (μτφρ. Α. Φιλιππάτος, εκδ. Λιβάνη, 2014) θα αποτελέσει τη βάση μας για τη συζήτηση αυτού του ερωτήματος - και σίγουρα πολλών ακόμη!

Οι συναντήσεις της ομάδας θα γίνονται κάθε Πέμπτη στις 20:00 στο Αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι Πέρασμα (Ζ. Πηγής και Ισαύρων), αρχής γενομένης από την Πέμπτη 27/9.

Επισυνάπτονται οι πρώτες σελίδες του βιβλίου του Crary, που δίνουν μια καλή γεύση για το τι θα ακολουθήσει.

πηγή : email που λάβαμε στις 22 Σεπτέμβριος 20h