Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2018 στις 16.00

Συνέλευση με αφορμή τη πυρκαγιά στις εστίες του Π.Κ.

Για τη φωτιά στις 23 Σεπτέμβρη υπάρχουν ευθύνες. Ευθύνες που πέφτουν στις πρυτανικές αρχές, οι οποίες επέλεξαν να στοιβάξουν τους εστιακούς φοιτητές σε ένα ακατάλληλο και επικίνδυνο1 κτίριο του παλιού Πανεπιστημίου Κρήτης στην Κνωσσό. Ευθύνες που τελικά αποποιήθηκαν στην απαράδεκτη ανακοίνωση της πρυτανείας, ανακοίνωση γεμάτη ψέματα2 και υπεκφυγές που σκοπό είχε να κουκουλώσει το περιστατικό. Στην πραγματικότητα το Π.Κ. δεν μερίμνησε για την ικανοποίηση των αναγκών και των αιτημάτων των εστιακών φοιτητών, 92 στο σύνολο. Τα μόνα χρήματα που είχαν λάβει για δύο βδομάδες ήταν 20 ευρώ σε 87 εστιακούς από ένα ποσό που μαζεύτηκε με πρωτοβουλία εργαζομένων του Π.Κ. Τη Δευτέρα 48 άτομα έλαβαν 533 ευρώ, 2 βδομάδες μετά, από λογαριασμό που είχε ανοιχθεί από το πανεπιστήμιο για την κάλυψη βασικών αναγκών των πυρόπληκτων φοιτητών. Τέλος, για τη στέγαση των φοιτητών, αυτή τη στιγμή διαμένουν μόνο 69 άτομα σε ακατάλληλα ξενοδοχεία. Γίνεται αντιληπτό πως οι ελάχιστες κινήσεις που γίνονται για τη στήριξη των φοιτητών δεν αφορούν το σύνολο των πυρόπληκτων εστιακών, ούτε το σύνολο των προβλημάτων τους.


Για το Π.Κ. είχε ανέκαθεν ελάχιστη σημασία η ποιότητα ζωής των φοιτητών του. Ως φοιτητές έχουμε διεκδικήσει πάμπολλες φορές3 τη βελτίωση των συνθηκών ζωής στις εστίες και την ικανοποίηση αιτημάτων βασικών παροχών. Τις περισσότερες φορές πέφταμε σε τοίχο. Είναι ξεκάθαρο για μας πλέον το πού επιλέγει το πανεπιστήμιο να επενδύσει. Με μία γρήγορη ματιά στο site της Διαύγειας βλέπουμε απίστευτα μεγάλα ποσά εκατομμυρίων να δίνονται σε ιδιωτικά ερευνητικά προγράμματα και σε υλικοτεχνικές υποδομές εργαστηρίων. Αυτή είναι η πολιτική απόφαση του Πανεπιστημίου Κρήτης: να μετατρέψει το πανεπιστημιακό ίδρυμα σε επιχειρηματικό, σε πλήρη σύμπνοια με την κρατική πολιτική που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια. Με πρόφαση την υποχρηματοδότηση, τα πανεπιστήμια οδηγούνται στην αναζήτηση χρηματικών πόρων από επιτήδειους επενδυτές. Επιχειρήσεις που επενδύουν στο brand-name και τις υποδομές του ιδρύματος με σκοπό το δικό τους κέρδος, κάνοντας χρήση των γνωσιακών και εργατικών δυνάμεών μας. Τόσα χρόνια σπουδάζουμε με το βάρος της επιβίωσής μας μετατοπισμένο πάνω μας (νοίκια, εισιτηρια, γεύματα). Εμείς είμαστε το ταξικό στρώμα που πάντα πλήττεται. Εφόσον το επιχειρηματικό πανεπιστήμιο δεν μας αφήνει χώρο, εμείς θα τον διεκδικήσουμε.

• Κάλυψη του συνόλου των αιτημάτων των εστιακών φοιτητών.
Άμεση αποζημίωση με συγκεκριμένη ημερομηνία προθεσμίας και χωρίς φορολογία όλων των πυρόπληκτων φοιτητών.
Κάλυψη όλων των οικονομικών αναγκών, και αυτών λόγω απώλειας, όσο και των νέων που προκύπτουν λόγω της παρούσας κατάστασής μας.
Άμεση εξασφάλιση μόνιμης στέγασης που να ανταποκρίνεται στο σύνολο των εστιακών φοιτητών, με εύκολη πρόσβαση στο κέντρο και κάλυψη για όλο τον χρόνο.
Παροχή στέγης στους πρωτοετείς που δικαιούνται στέγαση σύμφωνα με το σύστημα μοριοδότησης.
Αποκατάσταση των συγγραμμάτων

• Ανάληψη ευθύνης από την Πρυτανεία και το Υπουργείο Παιδείας.
• Ανέγερση εστιών στις Βούτες άμεσα και με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, οι οποίες θα καλύπτουν τουλάχιστον 500 θέσεις στέγασης.

Καλούμε σε πορεία με συγκέντρωση στα Λιοντάρια την Παρασκευή 12/10 στις 5μμ.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΕΓΑΣΗ
10/10/2018, Ηράκλειο

1
https://www.facebook.com/FoititikesEstiesKnos…
2

https://www.facebook.com/FoititikesEstiesKnos…
3
https://athens.indymedia.org/post/1574867/

ακριβής τοποθεσία : Αμφ.1

πηγή : email που λάβαμε στις 15 Οκτώβριος 11h