Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2018 στις 19.30

Προβολή ταινίας: Συνοικία το όνειρο

Την Κυριακή 21 Οκτ. στις 7:30 μ.μ. η Εργατική Λέσχη Καλλιθέας θα προβάλει την ταινία «Συνοικία το όνειρο» [1961] σε σκηνοθεσία του Αλέκου Αλεξανδράκη, με τους: Αλέκο Αλεξανδράκη, Μάνο Κατράκη, Αλίκη Γεωργούλη.

Η ταινία του Αλέκου Αλεξανδράκη αποτέλεσε σταθμό στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου. Με επιρροές από τον ιταλικό νεορεαλισμό, καταγράφει την σκληρή καθημερινότητα των ανθρώπων σε μια παραγκούπολη της Αθήνας στα τέλη της δεκαετίας του '50. Γι' αυτό και από τη πρώτη στιγμή το μετεμφυλιακό κράτος την αντιμετώπισε σαν απειλή. Ομάδες ακροδεξιών τραμπούκων έκαναν συνεχώς επιθέσεις στο κινηματογραφικό συνεργείο κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων και όταν τελικά η ταινία ολοκληρώθηκε… απαγορεύτηκε να παιχτεί. Τελικά, ύστερα από διαμαρτυρίες επιτράπηκε η προβολή μιας λογοκριμένης από την αστυνομία εκδοχής της. Πολλά κομμάτια της ταινίας πετσοκόφτηκαν από τους αστυνομικούς λογοκριτές και κάηκαν. Όμως οι επιθέσεις δεν σταμάτησαν. Κατά τη διάρκεια της προβολής στην Αθήνα γινόταν επιθέσεις από την αστυνομία, ενώ στην επαρχία, είτε απαγορεύτηκε η προβολή της, είτε η αστυνομία βρισκόταν στην είσοδο του κινηματογράφου καταγράφοντας τα ονόματα των θεατών.

Παρά το γεγονός ότι ο σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής της ταινίας δήλωσε ότι «από τη στιγμή που κόπηκε, δεν με αφορά»…. η Συνοικία το Όνειροπαραμένει μια από τις σημαντικότερες ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου.

πηγή : https://ergatikilesxikallitheas.wordpress.com…