Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2018 στις 9.00 πμ

Συγκέντρωση

Άμεση καταβολή των δεδουλευμένων στους απολυμένους του Fat Angus

ΝΑ ΚΑΤΑΒΛΗΘΟΥΝ ΤΩΡΑ ΤΑ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΑ!

Την Δευτέρα 22 Οκτώβρη 2018, θα γίνει η δίκη για την υπόθεση του μπεργκεράδικου ¨Fat Angus¨, στα Γιάννενα. Πρόκειται για μια υπόθεση που κρατάει από το καλοκαίρι του 2016, όταν ο εργοδότης αποφάσισε να απολύσει δυο ντελιβεράδες ενώ βρίσκονταν σε άδεια. Οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε κινητοποιήσεις και αποκλεισμούς, ενώ κατέθεσαν και αγωγή εναντίον του εργοδότη διεκδικώντας δεδουλευμένα, δώρα και επιδόματα Υψους 1100 ευρω. Το κατάστημα ένα χρόνο μετά έκλεισε.

Τα μπεργκερ κοστίζουν 2 απολύσεις

Δεν είναι η πρώτη ούτε και η τελευταία φορά που τα αφεντικά, με πρόσχημα το «δε βγαίνω» απολύουν εργαζόμενους. Πόσο δε μάλλον όταν οι εργαζόμενοι αυτοί, δεν ζητούν τίποτα περισσότερο από τα νόμιμα, δηλαδή την καταβολή των δεδουλευμένων τους. Πόσο δε μάλλον όταν οι απολύσεις αυτές έρχονται εκδικητικά για τον παραπάνω λόγο, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση όπου αντί για την προβλεπόμενη καλοκαιρινή άδεια, ο εργοδότης σε συνεργασία με τον λογιστή του, υπέγραψαν την «οικειοθελή» αποχώρηση των δυο εργαζομένων. «Ξεχνώντας» μάλιστα, να καταβάλλει τα επιδόματα: άδειας, Πάσχα, Χριστουγέννων καθώς και την αποζημίωση άδειας. Σημειωτέων δε πως αυτός ο άνθρωπος απασχολούσε και διανομείς ανασφάλιστους, αδιαφορώντας για τη σωματική τους ακεραιότητα αλλά και για τις νομικές του υποχρεώσεις.

Η μέθοδος που ακολουθεί μάς είναι γνωστή. Αναβολή στην αναβολή ή χάσιμο της υπόθεσης μέσα στον γραφειοκρατικό λαβύρινθο. Λογαριάζουν όμως χωρίς τον ντελιβερά. Αν περιμέναμε μόνο από τους θεσμούς (αφεντικά), να μας λύσουν τις όποιες διαφορές με τους εργοδότες (αφεντικά), οι αόρατες αλυσίδες που μας κρατούν δέσμιους στο καθεστώς μισθωτής σκλαβιάς, θα ήταν φανερές και θα μιλούσαμε πλέον για δουλεία. Η οργάνωση σε σωματεία και συνδικάτα είναι το εργαλείο που θα βάλλει φρένο στην εργοδοτική αυθαιρεσία.

Είναι καιρός να το καταλάβουν τα αφεντικά (μικρά και μεγάλα). Οι εργαζόμενοι διανομείς δεν τρελάθηκαν απλά μια μέρα και άρχισαν να παίρνουν τους δρόμους και να διανείμουν φαγητά, σε βροχές, χιόνια, κρύο, κυκλοφοριακό κομφούζιο… ρισκάροντας τη σωματική τους ακεραιότητα για πλάκα. Ούτε από χόμπι, ούτε για την ψυχή της μάνας τους. Το κάνουν γιατί το μόνο πράγμα που έχουν να πουλήσουν, είναι η εργατική τους δύναμη. Για να ζήσουν με αξιοπρέπεια. Δεν ζητιανεύουν από τα αφεντικά τα επιδόματα αλλά τα ΑΠΑΙΤΟΥΝ, γιατί αυτά είναι ώρες εργασίας που εκμεταλλεύτηκε το εκάστοτε αφεντικό για το κέρδος του.

Άμεση καταβολή των δεδουλευμένων στους απολυμένους του Fat Angus

ΔΕΥΤΕΡΑ 22 ΟΚΤΩΒΡΗ 9:00

Συγκέντρωση στο Δικαστικό Μέγαρο

Ελευθεριακή Συνδικαλιστική Ένωση Ιωαννίνων

πηγή : http://eseioanninon.squat.gr/2018/10/21/άμεση…