Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2018 στις 18.30

2 καλέσματα : 1 2

Μικροφωνικη Διακλαδική απεργία από τα κάτω 1 Νοέμβρη

29/10 18:30 ΤΣΙΜΙΣΚΗ ΜΕ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ: ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ-ΜΙΚΡΟΦΩΝΙΚΗ

1/11 12:00 ΚΑΜΑΡΑ: ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ-ΠΟΡΕΙΑ

Το Σωματείο Βάσης εργαζομένων στο χώρο της ψυχικής υγείας και κοινωνικής πρόνοιας στηρίζει το κάλεσμα των 7 σωματείων που αποφάσισαν την κήρυξη διακλαδικής απεργίας την 1 Νοέμβρη. Με τη σειρά μας καλούμε τους εργαζόμενους/ες στον χώρο της ψυχικής υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας να απεργήσουν την μέρα εκείνη με κεντρική αιχμή τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και τις αυξήσεις στους μισθούς μας.

Στον κλάδο μας βλέπουμε ολοένα και συχνότερα συναδέλφους/ισσες να εργάζονται με μισθούς κατώτερους από τον βασικό, με το πρόσχημα της "εργασίας για απόκτηση προϋπηρεσίας". Την ίδια στιγμή, τα αφεντικά στις ΜΚΟ και στα κέντρα παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας, όπως και σε πολλά κέντρα λογοθεραπείας πληρώνουν τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες με 2,5 ή 3 ευρώ την ώρα, τη στιγμή που αυτά αμείβονται με 10πλασια ποσά από τους λήπτες των υπηρεσιών.

Οι συνθήκες εργασίας είναι τόσο αβέβαιες -καθώς συχνά δουλεύουμε με δίμηνες συμβάσεις, με συμβάσεις έργου ή με μπλοκάκι- που δεν γνωρίζουμε καλά-καλά αν θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε την επόμενη μέρα. Προφανώς δεν λείπουν και οι υπερωρίες (συχνά απλήρωτες), τα σπαστά ωράρια και οι επισφαλείς συνθήκες εργασίας. Με λίγα λόγια, οι τύχες μας, εξαρτώνται καθαρά και μόνο από τα κέφια των αφεντικών μας.

Πρόσφατα χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν οι αιφνιδιαστικές απολύσεις στην ΜΚΟ ΜΕΤΑδραση , όπου στις 31 Αυγούστου απολύθηκαν 2 εργαζόμενοι αλλά και οι απολύσεις δύο εργαζόμενων στην ΜΚΟ Άρσις -μελών του υπό σύσταση σωματείου εργαζομένων Άρσις- καθώς και η εκδικητική απόλυση στην ΜΚΟ Praxis την ίδια περίοδο. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, όπως και σε άλλες τόσες, η εργασία μας καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες και κρίνουμε ΑΝΑΓΚΑΙΟ να καλύπτεται από συμβάσεις αορίστου χρόνου, να έχουμε σταθερό μισθό και ασφάλιση.

Η συμμετοχή μας στην διακλαδική απεργία εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο λειτουργίας του σωματείου, όπου προτάσσει την αδιαμεσολάβητη οργάνωση στους χώρους εργασίας, μακριά από τους εργατοπατέρες της ΓΣΕΕ και της
ΑΔΕΔΥ και τον γραφειοκρατικοποιημένο συνδικαλισμό. Η συμμετοχή όλων μας στην διακλαδική απεργία είναι επιτακτική, για να αναθαρρήσουμε, να δείξουμε τη συλλογική μας δύναμη στους εργοδότες μας, την ίδια στιγμή που αυτοί μαζί με τις εκάστοτε κυβερνήσεις κάνουν ότι μπορούν για να περισταλεί το δικαίωμα των εργαζομένων στην απεργία.

Καταλήγοντας, παραθέτουμε απόσπασμα από το κείμενο των 7 σωματείων που συμμετέχουν στην διακλαδική απεργία της 1ης Νοέμβρη:

"Εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι αμείβονται με πολύ χαμηλούς μισθούς, μισθούς που οριακά εξασφαλίζουν την επιβίωση. Εδώ και χρόνια, με τους νόμους των Μνημονίων έχει επιβληθεί κατώτερος μισθός 586 ευρώ μικτά (και για τους νέους κάτω των 25 υποκατώτατος μισθός 511 μικτά). Οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΕΓΣΣΕ, κλαδικές, επιχειρησιακές) ουσιαστικά έχουν διαλυθεί. Στις περισσότερες περιπτώσεις εκεί που υπάρχουν ΣΣΕ, είναι είτε «διακοσμητικές», είτε για να καταγράφουν την εργασιακή χειροτέρευση. Για εμάς τους εργαζόμενους είναι επιτακτικό να δουλεύουμε με μισθούς σύμφωνα με τις ανάγκες μας και με Συλλογικές Συμβάσεις που θα κατοχυρώνουν και θα διευρύνουν δικαιώματα."

Παλεύουμε για:
- Αυξήσεις στους μισθούς σύμφωνα με τις ανάγκες μας.
- Κατάργηση της μισθολογικής διάκρισης σε βάρος των νέων σε ηλικία εργαζομένων (υποκατώτατος μισθός για κάτω των 25 ετών).
- Να καταργηθεί η νομοθετική ρύθμιση που επιτρέπει ορισμό του κατώτατου μισθού με κρατική παρέμβαση.
- Επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και της ισχύος των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (ΣΣΕ).
- Επαναφορά των μισθών-ημερομισθίων-ωρομισθίων στα επίπεδα που προέβλεπαν οι ΣΣΕ (Εθνική Γενική, κλαδ διαπραγματεύσεις για μισθολογικές αυξήσεις.
- Κατάργηση των μνημονιακών νόμων που υπονόμευσαν την ελεύθερη προσφυγή των σωματείων στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ).
- Επεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων. Κανένας εργαζόμενος χωρίς συλλογική σύμβαση.
- Μείωση του χρόνου εργασίας.


ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΧΕΡΙΑ!
Να κάνουμε την 1η Νοέμβρη το πρώτο απαραίτητο βήμα για την ταξική οργάνωση και αντεπίθεση, το πρώτο και απαραίτητο βήμα που θα σπάσει το φόβο που νοιώθει ο καθένας μας μόνος του, το πρώτο και απαραίτητο βήμα που θα κάνουμε όλοι και όλες μαζί.

ΝΑ ΜΗΝ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΚΑΝΕΝΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟ ΜΟΝΟ ΤΟΥ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ

ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΑΟΡΙΣΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ/ΕΣ ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΠΑΓΙΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΡΚΕΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Σωματείο Βάσης Εργαζομένων στον χώρο της ψυχικής υγείας και κοινωνικής πρόνοιας


ΔΙΑΚΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ

Οργανωμένη από τα κάτω

Στις 30 Μαϊου βρεθήκαμε αντιμέτωποι με την προκήρυξη μίας εργοδοτικής απεργίας που κάθε άλλο παρά έκπληκτους μας άφησε. Γνωρίζουμε πολύ καλά τη στάση της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, όπου με τις πυροτεχνικές απεργίες λειτουργούν ως τροχοπέδη για τη διεκδίκηση των αυτονόητων εργατικών δικαιωμάτων. Αυτή τη φορά όμως επέλεξαν με ξεκάθαρο τρόπο να σταθούν και απέναντί μας. Ευαγγελιζόμενοι την ¨Κοινωνική Συμμαχία¨, συντάχθηκαν με όλον τον επιχειρηματικό κόσμο (ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, Δικηγορικός Σύλλογος Ελλάδας, ΤΕΕ, Οικονομικό Επιμελητήριο) καλώντας βέβαια και τους εργαζομένους να κατέβουν στον δρόμο χέρι-χέρι με τα αφεντικά τους. Απέναντι σε όλο αυτό το διαταξικό συνονθύλευμα με πρόταγμα την ανάκαμψη της εθνικής οικονομίας εμείς παίρνουμε ξεκάθαρα ενάντια θέση, κηρύσσοντας ως δικιά μας ημέρα αγώνα και απεργίας την 1Η Νοέμβρη.

Μια απεργία καλεσμένη από "τα κάτω" (σωματεία βάσης, πρωτοβάθμια), μακριά από λογικές ανάθεσης, εργατοπατέρες και κλειστά Διοικητικά Συμβούλια των Κλαδικών Σωματείων. Μακριά από τον επίσημο συνδικαλισμό του εργατικού κέντρου που αντιμετωπίζει τις απεργίες ως πυροτεχνηματικές εκτονώσεις της κοινωνικής δυσαρέσκειας. Αναγνωρίζουμε εξάλλου, οτι μια απεργία δεν φέρνει την άνοιξη... Για εμάς η απεργία αυτή είναι μια αφορμή να ξαναβρεθούμε στους δρόμους, να αναζητήσουμε τους κοινούς μας τόπους, να συναντηθούμε με συναδέλφισσες και να προσπαθήσουμε να σχηματίσουμε κοινότητες αγώνα δίνοντας ραντεβού στους χώρους εργασίας μας, στις διεκδικήσεις με τα αφεντικά μας, στους κοινούς μας αγώνες… και γιατί όχι να λειτουργήσει ως μια απεργία-απαρχή της οργάνωσης από τα κάτω.

Οι συνθήκες του κλάδου μας είναι λίγο ως πολύ γνωστές σε όλους και είναι ίδιες με αυτές που συναντάμε και στους υπόλοιπους εργασιακούς κλάδους. Εξοντωτικά 8ωρα που γίνονται 10ωρα και 12ωρα με τις υπερωρίες ως επί το πλείστων απλήρωτες. Καθόλου έως ελάχιστα ένσημα ώστε να καλύπτεται το αφεντικό σε περίπτωση ελέγχου. Επιδόματα και δώρα (χριστουγέννων, πάσχα) ούτε κατά διάνοια. Και όταν αυτά δίνονται πρέπει να λέμε και ευχαριστώ σαν να μας έκαναν δώρο από την καλή τους την καρδιά. Ρατσιστικά παραληρήματα και Σεξιστικές συμπεριφορές και διακρίσεις με βάση το φύλο ή τη σεξουαλικότητα μας . Εργατικά ατυχήματα που οδηγούν στο θάνατο. Εκδικητικές απολύσεις και απειλές όσους αγωνίζονται.

Η εργασιακή μας συνθήκη λοιπόν στον κλάδο του επισιτισμού με λίγες λέξεις περιγράφεται ως εξής: ανασφάλεια-τρομοκρατία-εκμετάλλευση.

Ας το πούμε λοιπόν ξανά

Καμιά ειρήνη με τα αφεντικά

Γιατί απέναντι στην εργασιακή εκμετάλλευση και τη συλλογική κατάθλιψη εμείς επιλέγουμε ως όπλα μας την αντίσταση, την αυτοοργάνωση και την αλληλεγγύη.

Γιατί δε θα επιτρέψουμε σε κανένα αφεντικό και φασίστα να μας κλέβει τη ζωή.

Γιατί θέλουμε να ανασάνουμε ξανά!

Για όλους αυτούς τους λόγους και επειδή η εποχή της απάθειας και των ατομικών λύσεων έχει προ

πολλού τελειώσει και δε θέλουμε να πουλάμε τον εαυτό μας για ψίχουλα για να ζήσουμε...

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ :

Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που να καλύπτουν όλους/ες τους εργαζόμενους/ες. Καμία και κανείς μόνη απέναντι στ'αφεντικά!

Άυξηση του κατώτατου μισθού με βάση τις ανάγκες μας. Θα είναι μια καλή αρχή!

Παροχή από τις επιχειρήσεις οχήματος/συντήρησης/καυσίμων και μέτρων ασφαλείας για τους διανομείς. Για να μην πεθαίνουμε στη δουλειά.

Πλήρης ασφάλιση για όλους και όλες - ένσημα βαρέα και ανθυγιεινά - ελεύθερη πρόσβαση στην περίθαλψη. Η ζωή και η υγεία μας είναι πάνω απ' την τσέπη τους. Δε θα δουλεύουμε μέχρι τα γεράματα.

Κατάργηση της μισθολογικής διάκρισης σε βάρος των νέων σε ηλικία εργαζομένων (υποκατώτατος

μισθός για κάτω των 25 ετών).

Καταβολή δώρων, επιδομάτων και προσαυξήσεων για υπερωρίες/βραδινή/κυριακάτικη εργασία. Μην αφήνεις το αφεντικό σου να σε κλέβει!

Βελτίωση των εργασιακών συνθηκών - κατάργηση της ηλεκτρονικής παρακολούθησης/εφαρμογή διαλειμμάτων/παροχή γευμάτων εν ώρα εργασίας. Δηλαδή τα αυτονόητα.

29/10 ΜΙΚΡΟΦΩΝΙΚΗ - 18:30 ΤΣΙΜΙΣΚΗ ΜΕ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ

1/11 ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΠΟΡΕΙΑ - 12:00 ΚΑΜΑΡΑ

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ στον εκφοβισμό των αφεντικών,

ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ σε όλους τους χώρους εργασίας,

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ μεταξύ των εργαζομένων.

Σωματείο Σερβιτόρων-Μαγείρων και λοιπών εργαζομένων

στον κλάδου του επισιτισμού Θεσσαλονίκης

Επικοινωνία με το σωματείο:

e-mail: swmaexteioservexitorwn@yexahoo.gr
http://ssmthess.espivblogs.net

Σωματείο Σερβιτόρων Μαγείρων Θεσσαλονίκης
(και λοιπών εργαζομένων στον κλάδου του επισιτισμού)

*Το Σωματείο Σερβιτόρων Μαγείρων και λοιπών Εργαζομένων στον κλάδο του Επισιτισμού είναι σωματείο βάσης. Αυτό σημαίνει πως λειτουργεί με τακτικές γενικές συνελεύσεις, οι οποίες αναγνωρίζονται ως το μόνο όργανο λήψης αποφάσεων και στις οποίες συμμετέχουν όλοι ισότιμα και μακριά από τη λογική της ανάθεσης του γραφειοκρατικού συνδικαλισμού, των αρχηγών και των ειδικών. Είναι ανοιχτό σε όλες/όλους τις/τους εργαζόμενες/ους του κλάδου, εκτός φυσικά από αφεντικά, υπεύθυνους, προϊστάμενους, φασίστες, σεξιστές, ομοφοβικούς και αυτούς που προσπαθούν να αντλήσουν ψήφους ή υπεραξία για το κομματικό τους μαγαζί.

πηγή : email που λάβαμε στις 24 Οκτώβριος 19h