Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2018 στις 9.30 πμ

Συγκέντρωση & κινητοποίηση-παρέμβαση σε εταιρίες του κλάδου, πολεοδομία, περιφέρεια

απόφαση Γενικής Συνέλευσης 24.10.18

«Μεταμνημονιακή» εποχή με μόνιμη εξαθλίωση χωρίς δικαιώματα

Οι προσπάθειες της κυβέρνησης να πείσει ότι… «βγήκαμε από τα μνημόνια» έχουν καταντήσει ανέκδοτο. Εξάλλου η εκπόνηση δύο σχεδίων προϋπολογισμού για το 2019 -ενός πραγματικού υλικού για το κεφάλαιο και την ΕΕ και ενός φανταστικού για τους εργαζόμενους- αποτυπώνει το μέγεθος της απάτης τους. Τα ψηφισμένα στη βουλή, θηριώδη πρωτογενή πλεονάσματα είναι προφανές ότι θα βγουν από την πλάτη των εργαζόμενων, των συνταξιούχων και των λαϊκών στρωμάτων.

Η βασική επιδίωξη της κυβέρνησης, του κεφαλαίου και της ΕΕ είναι η διατήρηση του αντεργατικού και ταξικού μνημονιακού πλαισίου. Γι' αυτό, η κυβέρνηση κρατά σε ισχύ τους 714 ψηφισμένους μνημονιακούς νόμους και βρίσκεται σε απόλυτη σύμπλευση με τις απαιτήσεις του ΣΕΒ, των «επενδυτών» και της ΕΕ. Η κυβέρνηση χαρίζει στους εργοδότες τα πάντα: φόρους, ασφαλιστικές εισφορές, κρατικές επιδοτήσεις, αναπτυξιακά-επενδυτικά κίνητρα. Ξεπουλάει όλο σχεδόν τον δημόσιο πλούτο με την ένταξή του στο υπερταμείο ιδιωτικοποιήσεων, βάζει τους επιχειρηματίες σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, από την υγεία και την εκπαίδευση μέχρι τις συγκοινωνίες και την κοινωνική πρόνοια.

Ψεύτικο το φιλεργατικό προφίλ της κυβέρνησης- τι ισχύει για τις ΣΣΕ

Οι δήθεν φιλολαϊκές ρυθμίσεις για επαναφορά των ΣΣΕ και αύξηση του κατώτατου μισθού αποδείχτηκαν στάχτη στα μάτια των εργαζόμενων. Δημιουργία φιλικού επενδυτικού περιβάλλοντος, που τίθεται σαν κομβικός στόχος τους (ομιλία στη ΔΕΘ) και προστασία των εργαζομένων δεν συμβαδίζουν. Φιλικό επενδυτικό περιβάλλον σημαίνει τσάκισμα εργασιακών δικαιωμάτων! Τα μέτρα στήριξης στο κεφάλαιο είναι πολλά. Για τις επιχειρήσεις μειώνεται η φορολογία(4%) ενώ για τον κόσμο της δουλειάς το αφορολόγητο (από 8.500 στα 5.600)! Την ώρα που ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας και έχουμε διπλασιασμό της απόλυτης φτώχειας με τα μνημόνια (με βάση το δείκτη σοβαρής υλικής αποστέρησης) εξαγγέλλονται πενιχρές αυξήσεις για τις οποίες δε θα επιβαρυνθούν καν οι εργοδότες αφού θα επιδοτηθούν από το κράτος ασφαλιστικές εισφορές για τους νέους κάτω των 25 ώστε να μην πληγούν στο ελάχιστο τα εργοδοτικά κέρδη, επιβαρύνοντας για άλλη μια φορά το δημόσιο.

Η κυβέρνηση θεσμοθετεί νέα εμπόδια για την υπογραφή των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Αυξήσεις θα γίνουν μόνο εφόσον υπάρχει έγκριση δανειστών και εργοδοτών! Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, από κοινού με την ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και την Ένωση Κεντρώων, ψήφισε την εφαρμογή του νόμου Βρούτση. Πρόκειται για ένα νόμο του 2ου μνημονίου που διατηρεί πετσοκομμένο τον κατώτατο μισθό, ο οποίος θα εξακολουθεί να καθορίζεται με κυβερνητική απόφαση. Έτσι ο κατώτερος μισθός θα αποφασιστεί από την κυβέρνηση τον Ιανουάριο και θα είναι αυτός που θα υποδείξει ο ΣΕΒ, η Ε.Ε. και το ΔΝΤ ώστε να διασφαλιστεί η κερδοφορία των επιχειρήσεων. Ταυτόχρονα ο ΣΕΒ και οι άλλοι εργοδοτικοί φορείς, απαιτούν εδώ και τώρα την κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων και του κατώτατου μισθού. Ο ΣΕΒ προκλητικά διαμηνύει ότι μπορεί να στηρίξει αυξήσεις 0,8% όταν σύμφωνα με το ΕΦΚΑ μόνο φέτος το μέσο ημερομίσθιο μειώθηκε κατά 1,27%.

Η πολυδιαφημιζόμενη επεκτασιμότητα των κλαδικών ΣΣΕ, εναπόκειται αποκλειστικά στην βούληση των εργοδοτικών οργανώσεων καθώς η όλη διαδικασία επικύρωσης της επεκτασιμότητας στηρίζεται σε μνημονιακό νόμο ο οποίος όχι μόνο δεν καταργείται αλλά εφαρμόζεται με αποτέλεσμα να υπάρχουν τεράστια «παράθυρα» στην εργοδοσία για να αποφύγει ακόμα και τις πενιχρές αυξήσεις που υπογράφει. Οι συμβάσεις δεν μπορούν να επεκταθούν αν δεν καλύπτεται το 51% των εργαζομένων του κλάδου από τα μέλη της εργοδοτικής οργάνωσης. Δεν υπάρχουν καν δικλείδες ώστε να αποτραπεί από μέλη εργοδοτικών οργανώσεων να αποχωρήσουν, ρίχνοντας το ποσοστό κάτω από το 51%. Τόσο απλά… Μάλιστα η κυβέρνηση ξεκίνησε τη διαδικασία επέκτασης των συμβάσεων από συγκεκριμένες συμβάσεις στις οποίες κυριαρχεί πάγωμα των μισθών, αντεργατικές ρυθμίσεις και επίσης αφορούν ένα μικρό τμήμα εργαζομένων δεν καλύπτουν επινοικιαζόμενους εργαζόμενους, μαθητευόμενους, εποχικό προσωπικό, εργαζόμενους με ελαστικές εργασιακές σχέσεις -άρα την πλειονότητα των εργαζομένων.

Ο ΣΕΒ και οι εργοδότες κάνουν σαφές ότι τα εργατικά δικαιώματα ανήκουν πλέον στο παρελθόν ενώ μόνο διεκδικήσεις ψίχουλα θα είναι αποδεκτές. Γιατί η «ανάπτυξη» που θέλει το κεφάλαιο περνά μέσα από την καταστροφή των εργατικών δικαιωμάτων και τη ληστεία του πλούτου που παράγουμε. Περνά μέσα από τη μετατροπή της εργασίας σε σύγχρονη δουλεία του 21ου αιώνα, τη διάλυση της δημόσιας υγείας και ασφάλισης, τους πλειστηριασμούς, την ανακύκλωση της ανεργίας, το ξεπούλημα των δημόσιων αγαθών.

Η Ελλάδα μετατρέπεται σε βάση του ΝΑΤΟ

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προσδένει όλο και περισσότερο την Ελλάδα στο πολεμικό άρμα των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, ενώ ενισχύει την αντιδραστική συμμαχίας με Ισραήλ και Αίγυπτο. Ταυτόχρονα δίνει τέσσερεις νέες βάσεις στις ΗΠΑ και στο ΝΑΤΟ, έχει μετατρέψει τη χώρα σε ιμπεριαλιστικό ορμητήριο και δαπανά τεράστια ποσά για τους Νατοϊκούς σχεδιασμούς. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη ΔΕΘ οι ΗΠΑ ήταν η τιμώμενη χώρα, με πολύ ισχυρή την παρουσία των μεγάλων Αμερικάνικων εταιρειών αλλά και της ναυαρχίδας του 6ου στόλου στη Θεσσαλονίκη. Η όξυνση γύρω από τις γεωτρήσεις στις ΑΟΖ μοιάζει αναπόφευκτη καθώς στους αμέσως επόμενους μήνες πρόκειται να αρχίσουν γεωτρήσεις στα αμφισβητούμενα «οικόπεδα», τόσο από την πλευρά των ΗΠΑ / Κύπρου, όσο και από την πλευρά της Τουρκίας.

Η κατάσταση στον κλάδο - Η μάχη του Σωματείου για την συλλογική σύμβαση εργασίας

Οι απολύσεις, η μη καταβολή δεδουλευμένων και αποζημιώσεων, τα απλήρωτα εξαντλητικά ωράρια, και οι μειώσεις μισθών είναι η καθημερινότητα σε μια σειρά από εταιρείες του κλάδου. Η μητρότητα και η εργαζόμενη μητέρα θεωρείται ασύμφορη για τις επιχειρήσεις. Οι επισφαλείς μορφές εργασίας, με κορυφαία το μπλοκάκι ως υποχρεωτική μορφή δήθεν «συνεργασίας» με τους εργοδότες διαμορφώνουν ένα εργασιακό περιβάλλον ανασφάλειας και τρομοκρατίας. Την ίδια ώρα οι μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες μέσα από «κώδικες δεοντολογίας» προσπαθούν να βάλουν εμπόδια σε συνδικαλιστικές, πολιτικές ελευθερίες των εργαζομένων και να διαμορφώσουν ένα πειθήνιο μοντέλο εργαζόμενου.

Η εκδικητική απόλυση του συναδέλφου από την SELLER Hellas επειδή αρνήθηκε να δώσει τα δακτυλικά του αποτυπώματα στην εργοδοσία και τα οργουελιανά μέτρα επιτήρησης που επιχειρήθηκε να επιβληθούν στους εργαζόμενους (συγκρότηση βάσης δεδομένων με δακτυλικά αποτυπώματα, εγκατάσταση καμερών για να ελέγχεται η παραγωγικότητα) είναι ενδεικτικά του αχαλίνωτης εργοδοτικής αυθαιρεσίας.

Οι εργασιακές συνθήκες που διαμορφώθηκαν στον κλάδο την εποχή των μνηνομίων και η κατάργηση της συλλογικής σύμβασης οδήγησαν στην αύξηση των κερδών του κατασκευαστικού κεφαλαίου, που θέλει με κάθε τρόπο να διαιωνίζονται οι μισθοί και τα μεροκάματα πείνας. Εξάλλου ο ΣΤΕΑΤ (η εργοδοτική ένωση των μεγάλων κατασκευαστικών εταιρειών) επιδιώκει η όποια συλλογική σύμβαση υπογραφεί να περιλαμβάνει μειώσεις μισθών σε σχέση με το 2009!

Όλο το προηγούμενο διάστημα, το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών έδωσε με σταθερό τρόπο τη μάχη για την υπεράσπιση των εργατικών δικαιωμάτων, με αγώνες ενάντια στην ελαστική εργασία, για την αναγνώριση της εξαρτημένης σχέσης εργασίας ανεξάρτητα από τον τρόπο αμοιβής, ενάντια στις απολύσεις και στην εργοδοτική αυθαιρεσία, για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας, για να πληρώσει η εργοδοσία το κόστος της ασφάλισης και τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα.

Σήμερα είναι πιο αναγκαία από ποτέ η άμεση διεκδίκηση Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που θα βάζει μπροστά τα δικαιώματά μας για ριζικές αυξήσεις στους μισθούς και αξιοπρεπείς σχέσεις εργασίας.

Η διεκδίκηση Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας δεν είναι μια μάχη που το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών θα δώσει μόνο του. Επιδιώκουμε το συντονισμό της πάλης μας με κάθε σωματείο που παλεύει σε ταξική αγωνιστική κατεύθυνση. Δεν είμαστε μόνοι μας! Σε μια σειρά κλάδους και επιχειρήσεις, ταξικά και αγωνιστικά σωματεία παλεύουν για την υπογραφή αξιοπρεπών συλλογικών συμβάσεων. Σε αυτό το πλαίσιο, ήδη από τον Ιούνιο βρίσκεται σε εξέλιξη διεργασία κλαδικών και επιχειρησιακών σωματείων για την κοινή δράση με αιχμή την διεκδίκηση αξιοπρεπών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και κατάργηση όλων των μνημονιακών νόμων και μέτρων που τις κατάργησαν. Η κοινή δράση αυτών των σωματείων έχει ως σταθμό μια διακλαδική απεργία οργανωμένη από τα κάτω την 1η Νοέμβρη. Η απεργία αυτή μπορεί να αποτελέσει βασικό σταθμό της πάλης για τη διεκδίκηση ΣΣΕ και συνέχεια της κινητοποίησης που ξεκίνησε το καλοκαίρι (με μαζική παράσταση στο ΣΤΕΑΤ και το Υπουργείο Εργασίας).

Η επίθεση στο ασφαλιστικό συνεχίζεται

Η κυβέρνηση κορυφώνει την αφαίμαξη συνταξιούχων και εργαζόμενων μέσω του ασφαλιστικού. Ο νόμος Κατρούγκαλου, αφού «νομιμοποίησε» οριστικά το μπλοκάκι, έφερε νέες απώλειες καθώς οι εργοδότες αρνήθηκαν να αναλάβουν τη συμμετοχή τους στην ασφάλιση, και μετακύλησαν στις πλάτες μας την εργοδοτική εισφορά.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ εξαγγέλλει "δήθεν" μειώσεις και επιμένει να εισπράξει αναδρομικές εισφορές που προκύπτουν για το σύνολο των κλάδων ασφάλισης λόγω του νόμου του Ν. 3986/2011. Άρρηκτα δεμένες με το ζήτημα των εισφορών είναι και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις μέσω του ΚΕΑΟ, την ώρα που το 80% των μηχανικών χρωστάει στο Ταμείο. Την ίδια στιγμή η νέα υπουργική απόφαση για το επίδομα ανεργίας των μηχανικών εξαιρεί όλους τους ανέργους !

Το ΤΕΕ ουσιαστικά αποδέχεται όλο αυτό το πλαίσιο και διεκδικεί από την κυβέρνηση την ίδρυση Επαγγελματικού Ταμείου, για να συνεχίσει να τζογάρει τις εισφορές μας στην Τράπεζα Αττικής, όπου η αφαίμαξη των αποθεματικών δεν έχει τέλος.

Οι αγώνες στα δικά μας χέρια - Παλεύουμε με την σημαία των δικών μας αναγκών.

Δεν περιμένουμε τίποτα από τον συνδικαλισμό της υποταγής που υιοθετεί πλήρως τα οράματα του κεφαλαίου, μακριά και πέρα από τις αγωνίες και τις ανάγκες μας. Οι «ηγεσίες» σε ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ έχουν επιλέξει το στρατόπεδο της κυβέρνησης, του ΣΕΒ και των «θεσμών», περιφρονούν προκλητικά οποιοδήποτε σχέδιο αποτροπής και ανατροπής του αντεργατικού μεσαίωνα. Μάλιστα την τελευταία περίοδο έχει αφεθεί, πιο ξεδιάντροπα από ποτέ, στη γοητεία της «Κοινωνικής Συμμαχίας» με την εργοδοσία. Γι' αυτό το μαχόμενο εργατικό κίνημα πρέπει να πάρει την κατάσταση στα χέρια του, χωρίς αναμονή.

Δεν παρακαλάμε τον εργοδοτικό συνδικαλισμό να εγκρίνει το αγωνιστικό μας σχέδιο. Οργανώνουμε τους αγώνες μας, με κοινή αγωνιστική δράση στη βάση της ισοτιμίας, του αλληλοσεβασμού και της ταξικής αλληλεγγύης. Για να πάρουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι την τύχη του αγώνα στα χέρια τους, με περιεχόμενο κόντρα στις «εθνικές ημέρες δράσης» του υποταγμένου συνδικαλισμού μαζί με τους εργοδότες.

Συγκροτούμε τις συλλογικές διεκδικήσεις και τους αγώνες μας. Βάζουμε στο επίκεντρο την κάλυψη αναγκών μας, για αξιοπρεπείς συνθήκες δουλειάς και ζωής. Σήμερα όσο ποτέ υπάρχει η δυνατότητα να ζούμε καλύτερα, ποιοτικότερα, με βάση τις δυνατότητες της εποχή μας και τον πλούτο που παράγουμε. Αυτός ο δρόμος θα ανοίξει το δρόμο για κατακτήσεις, για την ανατροπή της μνημονιακής πολιτικής κυβέρνησης -ΕΕ

Διεκδικούμε συλλογική σύμβαση εργασίας που να κατοχυρώνει:

  • Ριζικές αυξήσεις στους μισθούς, Άμεση κάλυψη όλων των απωλειών από τα μνημόνια. Επαναφορά επιδομάτων και ωριμάνσεων που θα σημάνει σημαντικές αυξήσεις στους μισθούς μας.
  • Κατάργηση του δελτίου παροχής υπηρεσιών και της ελαστικής εργασίας. Να συμπεριληφθούν στις συμβάσεις όλοι οι εργαζόμενοι με εξαρτημένη σχέση εργασίας ανεξάρτητα από τον τρόπο πληρωμής τους (μισθός ή Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών κα). Μόνιμη και σταθερή απασχόληση, κανονικές προσλήψεις με συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου για όλους τους εργαζόμενους, που δουλεύουν με εξαρτημένη σχέση εργασίας.
  • Ικανοποίηση κλαδικών θεσμικών αιτημάτων όπως άδειες, προστασία των προσωπικών δεδομένων, μέτρα για την υγεία και ασφάλεια στους χώρους δουλειάς κα. Θα διασφαλίζει αξιοπρεπείς όρους εργασίας σε εργαζόμενους που δουλεύουν στο εξωτερικό ή σε άλλο τόπο από τον τόπο διαμονής.
  • Καμία απόλυση εγκύου εργαζόμενης. Το δικαίωμα στη μητρότητα είναι αδιαπραγμάτευτο. Πλήρη κατοχύρωση των εργαζόμενων μητέρων με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών, εξασφαλίζοντας πλήρη προστασία μαζί με όλες τις άδειες και τα επιδόματα.
  • Μείωση των ωρών εργασίας, κόντρα στην εντατικοποίηση που προτάσσει το κεφάλαιο. 35ωρο, 7ωρο, 5ήμερο.
  • Πλήρη συνδικαλιστικά δικαιώματα και ελευθερίες για όλους τους εργαζόμενους

Παλεύουμε για να επιστραφούν όλοι οι κλεμμένοι μισθοί και δικαιώματα κόντρα σε κυβέρνηση- ΕΕ -εργοδοσία

  • Επαναφορά όλων των μισθών στα επίπεδα που προέβλεπαν οι ΣΣΕ (Εθνική Γενική (751 ευρώ), κλαδικές, επιχειρησιακές) πριν τη μνημονιακή λαίλαπα. Κατάργηση του νόμου Αχτσιόγλου - Βρούτση που καταργεί τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Καθολική ισχύ των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας - Κανένας εργαζόμενος χωρίς συλλογική σύμβαση.
  • Άμεση εξόφληση όλων των δεδουλευμένων. Να σταματήσει το πολιτικό και νομικό πλέγμα προστασίας των εταιρειών. Δέσμευση των κινητών ή ακίνητων περιουσιακών στοιχείων (προσωπικών ή άλλων εταιριών) του ιδιοκτήτη της εταιρίας που πτωχεύει ή οφείλει δεδουλευμένα για να καλυφθούν οι αποζημιώσεις και τα δεδουλευμένα των απολυμένων.
  • Άμεσα μέτρα κατά της ανεργίας τώρα! Επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους, ανεξάρτητα από τον τρόπο πληρωμής (μισθός - ΔΠΥ). Πρόσβαση των ανέργων στην υγεία, τις συγκοινωνίες, και σε όλες τις κοινωφελείς υπηρεσίες. Διαγραφή των χρεών τους, προς τις τράπεζες, τα ταμεία και το κράτος. Ο χρόνος ανεργίας να μετρά στα συντάξιμα χρόνια.
  • Κατάργηση του ν. Κατρούγκαλου και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ. Ριζική μείωση των εισφορών. Όχι στις αναδρομικές αυξήσεις. Πλήρη αποκατάσταση των απωλειών των αποθεματικών.
  • Όχι στα Επαγγελματικά Ταμεία και στην εμπορευματοποίηση! Δημόσια, καθολική και υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση. Δημόσια, δωρεάν, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
  • Αγώνας για το δικαίωμα στη στέγαση, ενάντια στους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις λαϊκής κατοικίας. Όχι στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, να καταργηθεί το ΚΕΑΟ.
  • Κατάργηση του Υπερταμείου ιδιωτικοποιήσεων. Εθνικοποίηση των τραπεζών και των επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας, χωρίς αποζημίωση και εκείνων που εγκατέλειψαν οι ιδιοκτήτες τους και λειτουργία τους με εργατικό-λαϊκό έλεγχο.
  • ΟΧΙ στην «απελευθέρωση των επαγγελμάτων», στην αντιδραστική πολιτική της Μπολόνια, στην «πιστοποίηση» και στην εξατομίκευση των επαγγελματικών δικαιωμάτων. Ενιαίο πτυχίο ανά γνωστικό αντικείμενο, με όλα τα επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα σε αυτό, μοναδική προϋπόθεση για δουλειά. Κατάργηση κάθε μορφής εξετάσεων και πιστοποιήσεων.
  • Έξοδος από το ΝΑΤΟ, για να φύγουν οι βάσεις και τα πυρηνικά από τη χώρα. Όχι σε πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς, επεμβάσεις και εξοπλιστικά προγράμματα.

Οι διεκδικήσεις μας, τα αιτήματα και οι αγώνες μας δεν χωρούν στο μονόδρομο των μνημονίων, του χρέους, της ανταγωνιστικότητας. Για αυτό παλεύουμε για την απελευθέρωση από το διαρκές Ευρωμνημόνιο, την κατάργηση όλων των μνημονιακών μέτρων παλιών και νέων. Σύγκρουση και έξοδο από την φυλακή της ευρωζώνης και ΕΕ, την διαγραφή του χρέους.

Το επόμενο διάστημα:

  • Στηρίζουμε την πρωτοβουλία πρωτοβάθμιων σωματείων για απεργία από τα κάτω την 1η Νοέμβρη για τις συλλογικές συμβάσεις. Πραγματοποιούμε στάση εργασίας 09:00 -12:00. Συγκέντρωση 09:30 στο άγαλμα του Βενιζέλου και κινητοποίηση - παρέμβαση σε εταιρίες του κλάδου, πολεοδομία, περιφέρεια.
  • Προτείνουμε πανεργατική απεργιακή κλιμάκωση σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα άμεσα. Θα συντονιστούμε στην ημερομηνία που θα προκηρύξει το πανελλαδικό ΣΜΤ. Συγκέντρωση στις 10:00 στο άγαλμα του Βενιζέλου τη μέρα της απεργίας.
  • Καλούμε πρωτοβάθμια σωματεία σε συντονισμό για την κοινή οργάνωση των απεργιακών μαχών στο Ηράκλειο. Παρασκευή 26/10 στις 20:00 στην αίθουσα του συλλόγου δασκάλων.
  • Προχωράμε σε καμπάνια για την ΣΣΕ: ενημερώνουμε συναδέλφους, συντονίζουμε τη δράση μας με το Πανελλαδικό ΣΜΤ και τοπικά με άλλα σωματεία, προχωράμε σε παραστάσεις διαμαρτυρίας-κινητοποιήσεις.

Απευθυνόμαστε σε κάθε συνάδελφο: εργαζόμενο, άνεργο, υποαπασχολούμενο, «μαύρα» και ελαστικά εργαζόμενο και τον καλούμε να γίνει μέλος του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών. Κανένας συνάδελφος μόνος του! Σπάμε το φόβο! Οργανωνόμαστε και διεκδικούμε συλλογικά!

Καλούμε όλα τα σωματεία να υπάρξει ένα κοινό μέτωπο αντίστασης και διεκδίκησης από τα κάτω. Πρέπει να ακουστεί η φωνή μας, να βγει η αγανάκτησή μας στο δρόμο, απαιτώντας το ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ από την κυβέρνηση το κεφάλαιο και την εργοδοσία: Αυξήσεις στους μισθούς, στα μεροκάματα, στα ωρομίσθια. Καλούμε όλους τους εργαζομένους να κάνουν τον αγώνα δική τους υπόθεση, να οργανωθούν στα σωματεία τους και να απαιτήσουν να πάρουν θέση. Μπορούμε και πρέπει να παλέψουμε μαζί.

πηγή : https://smtiraklio.wordpress.com/2018/10/24/α…