Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2018 στις 12.00

Πανελλαδικη μαθητικη πορεια

Ή ΜΙΑ ΖΩΗ ΣΤΙΣ ΑΙΘΟΥΣΕΣ Ή ΜΙΑ ΖΩΗ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

Με την νεα σχολικη χρονια να αρχιζει οι μαθητριες/τες βρισκονται και παλι στον δρομο στις καταληψεις και στις συγκεντρωσεις. Το κρατος για μια ακομη συνεχομενη φορα ερχεται να λαβει τα απαραιτητα μετρα για την περαιτεω εξαθλιωση της εκπαιδευσης μας με σκοπο την επιτυχη παραγωγη μιας ακομη μαζας αβουλων εργατων,φιλησυχων πολιτων και νοικοκυρεων. Στην ηδη υπαρχουσα υποβαθμισμενη κατασταση της εκπαιδευσης με νεες αλλαγες το υπουργειο στηριζομενο, μεταξυ αλλων εκπαιδευτικων και κρατικων, στον εθνικο διαλογο για την παιδεια* ξεκιναει τις μεθοδευσεις για την οριστικη μετατροπη της εκπαιδευσης σε ενα συστημα που θα εξυπηρετει μοναχα τα συμφεροντα του κρατους και του κεφαλαιου.
Οι νέες μεταρρυθμίσεις στην παιδεία παρουσιάζονται από το υπουργείο ως κάτι που θα επωφελήσει τις/τους μελλοντικούς μαθήτ(ρι)ές, ωστόσο τα μέτρα αυτά έρχονται σε άμμεση ρήξη με τα συμφέροντα των μαθητριών/τών. Συγκεκριμένα:
• Δημιουργεί διετή ΑΕΙ στων οποίων η εισαγωγή θα είναι ελεύθερη (χωρίς Πανελλαδικές), δίνοντας ένας χαρτί άνευ ουσιαστικής αξίας στην αγορά εργασίας.
• Απαιτεί συμπλήρωση μηχανογραφικού από τη Β' Λυκείου και οριστικοποίηση του στα μέσα της Γ΄ Λυκείου, ενώ υπάρχει και ένα τρίτο για όσους επιθυμούν να δώσουν Πανελλήνιες, επιβαρύνοντας με επιπλέον άγχος τις/τους μαθήτ(ρι)ές.
• Μετατρέπει τις ενδοσχολικές εξετάσεις της Γ' Λυκείου σε δεύτερες Πανελλήνιες, αφού ακολουθούν τις ίδιο εξεταστικό πρότυπο και συνυπολογίζονται για τον υπολογισμό του βαθμού εισαγωγής για τις σχολές που απαιτούν Πανελλαδικές. Αντί, έτσι, αν αποτρέπει την καταφυγή στην παραπαιδεία, όπως είχε θέσει ως στόχο, δημιουργεί την ανάγκη παρακολούθησης επιπλέον φροντιστηριακών ωρών για την αντιμετώπιση των ενδοσχολικών.
• Κάνει λόγο για απομάκρυνση από τον γνωσιοκεντρισμό, ενώ αυξάνει τις ώρες κατεύθυνσης της τρίτης λυκείου σε 27 και καταργεί βασικά μαθήματα που έχουν την δυνατότητα να καλλιεργήσουν την πολιτική και κοινωνική συνείδηση του μαθητή, όπως η ιστορία. Αντίθετα, συντηρεί μαθήματα, όπως τα θρησκευτικά, που έχουν σκοπό την χειραγώγηση του πλήθους.
• Απαγορεύει στις/στους μαθήτ(ρι)ές να διαγωνιστούν σε 5 μαθήματα, ξεκλειδώνοντας 2 επιστημονικά πεδία, αφού δημιουργεί 4 κατευθύνσεις, μια για κάθε πεδίο.
• Δεν επιτρέπει στις/στους μαθήτ(ρι)ές να επιλέξουν εάν θα φοιτήσουν σε σχολές ελεύθερης πρόσβασης ή σε σχολές που απαιτούν Πανελλαδικές εξετάσεις, ανάλογα με την εξέλιξη των επιδόσεων τους μέσα στην χρονιά, αφού τους εξαναγκάζει να οριστικοποιήσουν την επιλογή τους περί ΤΕΠ-ΤΠΠΕ (Τμήματα Ελεύθερης Πρόσβασης - Τμήματα Πρόσβασης με Πανελλαδικές Εξετάσεις) από τον Φεβρουάριο.
Ως μαθητες που βιωνουν την καθε εκπαιδευτικη μεταρυθμιση σε επιπεδο καθημερινοτητας εκφραζουμε παραπανω τις σκεψεις μας και ζηταμε απο συμμαθητριες/τες και καθηγητριες/τες να στηριξουν ολες τις μαθητικες κινητοποιησεις. Ως αναρχικες/κοι μαθητριες/τες ομως αντιλαμβανομαστε την αναγκη για κατι περα απο την μορφη της εκπαιδευσης ως εχει και απαιτουμε ενα ολοκληρωρικα ελευθεριακο σχολειο. Ενα σχολειο μακρια απο τα κτηρια-εκτρωματα με καγκελα ολογυρα και μοναδικες στιγμες μερικης ελευθεριας στην διαρκεια του προαυλισμου μας σε τσιμεντοστρωτους ακαλυπτους χωρους. Ενα χωρο που θα σεβεται απολυτα την ατομικοτητα της/του καθεμιας/νος και ολες τις ατομικες τις/του επιλογες και θα στηριζεται στην αυτοδιαθεση μαθητριας/τη και καθηγητριας/τη για την παραγωγη και (αλληλο)μεταδοση γνωσης. Θελουμε σχεσεις ουσιαστικες και αμφιδρομες μεταξυ εκπαιδευτικου και μαθητριας/τη μακρια απο τις υπαρχουσες ιεραρχικες δομες και την αντιληψη του καθηγη-αυθεντια που υποβαθμιζουν την υποσταση της προσωπικοτητας της μαθητριας/τη και τοποθετουν την/τον καθηγητρια/τη σε θεσεις εξουσιας. Οραματιζομαστε ενα σχολειο διχως φασιμο, ρατσισμο, σεξισμο, ομοφοβια, ταξικη ανισοτητα και σπισισμο, που να συναδει με τα προταγματα του αναρχισμου, της αλληλοβοηθειας, της αλληλεγγυης και της αυτοοργανωσης, οχι της καπιταλιστικης και εξουσιαστικης βαρβαροτητας. Αλλα για να επιτευχθει το οραμα μας πρωτιστως αγωνιζομαστε μεχρι την ολικη ρηξη κρατους,πατριαρχιας και κεφαλαιου.

ΕΝΑΣ ΑΛΛΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ ΟΣΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ

ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΜΕΣΑ ΑΠ' ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΡΧΙΑ

ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ 29/10 12πμ στα ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ

ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΜΑΘΗΤ(ΡΙ)ΩΝ Α/Α ΧΩΡΟΥ

Το νέο νομοσχέδιο αποτελεί ακόμα μια μνημονιακή υποχρέωση που επέβαλλαν ΕΕ και ΟΟΣΑ, για να μεταμορφώσουν την εκπαίδευση, κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Η επίθεση στην εκπαίδευση για την εξέλιξη της σε ένα πεδίο κερδοφορίας αποτελούσε και αποτελεί βασική στόχευση των κυβερνήσεων ανά τα έτη. Σήμερα πιο ανοιχτά από ποτέ, η κυβέρνηση μιλά για οικονομική αυτονομία των σχολικών μονάδων, δηλαδή ζητά την εξαγωγή των σχολείων στην ελεύθερη αγορά, την αναζήτηση χορηγών και τρόπων ώστε το σχολείο να είναι προσιτό στις διαθέσεις των επιχειρηματιών. Μαθητές και εκπαιδευτικοί κάθε χρόνο έρχονται αντιμέτωποι με ελλείψεις σε όλα τα επίπεδα. Το κράτος επιδιώκει την εναρμόνιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας με τους κανόνες της προσφοράς και της ζήτησης. Όποιο σχολείο βρίσκεται σε πιο αναβαθμισμένη περιοχή με μαθητές που δεν τους χαλάνε την εικόνα, θεωρείται ένα «καλό» σχολείο ή θα λέγαμε εμείς ένα «υπάκουο» στις εντολές τους σχολείο, που αυτοσυντηρείται και αποτελεί πρότυπο για τα υπόλοιπα και το εκπαιδευτικό σύστημα. Σε αντίθεση βέβαια με τα σχολεία των οικονομικά ασθενέστερων περιοχών. Αυτά αφήνονται στην τύχη τους και στο άμεσο μέλλον μπορεί να αξιολογηθούν ως ανεπαρκή, και στην καλύτερη να επιβιώσουν, προωθώντας όλους/ες τους/τις μαθητές/τριες μέσω της μαθητείας, σε απλήρωτη, σχεδόν, εργασία στις επιχειρήσεις που θα πληρώνουν για την συντήρηση του σχολείου. Με αυτή τη λογική και τις ενέργειες υποβιβάζουν τη δημιουργικότητα μας και μας αναγκάζουν να μπούμε στα παιχνίδια της αγοράς από τα πρώτα χρόνια της ζωής μας, κάνοντας ακόμα πιο έντονους τους ταξικούς φραγμούς και τις ταξικές διακρίσεις στην διαδικασία της εκπαίδευσης.
Επιπλέον, το νέο νομοσχέδιο πολλαπλασιάζει τις εξετάσεις, εντείνει την εντατικοποίηση του διαβάσματος των μαθητών/τριών, ενισχύει το άγχος των παιδιών και κάνει ακόμα πιο δύσκολη την εισαγωγή τους στο πανεπιστήμιο. Φτιάχνει ένα καθεστώς το οποίο εξαιρεί μαθητές από το σύστημα δημιουργώντας μια εκπαίδευση που συνεχώς απορρίπτει μαθητές/τριες, και προσπαθεί να εξαιρέσει μαθητές/τριές συνεχώς, όσοι/ες δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα για φροντιστήρια, είναι πιθανό να μην μπορούν να αποφοιτήσουν καθώς, ακόμα και οι ενδοσχολικές θα έχουν πανελλαδικό χαρακτήρα, όπως γινόταν με την τράπεζα θεμάτων.
Συνοπτικά το νέο νομοσχέδιο:
-Ενισχύει την παραπαιδεία και αυξάνει τις απαραίτητες φροντιστηριακές ώρες, για την αντιμετώπιση των ενδοσχολικών πανελλαδικού τύπου εξετάσεων, για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια και την απόκτηση του απολυτηρίου.
-Μετατρέπει τα σχολεία σε εταιρείες-διαφημιστικά κέντρα, και τους μαθητές σε απλήρωτους εργαζόμενους, ειδικά μέσα από την μαθητεία, που θα παράγουν το έργο της επιχειρήσεις-ευεργέτη.
-Απαιτεί συμπλήρωση μηχανογραφικού από τη Β' Λυκείου και οριστικοποίηση του στα μέσα της Γ΄ Λυκείου, ενώ υπάρχει και ένα τρίτο για όσους επιθυμούν να δώσουν Πανελλήνιες, επιβαρύνοντας με επιπλέον άγχος τους/τις μαθητές/τριές
-Δεν επιτρέπει στις/στους μαθητές/τριές να επιλέξουν εάν θα φοιτήσουν σε σχολές ελεύθερης πρόσβασης ή σε σχολές που απαιτούν Πανελλαδικές εξετάσεις, ανάλογα με την εξέλιξη των επιδόσεων τους μέσα στην χρονιά, αφού τους εξαναγκάζει να οριστικοποιήσουν την επιλογή τους περί ΤΕΠ-ΤΠΠΕ (Τμήματα Ελεύθερης Πρόσβασης - Τμήματα Πρόσβασης με Πανελλαδικές Εξετάσεις) από τον Φεβρουάριο.
Εμείς ως αναρχικοί αναρχικές μαθητές μαθήτριες επιλέγουμε να καταδείξουμε τόσο τα προβλήματα που φέρνει το νέο νομοσχέδιο και τα προβλήματα που υπήρχαν και υπάρχουν ήδη στην εκπαίδευση, όσο και να συνολικοποιήσουμε τον αγώνα μας για ένα σχολείο που μας αξίζει με τον αγώνα για ζωή με αξιοπρέπεια. Αναγνωρίζουμε ότι οι καταπιέσεις που δεχόμαστε προέρχονται από κάθε πτυχή της σημερινής ζωής, στο σχολείο, στο πανεπιστήμιο, στο χώρο δουλειάς, στην ανεργία και στην επισφάλεια, στον στρατό, στην τρομοκρατία των ΜΜΕ και της κρατικής καταστολής απέναντι στο διαφορετικό, στον πόλεμο που μας προετοιμάζουν. Στον κανιβαλισμό απέναντι στους/στις μετανάστες/τριες, στις γυναίκες, σε όσ@ δέχονται καταπιέσεις με βάση το φύλο τους , σε όσους/ες αγωνίζονται, στους/στις φτωχούς/ες αυτής της κοινωνίας, στους/στις απόκληρους/ες αυτής της κοινωνίας-φυλακής. Γι' όλους αυτούς και ακόμη παραπάνω λόγους, επιλέγουμε να ταχθούμε στον ταξικό πόλεμο στο μέρος των καταπιεσμένων, και να αγωνιστούμε για όλα αυτά, πάντα ως αναρχικοί/ες ώστε να μάθουμε στις αξίες της αλληλεγγύης και της αυτοοργανωσης, άμεσα και αντιεεραρχικά, και να προτάξουμε την ελευθερία απέναντι στην σκλαβιά, την ζωή απέναντι στον θάνατο.
Το σχολείο σήμερα δηλητηριάζει τους/τις μαθητές/τριες εκπαίδευση , προσπαθώντας να αποτυπώσει σε εμάς κάθε θρησκευτική, ιστορική, πολιτική, νομική, οικονομική, και ηθική προκατάληψη που εγγυώνται την συνέχεια του κράτους και του κεφαλαίου. Ενώ την ίδια στιγμή καταστρέφουν την νόηση, την ζέση, την ανάγκη για τέχνη, αθλητισμό και κάθε τι παραγωγικό, αφαιρούν τη νόμιμη αγανάκτηση και αντίδραση μας ποτίζοντας μας με ψεύτικες υποσχέσεις και φιλοδοξίες, και εξασθενίζουν την θέληση μας για αλλαγή. Δεν θα περάσει.
Το αληθινό συμπέρασμα είναι ότι το εκπαιδευτικό δεν λύνεται με νόμους και το δίλημμα που προκύπτει είναι, ή μια ζωή στις αίθουσες της πλήξης και της υποταγής, ή μια ζωή στους δρόμους της ανατροπής.
Να παλέψουμε για ένα σχολείο που να μορφώνει και όχι να εξοντώνει, που θα λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες των καθηγητών/τριών και των μαθητών/τριών, που θα βασίζεται στις αρχές της αυτοοργάνωσης και της αλληλεγγύης.
Να παλέψουμε για την ζωή που μας αξίζει, για την Ειρήνη, την κοινωνική και ταξική χειραφέτηση, την ευτυχία των καταπιεσμένων
Να οργανώσουμε τις κοινωνικές αντιστάσεις μέσα από τα σχολεία, τις σχολές, τις γειτονιές, τους χώρους εργασίας, και να διεκδικήσουμε ότι μας αξίζει.
Δεν διαπραγματευόμαστε μια μίζερη ζωή. Τίποτα λιγότερο από τα πάντα. Ούτε βήμα πίσω στις διεκδικήσεις μας.
Κανένας άλλος κόσμος δεν είναι εφικτός όσο υπάρχει κράτος και καπιταλισμός.
Μαθητική αντίσταση σε όλα τα σχολεία οργάνωση κι αγώνας για την αναρχία.

Αναρχική Μαθητική Ομάδα «ΑΤΑΞΙΑ»
Για την κοινωνική επανάσταση, την αναρχία και τον ελευθεριακό κομμουνισμό

πηγή : email που λάβαμε στις 25 Οκτώβριος 15h