Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2018 στις 11.00

Πρωινός Καφές στο ΑΚΙ με την Αυτοοργανωμένη Δομή Υγείας

Την Τρίτη 30/10 ο πρωινός καφές θα ναι ο πιο νόστιμος στο Αυτοδιαχειριζόμενο Κυλικείο Ιατρικής αφού θα συνοδεύει τις συζητήσεις για την Δομή Υγείας του ε.κ.χ. Σχολείο. Σας περιμένουμε για να γνωριστούμε, να συζητήσουμε τις εμπειρίες μας και τους προβληματισμούς μας σχετικά με την υγεία και την κάλυψή της σήμερα με όρους συντροφικότητας και αλληλεγγύης.

Μέσα από συζητήσεις στο πλαίσιο της πολιτικής συνέλευσης του ελεύθερου κοινωνικού χώρου Σχολείο προέκυψαν έντονοι προβληματισμοί σχετικά με την κατάσταση στο χώρο της υγείας, η οποία επιδεινώνεται όλο και περισσότερο μέσω της περαιτέρω συρρίκνωσης των κοινωνικών παροχών με το πρόσχημα της κρίσης. Παρά τις προσπάθειες και τις κινητοποιήσεις τόσο γιατρών όσο και λοιπών εργαζομένων και ειδικοτήτων στο χώρο της υγείας, ακόμα μεγαλύτερα κομμάτια της κοινωνίας αποκλείονται καθημερινά από τις παροχές του κράτους πρόνοιας. Είναι προφανές ότι προτεραιότητα των εκάστοτε κυβερνήσεων αποτελεί η τήρηση και η όξυνση των πολιτικών λιτότητας και ότι η ίδια η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη είναι ανεπαρκής, καθιστώντας ως μόνη πιθανή διέξοδο τον κλάδο της ιδιωτικής υγείας, υποτάσσοντας έτσι τις ανάγκες μας, αλλά και ολόκληρη τη ζωή μας, στην εμπορευματοποίηση του καπιταλιστικού και χρηματοεξαρτόμενου συστήματος και τις σχέσεις που το ίδιο αναπαράγει. Έχοντας ως βάση όλους τους παραπάνω προβληματισμούς αποφασίσαμε να φτιάξουμε μια δομή, που θα προτάσσει και θα συμμετέχει στους αγώνες για τη χειραφέτησή μας πάνω στα ζητήματα υγείας μας. Η δομή αυτή μόνο στην κάλυψη των κενών του κράτους δε θα στοχεύει• αλλά θα αντιπαραβάλει στην πράξη έναν διαφορετικό χώρο και τρόπο οργάνωσης της υγείας που θα διέπεται από τις αξίες που μας εκφράζουν και τις οποίες αναπτύξαμε παραπάνω. Στην ίδια κατεύθυνση, θα τρέχει δράσεις παρεμβάσεων και αντιπληροφόρησης ενάντια στην εμπορευματοποίηση και υποτίμηση της υγείας μας, ενάντια σε κράτος, συμφέροντα και πολυεθνικές.
Η αυτοοργανωμένη δομή υγείας που δημιουργήσαμε διαθέτει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά τόσο αναφορικά με την πρόσβαση σε αυτή, όσο και με τις σχέσεις που θα αναπτύσσονται στο πλαίσιο της. Η πρόσβαση σε αυτή κρίνουμε απαραίτητο να είναι ελεύθερη για όλους και όλες χωρίς διακρίσεις (λόγω φύλου, καταγωγής, σεξουαλικής προτίμησης, κλπ.) που οδηγούν συνήθως στον αποκλεισμό διάφορων κοινωνικών ομάδων. Συνεπώς, ρατσιστικές, φασιστικές, σεξιστικές και γενικότερα εξουσιαστικές συμπεριφορές δεν είναι ανεκτές. Έπειτα, εισοδηματικές διακρίσεις αποκλείονται με την κάλυψη των εξόδων να εξασφαλίζεται με ελεύθερη συνεισφορά όσων επισκέπτονται τη δομή και από τις εκδηλώσεις που οργανώνουμε στο πλαίσιό της, χωρίς να δεχόμαστε χρηματοδότηση από οποιονδήποτε φορέα.
Όσον αφορά στις σχέσεις και τις διαδικασίες λήψης των αποφάσεων, παρόλο που αναγνωρίζουμε και κατανοούμε πλήρως την ανισότητα που υπάρχει στη σχέση μεταξύ θεράποντα και θεραπευόμενου -λόγω των γνώσεων που διαθέτει ο πρώτος-, προτιμούμε να επιδιώκεται η διάχυση της γνώσης και στόχο να αποτελεί η δημιουργία σχέσεων εμπιστοσύνης. Έτσι, μακριά από λογικές που οδηγούν σε σχέσεις εξάρτησης, θα λαμβάνονται υπόψη οι ανάγκες, οι επιθυμίες και η προσωπικότητα του θεραπευόμενου, ο οποίος δε θα αντιμετωπίζεται ως εμπόρευμα. Επιθυμούμε να δημιουργήσουμε ένα χώρο όπου θα παρέχεται πρωτοβάθμια περίθαλψη και ο οποίος θα προτάσσει την αυτοοργάνωση στο σύστημα υγείας, έχοντας ως άξονα την αλληλεπίδραση μεταξύ θεράποντα και θεραπευόμενου, μέσω και της οποίας η οποιαδήποτε θεραπεία θα επιτυγχάνεται με το λιγότερο δυνατό επώδυνο τρόπο (και για τους δύο).
Η οργάνωση και εξέλιξη του εγχειρήματος πραγματοποιούνται μέσα από οριζόντιες διαδικασίες στο πλαίσιο της συνέλευσης, η οποία είναι ανοιχτή σε ειδικευμένους του υγειονομικού κλάδου και μη. Σας περιμένουμε για να συζητήσουμε, να ακούσουμε και να καταθέσουμε απορίες και προβληματισμούς, να δούμε το χώρο και να αυτοοργανώσουμε τις ανάγκες μας.
Η επόμενη συνέλευση της δομής θα πραγματοποιηθεί
το Σάββατο 3/11 στις 18.00

Email: domiexygeias_sexxoleio@eexspiv.net