Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2018 στις 21.00

Παράσταση: Το εκκρεμές

"Το Εκκρεμές" Performans - Ν. Κωστιδάκη

"Το Εκκρεμές" Performans - Ν. Κωστιδάκη

ΤΟ ΕΚΚΡΕΜΕΣ

Σύλληψη και σκηνοθεσία : Nάνα Κωστιδάκη.
Performer: Nάνα Κωστιδάκη.
Μουσική : Industrial bodie musik -Atradaeamoncia.
Διάρκεια: 30 λεπτά.

Η ιδέα για Το Εκκρεμές δεν γεννήθηκε πάνω σε ένα γραφείο ,δεν την δανείστηκα απο κάποιο βιβλίο,αλλά είναι γέννημα μιας δράσης ,που έζησα στις διαδρομές μου στην άδεια πόλη της Αθήνας, τον Αύγουστο του 2017.

Σε μια στοά της Σταδίου στις 7.00 το πρωί, ένας εκκωφαντικός ήχος ενος συναγερμού, διαπέρασε το κεφάλι μου και το σώμα μου άρχισε να κινείται αυθόρμητα με ρυθμό αυτοματο σαν Εκκρεμές.
Ενιωσα ,οτι ο ήχος αυτός δεν είναι τυχαίος και τον βρήκα στις σειρήνες των εργοστασίων, στην βιομηχανική και μεταβιομηχανική επανάσταση,που ο εργάτης γίνεται γρανάζι της μηχανής.

Για πρώτη φορά αυτοσκηνοθετούμε και δημιουργώ με την μεθοδολογία της Performance,με εκφραστικά μέσα τον χορό και το θέατρο με ένα ρόλο που καταγγέλει και εκφράζει τον αυτοματισμό του σύγχρονου ανθρώπου.

Το Εκκρεμές. είναι μια performance που στέλνει πολιτικό μύνημα ενάντια στην ενταντικοποίηση,τον αυτοματισμό και την καταστολή της ανθρωπινής οντότητας, που έχει συνθλίψει τον άνθρωπο την εποχή της τεχνολογικής επανάστασης .
Σύμφωνα με τον νόμο του Νεύτωνα, στο Εκρεμμές, αν κινήσεις μια απο τις 4 μεταλικές μπάλες του Μηχανισμού, η δύναμη που ασκεί η μια μπάλα στην άλλη έχει το αποτέλεσμα να κινούνται ρυθμικά διαρκώς.

Το Εκκρεμές είναι μια performance,με επτά διαδραστικές εικόνες με δυνατή χορογραφία και με μουσικό backround βιομηχανικούς ήχους.
Είναι η εξέγερση, με μια περσόνα που χορευει στον δρόμο λεύτερα στους ρυθμούς της industrial musik.
Ενδεδυμένη σε στρατιώτη - μπορεί να είναι η Cecilia Cances η σύντροφος του Φιντέλ Κάστρο - ; όταν σηκώνει περήφανα ψηλά την γροθιά .
Ειναι και η γυναίκα που στροβιλίζεται στην μπάρα εγκλωβισμένη στο "Πλέγμα" της κόκκινης αράχνης που υφαίνει γύρω απο το κορμί της.Στο "Πλέγμα" που βρίσκονται οι νέοι εργαζόμενοι στα εργοτάξια των τηλεπικοινωνιακών Δικτύων.
Μεταμορφώνεται στους άστεγους που κείτονται στα ρείθρα των ATM και στους νεκρούς των τραπεζών.,
Σε ρομπότ ,με τον αυτόματο μηχανισμό του ξεχαρβαλωμένο.
Μια μηχανή πολέμου σχηματίζει μορφές Cyber που ξεπηδάνε απο video games.
Είναι ο σκυφτός άνθρωπος,ο εργάτης στα στρατόπεδα της βιομηχανίας των τηλεπικοινωνιών.
Ο ρυθμός της performance, είναι η πόλη που οι άνθρωποι ζουν και κινούνται σαν αυτόματα με το κεφάλι σκυμένο, " ζούνε", " εργάζονται", " διασκεδάζουν" και δεν εξεγείρονται.
Δεν επαναστατούν.
Δεν απαιτούν να ζήσουν χωρίς δεσμά και νόμους που τους δολοφονούν.
Η performance είναι μια κραυγή που διαπερνά το σκοτάδι που θέλουνε να ζούμε.
Οταν τα φώτα ανάψουν σε όλη την σκηνή,ο ήχος θα σταματήσει.
Το σώμα κινείται ,Το Εκκρεμές βαδίζει με στρατιωτικό βηματισμό, με φόρμες εμπνευσμένες απο τον Εsser χλευάζοντας την εξουσία.
Το finale θα προτρέψει στην εξέγερση. Προβάλλεται το εξαιρετικό film " BALLET ΜΕQANIQUE " .To 1924 οι πρωτοπόροι του του κινήματος της τέχνης του Ντανταισμού Fernard Leger, Dudley Murphy και Μan Ray δημιουργούν μια ταινία που καταγγέλει τον αυτοματισμό της μηχανής.

ΤΟ ΕΚΚΡΕΜΕΣ, παρουσιάστηκε τον Ιανουάριο του 2018
στο Ελέυθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο ΕΜΠΡΟΣ.

Φέτος τον Νοέμβριο του 2018 θα παρουσιαστεί και πάλι στο ΕΜΠΡΟΣ για 7 παραστάσεις με πρεμιέρα την Παρασκευή 2 Νοεμβρίου ώρα 9.00 .
Ημερομηνίες παραστάσεων
Παρασκευή 9 Νοεμβρίου.
Παρασκευή 16 Νοεμβρίου.
Παρασκευή 23 και Σάββατο 24 Νοεμβρίου.
Παρασκευή 30 Νοεμβρίου.

Nάνα Κωστιδάκη

Επικοινωνία: 694.62.65.163e

mail kostexnan.ekreexmes@gmaiexl.com

πηγή : https://www.embros.gr/to-ekkremes-performans-…