Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2018 στις 19.00

Εκδήλωση: Πολλα airbnb - ακριβα νοικια

Είναι αδιανόητο να ψάχνεις σπίτι και να μη βρίσκεις.

Είναι αδιανόητο οι αγγελίες να είναι γεμάτες χρέπια σε παράλογες τιμές και να σου λένε ότι σου κάνουνε και χάρη.

Είναι αδιανόητο να σε διώχνει ο ιδιοκτήτης του σπιτιού σου για να "το κάνει airbnb".

Είναι αδιανόητο να βρίσκεσαι ανάμεσα στην απειλή της έξωσης και στην αύξηση ενοικίου.

Είναι αδιανόητο να σου λένε οι ιδιοκτήτες ότι τα χαμηλά νοίκια δεν πληρώνουν τον ΕΝΦΙΑ.

Είναι αδιανόητο οι καθημερινές σου σχέσεις και συνήθειες να μετατρέπονται σε ζωντανό έκθεμα στις διαδρομές της τουριστικοποίησης.

Είναι αδιανόητο και όμως πραγματικό.

Το στεγαστικό πρόβλημα που βιώνουν χιλιάδες ντόπιοι και μετανάστες προλετάριοι τους τελευταίους μήνες δεν είναι, ωστόσο, δίχως προηγούμενο. Το βιώνουν καταρχήν ενοικιαστές περιοχών των οποίων η αξία γης ανατιμάται απότομα αναγκάζοντάς τους να εγκαταλείψουν ορισμένες περιοχές. Το ζουν σήμερα το Κουκάκι και τα Εξάρχεια, θα το ζήσει η Κυψέλη και το Γκύζη, το έχει ζήσει παλαιότερα -έστω αποσπασματικά- το Μεταξουργείο και ο Κεραμεικός. Οι υπηρεσίες βραχυχρόνιων μισθώσεων είναι ένα κομμάτι, αλλά ως διαδικασία αφορά πολλά περισσότερα από τo airbnb και την τουριστικοποίηση γειτονιών του κέντρου της Αθήνας. Η συνολική ανατίμηση της ιδιόκτητης περιουσίας στο κέντρο και παρά-κεντρο θέτει παράλληλα τα γεωγραφικά όρια των μητροπολιτικών μαχών απέναντι την περαιτέρω υποτίμησή μας: η αύξηση των ενοικίων είναι πράξη πολέμου.

Τι μπορούμε να κάνουμε; Μπορούμε να βάλουμε ένα φρένο; Ή απλά θα στεκόμαστε αμήχανοι/-ες στις ορέξεις των ιδιοκτητών, στους σιδερένιους νόμους της «προσφοράς» και της «ζήτησης»; Μπορούμε να αποσπάσουμε το ζήτημα της στέγασης από τη σφαίρα του ιδιωτικού και ν'αρχίσουμε να μιλάμε γι'αυτό συλλογικά, σαν κομμάτι των βασικών μας αναγκών και διεκδικήσεων, ξεκινώντας από τα νοίκια;

** Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην ταράτσα του χώρου

πηγή : email που λάβαμε στις 31 Οκτώβριος 02h