Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2018 στις 20.00

Προβολή: Una mujer fantástica

Νοέμβρης: Κύκλος προβολών για το ζήτημα του φύλου στο Τετράγωνο

Κάθε Σάββατο του Νοέμβρη, προβάλλουμε ταινίες που αφορούν στο ζήτημα του φύλου.

Στο τέλος κάθε ταινίας ακολουθεί μικρής διάρκειας συζήτηση με επισημάνσεις, παρατηρήσεις ή ερωτήματα που πιθανά προκύπτουν από την προβληθείσα ταινία.

Στο τέλος του κύκλου προβολών, είναι επιθυμητό, όλοι και όλες που συμμετέχουμε να οργανώσουμε εκδήλωση-συζήτηση ώστε συμπεράσματα και θέσεις που πιθανώς προκύψουν να αποτελέσουν αφετηρία για δράσεις στις γειτονιές μας που αφορούν στο θέμα.

πηγή : http://protovouliakatoikwnkaisarianis.blogspo…


Σάββατο 24/11, συνέχεια του κύκλου προβολών για το ζήτημα του φύλου

Στις 21/9 σε κοσμηματοπωλείο στην Ομόνοια δολοφονείται ο/η Ζακ/Zackie Oh από αφεντικά, νοικοκυραίους, μπάτσους, φασίστες. Ο συστημικός συρφερτός προσπάθησε όχι μόνο να αποσιωπήσει το γεγονός της δολοφονίας αλλά και να ρίξει τόνους λάσπης στον νεκρό. Χαρακτηρισμοί, όπως επικίνδυνος "ληστής" και "τοξικομανής", δόθηκαν για να συγκαλύψουν τον βούρκο και την ενοχή των τραμπούκων δολοφόνων, εξυψώνοντας ως ύψιστα αγαθά που πρέπει με κάθε μέσο να διαφυλαχτούν: την ιδιοκτησία, τη νομιμότητα και την κανονικότητα. Από τη δική μας σκοπιά, τα χαρακτηριστικά της Zackie Oh που πρέπει να τονιστούν είναι πως ήταν gay, οροθετική, ακτιβιστής, ενεργή στο LGBTQI κίνημα, αντιφασίστρια. Γι' αυτά στοχοποιείται πριν, μετά και κατά τη διάρκεια της δολοφονίας της.

Το συγκεκριμένο γεγονός δεν αποτελεί ένα πειροτέχνημα, ένα ατυχές συμβάν. Είναι η ακραία έκφραση της περιθωριοποίησης, της επιθετικότητας και του κοινωνικού κανιβαλισμού που άτομα σαν τον Ζακ βιώνουν καθημερινά και οι δολοφόνοι του είναι νοικοκυραίοι, αφεντικά, "Ελληνάρες", σεξιστές της διπλανής πόρτας. Μέσα από αυτήν τη δολοφονία αναδεικνύονται, επίσης, η καταπίεση, ο αποκλεισμός, η διαπόμπευση και η βία (ψυχολογική και σωματική) που δέχονται σε καθημερινό επίπεδο άτομα διαφορετικών σεξουαλικών προτιμήσεων από μια κοινωνία βυθισμένη στην κυρίαρχη πατριαρχική αντίληψη.

Γι' αυτόν τον λόγο ως Πρωτοβουλία Κατοίκων Καισαριανής θέλουμε να ανοίξουμε το ζήτημα της έμφυλης καταπίεσης στις γειτονιές μας καλώντας σε πρώτη φάση σε έναν κύκλο προβολών και συζητήσεων για το ζήτημα του φύλου. Η συγκεκριμένη κίνηση αποσκοπεί αρχικά στο να συζητήσουμε γύρω από το ζήτημα λαμβάνοντας υπόψη τόσο το περιεχόμενο των ταινιών και τις θέσεις μας, όσο και τα βιώματα υποκειμένων που δέχονται τις έμφυλες καταπιέσεις. Σε δεύτερο χρόνο, θέλουμε, μέσα από αυτή την κουβέντα, να αναπτύξουμε δράσεις ενάντια στις έμφυλες δακρίσεις και στον εκφασισμό της κοινωνίας που προωθεί η εξουσία.

Στους δρόμους όπου οι κολασμένοι τρώνε τις σάρκες τους και

η ζωή των αποκλεισμένων και των φτωχοδιάβολων κοστίζει όλο και φθηνότερα

ένα παντοτινό ιστορικό δίλημμα ακούγεται επίκαιρο όσο ποτέ:

Εξέγερση ή βαρβαρότητα

Κύκλος προβολών για το ζήτημα του φύλου

Σάββατο 24/11: Una mujer fantastica

Η Μαρίνα είναι μια τρανσέξουαλ που δουλεύει ως σερβιτόρα και τραγουδίστρια σε κλαμπ. Μετά τον ξαφνικό θάνατο του συντρόφου της θα βρεθεί αντιμέτωπη τόσο με την εχθρική αντιμετώπιση της οικογένειάς του όσο και με τη συνολική κοινωνική προκατάληψη. Εκείνη, όμως, είναι αποφασισμένη να αντιδράσει.

Σαββάτο 1/12: Paulina

H Παουλίνα εγκαταλείπει μια πολλά υποσχόμενη καριέρα μεγαλοδικηγόρου και αποφασίζει να δουλέψει ως δασκάλα στην επαρχία. Εκεί,όμως, βιάζεται από μια παρέα νεαρών. Χωρίς να αφορά μια ιστορία εκδίκησης, η ταινία αναζητά την έννοια της απονομής δικαιοσύνης με έναν πολυεπίπεδο τρόπο, που συνδέει τη διαχείριση της εξουσίας με τις προσωπικές ηθικές επιλογές και την κοινωνική ευθύνη που αυτές συνεπάγονται.