Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2018 στις 18.30

6 καλέσματα : 1 2 3 4 5 6

[Θεσσαλονίκη] Διαδήλωση ενάντια στο Συνέδριο Βιομηχάνων

SUMMIT 2018: Τσίπρας, Μητσοτάκης και τα κοράκια της αγοράς λεηλατούν εργατικά δικαιώματα, κοινωνικά αγαθά και δημόσιο πλούτο…

ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟΙ στη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ!

Παραμονές του Πολυτεχνείου διάλεξαν φέτος τα κοράκια της αγοράς, σύναξη να κάνουν και ως λεία να μοιράσουν ό,τι απέμεινε από εργατικά και κοινωνικά δικαιώματα, λαϊκή περιουσία, δημόσιο πλούτο και αγαθά. Στις 15 και 16 του Νοέμβρη, στο Βελίδειο (ΔΕΘ), ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδος διοργανώνει το SUMMIT 2018, ένα συνέδριο για την «ανάπτυξη», τις «επενδύσεις» και την «ανταγωνιστικότητα».

Ένα συνέδριο με καλεσμένους-ομιλητές τον Τσίπρα, τον Μητσοτάκη και όλο το πολιτικό επιτελείο των μνημονίων και της κοινωνικής καταστροφής αλλά και τους πρέσβεις των δολοφόνων των λαών ΗΠΑ, Γερμανίας, Βρετανίας κ.ά. και χορηγούς μεταξύ άλλων το «ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ», τα ΕΛ.ΠΕ. και την Τράπεζα Πειραιώς. Όλοι οι συνέταιροι μαζί για να συζητήσουν το βάθεμα της άγριας λεηλασίας σε βάρος του λαού και της φύσης. Οι υπεύθυνοι για την αρπαγή λαϊκών σπιτιών και την περιβαλλοντική καταστροφή, αυτοί που κοψοχρονιά τα φιλέτα της δημόσιας περιουσίας θα πάρουν, χορηγοί σε μια "γιορτή" όπου το πολιτικό τους προσωπικό θα συζητήσει με βιομήχανους, με τραπεζίτες αλλά και εκπροσώπους του διεθνούς μεγάλου κεφαλαίου για ανταγωνιστικότητα, επενδύσεις και μια ανάπτυξη των δικών τους κερδών και μόνο…

Γιατί η «ανταγωνιστικότητα» που σχεδιάζουν κυβέρνηση-E.E.-κεφάλαιο επιτάσσει εκατομμύρια άνθρωποι σ' αυτή τη χώρα (αν δεν γίνουν μετανάστες όπως τεράστιο ποσοστό της νεολαίας έχει αναγκαστεί ήδη να κάνει) να ζουν πότε στην ανεργία και πότε στην ελαστική εργασία και ανασφάλεια μα πάντα στη φτώχεια, με μισθούς και συντάξεις πείνας ώστε να μεγαλώνουν τα κέρδη των αφεντικών. Γιατί οι "επενδύσεις" τους είναι η αρπαγή της λαϊκής κατοικίας και μικρής περιουσίας, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και των αγαθών στο ντόπιο και ξένο κεφάλαιο και η μετατροπή της παιδείας, της υγείας, της ασφάλισης, της πρόνοιας, από καθολικά κοινωνικά σε προνόμια μόνο γι αυτούς που μπορούν να τα πληρώσουν. Γιατί το παραμύθι της "εξόδου" από τα μνημόνια και της "ανάπτυξης" που έρχεται (που για πρώτη φορά στο περσινό SUMMIT ξεφούρνισε ο Τσίπρας) τίποτα άλλο δεν σημαίνει παρά συνέχεια της πολιτικής των μνημονίων για πολλές δεκαετίες ακόμη…

Ο λαός της Θεσσαλονίκης όχι μόνο δεν θα "γιορτάσει" μαζί τους αλλά αντίθετα θεωρεί όλους αυτούς ανεπιθύμητους στην πόλη μας!

Ο ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ καλεί τους εργαζόμενους και τη νεολαία της πόλης, μέσα από τα σωματεία τους, τους φοιτητικούς συλλόγους, τις τοπικές και κοινωνικοπολιτικές συλλογικότητες και οργανώσεις να τους υποδεχτούμε όπως αρμόζει σε όσους λεηλατούν τις ζωές μας και τους ομοτράπεζους τους: ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥΣ!!!

ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ

ΠΕΜΠΤΗ 15 ΝΟΕΜΒΡΗ, 6.30μ.μ., ΚΑΜΑΡΑ

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

πηγή : https://syntonsyllogthes.blogspot.com/2018/11…


1 2 3 4 5 6

Διαδήλωση ενάντια στο Thessaloniki summit 2018, ενάντια στα συνέδρια της εκμετάλλευσης και των πολέμων

Στις 15-16 Νοεμβρίου στην πόλη της Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα στο Βελλίδειο ο ΣΒΒΕ (Σύνδεσμος Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδος) διοργανώνει το THESSALONIKI SUMMIT, ένα συνέδριο με βασική ατζέντα τα θέματα της ''ανάπτυξης'' και της ανταγωνιστικότητας. Στο συνέδριο αυτό θα τοποθετηθούν Τσίπρας και Μητσοτάκης, δηλαδή οι δύο κύριοι εκφραστές της ντόπιας αστικής τάξης σήμερα, ενώ ταυτόχρονα θα παρευρίσκονται εκτός των δεκάδων διπλωματών και οικονομικών παραγόντων της Ευρώπης και της ΝΑ Μεσογείου, οι πρωθυπουργοί της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας και της Σερβίας αλλά και πρέσβεις της Γαλλίας, της Ινδίας, του Ισραήλ, της Γερμανίας και των Η.Π.Α.. Με λίγα λόγια στο πανηγύρι αυτό θα βρίσκονται πολλοί από όσους ευθύνονται για την εξαθλίωση που βιώνει σήμερα η ντόπια αλλά και η παγκόσμια εργατική τάξη, για την λεηλασία της φύσης καθώς επίσης και για το καθεστώς του θανάτου που έχει επιβληθεί στις χώρες της Μέσης Ανατολής και όχι μόνο, μέσω των συνεχών στρατιωτικών επεμβάσεων "εκδημοκρατισμού" και "αντιτρομοκρατίας".

Το συνέδριο αυτό λαμβάνει χώρα μέσα σε ένα αφήγημα που βλέπει το ''τέλος των μνημονίων'' την ''ανάπτυξη΄΄ και τις επενδύσεις που έρχονται. Η πραγματικότητα όμως που βλέπουμε οι εκμεταλλευόμενοι, αυτοί δηλαδή που είμαστε ο πραγματικός δέκτης των πολιτικών που εφαρμόζονται, είναι πολύ διαφορετική. Αναγνωρίζουμε πάρα πολύ καλά τι σημαίνει το να προσελκύσουμε επενδύσεις. Ξέρουμε ότι στην πραγματικότητα σημαίνει, τα αφεντικά να βρουν μια εργατική τάξη απογυμνωμένη από κάθε δικαίωμα που είχε κερδίσει, μια εργατική τάξη ανοργάνωτη και πάνω απ' όλα φθηνή. Κατά δήλωση του μάλιστα ο ίδιος ο ΣΒΕΕ εν όψη του συνεδρίου δήλωσε πως ένας από τους βασικούς του στόχους είναι η μείωση του λειτουργικού κόστους των βιομηχανιών. Ξέρουμε επίσης πολύ καλά τι εννοούν οι πολιτικά και οικονομικά κυρίαρχοι όταν μιλάν για ανάπτυξη. Μιλάν για την μέγιστη δυνατή κερδοφορία για αυτούς μέσα από το δικό μας ξεζούμισμα.

Καπιταλιστική ανάπτυξη σημαίνει μετατροπή του ελλαδικού χώρου σε μια απέραντη βάση του ΝΑΤΟ (βλέπουμε τον σχεδιασμό νέων βάσεων στον Βόλο, στη Λάρισα, στην Αλεξανδρούπολη, την εγκατάσταση πυρηνικών στον Άραξο, την επέκταση της συνεργασίας στην Κάρπαθο, την αναβάθμιση του ρόλου της Σούδας κ.α.) στη προσπάθεια του Ελληνικού κράτους να αναβαθμίσει την γεωστρατηγική του θέση στην περιοχή της Μεσογείου. Είναι η ίδια καπιταλιστική ανάπτυξη που "διαφυλάσσεται'' αλλά και τροφοδοτείται μέσω της θωράκισης των συνόρων της Ε.Ε κάτι που έχει οδηγήσει σε θάνατο ανυπολόγιστο αριθμό μεταναστών στα σύνορα του Έβρου, στο Αιγαίο, στα Κέντρα κράτησης άλλα και στα οδικά δίκτυα που μεταφέρονται σε άθλιες συνθήκες από τους σύγχρονους δουλέμπορους.

Καπιταλιστική ανάπτυξη σημαίνει συνεχής χρηματοδότηση των τραπεζών με δημόσιο χρήμα, σημαίνει πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας και εξώσεις. Σημαίνει αυξήσεις των ενοικίων, ευκολία στο να διωχθούν από το σπίτι οι ενοικιαστές που αδυνατούν να ανταποκριθούν, εκκενώσεις καταλήψεων.

Καπιταλιστική ανάπτυξη σημαίνει υποχρηματοδότηση και υποβάθμιση του συστήματος περίθαλψης, άνθιση όλο και περισσότερων ιδιωτικών κλινικών και νοσοκομείων, περιορισμένη πρόσβαση στην υγεία, ακριβά φάρμακα.

Καπιταλιστική ανάπτυξη σημαίνει ανύψωση ταξικών φραγμών στην ανάγκη μας για μόρφωση, με ιδιωτικά σχολεία και σχολές, με πληρωμή όλο και περισσότερων διδάκτρων, άμεσων ή έμμεσων (φροντιστήρια, συγγράμματα, μεταπτυχιακά). Κι όλα αυτά για να λειτουργήσει ένα σύστημα που εκτός από το να μας διδάσκει εθνικισμό, ρατσισμό, ιεραρχία, υπακοή, ανταγωνισμό φροντίζει να μας κατηγοριοποιεί από νωρίς, ανάλογα με το budget που διαθέτουμε, σε μελλοντικούς καριερίστες ή σε μελλοντικούς όλο και πιο υποτιμημένους εργάτες.

Καπιταλιστική ανάπτυξη σημαίνει ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων αγαθών, υπηρεσιών και υποδομών για να αυξήσει την κερδοφορία του κεφαλαίου πάνω σε κάθε μας ανάγκη. Από τα μέσα μαζικής μεταφοράς μέχρι τα λιμάνια, από το νερό μέχρι την ενέργεια, από παραλίες-φιλέτα μέχρι ολόκληρα βουνά, ένα μεγάλο "ΠΩΛΕΙΤΑΙ" έρχεται να επιβεβαιώσει πως κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα μέσα στον καπιταλισμό, υπολογίζεται απλά ως μικρό ή μεγάλο κέρδος που μπορεί να γεμίσει τσέπες των καπιταλιστών. Οι αυξημένοι λογαριασμοί για την κάλυψη κοινωνικών αναγκών (ρεύμα, νερό, μετακινήσεις, τροφή) και τα κοψίματα των παροχών ή τα άδεια ψυγεία: να τι σημαίνει καπιταλιστική ανάπτυξη.

Καπιταλιστική ανάπτυξη σημαίνει άγρια λεηλασία της φύσης με τραγικά αποτελέσματα και για τον ίδιο τον άνθρωπο. Ο χρυσός στις Σκουριές, και το πετρέλαιο στην Ήπειρο, εξορύξεις που θα διαλύσουν ολόκληρα βουνά, ποτάμια, οικοσυστήματα, ο αγωγός TAP αλλά και το ατιμώρητο έγκλημα για την πετρελαιοκηλίδα πέρσι στον Σαρωνικό είναι η αρχή μίας αλόγιστης υπερεκμετάλλευσης των φυσικών πόρων και ολόκληρων περιοχών.

Καπιταλιστική ανάπτυξη σημαίνει εντατικοποίηση και υποτίμηση της εργασίας, υποκατώτατοι μισθοί για τους εργαζόμενους, απελευθέρωση απολύσεων, εκτεταμένη ημιαπασχόληση, μαύρη εργασία, πλημμελή μέτρα ασφαλείας και σακατεμένους ή νεκρούς εργάτες. Σημαίνει αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης για να δουλεύουμε μέχρι να πεθάνουμε, σημαίνει δουλειά Κυριακές, τις "λευκές νύχτες", σε σπαστά ωράρια για να ξεχάσουμε τι θα πει ελεύθερος χρόνος. Σημαίνει να μη μπορεί ένας άνεργος να πάρει επίδομα ανεργίας, σημαίνει άμισθη εργασία σε μαθητείες και πρακτικές, σημαίνει να συναινούμε όταν μας ανακοινώνουν ότι θα μας πάρουν για 1 εβδομάδα αμισθί δοκιμαστικό και την ταπείνωση που ξεπερνάμε με ευκολία όταν, αφού μας κοιτάνε στα δόντια, μας πετάνε και πάλι στην ουρά του ΟΑΕΔ.

Καπιταλιστική ανάπτυξη σημαίνει πως για όλα τα παραπάνω πρέπει να υπάρχει συναίνεση από τους υποτελείς: όσοι δεν τσιμπάν με τις απαραίτητες θυσίες "που οφείλουν να κάνουν για το έθνος και την ανάκαμψη της οικονομίας", όσοι δεν γίνονται κανίβαλοι και ρατσιστές, όσοι από επιλογή δεν επαιτούν, δεν υπομένουν, δεν συντάσσονται με την αστική ρητορική έχουν να αντιμετωπίσουν μία σειρά από μέτρα καταστολής. Νομοσχέδια που καταργούν κομμάτι-κομμάτι την απεργία, συλλήψεις αγωνιζόμενων, διεύρυνση του τρομονόμου σε αναρχικούς και κομμουνιστές που αμφισβήτησαν το μονοπώλιο του κράτους στη βία αλλά και σε ολόκληρα κινήματα όπως στις Σκουριές, διώξεις με βάση ανώνυμα τηλεφωνήματα και με αμφίβολη χρήση του DNA. Αλλά μιας και μιλάμε για κερδοφορία ας αναφέρουμε και τις οικονομικές διώξεις και τα πρόστιμα για μία σειρά επιλογών άμεσης δράσης, κοινωνικής ανυπακοής και άρνησης εκτέλεσης "υποχρεώσεων" προς τους εκμεταλλευτές μας: από την άρνηση πληρωμής διοδίων μέχρι τις χρηματικές εγγυήσεις για αγωνιστές που συνελήφθησαν από τις δυνάμεις καταστολής, κι από τα πρόστιμα στους ολικούς αρνητές στράτευσης μέχρι τα ασύμφορα δικαστικά παράβολα για όσους δεν έσκυψαν το κεφάλι, το κράτος και το κεφάλαιο προσπαθούν να βγάλουν κέρδος ακόμα και μέσα από την άρνησή τους.

Καπιταλιστική ανάπτυξη σημαίνει να είσαι ελληνικής καταγωγής αστός, να κάνεις μπίζνες και να λεηλατείς όλα τα Βαλκάνια για να μη πληρώνεις φορολογία "στο τόπο που τόσο αγαπάς" και να δίνεις μισθούς 100 και 200 ευρώ στους Βαλκάνιους εργάτες, αλλά την ίδια στιγμή να καλείς τον κόσμο να κατέβει στα συλλαλητήρια για να υπερασπιστεί την ελληνικότητα της Μακεδονίας.

Καπιταλιστική ανάπτυξη σημαίνει να σπέρνεις εθνικισμό και ρατσισμό, να ξαμολάς οπλισμένους φασίστες εναντίον αγωνιζόμενων και εργαζομένων, να τροφοδοτείς εθνικούς μύθους και ψέματα σε μια μάταιη προσπάθεια να κρύψεις την ταξική διαίρεση της κοινωνίας. Κι αν όλες οι παραπάνω προϋποθέσεις της καπιταλιστικής ανάπτυξης δεν είναι αρκετές και ακόμα κι έτσι το κέρδος τους δεν είναι αρκετό, υπάρχουν και άλλοι τρόποι.

Καπιταλιστική ανάπτυξη σημαίνει να αγοράζεις αεροπλάνα όταν μαλώνεις για το όνομα της Μακεδονίας, και φρεγάτες όταν ο "Ερντογάν γίνεται επιθετικός" παραμένοντας δεύτερη χώρα μετά τις Η.Π.Α. στο ποσοστό του προϋπολογισμού που πάει για εξοπλιστικά προγράμματα. Σημαίνει να αντιστοιχούν 600 ευρώ ανά έτος στον καθένα μας για αγορά εξοπλισμού που σε περίπτωση που ποτέ ξεκουνήσουμε, θα χρησιμοποιηθεί εναντίον μας από τη νέα μεσαία τάξη, τους ρουφιάνους και τους βολεμένους, τους φασίστες, τους μπάτσους και τους στρατιωτικούς.

Καπιταλιστική ανάπτυξη σε καιρό ειρήνης μεταφράζεται κυρίως στο χυμένο ιδρώτα μας, αλλά σε καιρούς εντάσεων και πολέμου το αίμα μας είναι αυτό που ζητάν να χυθεί. Έτσι λοιπόν, ανάπτυξη σημαίνει αυτή την περίοδο το φυσικό αέριο στο Αιγαίο, στο Ιόνιο και στην Κύπρο για να έρθουν οι πολυεθνικές να λεηλατήσουν πληρώνοντας ένα συμβολικό αντίτιμο στο πολιτικό τους προσωπικό και εγκαθιστώντας νέες βάσεις της βορειοατλαντικής συμμαχίας στην περιοχή για να σιγουρευτούν ότι όλα θα πάνε καλά. Αλλά και "εθνική επαγρύπνηση" για να μην τολμήσουν οι Τούρκοι να διεκδικήσουν μεγαλύτερο κομμάτι από την πίτα των κερδών. Και από τις δύο πλευρές των συνόρων, εμάς που δεν έχουμε τα βασικά για να ζήσουμε, μας ζητάν να είμαστε έτοιμοι να σκοτώσουμε και να σκοτωθούμε ακόμη μια φορά για τα δικά τους κέρδη.

Τελικά, καπιταλιστική ανάπτυξη σημαίνει, όξυνση της ταξικής εκμετάλλευσης του προλεταριάτου και της λεηλασίας της φύσης σε καιρό ειρήνης ενώ σε καιρό εντάσεων και πολέμων σημαίνει επιβολή ταξικής ειρήνης και κλίματος "εθνικής ομοψυχίας" απέναντι στους εχθρούς. Είναι γεγονός πως καμία από τις δύο επιλογές δεν έχει να κάνει με τα δικά μας συμφέροντα, δεν έχει να κάνει με την καλυτέρευση των όρων ζωής μας, δεν έχει να κάνει με την κοινωνική ανάπτυξη του ίδιου του ανθρώπου. Και είναι επίσης γεγονός, λυπηρό αλλά νομίζουμε προσωρινό, πως μας έχει πιάσει μια γενικευμένη κατήφεια, μια αμηχανία, μια ηττοπάθεια, μια διάθεση για γκρίνια και μια έλλειψη διάθεσης για δράση και έτσι μένουμε εγκλωβισμένοι ανάμεσα στις λογικές του λιγότερου κακού, της ματαιότητας, της ανάθεσης και της εξατομίκευσης. Κι όμως , η ανάπτυξη τους είναι τέτοια, που το "να βολευτώ εγώ και άσε τους άλλους" αρχίζει και στερεύει και στο τέλος αυτής της κατρακύλας βρισκόμαστε ήδη ή θα βρεθούμε πολύ σύντομα όλοι μαζί.

Είτε είναι μια δουλειά που θα προσομοιάζει με σκλαβιά, είτε είναι ένα σπίτι που δεν θα έχουμε για να κοιμηθούμε, είτε είναι το κομμένο νερό, είτε είναι το ιδιωτικοποιημένο πάρκο που θα μας απαγορεύεται η είσοδος, είτε ακόμα χειρότερο το χαράκωμα που θα μας πετάξουν για τους δικούς τους πολέμους, το κεφάλαιο και το κράτος μας προετοιμάζουν μια συνάντηση και μια κοινή μοίρα που είναι μάταιο να αρνηθούμε. Αντιθέτως δεν είναι μάταιο να επιταχύνουμε αυτή τη συνάντηση και μάλιστα με τους όρους που εμείς θα επιλέξουμε, να οργανωθούμε ταξικά και πολιτικά, να παλέψουμε με κάθε μέσο για καλύτερους όρους ζωής στο σήμερα και καθώς θα ξαναθυμόμαστε πως είναι να νικάμε, να τελειώνουμε οριστικά και με τη ρίζα όλων των προβλημάτων μας και να διεκδικήσουμε έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, χωρίς καταπίεση, έναν κόσμο ελευθερίας, ισότητας και αλληλεγγύης…

Βιομήχανοι, εφοπλιστές, επιχειρηματίες, πρωθυπουργοί και πρέσβεις μπορούν άνετα πίσω από την ασφάλεια δεκάδων διμοιριών να συζητούν για ώρες για το πως θα μας εκμεταλλευτούν πιο εντατικά και πιο ταπεινωτικά αλλά και πως θα σπείρουν κι άλλους πολέμους. Ας έχουν όμως στο νου τους το εξής: ΟΙ ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΕΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΠΕΙ ΑΚΟΜΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΜΑΣ ΛΕΞΗ.

ΝΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΤΑΞΙΚΗ ΡΕΒΑΝΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ!

ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΟΛΕΜΩΝ

ΠΕΜΠΤΗ 15/11 18.30 ΚΑΜΑΡΑ

Συλλογικότητα αναρχικών από τα ανατολικά/ anatolika.espivblogs.net

πηγή : https://athens.indymedia.org/post/1592997/


1 2 3 4 5 6

ΠΟΡΕΙΑ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ
15/11 στις 18:30 στην ΚΑΜΑΡΑ


Λίγα Λόγια για το Συνέδριο Βιομηχάνων στις 15-16/11/2018: Thessaloniki Summit 2018
Την τελευταία περίοδο, από το ξέσπασμα της Καπιταλιστικής Κρίσης (που εκδηλώθηκε ως κρίση χρέους) και έπειτα, ως κυριότερο θέμα στο δημόσιο διάλογο συναντάμε το ζήτημα του εκσυγχρονισμού, της προσέλκυσης επενδύσεων και της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Πληθώρα κατηγοριών εμφανίζονται από την κυρίαρχη αφήγηση. Επικρατέστερες κατηγορίες είναι η τεμπελιά από πλευράς των εργαζομένων και οι υψηλοί μισθοί, τα μεγάλα επιδόματα σε διάφορες κοινωνικές ομάδες, οι «υπερδιογκωμένες συντάξεις», η ανάγκη διευκόλυνσης και προστασίας των επενδύσεων και κάτι γενικόλογα περί καλύτερης διαχείρισης του δημοσίου χρήματος και σκανδαλολογίας.

'Έτσι βλέπουμε τα αφεντικά να μας κατηγορούν για υπερβολικά αμειβόμενες τεμπέλες (βλέπε Σ.Ε.Β.) και τους δημοκρατικά εκλεγμένους εγγυητές της συνέχειας της καπιταλιστικής σχέσης και της διατήρησης των υφιστάμενων ταξικών συσχετισμών (Βουλευτές, Δήμαρχοι, Περιφερειάρχες κ.τ.λ.), να φιλολογούν περί οικονομικής ανάπτυξης και ουσιαστικά να καλούν εμάς τους από τα κάτω να πληρώσουμε τα σπασμένα.

Να σημειώσουμε εδώ ότι παρά τα φούμαρα περί εξόδου από τα μνημόνια το καλοκαίρι, το ελληνικό κράτος θα βρίσκεται υπό επιτροπεία Ε.Ε. κ.τ.λ. μέχρι το 2059 σύμφωνα με τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις συντηρητικών-αστών οικονομολόγων. Βέβαια είναι γνωστό από παλιά ότι το δημόσιο χρέος γίνεται ένας από τους πιο δραστικούς μοχλούς της πρωταρχικής συσσώρευσης.


Αυτές τις μέρες 15-16 Νοεμβρίου 2018, δύο μέρες πριν την εξέγερση του πολυτεχνείου, στην πόλη της Θεσσαλονίκης πραγματοποιείται το Συνέδριο του Συνδέσμου Βιομηχάνων Βορίου Ελλάδος με όνομα Thessaloniki Summit.
Την Πέμπτη ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας θα συναντηθεί με τα μεγαλοαφεντικά και τους προασπιστές των κεφαλαίων τους (Βουλευτές, Δήμαρχοι, Περιφερειάρχες κ.τ.λ.), με τους πρέσβεις των Η.Π.Α., Ισραήλ, Γερμανία και Ινδία και με τους αρχηγούς των κρατών της Βουλγαρίας, της Ρωσίας και της Ρουμανίας προκειμένου να ανταλλάξουν απόψεις επάνω στα ζητήματα της ανάπτυξης, των επενδύσεων και της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης.
Την επόμενη μέρα ο λόγος θα δοθεί στον Κ.Μητσοτάκη ως επίδοξο μελλοντικό διαχειριστή της εξουσίας. Το τι είναι όμως η καπιταλιστική ανάπτυξη, και δη με νεοφιλελεύθερο πρόσημο,, έχει ήδη γίνει σαφές τόσο στον ελλαδικό χώρο όσο και παγκοσμίως από τα διδάγματα της ιστορίας.

Είναι η συντονισμένη επίθεση κράτους και κεφαλαίου στους από τα κάτω.
Καπιταλιστική ανάπτυξη είναι η συνεχής υποτίμηση της εργατικής μας δύναμης και η εντατικοποίηση της εργασίας, ώστε να κερδίζουν περισσότερο τα αφεντικά. Η αύξηση της άμεσης και της έμμεσης φορολογίας στους από τα κάτω (χαράτσια, ένφια , κ.τ.λ.). Οι εργασιακές σχέσεις που παγιώνονται (Εκ περιτροπής, Μερικής Απασχόλησης, Μπλοκάκια κ.τ.λ.), η μείωση του κατώτατου μισθού, η θέσπιση του υποκατώτατου, η παράλληλη κατάργηση του Ε.Κ.Α.Σ., η περικοπή κάθε αργίας και η μείωση των ορίων συνταξιοδότησης . Ακόμα είναι η μαύρη εργασία και τα νομοσχέδια που απαγορεύουν σταδιακά κάθε μέσο συλλογικής διεκδίκησης καλύτερων όρων εργασίας: συλλογικές συμβάσεις, απεργίες κ.α..
Με λίγα λόγια είναι η ενδυνάμωση της δύναμης του κεφαλαίου απέναντι στον κόσμο της δουλειάς με τις ευλογίες του κράτους και της Ε.Ε., ώστε να δουλεύουμε με μισθούς πείνας και να μην αντιδράμε στις εργοδοτικές δολοφονίες και στις απολύσεις ακόμα και σε 7 μηνών εγκύους. Βέβαια για όλα αυτά επιζητείται-επιβάλλεται από τους καταπιεστές μας η κοινωνική νομιμοποίηση μέσω του γεγονότος ότι εμείς οι καταπιεσμένοι/νες ευθυνόμαστε για την κατάσταση και άρα πρέπει να βάλουμε πλάτη.

Καπιταλιστική ανάπτυξη είναι ακόμη, η περεταίρω υποβάθμιση του επιμορφωτικού συστήματος, που εν μέσω «ανάπτυξης» επιτελεί ακόμα καλύτερα το «ρόλο» του: Πρώτον, να μας διδάσκει εθνικούς μύθους και να μας ποτίζει με την εθνική αφήγηση προκειμένου να διακρίνουμε εξωτερικούς εχθρούς (τους από αλλού λαούς βέβαια και όχι τα απανταχού αφεντικά) για να είμαστε εθνικά ενωμένοι όταν προασπιζόμαστε τα συμφέρονται των από τα πάνω και να μην μας απασχολεί, το ότι η Ελλάδα είναι σταθερά η δεύτερη χώρα, μετά τις Η.Π.Α. σε οικονομικές συνεισφορές, ως ποσοστό του Α.Ε.Π., στο ΝΑΤΟ (το οποίο δημιουργεί συνεχώς νέες βάσεις στον ελλαδικό χώρο), ή ο επεκτατισμός του ελληνικού κεφαλαίου στα βαλκάνια (Βλέπε τραπεζικό σύστημα, ελληνικές επιχειρήσεις κ.α.).
Δεύτερον, μας μαθαίνει να είμαστε παραγωγικές, ανταγωνιστικοί και υποτελείς, για να κατηγορούμε εμάς που δεν βρίσκουμε δουλειά, που πεθαίνουμε της πείνας, που δεν μας ξεζουμίζουν περισσότερο τα αφεντικά μας και μας εξωθεί στον κοινωνικό κανιβαλισμό. Με τον όρο κοινωνικό κανιβαλισμό εννοούμε, με πολύ απλά λόγια, να κατηγορούμε την άλλη που μας έφαγε την δουλειά αν και ήταν λιγότερο άλογο κούρσας από εμάς, τους τεμπέληδες δημόσιους υπαλλήλους, και τις μετανάστριες/στες.

Ταυτόχρονα βέβαια ανθίζει η ιδιωτική εκπαίδευση, ενώ οι επιχειρήσεις μπαίνουν όλο και πιο φανερά στα πανεπιστήμια και στα σχολεία καθοδηγώντας ακόμα περισσότερο την έρευνα στα συμφέροντα των αφεντικών και ισχυροποιώντας τον ρόλο των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων ως προς την αναπαραγωγή των καπιταλιστικών κοινωνικών σχέσεων.


Εκτός των παραπάνω όμως, καπιταλιστική ανάπτυξη, είναι και οι πλειστηριασμοί πρώτων κατοικιών στο πλαίσιο της απαλλοτρίωσης της μικρής ιδιοκτησίας και της βίαιης προλεταριοποίησης του πληθυσμού γιατί μαζί τα φάγαμε (ως επί τω πλείστων, οι από τα κάτω την εξαθλίωση και την καταπίεση και το κεφάλαιο τους από τα κάτω). Είναι η περικοπή των δαπανών για δημόσια υγεία και η εξασφάλιση της κερδοφορίας των ιδιωτικών κλινικών και των μεγαλογιατρών, με την παράλληλη αύξηση των τιμών στα φάρμακα για την οποία πολλά σκάνδαλά ευθύνονται εκκινώντας από το μεγαλύτερο τον καπιταλισμό. Αυτό για να μην βλέπουμε το δέντρο και χάνουμε το δάσος.

Και μιας και αναφέρουμε να μην χάνουμε το δάσος…Στο βωμό της παραγωγικής ανασυγκρότησης βέβαια δημιουργούνται συνεχώς νέες περιφράξεις/ιδιωτικοποιήσεις αναδεικνύοντας ότι μοναδικός ΝΟΜΟΣ ΣΤΟΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΚΡΑΤΗ. Αποχαρακτηρίζονται δασικές εκτάσεις (ενώ όταν συναντώνται εμπόδια παίρνουν τυχαία φωτιά με δεκάδες νεκρούς/κρες βλ. Μάτι) ώστε να χρησιμοποιούνται από τα ανά τον κόσμο αφεντικά (Χαλκιδική, Κρήτη) λεηλατώντας την φύση (εξόρυξη τύπου fracking στην Ήπειρο και βλέψεις στο αιγαίο), στο βωμό του κέρδους. Ιδιωτικοποιούνται λιμάνια, αεροδρόμια, ΜΜΜ, σε τιμή ευκαιρίας, ώστε να δίνεται ώθηση στην κεφαλαιοκρατική συσσώρευση από τους καπιταλιστές. Παράλληλα, τείνουν να ιδιωτικοποιηθούν η έχουν ιδιωτικοποιηθεί ήδη και αγαθά, όπως το νερό και η ενέργεια, θυμίζοντας κάτι από τη Δικτατορία του Πινοσέτ στην Χιλή, γιατί έτσι και καλά θα πέσουν οι διογκωμένοι λογαριασμοί.

Σε αυτό το σημείο βέβαια καλό είναι να τονίσουμε ότι εν μέσω κρίσης και «παραγωγικής ανασυγκρότησης» αναδεικνύονται και κάποιες ενδογενείς αντιφάσεις του καπιταλισμού.
Έτσι, αν και με βάση την κυρίαρχη αφήγηση (από πληθώρα καθηγητών πανεπιστημίων, ορθόδοξους οικονομολόγους, παρουσιαστές των μέσων μαζικής παραπλάνησης κ.α,), όταν μια επιχείρηση χρεοκοπεί κλείνει, στην περίπτωση των τραπεζών δεν ίσχυσε.
Αντί να χρεοκοπήσουν αυτές χρεοκοπήσαμε εμείς γιατί και καλά τρώγαμε περισσότερο από αυτό που παρήγαμε, χωρίς βέβαια να παίρνουμε ούτε το μισό, βλέποντας στην συνέχεια τους μισθούς μας να μετατρέπονται σε μισθούς επιβίωσης, και τις κοινωνικές δαπάνες να περικόπτονται, προκειμένου να ανακεφαλαιοποιούνται συνεχώς οι τράπεζες, ώστε να πλειστηριάζουν στην συνέχεια πρώτες κατοικίες.
Ταυτόχρονα, προκειμένου να εξασφαλιστεί η απαραίτητη ησυχία, τάξη και ασφάλεια, το κράτος εντείνει την καταστολή σε κάθε κομμάτι της αντίστασης απέναντι στην καταπίεση και την υποτέλεια. Ξύλο από τα ματ έξω από συμβολαιογραφεία. Καταστολή και κλείσιμο καταλήψεων και χώρων αγώνα και δημιουργίας, είτε άμεσα από το κράτος είτε χαϊδεύοντας στην πλάτη τους φασίστες και τους εθνικιστές. Συνεχείς συλλήψεις αγωνιζόμενων με φουσκωμένα κατηγορητήρια. Ανάδειξη νέων κρατικών μεθοδεύσεων ώστε να διώκονται οι αγωνιζόμενοι ως ατομικοί τρομοκράτες, και να κατηγορούνται συνολικά και οριζοντίως κινήματα, όπως αυτό για την εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές με ανυπόστατα μέσα όπως το DNA, ενώ ταυτόχρονα εισάγονται σταδιακά ο νέος ποινικός και σωφρονιστικός κώδικας.

Απέναντι σε όλα αυτά, αλλά και στην εξατομίκευση των προβλημάτων μας και στους κοινωνικούς όρους που μας κάνουν να ντρεπόμαστε επειδή δεν έχουμε σπίτι να κοιμηθούμε, επειδή μας κόψαν ρεύμα και νερό, επειδή δεν έχουμε δουλειά, να σταματήσουμε να κατηγορούμε τους εαυτούς και τις ευατές μας, να σπάσουμε κάθε λογής κοινωνικό κανιβαλισμό μεταξύ των καταπιεσμένων και να δώσουμε συλλογικές απαντήσεις.
Να μην βάλουμε καμία πλάτη ούτε να πουλήσουμε πιο φθηνά τα τομάρια μας για να συνεχίσει να συσσωρεύεται κεφάλαιο είτε σε καιρό ειρήνης είτε σε καιρό πολέμου. Δεν έχουμε σκοπό ούτε να κάνουμε τα στραβά μάτια στην λεηλασία της φύσης για κανέναν λόγο και με κανέναν όρο.
Δεν έχουμε σκοπό ακόμα να ιδιωτικοποιείται κάθε πτυχή της καθημερινότητας μας, να εμπορευματοποιείται όλο μας το είναι και εμείς να σφυρίζουμε ανήξερα.

Επίσης σε καμία περίπτωση δεν θα κατηγορούμε τις καταπιεσμένες και τους εξαθλιωμένους, από όπου και αν γεννήθηκαν, για την κατάντια μας. Αντίθετα, προτάσσουμε ακηδεμόνευτους και αυτοοργανωμένους, στην βάση, αγώνες.
Προτάσσουμε την συλλογικοποίηση των αντιστάσεων και των αρνήσεων μας, ώστε να σπάσουμε κάθε αλυσίδα που μας περιορίζει, είτε διαταξική (Πατριαρχία, Πατερναλισμός, Σεξισμός, Ρατσισμός, κ.α.) είτε απέναντι στο κράτος και στο κεφάλαιο, συνειδητοποιώντας τη θέση μας, αλλά και τον εχθρό μας, και αρθρώνοντας αναχώματα σε κάθε χώρο, σε σχολεία, σε πανεπιστήμια, σε χώρους δουλειάς, Στο ΔΡΟΜΟ, και με κάθε μέσο.

ΣΤΗΝ ΕΝΟΡΧΗΣΤΡΟΜΕΝΗ ΑΠΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ,ΚΡΑΤΗ, Ε.Ε., Δ.Ν.Τ. και Ν.Α.Τ.Ο. ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ «ΑΡΜΟΝΙΑ» ΑΙΜΑΤΟΣ
ΟΙ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΟΜΕΝΕΣ/ΟΙ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΟΥΜΕ ΜΕ:
ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΠΟΙΗΣΗ-ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ- ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΤΡΟΠΟΥ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ, ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΕΜΜΙΣΘΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΜΙΣΘΗΣ ΣΚΛΑΒΙΑΣ-ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΥΠΟΤΕΛΕΙΑΣ-ΤΗΣ ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ.
ΠΡΟΤΑΣΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΥΝΤΡΟΦΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΑΠΙΕΣΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΞΑΘΛΙΩΜΕΝΕΣ ΑΝΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ, ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΔΙΚΩΝ ΜΑΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΥΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΥΣ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΚΑΤΑΠΙΕΣΤΕΣ , ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΟΛΙΚΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ.

ΠΟΡΕΙΑ, 15/11 18:30, ΚΑΜΑΡΑ

Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος «Σχολείο» (Βασιλέως Γεωργίου με Μπιζανίου Γωνία)
Ανοιχτή Συνέλευση στον Ε.Κ.Χ «Σχολείο» κάθε Δευτέρα στις 20:00.


1 2 3 4 5 6

Η παραγωγική ανασυγκρότηση των αφεντικών σημαίνει υποτίμηση και εξαθλίωση των εργατών/τριών

Στις 15 & 16/11 με πρωτοβουλία του Συνδέσμου Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδος πρόκειται να πραγματοποιηθεί, στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, το συνέδριο επιχειρηματικότητας, ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας "Τhessaloniki Summit", στο οποίο είναι καλεσμένοι ως ομιλητές διάφοροι εκπρόσωποι της πολιτικής και οικονομικής ελίτ κυρίως των Βαλκανίων (και όχι μόνο), αλλά και αντιπρόσωποι υπερεθνικών οργανισμών και ιμπεριαλιστικών σχηματισμών. Θέμα του συνεδρίου είναι οι κεφαλαιοκρατικοί σχεδιασμοί στα Δυτικά Βαλκάνια. Ανάμεσα στους κύριους καλεσμένους βρίσκονται και ο πρωθυπουργός της χώρας Α. Τσίπρας, όπως και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κ. Μητσοτάκης. Δηλαδή, οι δύο κύριοι πολιτικοί εκπρόσωποι του ντόπιου και διεθνούς κεφαλαίου, αμφότεροι εφαρμοστές αστικών πολιτικών λυσσαλέας ταξικής αφαίμαξης, οι οποίοι αποκλειστικά για ψηφοθηρικούς λόγους προσπαθούν μανιωδώς να διαχωριστούν μεταξύ τους σε αμιγώς διακηρυκτικό επίπεδο, αφού στην ουσία, στην πολιτική τους πρακτική δηλαδή, ακολουθούν κατά γράμμα τις επιταγές του κεφαλαίου, προωθώντας μέσα από την κυβερνητική τους πολιτική τις ανάγκες του για επιθετική αναδιάρθρωση εις βάρος του κόσμου της εργασίας και των λοιπών απόκληρων στρωμάτων που βρίσκονται στη βάση της κοινωνικής πυραμίδας.

Τα αφεντικά μας και οι πολιτικοί εκπρόσωποι των συμφερόντων τους για ακόμα μια φορά σχεδιάζουν τα επόμενα βήματα της επίθεσης τους σε βάρος της τάξης μας, οργανώνουν αποτελεσματικότερα την όλο και εντεινόμενη εκμετάλλευση και υποτίμηση της εργασίας μας. Και αν ίσως θα έμοιαζε εύλογο να αντιδράσει κάποιος λέγοντας ότι δε μπορεί, πιάσαμε πάτο, δυστυχώς για μας, η -προεκλογικά αντιμνημονιακή!- κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-ΑΝΕΛ, έχει αποδειχθεί κάτι περισσότερο από ικανή να μας αποδεικνύει κάθε φορά ότι… υπάρχουν πολλά ακόμα που μπορούν και πρέπει να γίνουν.

Σε αμιγώς δημαγωγικό επίπεδο, ο πρωθυπουργός της χώρας επιδεικνύει επισήμως, λίγο πριν από τη φετινή ΔΕΘ κι έπειτα, το νέο επικοινωνιακό εφεύρημα που σκαρφίστηκε η κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. - ΑΝ.ΕΛ, την περίφημη "έξοδο από τα μνημόνια", ευελπιστώντας μ' αυτόν τον τρόπο ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. να ανανεώσει τη θητεία του στους κρατικούς θώκους μέσα από την προσπάθεια ανάσυρσης του προκυβερνητικού σοσιαλδημοκρατικού προφίλ του κόμματος, έστω και με λόγια του αέρα. Όλο αυτό το κατασκεύασμα, εκτός από κυνικό, είναι και εξαιρετικά εύθραυστο. Πολύ απλά, διότι αναιρείται από την ίδια την υλική πραγματικότητα της ταξικής υποτίμησης των από τα κάτω, η οποία εντείνεται αδιάλειπτα τα τελευταία 8 χρόνια. Τα νέα μέτρα λιτότητας μπορεί να μην αποκαλούνται, από δω και μπρος, "μνημόνια", αλλά θα συνεχίζουν να εντείνουν τη ληστρική μεταβίβαση του πλούτου από τη βάση προς την κορυφή της κοινωνικής πυραμίδας. Η καπιταλιστική βαρβαρότητα εξαπλώνεται σαν το πυκνό σκοτάδι, καταδικάζοντας στην ανέχεια και την υποτέλεια, εις το διηνεκές μάλιστα, τους από τα κάτω. Η διεθνής δημοσιονομική εποπτεία πρόκειται να συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι το 2060. Η επιτήρηση δεν πρόκειται να λήξει προτού εξοφληθεί το 75% του δημόσιου χρέους, κάτι που συνεπάγεται αιματηρά πλεονάσματα που πρόκειται να επωμιστεί εξ' ολοκλήρου στις πλάτες της η ίδια η εργατική τάξη. Επιπλέον, η εκποίηση της δημόσιας περιουσίας ή πιο απλά οι ιδιωτικοποιήσεις θα κρατήσουν μέσω του Υπερταμείου ως το 2114. Ούτε ένας από τους 700 μνημονιακούς νόμους που έχουν ψηφιστεί δεν έχει ανακληθεί και καταργηθεί, ούτε μία από τις 60.000 μνημονιακές διατάξεις, ούτε μία από τις 300.000 υπουργικές και εφαρμοστικές μνημονιακές αποφάσεις. Ας μην ξεχνάμε πάντως πως όλα τα μέτρα λιτότητας των τελευταίων ετών τα έχουν ψηφίσει και με τα δύο χέρια και άλλοι επίδοξοι διεκδικητές της κυβερνητικής κουτάλας, που ανταγωνίζονται μεταξύ τους για την απρόσκοπτη εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κεφαλαίου.

Αρκεί να κάτσει λίγο και να θυμηθεί κάποιος τι επακολούθησε όλες αυτές τις φορές που προαναγγέλθηκε στο παρελθόν η έλευση της πολυπόθητης ανάπτυξης: κλιμάκωση της ολομέτωπης επίθεσης στην εργασία, την ασφάλιση, τις κοινωνικές ελευθερίες, το περιβάλλον και τα κοινωνικά αγαθά. Μετά τις μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, τις ιδιωτικοποιήσεις, τις περικοπές σε όλες τις δημόσιες παροχές, την σταδιακή κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας, την αύξηση της φορολογίας, την αύξηση τιμών σε βασικά αγαθά, ήρθε η αλλαγή στο ασφαλιστικό σύστημα, ήρθε το πετσόκομμα της κοινωνικής ασφάλισης, οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας και η προσπάθεια να καταργηθεί το δικαίωμα της απεργίας αμφισβητώντας τα συλλογικά όργανα των εργατών. Τα εργασιακά κάτεργα καταλαμβάνουν πλέον ολοένα και περισσότερο χώρο στη σύγχρονη εργασιακή πραγματικότητα. Τα εξαντλητικά ωράρια εργασίας, οι απλήρωτες εργατοώρες, η επισφαλής και εντατικοποιημένη εργασία -ανασφάλιστη ως επί το πλείστων- και η απουσία μέτρων ασφαλείας, εξοντώνουν τόσο μεταφορικά όσο και κυριολεκτικά τους εργαζόμενους σε καθημερινή βάση.

Θα ήταν λάθος να πιστέψει κανείς ότι τα παραπάνω είναι μεμονωμένα περιστατικά, άτυχες στιγμές η "ασυνείδητα αφεντικά". Ή ότι είναι μια "δύσκολη φάση" που όλοι πρέπει να "κάνουμε θυσίες" στο δρόμο προς την πολυπόθητη ανάπτυξη. Όλα τα παραπάνω είναι η ανάπτυξη. Μόνο που είναι η ανάπτυξη της κερδοφορίας των αφεντικών και επιτυγχάνεται μόνο με τις θυσίες των εργατών/τριών. Γι' αυτό άλλωστε το λέμε Κεφάλαιο: κάποιος καρπώνεται και συγκεντρώνει, τα κέρδη που προκύπτουν από την εργασία κάποιου άλλου. Τώρα το τραγικό φυσικά είναι, ότι αυτοί οι τύποι που ταΐζονται από τον ιδρώτα και το αίμα μας, κατάφεραν -χωρίς και πολύ κόπο είναι η αλήθεια- να μας πείσουν ότι το συμφέρον μας ταυτίζεται με το δικό τους. Ότι η κερδοφορία τους είναι και δικιά μας. Ότι η "παραγωγική ανασυγκρότηση" που σχεδιάζουν και εφαρμόζουν είναι και προς δικό μας όφελος. Τι να πει κανείς, βρίσκουν και τα κάνουν…

Για όσες και για όσους όμως παραμένουν δύσπιστοι ή ακόμα και άπιστοι, το κράτος -ως η πολιτική μορφή του κεφαλαίου- με την συνέχεια που το διακρίνει, και που τόσο περήφανα την διαβεβαίωσε τότε ο πρωθυπουργός, εγγυάται το νόμο (του ισχυρού) και την τάξη (δηλαδή, την επιβολή του). Οι εκκενώσεις καταλήψεων, η αστυνομική καταστολή σε πορείες, η βιομηχανία παραγωγής δικαστικών διώξεων, οι χαλκευμένες δίκες και οι εξοντωτικές ποινές που επιβάλλονται σε αναρχικούς και άλλους αγωνιστές, ακόμα και σε συγγενικά τους πρόσωπα, η «σκλήρυνση» των συνθηκών εγκλεισμού (με πιο εξόφθαλμο παράδειγμα τον προς ψήφιση νέο σωφρονιστικό κώδικα) και η μεθοδευμένη παρακώλυση/παρεμπόδιση στις παροχές αδειών σε πολιτικούς κρατούμενους υπό τον εκβιασμό της δήλωσης πολιτικής μετάνοιας, καταμαρτυρούν την άρρηκτη συναρμογή των συμφερόντων κράτους και κεφαλαίου.

Για να μην αγόμαστε και φερόμαστε λοιπόν από τα αφεντικά, είτε αυτά είναι μεγάλα είτε μικρά, και το συναινετικό, καθεστωτικό-γραφειοκρατικό συνδικαλισμό που συνάπτει ειρήνη με τους ταξικούς μας εχθρούς, είναι επιτακτικό να οργανώσουμε έναν αδιάλλακτο, μαχητικό συνδικαλισμό βάσης. Να βάλουμε μπροστά τα εργατικά συμφέροντα και να πάρουμε τις ζωές μας στα χέρια μας, χωρίς ιεραρχίες, μεσολαβήσεις και πατερναλισμούς. Να προετοιμάσουμε τις άγριες γενικές απεργίες διαρκείας, συνδέοντάς τες με ένα επαναστατικό πρόταγμα που θα συντείνει στη συλλογική και ατομική χειραφέτηση, στη λήξη της εξουσίας από άνθρωπο σε άνθρωπο, στην κοινωνική αυτοδιεύθυνση.

Γιατί η μόνη ανάπτυξη που πρέπει να μας ενδιαφέρει ως εργάτες και εργάτριες
είναι αυτή των ταξικών μας αντιστάσεων.


ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΥΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΜΑΣ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ Η ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ ΜΑΣ

ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΡΑΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ, ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΚΑΘΕ ΕΞΟΥΣΙΑΣ

ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ-ΑΝΤΙΚΡΑΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ THESSALONIKI SUMMIT:

ΠΕΜΠΤΗ 15/11, 18:30, ΚΑΜΑΡΑ

Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης - μέλος της Αναρχικής Ομοσπονδίας

lib_exthess@hoextmail.coexm
libertasalonica.wordpress.com


1 2 3 4 5 6

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Θεσσαλονίκης καλεί στη διαδήλωση ενάντια στο συνέδριο του Συνδέσμου Βιομηχάνων Β. Ελλάδος στις 15/11 (SUMMIT 2018)

H ΑΝΤΑΡΣΥΑ καλεί στη συγκέντρωση που οργανώνει ο Συντονισμός Συλλογικοτήτων Θεσσαλονίκης την Πέμπτη 15/11, στην Καμάρα, στις 6.30 μμ ενάντια στη φιέστα του ΣΒΒΕ με τη συμμετοχή Τσίπρα, Μητσοτάκη, εκπροσώπων του κεφαλαίου και του ιμπεριαλισμού.

Βιομήχανοι και κυβέρνηση, με τη στήριξη της ΝΔ και του επίσημου πολιτικού σκηνικού ετοιμάζουν νέες, πιο βαριές αλυσίδες εκμετάλλευσης και ανελευθερίας για τους εργαζόμενους, το λαό και τη νεολαία. Η «καθαρή έξοδος» δεν πάρα είναι αιώνιο μνημόνιο, με νέα κέρδη για το κεφάλαιο και χαμοζωή για τον κόσμο της δουλειάς.

Την ίδια στιγμή η βαθύτερη πρόσδεση στο άρμα του ιμπεριαλισμού των ΗΠΑ, προωθεί για τα συμφέροντα των πολυεθνικών και του κεφαλαίου στην Ελλάδα την ευρω-νατοϊκή ολοκλήρωση στα Βαλκάνια. Αυτό συμβολίζει η παρουσία των πρωθυπουργών των βαλκανικών χωρών. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δένεται στην ιμπεριαλιστική μηχανή του πολέμου σε Βαλκάνια, Αιγαίο, Αν. Μεσόγειο και εντείνεται η απειλή για τα δικαιώματα, τις ελευθερίες και την ειρήνη ανάμεσα στους λαούς. Αυτές οι επιλογές γέννουν την έξαρση του εθνικισμού και δίνουν το περιθώριο στην ακροδεξιά και το φασισμό να ρίχνουν το δηλητήριο του μίσους ανάμεσα στους φτωχούς και την υποταγή στην εργοδοσία και το κεφάλαιο.

Λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο. Ο λαός και η νεολαία έχουν τη δύναμη να σταματήσουν τα σχέδια για ένα μαύρο μάλλον που ετοιμάζουν κυβέρνηση-ΝΔ-βιομήχανοι και ιμπεριαλιστές. Με τη δύναμη του λαϊκού κινήματος, με καρδιά την πάλη των εργαζομένων, στα χνάρια της εξέγερσης του Πολυτεχνείου με το πάντα επίκαιρο μήνυμα, μπορεί να σταματήσει η μνημονιακή κατρακύλα και να ανοίξει ο δρόμος για τη δικαίωση της αγωνίας για μια καλύτερη ζωή. Με κατάργηση των μνημονίων, διαγραφή του χρέους, εθνικοποίηση των τραπεζών και επιχειρήσεων, έξοδο από ευρώ, ΕΕ και ΝΑΤΟ.

ΑΝΤΑΡΣΥΑ Θεσσαλονίκης

πηγή : http://antarsya.gr/node/5078


1 2 3 4 5 6

πηγή : email που λάβαμε στις 15 Νοέμβριος 13h