Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2018 στις 21.00

προβολή της ταινίας "El crimen de Cuenca"

Δεύτερος κύκλος για την ιστορία του ισπανικού ελευθεριακού κινήματος - Η περίοδος 1910-1931: από την ίδρυση της CNT στη Β' Δημοκρατία

Σάββατο 10 Νοεμβρίου στις 20:00, στον Αυτοδιαχειριζόμενο Κοινωνικό Χώρο Ιωαννίνων (πλατεία Νεομάρτυρα Ιωάννη 5, απέναντι από το Δημοτικό Ωδείο): συζήτηση

Στην προηγούμενη συνάντηση, μιλήσαμε για τα πρώτα βήματα του εργατικού κινήματος στην Ισπανία από το 1840 και μετά, για την εμφάνιση των αναρχικών ιδεών με την Α' Διεθνή (του Μαρξ και του Μπακούνιν) και για τη μετέπειτα εξέλιξη του εργατικού και του αναρχικού κινήματος μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα. Για όσους/όσες έλειπαν (κι όχι μόνο), παραθέτουμε ενδεικτικούς χρονολογικούς πίνακες, με τα βασικά γεγονότα της εποχής.
Στη δεύτερη συνάντηση, θα μιλήσουμε για την ίδρυση της CNT, τις ιδέες του επαναστατικού συνδικαλισμού και την ιδεολογική και οργανωτική συγκρότηση της μεγάλης αναρχοσυνδικαλιστικής ένωσης, αλλά και για την επίδραση της σοβιετικής επανάστασης στην Ισπανία, τα δύσκολα χρόνια της εργοδοτικής τρομοκρατίας και τη δικτατορία του Πρίμο ντε Ριβέρα.

Κυριακή 11 Νοεμβρίου, στις 21:00 στον Ελεύθερο Κοινωνικό Χώρο Αλιμούρα (Αραβαντινού 6, εντός στοάς Σκόρδου, είσοδος και από Τσιριγώτη 14): προβολή της ταινίας "El crimen de Cuenca" (Το έγκλημα της Κουένκα, της Πιλάρ Μιρό, 1979)

Ταινία βασισμένη σε αληθινά γεγονότα που διαδραματίστηκαν στην Ισπανία στις αρχές του 20ού αιώνα. Ωμή καταγγελία των βάρβαρων μεθόδων της αστυνομίας και των λαθών της δικαιοσύνης. Η ταινία απαγορεύτηκε όταν κυκλοφόρησε, για "προσβολή" των σωμάτων ασφαλείας.

πηγή : https://akoixi.espivblogs.net/2i-synantisi-ay…