Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2018 στις 18.00

Συζήτηση: Η αποτίμηση της εξέγερσης του Νοέμβρη 1973 στο Πεζοδρομιο Νο 7

Κυριακή 18/11, 18:00

Στο χώρο που στεγαζόταν η «Λαϊκή Βιβλιοθήκη» - Α. Παπανδρέου 18, Νεάπολη

Οι Σουλεπαβέ με χαρά σας προσκαλούν σε μια συζήτηση με βάση την αποτίμηση της εξέγερσης του Νοέμβρη του 1973 στο ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΟ Νο 7.

Το Νο 7 της σειράς τετραδίων «ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΟ - Cahiers d' études antiautoritaires» εκδόθηκε από τη «Διεθνή Βιβλιοθήκη» το Φεβρουάριο του 1977.

Περιλαμβάνει τα εξής (ανύπογραφα) κείμενα:

-Η ανάπτυξη του κεφαλαίου στην Ελλάδα (γραμμένο στις 17 Απριλίου 1975, το οποίο αποτελεί επεξεργασμένη μορφή του αρχικά γραμμένου στις 13-14 Νοεμβρίου 1974 κειμένου, προορισμένου να συζητηθεί στις 17 του μηνός στη βραδιά που οργάνωσε η Ένωση Ελλήνων Φοιτητών του Στρασβούργου), συνοδευόμενο απο μια σύντομη εισαγωγή της 17/4/75.

-Κεφάλαιο, προλεταριάτο και ιδεολογία (γραμμένο το Μάρτη του 1975, σαν αποτέλεσμα της συζήτησης που προκάλεσε η αρχική μορφή του παραπάνω κειμένου), συνοδευόμενο από μια σύντομη εισαγωγή (χωρίς ημερομηνία, προφανώς γράφτηκε για την έκδοση της σειράς, τον Φεβρουάριο του 1977).

-Σκέψεις πάνω στην εξέγερση του Νοέμβρη (γραμμένο τον Ιανουάριο του 1976).

Τα κείμενα αυτά συνεχίζουν την προβληματική σχετικά με την ερμηνεία της εξέγερσης του Νοέμβρη του 1973 που είχε ξεκινήσει από το Νο 5 (Ιούνιος 1975), προορισμένα άλλωστε, τα 2 πρώτα, να δημοσιευτούν στο Νο 6 σαν παράρτημα - συμπλήρωμα στο Νο5.

Αποτελούν μια άμεση και φρέσκια αποτίμηση της εξέγερσης του Νοέμβρη, όπως και της κατάρρευσης του στρατιωτικού καθεστώτος και της διαδικασίας της επαναφομοίωσης μετά την μεταπολίτευση. Μη εγκλωβιζόμενα στη θεωρητική ρουτίνα των απαντήσεων και ανταπαντήσεων και στην πολεμική εναντίον λέξεων, τα κείμενα αυτά δοκιμάζουν ένα τρόπο ζύμωσης των θεωρητικών διαφωνιών όπου η κριτική παράγει τη διατύπωση θετικής επιχειρηματολογίας για ορισμένα γενικότερα ζητήματα, με πολλές λαβές για συζήτηση μέχρι και σήμερα.

Με φόντο την απόπειρα «επανοικειοποίησης» της μαρξικής θεωρίας από μέρους των αντιεξουσιαστών για το ξεπέρασμα του «μαρξισμού-λενινισμού», τα κείμενα αυτά αναδεικνύουν ένα πλήθος ζητημάτων, όπως για παράδειγμα, τη σχέση της θεωρίας με την πρακτική, την ιδεολογικοποίηση της επαναστατικής θεωρίας, την εξέγερση χωρίς αιτήματα, την πάλη για την επανοικειοποίηση της ιστορικής μνήμης, κτλ.