Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2018 στις 9.00 πμ

3 καλέσματα : 1 2 3

Κάλεσμα στα Δικαστήρια για την υπόθεση στοχοποιήσης της Mundo Nuevo

Κάλεσμα στα Δικαστήρια για την εκδίκαση της υπόθεσης στοχοποιήσης της κατάληψης Mundo Nuevo

Το Νοέμβρη του 2015 επιλέξαμε να καταλάβουμε το κτήριο στη γωνία Φιλίππου με Σιατίστης. Ένα κτήριο παρατημένο και άδειο που τα τελευταία χρόνια είχε πέσει σε αχρηστία. Πρωταρχικός και πάγιος στόχος μας ήταν το κτήριο αυτό να είναι ανοιχτό προς τα κινήματα και την κοινωνία ευρύτερα. Επιδιώκουμε, δηλαδή, να καλύπτουμε τις ανάγκες μας μακριά από την σαθρή λογική της ιδιοκτησίας, να συναντιόμαστε και να μοιραζόμαστε τους προβληματισμούς ελεύθερα και μακριά από κάθε είδους διαχωρισμούς και να οργανώνουμε τους αγώνες και τις αντιστάσεις μας ενάντια στο κράτος και το κεφάλαιο. Τρία χρόνια, λοιπόν, τώρα επιχειρούμε να στήσουμε δομές μέσα στον αστικό ιστό που θα αμφισβητούν την κυρίαρχη λογική, θα αποτελούν ζωντανό κομμάτι των κοινωνικών - ταξικών κινημάτων και θα προωθούν τον αγώνα για την αναρχία και τον ελευθεριακό κομμουνισμό. Από την πρώτη στιγμή ήρθαμε συνειδητά σε σύγκρουση με την εξουσία και τους κάθε λογής φύλακες της. Γι' αυτό και οι κατασταλτικές μεθοδεύσεις εναντίων της κατάληψης δεν άργησαν να εκδηλωθούν.

Η πρώτη στοχοποίηση της Mundo Nuevo εκπορεύεται από τοπικά ΜΜΕ και συγκεκριμένα μέσω ενός άρθρου στο ηλεκτρονικό site voria.gr. Το εν λόγω άρθρο καταδεικνύει για μια ακόμα φορά πως τα παπαγαλάκια της Ασφάλειας θα επιχειρούσαν να προετοιμάσουν το έδαφος για επικείμενες εκκενώσεις καταλήψεων. Δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε τίποτε λιγότερο από το να την υπερασπιστούμε χωρίς την παραμικρή οπισθοχώρηση ενάντια σε οποιαδήποτε κατασταλτική κίνηση εναντίον της. Κι αυτό κάναμε από κοινού με άλλες πολιτικές δυνάμεις. Γράφτηκαν κείμενα στήριξης από διάφορες πόλεις, συντονίστηκαν καθημερινές περιφρουρήσεις, μικροφωνικές, εκδηλώσεις και άλλες δράσεις με κορύφωση την πορεία γειτονιάς, η οποία θωράκισε την κατάληψη.

Τίποτε όμως δεν σταμάτησε εκεί. Λίγους μήνες μετά, τον Νοέμβρη του '17 οι μπάτσοι μοιράζουν κλητεύσεις κατ' οίκον σε 16 άτομα σε όλη την Ελλάδα, με παντελώς αυθαίρετο τρόπο και κριτήρια, με τα οποία τους καλούν στο πλαίσιο προανακριτικής εξέτασης στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης με σκοπό να δώσουν εξηγήσεις σε σχέση με την κατάληψη του κτηρίου στη συμβολή των δρόμων Φίλιππου και Σιατίστης. Με άλλα λόγια την κατάληψη Mundo Nuevo. Το μόνο και επαρκές, από ό,τι φαίνεται για αυτούς, στοιχείο σύνδεσης των ατόμων με την κατάληψη, είναι η πραγματοποίηση διαφόρων εξακριβώσεων στοιχείων σε κάποια στιγμή από την δημιουργία της κατάληψης μέχρι εκείνη την ημερομηνία. Δηλαδή εξακριβώσεις στοιχείων ατόμων σε διάστημα δύο χρόνων (από 23/11/2015 όπου άνοιξε η κατάληψη μέχρι 21/11/2017 όταν στάλθηκαν τα χαρτιά) στα πέριξ της κατάληψης αλλά και αρκετά πιο μακριά.

Η νέα αυτή κατάσταση καταδεικνύει την αναβάθμιση των κατασταλτικών μεθόδων του κράτους εναντίων των καταλήψεων. Η υπεράσπιση των δομών μας, όμως, οφείλει να είναι ανυποχώρητη. Άμεσα, η κατάληψη απευθύνει κάλεσμα σε συνέλευση αλληλεγγύης, με σκοπό την πολιτική προάσπιση της κατάληψης και την οργάνωση του προγράμματος δράσεων. Στην κατεύθυνση αυτήν, γράφτηκαν κείμενα αλληλεγγύης και η ίδια η κατάληψη οχύρωσε περαιτέρω την παρουσία της μέσα από συλλογικές κουζίνες, live, μπαρ οικονομικής ενίσχυσης, αφισοκολλήσεις και μοιράσματα κειμένων στην γειτονιά, μικροφωνική και πορεία προς την Mundo Nuevo.

Τα συμπεράσματα που μπορούμε να βγάλουμε από την νέα αυτή κατασταλτική μεθόδευση που στήνουν οι εισαγγελικές και αστυνομικές αρχές υπό τις οδηγίες της κυβέρνησης είναι ότι στοχεύει:

• στην τρομοκράτηση των νέων αγωνιστών που έρχονται σε επαφή με τους χώρους ζύμωσης και ανάπτυξης των επαναστατικών αναρχικών ιδεών, στέλνοντας «προειδοποιητικά μηνύματα»

• στην απομόνωση των πολιτικών και κοινωνικών χώρων του κινήματος από τους φυσικούς τους συμμάχους: τους νέους, τους φοιτητές, τους ανέργους και τους εργαζόμενους, επιχειρώντας την ποινικοποίηση της παρουσίας τους μέσα σ' αυτούς.

• στη στοχοποίηση αναρχικών αγωνιστών ώστε να κατασκευάσουν νέες διώξεις εναντίον τους, συντηρώντας έτσι κι αναπαράγοντας την κρατική βιομηχανία ποινικοποίησης της πολιτικής ένταξης και της αντικαθεστωτικής δράσης.

Όλα αυτά δεν έγιναν μόνο για εκφοβισμό των 16 ατόμων αλλά και προς παραδειγματισμό όποιων έχουν τη πολιτική ανάγκη να έρθουν κοντά σε αυτοοργανώμενα εγχειρήματα και καταλήψεις. Το κράτος επιδιώκει να κάμψει τις πολιτικές και κοινωνικές αντιστάσεις επιτιθέμενο στις δομές αγώνα. Εξάλλου, την εκδικητική του φύση απέναντι σε αγωνιστές την έχουμε δει πολλάκις σε πορείες με ξύλο και δακρυγόνα, σε σπάσιμο εργατικών αγώνων, σε εκβιασμούς πολιτικών κρατουμένων, στη βία κατά των μεταναστών, οι οποίοι ζητούν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης και σε άλλα τόσα πολλά παραδείγματα, που μας δείχνουν ότι το κράτος έχει το μονοπώλιο της βίας απέναντι σε ό,τι δεν του είναι χρήσιμο.

Ένα χρόνο μετά από όλα αυτά, στις 20 του Νοέμβρη, έχει οριστεί το δικαστήριο των 16 ατόμων που δέχτηκαν τις κλητεύσεις της ασφάλειας με τις κατηγορίες για τα αδικήματα της διατάραξης οικιακής ειρήνης και κατάληψης δημόσιου κτηρίου κατ΄ εξακολούθηση. Για μας η δίκη αυτή δεν αφορά αποκλειστικά τα 16 αυτά άτομα αλλά συνολικά τις καταλήψεις, τον πολιτικό τους λόγο και τις δράσεις τους. Ουσιαστικά, δηλαδή, δικάζεται η ίδια η λειτουργία της κατάληψής μας και των δομών της και η συμμετοχή της κοινωνίας σε αυτές.

Οι καταλήψεις και τα κέντρα αγώνα αποτελούν την εδαφικοποίηση των κοινωνικών και ταξικών μας αγώνων, μέσω της συνολικής πρότασής τους για μια άλλη πολιτική, κοινωνική και πολιτισμική θεώρηση ενάντια στην κοινωνία της εκμετάλλευσης και του θεάματος. Μέσα σε αυτές, καλλιεργούνται συνειδήσεις, συναντιούνται κοινωνικά υποκείμενα και δομούνται αγώνες ενάντια στην υποτίμηση των ζωών μας και την φασιστική απειλή. Οι χώροι αυτοί αποτελούν αναχώματα ενάντια στην κρατική καταστολή, το κεφάλαιο και τον σύγχρονο ολοκληρωτισμό. Γι' αυτό και εμείς δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε και θα υπερασπιστούμε τις καταλήψεις μας με κάθε δύναμη ως απαραίτητο κομμάτι των αγώνων μας.

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΝΑ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΝΟΛΙΚΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ & ΤΑΞΙΚΕΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΙΣ

10,100,1000άδες ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΕΝΑΝ ΚΟΣΜΟ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗΣ ΣΗΨΗΣ

Συγκέντρωση αλληλεγγύης 20/11/2018 στις 9:00, Δικαστήρια Θεσσαλονίκης

Κατάληψη Mundo Nuevo


1 2 3

Στις 20 Νοεμβρίου έχει οριστεί το δικαστήριο για την υπόθεση της κατάληψης Mundo Nuevo. Στην περίπτωση της κατάληψης Mundo Nuevo επιχειρήθηκε να εισαχθεί ένα νέο κατασταλτικό δόγμα. Η ασφάλεια Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα το τμήμα πολιτεύματος αρχικά κάλεσε 16 άτομα σε προανακριτική εξέταση για να εξακριβωθεί η σχέση των ατόμων αυτών με την κατάληψη. Το μοναδικό κριτήριο για να εμπλακούν τα 16 αυτά άτομα είναι κάποιες εξακριβώσεις που πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο διάστημα σε όλη την πόλη της Θεσσαλονίκης! Αυτή η μέθοδος σε άλλες εποχές ίσως θεωρούνταν φάρσα και θα προκαλούσε θυμηδία αν δεν είχε από πίσω ένα σοβαρό διακύβευμα. Ο στόχος κατ΄ εμάς είναι η κοινωνική απομόνωση της κατάληψης μέσω της τρομοκράτησης όποιου θέλει να έρθει σε επαφή με τις καταλήψεις και με τις ελευθεριακές αναρχικές ιδέες εν γένει. Από την άλλη, χρησιμοποιώντας αυτό το γελοίο κατηγορητήριο οι μπάτσοι δεν χάνουν την ευκαιρία να στοχοποιήσουν αναρχικούς συντρόφους γνωστούς για την μακροχρόνια δράση τους.

Η επίθεση στις καταλήψεις είναι μια στιγμή από τη συνολικότερη επίθεση που δεχόμαστε εμείς οι εκμεταλλευόμενοι και καταπιεσμένοι από το κράτος και το κεφάλαιο. Έρχεται να προστεθεί στην εντατικοποίηση της εργασίας , στο σακάτεμα στο μεροκάματο και στα ολοένα και περισσότερα εργατικά ''ατυχήματα'', στην ουσιαστική κατάργηση της απεργίας, στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας ,στους πλειστηριασμούς και τις εξώσεις, στο νέο σωφρονιστικό κώδικα, στα στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών. Δηλαδή, σε όλες τις πολιτικές βίαιης φτωχοποίησης και εξαθλίωσης των ζωών μας. Διότι, ό,τι δεν παραδίδεται στην κοινωνική "ειρήνη" θα καταστέλλεται. Ό,τι δεν εκχωρείται από το κράτος, αλλά χτίζεται αυτοοργανωμένα με τα χέρια μας θα γκρεμίζεται. Και δεν είχαμε καμιά αυταπάτη ότι αυτή η πολιτική θα άλλαζε από τους "ευαίσθητους ανθρωπιστές" του Συριζα.

Ας το ξαναπούμε: oι καταλήψεις είναι ο φυσικός χώρος της αντίστασης, το σπίτι των εκμεταλλευόμενων και των καταπιεσμένων, είναι σχέσεις και οι ιδέες δεν εκκενώνονται, ούτε καταστέλλονται, γι αυτόν ακριβώς το λόγο οι καταλήψεις είναι επικίνδυνες για το καθεστώς. Είναι τα σημεία που οργανώνουμε την δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου, ενός κόσμου ισότητας, ελευθερίας, αλληλεγγύης και κοινοκτημοσύνης. Και ως τέτοιες τις υπερασπιζόμαστε.

ΚΑΜΙΑ ΔΙΩΞΗ ΣΕ ΟΣΟΥΣ/ΕΣ ΔΙΩΚΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ MUNDO NUEVO

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ

αναρχική ομάδα Θεσ/νικης Πυρανθός


1 2 3

Κάλεσμα στα Δικαστήρια για τη mundo nuevo

Κάλεσμα στα Δικαστήρια για την εκδίκαση της υπόθεσης στοχοποιήσης της κατάληψης Mundo Nuevo

Τον Νοέμβρη του '17 οι μπάτσοι μοιράζουν κλητεύσεις κατ' οίκον σε 16 άτομα σε όλη την Ελλάδα, με παντελώς αυθαίρετο τρόπο και κριτήρια, με τα οποία τους καλούν στο πλαίσιο προανακριτικής εξέτασης στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης με σκοπό να δώσουν εξηγήσεις σε σχέση με την κατάληψη Mundo Nuevo. Το μόνο στοιχείο σύνδεσης των ατόμων με την κατάληψη, είναι η πραγματοποίηση διαφόρων εξακριβώσεων στοιχείων σε κάποια στιγμή από την δημιουργία της κατάληψης μέχρι εκείνη την ημερομηνία. Δηλαδή εξακριβώσεις στοιχείων ατόμων σε διάστημα δύο χρόνων (από 23/11/2015 όπου άνοιξε η κατάληψη μέχρι 21/11/2017 όταν στάλθηκαν τα χαρτιά) στα πέριξ της κατάληψης, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της πόλης.

Τέτοιου είδους πρακτικές έχουν ως στόχο τον εκφοβισμό των ανθρώπων που είτε είναι μέλη σε δομές αγώνα, είτε είναι φιλικά προσκείμενοι σε τέτοιες δομές, είτε απλά έχουν κοινωνικές σχέσεις με άτομα των χώρων αυτών. Η στοχοποίηση αυτών των ανθρώπων έχει ως απώτερο σκοπό τη δημιουργία αισθήματος ότι οποιουδήποτε είδους σχέση με τις καταλήψεις συνεπάγεται την συμμετοχή σε παράνομη δράση. Η παρουσίαση των δομών ως εστίες ανομίας και απειλής προς την ιδιοκτησία αποβλέπουν στην κοινωνική απομόνωση των δομών, την αποδυνάμωση τους και, ούσες πλέον περιθωριοποιημένες, την καταστολή αυτών. Όμως οι καταλήψεις ουδεμία σχέση έχουν με αυτή την παρουσίαση. Οι δομές αυτές είναι χώροι που μπορεί ο καθένας να εκφράζεται ελεύθερα και με συλλογικούς όρους. Δεν είναι απλά κτήρια, αλλά οι άνθρωποι και οι διεργασίες που τελούνται εκεί μέσα. Είναι χώροι στέγασης και παράλληλα δίνουν ζωή στα κτίρια αυτά ως δομές αντίστασης και αγώνα απέναντι στο υπάρχον, τόσο σε πολιτικό όσο και σε πολιτιστικό, επίπεδο.

Ο ρόλος, λοιπόν, των καταλήψεων είναι σημαντικός, καθώς αποτελούν μια προεικόνιση μιας άλλης κοινωνίας μέσα από τον τρόπο που λειτουργούν, δηλαδή χωρίς ιεραρχία, με οριζόντιες και αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες. Αποτελούν, ακόμα, κέντρα αντίστασης απέναντι στην καταστολή του κράτους και του παρακράτους (φασίστες, πρεζέμποροι κτλ) και γι' αυτό στοχοποιούνται. Τέλος, μέσα από διάφορες υπο-δομές καλλιεργούν την ανάπτυξη μιας άλλης κουλτούρας, απαλλαγμένης από την εμπορευματοποίηση των μορφών τέχνης μέσα στον καπιταλισμό.

Η Mundo Nuevo αποτελεί δομή αγώνα, η οποία, όπως η δική μας και δεκάδες άλλες, στοχοποιείται από το κράτος και το παρακράτος εξαιτίας του λόγου και της δράσης. Αυτό όμως δεν πρέπει να μας φοβίσει. Οφείλουμε να συσπειρωθούμε και να αγκαλιάσουμε τέτοιες δομές. Να σταθούμε αλληλέγγυοι σε κάθε προσπάθεια καταστολής των δομών μας και εκφοβισμού της κοινωνίας.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ MUNDO NUEVO

ΚΑΜΙΑ ΔΙΩΞΗ ΣΤΟΥΣ 16

10,100,1000άδες ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΕΝΑΝ ΚΟΣΜΟ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗΣ ΣΗΨΗΣ

Συγκέντρωση αλληλεγγύης 20/11/2018 στις 9:00, Δικαστήρια Θεσσαλονίκης

Καταληψη Libertatia - διαχειριστική συνελευση