Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2018 στις 21.00

Η Πρώτη Φλέβα - Θεατρική Παράσταση

Τη νουβέλα του Γιάννης Μακριδάκης «Η πρώτη φλέβα», διασκευάζει και σκηνοθετεί η Arcadia Psalti, στην ομώνυμη παράσταση.

Η παράσταση είναι παραγωγή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά.

Μετά το τέλος της παράστασης θα λειτουργήσει το μπαρ της Φαβέλας με ρεμπέτικη και λαϊκή μουσική.

«Η πρώτη φλέβα» αποτελεί τη λογοτεχνική καταγραφή προφορικής συνέντευξης-συνομιλίας του συγγραφέα με τα δύο πρόσωπα ήρωες του βιβλίου. Ένας ναυτικός και μια πόρνη αφηγούνται ιστορίες από τις ζωές τους.

Η Λόλα βρέθηκε να δουλεύει στην Ντάπια των Χανίων από τη δεκαετία του '60 έως και τη δεκαετία του '80. Ο Γιώργης ταξίδευε το ίδιο διάστημα από την Ιαπωνία μέχρι τη Βραζιλία και είχε περιστασιακές σχέσεις με πόρνες. Πρόκειται για δύο ανθρώπους που έζησαν σε διαφορετικές γωνιές του πλανήτη έχοντας τόσο κοινές ζωές και τελικά μια σύνδεση μεταξύ τους μεταφυσική.Τι μας κάνει να μένουμε τόσο βαθιά μόνοι μας;Τι ενώνει τις ζωές μας και εμείς το αγνοούμε;Πως παραδινόμαστε στην λειψή και ανάπηρη ζωή μας νιώθοντας νικητές και δικαιωμένοι;Γιατί ο έρωτας δεν ευτυχεί να υπάρχει ολοκληρωτικός, μεταμορφωτικός, παρά τον τεμαχίζουμε τον ακρωτηριάζουμε και τελικά διαστρέφουμε την λειτουργία του;Γιατί το σεξ γίνεται πανοπλία και όπλο ενάντια στην αγάπη; Τι μας κάνει να θάβουμε τις πιο βαθιές επιθυμίες μας τόσο βαθιά που να είναι σαν να μην έχουν υπάρξει ποτέ;

Αν στο έργο του Γιάννη Μακριδάκη οι «πραγματικές» προφορικές αφηγήσεις μεταπλάθονται για να ενσωματωθούν στον μυθοπλαστικό κόσμο της νουβέλας, στην προτεινόμενη θεατρική παράσταση η μυθοπλασία επιστρέφει στην «πραγματική» ζωή με την τοποθέτηση του έργου σε χώρους στους οποίους θα μπορούσαν να έχουν συμβεί και ακουστεί πρωτογενώς οι ιστορίες αυτές από τους πραγματικούς πρωταγωνιστές τους.

«Με υλικό την νουβέλα η εργασία μας εστιάζεται στο σχήμα και την ουσία της αγάπης» τονίζει η Αρκαδία Ψάλτη,υπεύθυνη για τη δραματουργική επεξεργασία και τη σκηνοθεσία της παράστασης.«Αναζητούμε υλικό για να μπορέσουμε να επαναπροσδιορίσουμε πολιτισμικά και κοινωνικά την έκφραση και την ουσία της αγάπης. Σε συνεργασία με το συμβουλευτικό κέντρο Γυναικών του Δήμου Κερατσινίου και Δραπετσώνας διερευνούμε τους λόγους και τους τρόπους που η απουσία της αγάπης ή η στρεβλή αντίληψη γι αυτήν λειτουργεί κακοποιητικά στην ανθρώπινη ύπαρξη» καταλήγει η ίδια.

Συντελεστές

Συγγραφέας: Γιάννης Μακριδάκης

Δραματουργική επεξεργασία - Σκηνοθεσία : Αρκαδία Ψάλτη

Βοηθός Σκηνοθέτη: Δέσποινα Γιαννούλη

Ενδυματολογική-σκηνογραφική επιμέλεια: Μάρθα Φωκά

Ερμηνεύουν: Δημήτρης Τσολάκης, Αρκαδία Ψάλτη

Τίτλος: Η πρώτη φλέβα

Χώρος : Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος Φαβέλα, Ναυάρχου Βότση 11, Μικρολίμανο - Πειραιάς

Μέρες και ώρες παραστάσεων : Κυριακή 25/11, στις 21:00

Είσοδος Ελεύθερη

Διάρκεια : 60'

πηγή : https://el-gr.facebook.com/events/49682684414…