Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2018 στις 19.30

Προβολή της ταινίας «Ψωμί για ένα δραπέτη»

2 Ψωμι Για Εναν Δραπετη

Την Κυριακή 25 Νοε. στις 7:30 μ.μ. η Εργατική Λέσχη Καλλιθέας θα προβάλει την ταινία «Ψωμί για ένα δραπέτη» (1966)
του Κώστα Ασημακόπουλου, με τους: Σπύρος Φωκάς, Μαίρη Χρονοπούλου, Νέλλη Αγγελίδου. Μαζί μας, μετά την προβολή θα είναι ο Γιώργος Ανδρίτσος, ιστορικός και συγγραφέας του βιβλίου «Η κατοχή και η αντίσταση στον ελληνικό κινηματογράφο» και θα ακολουθήσει συζήτηση.

Όταν τον Σεπτέμβρη του 1943 η Ιταλία συνθηκολόγησε άνευ όρων με τις συμμαχικές
δυνάμεις, οι Ιταλοί στρατιώτες που βρισκόταν στην Ελλάδα πίστεψαν ότι ο πόλεμος γι' αυτούς είχε τελειώσει και ότι θα μπορούσαν να γυρίσουν στα σπίτια τους. Αρκετοί απ' αυτούς αποφάσισαν ότι θα έπρεπε να συνεχίσουν να μάχονται, αλλά αυτή τη φορά μαζί με τις δυνάμεις της αντιφασιστικής αντίστασης, εναντίον των ναζιστικών κατοχικών δυνάμεων. Η Βέρμαχτ εξαπέλυσε τότε μια ανελέητη επίθεση εναντίον του διαλυμένου ιταλικού στρατού, η οποία κορυφώθηκε με τη σφαγή της Μεραρχίας Άκουι, κατά την οποία περισσότεροι από 9 χιλιάδες Ιταλοί στρατιώτες βρήκαν τον θάνατο.
Η ταινία (μια από τις ελάχιστες ελληνικές ταινίες αυτής της περιόδου που κάνουν αναφορά σε αυτά τα γεγονότα, καθώς και στο αντάρτικο κίνημα) αφηγείται την ιστορία ενός Ιταλού στρατιώτη, ο οποίος βρίσκει καταφύγιο σε ένα σπίτι στο οποίο ζουν δύο γυναίκες. Η μία από αυτές όμως μισεί θανάσιμα τους Ιταλούς, καθώς οι δυο της γιοι έχουν σκοτωθεί στον ελληνο-ιταλικό πόλεμο.

πηγή : https://ergatikilesxikallitheas.wordpress.com…